עם הגשת התביעה, ביום 15.11.22, עתר המשיב לביהמ"ש קמא בבקשה להורות על מינוי עו"ס לסדרי דין לצורך הגשת תסקיר עדכני שייתן המלצות באשר לסעדים המבוקשים בתביעתו.
כך, לפי דוגמאות אותן הביא המשיב, הקטינה עומדת לעלות לכיתה א' ויש לרשום אותה לבית ספר יסודי, אך הצדדים חלוקים בדעתם על זהות בית הספר והמבקשת דוחה באופן קבוע את דעותיו ורצונותיו בנוגע לזהות בית הספר; המבקשת אינה מאפשרת למשיב ללכת עם הקטינה לבדיקות רפואיות ללא נוכחותה אך מרשה לעצמה ללכת לבדיקות כאלו ללא נוכחותו; המבקשת מונעת מהקטינה לינה של יותר מ-2 לילות רצופים אצלו, אף אם מדובר בחגים, בחופשות ארוכות ואפילו בחופש הגדול.
מבקר המדינה לא חסך ביקורת בעיניין: " בבקורת עלה כי למרות הגידול המשמעותי בכמות התסקירים הנדרשים על ידי בתי המשפט, מספר תקני עו"ס ס"ד נותר בעינו ואף פחת....התרשים מצביע על חוסר הלימה בין מספר התסקירים הגדל בהתמדה לבין מספר ס"ד שאינו גדל, ואף פוחת. משמעות עובדה זו היא הגברת העומס על עו"ס ס"ד ועימה ההשלכות על הטיפול במשפחות. למרות המלצות של כמה ועדות על דרכים לתיקון המצב, ואף שחלפו יותר מ-15 שנים, בעיית עומסי העבודה, זמני ההמתנה הארוכים לתסקירים והנזק הנגרם בעקבותיהם, נותרו בעינם; הנהלת המשרד לא גיבשה תוכנית אופראטיבית כדי לתת מענה למצב בעייתי זה. העיכוב הממושך במתן התסקירים היא גם זילות החלטות שיפוטיות" (שם, בעמ' 1443-1444).
בהמשך החלטתו ציין ביהמ"ש קמא כי "לא ניתן לומר בשלב זה של ההליך שלא מיתקיים כל שינוי נסיבות לכאורי אשר יכול להצדיק את שינוי זמני השהות". גם קביעה זו נעשתה על יסוד טענות המשיב בלבד ולכן לא ברור מה המשקל שיש לתת לה. כך יוצא שעל יסוד טענות המשיב בלבד בתביעתו בדבר "היתנהלות" המבקשת שלא פורטה במסגרת ההחלטה וממילא לא הוכחה, הוזמן תסקיר חדש ומקיף ש"ייבחן את המערכת המשפחתית וייתן המלצות בשאלת האחריות ההורית וחלוקת זמני השהות ההולמים את טובת הקטינה" במצב דהיום, ובהתעלם מקיומו של פסק-דין שעיגן אך לפני כ-3 שנים הסכמות קודמות של הצדדים, שמקורן בתסקיר קודם.
...
ביום 4.1.23 , טרם התקיים קדם משפט בתביעה, נעתר ביהמ"ש קמא לבקשת המשיב והורה על הזמנת תסקיר "אשר יבחן את המערכת המשפחתית וייתן המלצות בשאלת האחריות ההורית וחלוקת זמני השהות ההולמים את טובת הקטינה". ביהמ"ש קמא נימק את החלטתו בכך שמצא, כי "התביעה מבוססת בין היתר על טענות המבקש בעניין התנהלות המשיבה לאחר שניתן פסק הדין בהליך הקודם. משכך, לא ניתן לומר בשלב זה של ההליך שלא מתקיים כל שינוי נסיבות לכאורי אשר יכול להצדיק את שינוי זמני השהות".
על החלטה זו מלינה המבקשת בבקשת רשות הערעור שבכותרת, בגדרה הוגשה גם בקשה לעיכוב ביצוע ההחלטה.
נימקתי את החלטתי בכך שעתירת המשיב היא להרחבה מינורית בהסדרי השהות המתקיימים ובכך שאין הצדקה להעמיס על לשכת הרווחה העירונית שלא לצורך (במקרה בו הבקשה תימצא מוצדקת).
שלישית, אני סבור שבשלב הנוכחי עריכת תסקיר אינה עולה בקנה אחד עם טובת הקטינה.
סוף דבר
הערעור מתקבל.
בעת הזו, מצאתי את החלטת ביהמ"ש קמא מיום 4.1.2023 על הגשת התסקיר אינה מוצדקת ואני מורה על ביטולה.