מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת ביטוח לאומי להגשת רשימת מעסיקים - לצורך קביעת זכאות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת ב"ל 19915-03-21 לפני: כב' השופטת לובנא תלחמי סוידאן נציג ציבור (עובדים): מר וליד נסראלדין נציג ציבור (מעסיקים): מר גד פרנק התובע נסים צברי ע"י ב"כ: עו"ד מיכאל עראף הנתבע המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד רולא חיידר דראושה פסק דין
במסגרת הדיון אשר היתקיים ביום 02/06/2021, הודיעו ב"כ הצדדים כדלקמן: "מאחר והמחלוקת בתיק היא משפטית, אנו מבקשים שמתן פסק הדין יהיה על בסיס סיכומים בכתב, אך בטרם הגשתם אנו מבקשים להגיש רשימת עובדות מוסכמות אשר תוגש תוך 21 ימים, אליה יצורפו המסמכים הרלוואנטיים.
בתאריך 26/07/2020, הגיש התובע תביעה חוזרת להטבות עפ"י הסכם הניידות, עקב הקביעה של 82% מוגבלות בניידות ועקב הגדלת הזכאות לקיצבת שירותים מיוחדים ל- 112%, אולם תביעתו נדחתה מהנימוק שהוגשה לאחר גיל פרישה.
המסגרת הנורמאטיבית הסכם הניידות נחתם בין ממשלת ישראל בשם מדינת ישראל והמוסד לביטוח לאומי, מכוח הוראות סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995, אשר מסמיך את הנתבע לחתום על הסכמים מול המדינה, לצורך הענקת "הטבות סוציאליות שאינן ניתנות לפי חוק זה או לפי חיקוק אחר". באשר למהותו, תכליתו ופרשנותו של הסכם הניידות, נפסק כך: "הסכם הניידות שנחתם לראשונה בשנת 1975 בין ממשלת ישראל לבין המוסד לביטוח לאומי הוא 'יוצא חלציו של חוק הביטוח הלאומי'. במתן 'הטבות סוציאליות' על פי ההסכם פועל המוסד לביטוח לאומי מכוח הרשאה סטאטוטורית 'בשם הממשלה ..'. ההסכם הוא חוזה שנכרת בין הממשלה לבין המוסד לביטוח לאומי מכוח פעולתם כתאגידים ולא כגופים שילטוניים, ומקנה זכויות לצד שלישי, הוא המוגבל בניידות. התמשכות תקופת ההסכם הפכה אותו מהסדר זמני להסדר של קבע, שנועד למימוש מדיניות רווחה ממלכתית של מתן הטבות סוציאליות למוגבלים בניידות. על כן נקבע, כי 'מהותו של ההסכם הוא אקט שילטוני הנתון לביקורתו של בג"צ ולא רק אופן הפעלתו על ידי הרשות השלטונית נתון לבקורת, אלא אף תוכנו של ההסכם, באם נמצא בו פגם המצדיק היתערבות'. למרות שאין הוראותיו כחקיקת משנה, נפסק כי בית הדין רשאי לפקח על ההסכם באותו אופן שהדבר נעשה לגבי חקיקת משנה.
...
עיקר טענות התובע בסיכומיו הפנה התובע לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים), תשל"ט-1978 ולהסכם הניידות, וטען כי שילוב הוראות סעיף 21 וסעיף 15(ב) להסכם וכן תקנה 10(א) לתקנות השירותים המיוחדים, מביא למסקנה לפיה ניתן לקבל כפל קצבאות – שירותים מיוחדים וניידות, וזאת אם מתקיים אחד מהמצבים הבאים: נקבעה לנכה דרגת שירותים מיוחדים בשיעור של 112% לפחות, או לנכה הגבלה בניידות של 100%, או הנכה זקוק לכסא גלגלים.
מכאן, הנתבע טען כי דין התביעה להידחות.
