כך למשל המלומד לחובסקי מיפרט במאמריו לעניין זה, כדוגמה למקרה בו נידרשת היתערבות בית משפט מקרה בו התקבלה החלטה על בסיס מידע חסר או שגוי, כדלהלן:
"לאור האמור לעיל מוצע שבית המשפט יוכל, לדוגמה, להתערב ולקבוע שהעסקה עם נושא המשרה לא אושרה על פי הקבוע בחוק החברות, אם אישור האורגנים המוסמכים של החברה התבסס על מידע מטעה מהותית או על מידע שהוא חסר מהותית, או שהחברה לא בחנה כלל חלופות אפשריות לעסקה עם נושא המשרה, או שהדירקטורים הפרו את חובות האמונים ותום הלב החלות עליהם, ושהבעיות הללו בהליך האישור היו מהותיות והצדיקו ביטול ההחלטה של אותם אורגאנים." [עדו לחובסקי, "על חובת אמונים, עיסקאות נושאי משרה וטובת החברה" חובות אמון בדין הישראלי 104-103 (2016); ראו גם: תנ"ג (מרכז) 11266-07-08 שטבינסקי נ' פסיפיקה אחזקות בע"מ, חברה ציבורית, פס' 61 (08.04.2013)]
כב' השופט עמית ברע"א 5296/13 אנטורג נ' שטבינסקי, פס' 31 (24.12.2013), היתייחס לשאלת בטלות עסקה (מתן פטור לנושאי משרה) שלא אושרה כדין בשל הפרת חובת גילוי בהתאם לסעיף 280 לחוק, ועמד על הקשיים וההשלכות בבטלות עסקה (שאלה זו הושארה בעיניין שם בצריך עיון):
"סעיף 280 קובע איפוא כלל של בטלות, להבדיל מנפסדות ('ניתן לביטול'). ניתן לסבור, וכך קבע בית משפט קמא בעניינינו, כי כדי שלהחלטה יהיה תוקף משפטי, נידרש כי בפני מקבלי ומאשרי ההחלטה יוצג המידע המהותי הידוע בעת קבלת ההחלטה, שלא לעשות פלסתר את דרישת המחוקק לאישור העיסקאות בידי הגופים הנדרשים לכך (ועדת הבקורת, הדירקטוריון, והאסיפה הכללית כאמור בסעיף 275(א) לחוק), וכפי שנידרש כאמור על פי סעיף 269 לחוק. [...] מנגד, יכול הטוען לטעון כי הסנקציה של בטלות ההחלטה היא אך כלפי מוטב של ההחלטה שהפר את חובת הגילוי, ואין בכך כדי להשפיע על כלל מוטבי ההחלטה. האפשרות כי מוטבים אחרים של ההחלטה ייפגעו בשל בטלות ההחלטה עקב הפרת חובת גילוי מצדו של אחד המוטבים, אינה צודקת, היא עלולה לגרום לאפקט מצנן, שלא לומר מקפיא, מבחינת נושאי משרה ודירקטורים. זאת, נוכח החשש כי ייקבע שהחלטה עליה הסתמכו בעבר אינה תקפה בשל מחדל מצדו של אחר שאינו בשליטתם, וללא ידיעתם. לכך יש להוסיף פגיעה באנטרס ההסתמכות של דירקטורים ונושאי משרה אשר כלכלו מעשיהם בהתאם להחלטה שנחזתה בשעתו כתקינה על פניה".
סבורני כי החששות שהעלה כב' השופט עמית נכונים גם ביחס לצדדים שלישיים אשר יכולים אף הם להסתמך על עיסקאות שאושרו בהחלטות מעין אלה.
אשר להיותה של ההיוועצות תנאי מתלה להתקשרות, דנתי בכך בהרחבה לעיל וקבעתי כאמור שלא לקבל את טענת בלוטרייך בהקשר זה. זאת, מהטעם העקרי לפיו מצאתי שאכן הוסכם מתוה עסקה בין בלוטרייך לשניידר אשר כלל הן את ההקצאה הפרטית, הן את עסקת המכירה, ואלו פעלו בהתאם למתווה בבצוע אותן עיסקאות וזאת מבלי להדרש לעמדת עו"ד דושניק למתווה הנ"ל.
בלוטרייך מסכים שאכן יש קושי בכך שלא גילה לחברה אודות מלוא המשא ומתן אותו קיים עם שניידר ערב ההקצאה הפרטית, אולם לטענתו יש לבחון האם מדובר בהפרה של חובת הזהירות לפי סעיף 252 לחוק החברות וזאת בשים לב להסתמכותו על חוות הדעת המשפטית שקבל טרם אישור ההקצאה הפרטית בדירקטוריון החברה.
בהמשך לדברים אלה, הודגש גם החשש ליצירתו של "מסלול עוקף" לאישור המשולש הקבוע בחוק החברות, או לשימוש בחוות דעת משפטית כמעין מנגנון להסרת אחריות מדירקטוריון החברה, כדלהלן:
"מאידך גיסא, פתיחת פתח רחב מדי של הסתמכות על חוות דעת, עלולה להיות בעייתית. היא מעוררת חשש כי דירקטורים שיהיו מעוניינים לאשר עסקה שהיא עסקת בעלי ענין, בלא לעבור דרך ה'מסלול' של האישור המשולש, יפנו ליועץ משפטי שיספק להם את חוות הדעת שהם מעוניינים לקבל, וודאי שכזה יהיה המצב אם מדובר במקרה גבולי. קשה גם לשלול את האפשרות של פנייה של החברה למספר יועצים משפטיים, והתקשרות רק עם אותו יועץ משפטי שעמדתו מתאימה לעמדה שהדירקטורים מבקשים לקבלה (מעין 'שופינג' של חוות דעת). [...] חשש נוסף הקשור בפטור מאחריות הנובע מהסתמכות על חוות דעת משפטית, קיים כאשר נותן חוות הדעת אינו אחראי כלפי הנפגעים האפשריים מתוכנה" [שם, פס' 113-112].
...
לסיכום, בלוטרייך הפר את חובת האמונים אותה חב לחברה הן כשנמנע מגילוי המידע ערב ההקצאה הפרטית, הן כאשר פעל למקסם את רווחיו על חשבון רווחי החברה.
סוף דבר
בהתאם להסדר הדיוני אליו הגיעו הצדדים, מצאתי לקבוע שבלוטרייך אכן הפר את חובותיו כבעל שליטה וכנושא משרה בחברה, בדגש על חובת ההגינות וחובת האמונים בהם חב בלוטרייך כלפי החברה.
אני פוסק הוצאות לשלב זה בסכום של 60,000 ש"ח, בתוספת מע"מ כדין, אותן ישלם הנתבע לתובעת.