פרק ה' להסכם הניידות עניינו "הטבות בגיל זקנה". סעיף 21 הינו הסעיף היחיד בפרק זה ובו נקבעו ה- "תנאים להמשך זכאות", כדלקמן: (א) מי שקיבל קיצבת ניידות בתכוף לאחר שהגיע לגיל הפרישה הקבוע בחוק, בהתאם לחודש לידתו, בחלק ב' בלוח א'1 או מי שקיבל הלוואה עומדת בתוך ארבע השנים שקדמו להגיעו לגיל האמור או שקיבל הלוואה עומדת לרכישת הרכב שברשותו יהיה זכאי, על אף האמור בפסקה (1) להגדרת "מוגבל בניידות" שבסעיף 2, להטבות לפי הסכם זה. דיון והכרעה לאחר שבחנו את טענות הצדדים, על רקע התשתית העובדתית אשר הונחה לפנינו וכלל המסמכים שבתיק וכן לאור הדין החל, הגענו למסקנה לפיה דין התביעה להידחות, וזאת מן הנימוקים אשר יפורטו להלן.
אי לכך, התביעה נדחית.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בתום דיון ההוכחות בהליך הקודם הודיעה ב"כ המשיב (להלן – המוסד) כי המוסד מבקש לשקול את עמדתו בשנית, וככל שתהיה הסכמה תוגש רשימת עובדות מוסכמות לצורך מינוי מומחה רפואי.
המבקש הגיש "בקשה מטעם התובע לגילוי מסמכים ולמתן הוראות". במסגרת הבקשה נטען כי בהתאם לפסיקה העובדות שנקבעו בהליך הכרה באיבר אחד (בעניינינו – מרפקים) מחייבות את הצדדים גם בהליכים עתידיים ביחס לאיברים אחרים (בעניינינו – CTS), וככל והתשתית דורשת השלמה ניתן לנהל הוכחות, אך זאת לא "בדף חלק" אלא רק ביחס לפרטים החסרים; בעיניינו של המבקש יש להכיר בתשתית העובדתית שנקבע בהליך הקודם ביחס לפגיעה במרפקים ולהורות למוסד להשיב אלו פרטים, אם בכלל, טעונים השלמה; כמו כן עתר להורות למוסד לגלות ולהמציא לידי המבקש את כלל המסמכים שעמדו בבסיס החלטת פקיד התביעות, ובתוך כך שאלון/חקירת מעסיק, חוות דעת רופא מוסד וכיו"ב. המוסד טען כי ההליך הקודם הסתיים בהודעתו של המוסד, ולא נקבעה תשתית עובדתית מוסכמת, שיצרה השתק פלוגתא בנוגע להליך זה. בד בבד הגיש המוסד תיק מוצגים ובו המסמכים בתיקו של המבקש, לרבות שאלונים שמילא המבקש והמעסיק.
במענה לבקשה זו טען המוסד כי העביר לעיונו של המבקש את המסמכים הרלוואנטיים לפגיעה - CTS; הבקשה חוזרת על בקשות קודמות שנדחו בהחלטות קודמות שהן חלוטות, ואין מקום ליתן החלטה חדשה אשר תקים זכות לכאורית להגיש בקשת רשות ערעור על החלטות קודמות לאחר חלוף המועד; בהליך הקודם גילה המוסד את כל המסמכים הרלוואנטיים לפגיעה במרפקים; בקשתו של המבקש היא למעשה לקבל את ההתכתבות הפנימית של עורכי הדין בלישכה המשפטית עם גורמים נוספים במוסד, שהביאה בסופו של יום להכרה בליקוי במרפקים כפגיעה בעבודה; מסמכים אלה הם תיכתובות פנימיות בין עובדי ציבור ובין עו"ד לקוח, ואין להתיר את הגילוי; יש לדחות את בקשתו של המבקש לקבלת תשתית עובדתית אשר כאמור לא הוכרעה, אלא היא מצויה בהתייעצויות פנימיות שאין להתיר את גילויין.
אקדים ואומר כי צודק המבקש בטענותיו העקרוניות – כי בהתאם לפסיקה ככלל, התשתית העובדתית שנקבעה בהליך אחד יוצרת השתק פלוגתא בהליך אחר, ככל שמדובר כמובן בתשתית עובדתית רלוואנטית להליך האחר [בר"ע (ארצי) בר"ע 29723-11-20 אלגרישי – המוסד לביטוח לאומי (18.1.2022) והאסמכתאות שם].
אשר לבקשתו של המבקש לגילוי מסמכים: אכן, על פי הילכת רוזן [בר"ע 32115-09-20 אורי רוזן – המוסד לביטוח לאומי (5.4.2021)] "ככלל על המוסד לגלות ולהעמיד לעיון המבוטח את המסמכים המצויים בידיו והנוגעים לעניינו של המבוטח, וזאת במסגרת ההליכים המקדמיים, ובטרם יגיש המבוטח – התובע את תצהיריו". עם זאת, עשוי להתקיים טעם לחרוג מהכלל המצדיק שלא לאפשר עיון במסמך זה או אחר, כגון מיסמך שהוא בגדר היתייעצות פנימית.
...
בנסיבותיו הייחודיות של מקרה זה, שבהן לאחר דיון ההוכחות נערכה התייעצות במוסד והוחלט לקבל את תביעתו של המבקש להכרה בליקוי במרפקים ולהותיר על כנה את דחיית התביעה בנוגע לליקוי בכתפיים, מקובלת עלינו עמדת המוסד כי גם אם יש מסמכים שבהם נדונה התשתית העובדתית והאם היא מקיימת את התנאים לעילת המיקרוטראומה, שבעקבותיהם החליט פקיד התביעות להכיר בליקוי במרפקים כפגיעה בעבודה, מדובר במסמכים שהם בגדר התייעצות פנימית בין גורמים שונים במוסד עת ההליך המשפטי היה תלוי ועומד, יתכן תוך הערכת סיכונים וסיכויים של תביעת המבקש, ועל כן אין מקום לחייב את המוסד בגילוי מסמכים אלה.
לא מצאנו כי דחיית הבקשה לעיון במסמכים בנסיבותיו הייחודיות של המקרה הנדון, תהווה "תקדים מסוכן שעשוי ליתן לגיטימציה למוסד להימנע מהגשת תיק מוצגים עם הגשת כתבי ההגנה", שכן היא מתייחסת לנסיבותיו הקונקרטיות והייחודיות של המקרה הנדון, וכאמור המסמכים האחרים שהיו לפני פקיד התביעות הוגשו במסגרת תיק מוצגים הן בהליך הקודם והן בהליך זה. בשולי הדברים נעיר כי בהתאם להלכת רוזן על המוסד "לגלות את כל המסמכים המצויים בידיו, וככל שיש מסמכים שלטענתו אין לאפשר עיון בהם או שיש לדחות את מועד העיון בהם עליו לציין זאת במפורש". בענייננו, המוסד לא נהג כך ולא פירט את המסמכים שלטענתו אין לאפשר את העיון בהם.
סוף דבר – בנסיבותיו הייחודיות של הליך זה, כמוסבר לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה עב"ל 45543-05-20 עב"ל 45473-05-20 ניתן ביום 19 ינואר 2022 1. בטי קיסין 2. עודד שמחי המערערת בעב"ל 45543-05-20 המערער בעב"ל 45473-05-20 המוסד לביטוח לאומי המשיב בשני הערעורים היועץ המשפטי לממשלה מתייצב בהליכים בפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופט רועי פוליאק, השופט אילן סופר נציגת ציבור (עובדים) גב' ורדה אדוארדס, נציג ציבור (מעסיקים) מר דורון קמפלר ב"כ המערערים - עו"ד שרי ורדי, עו"ד בריהאן אבו קאעוד ב"כ המוסד לביטוח לאומי - עו"ד שרית דמרי דבוש, עו"ד ארנה רוזן-אמיר ב"כ היועץ המשפטי לממשלה - עו"ד יאנה סימקין פסק דין
משתביעתם כנגד המוסד נדחתה, הגישו גב' קיסין ומר שמחי (להלן יחד -המערערים), כל אחד בעיניינו, תביעה לבית הדין האיזורי תל אביב.
בתביעתם ביקשו להחריג את תשלום רנטת BEG מגדר הכנסה לצורך בחינת זכאותם לפי החוק, ולהורות למוסד לשלם להם גמלת הבטחת/השלמת הכנסה.
" בעיניין איוניר[footnoteRef:18] ובעניין נולמן[footnoteRef:19] נקבע כי תקנה 17 מהוה רשימה סגורה של סוגי הכנסה אשר לא יבואו בחשבון לקביעת זכאות לגימלה.
] זאת ועוד, החרגת תשלומים מסוימים המשולמים לניצולי שואה מיגדרי הכנסה לצורך קביעת זכאות לפי חוק הביטוח הלאומי או לפי החוק מופיעה בחיקוקים נוספים.
...
משכך ומשהוראות החוק והתקנות ברורות, לא הוכחה אפליה פסולה ואין לפנינו השגה על חוקתיותם, אין מנוס מדחיית הערעורים חרף ההבנה לליבם של המערערים.
סוף דבר – לצערנו, חרף הרצון הטוב, אין בידינו, בגדרי המסגרת החוקית הקיימת, לקבל את הערעורים.
שני הערעורים נדחים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בקדם המשפט מיום 14.11.2022 ניתנה על ידי הצעת פשרה; הצעה זו לא קיבלה את הסכמת התובע, והתיק נקבע להגשת רשימת עדים ומוצגים ולשמיעת הוכחות ליום 6.7.2023.
הצטרפות המל"ל לתביעה בנתיים, ביום 31.1.2023, הגיש המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) בקשה להצטרף כתובע נוסף בגין התגמולים ששילם וישלם לתובע בשל פגיעתו, בסך של כ - 1,023,000 ₪.
לטענתם, לא שמו לב כי עם הצטרפות המל"ל נידרשת היתייחסות לחלוקת אחריות זו, שהרי אין למל"ל זכות תביעה כנגד המעביד.
העובדה שלא הוכתר כ"כתב תביעה מתוקן" אינה מעלה ואינה מורידה, ולא זו הסיבה לכך שהמבקשים לא הגישו כתב הגנה מתוקן, הכולל היתייחסות לטענות המל"ל, אלא - כפי שנטען בבקשה - בשל חוסר תשומת לב. כפועל יוצא, עם קביעת התיק לשמיעת הוכחות, היה על המבקשים להביא ראיות כהגנה מפני תביעת התובע, אך גם מפני תביעת המל"ל, המופנית, כאמור, רק כנגדם; שהרי לא רק מבקשת מס' 2 נתבעה, שאז ניתן היה אולי לקבל, בדוחק רב, טענה לפיה מבקשת מס' 2 טעתה לסבור כי היא נתבעת בתור מבטחתו של המעביד, וככזו, "חסינה" מפני תביעת המל"ל; ואולם תביעת המל"ל הופנתה במפורש ובבירור כנגד מבקש מס' 1 בגין הרשלנות שיוחסה לו בכתב התביעה, בין השאר בשל העידר פקוח ראוי על העבודות במהלכן נפגע התובע.
...
מכל האמור לעיל, אינני מוצאת לנכון להתיר למבקשים להביא ראיות נוספות במאוחר.
הבקשה נדחית איפוא.
לפנים משורת הדין, ועל מנת שלא לסכל אפשרות להגעת הצדדים לידי הסדר פשרה - כפי שראוי לעשות - אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 180 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר את המונח "עובד" לצורך פרק ח' לחוק כ"מי שמבוטח או היה מבוטח כעובד לפי פרק ה'". פרק ה' לחוק שכותרתו היא: "פרק ה': ביטוח נפגעי עבודה", פורס רשימה של מבוטחים שונים (סעיף 75 לחוק).
וכך נפסק באותו ענין: "מן הראוי לציין, כי הפרשנות של המוסד לביטוח לאומי להוראת החוק היא פרשנות ראויה בנסיבות העניין. יפה עשו המשיבים בכך שנתנו פירוש ליבראלי להוראת החוק, ובכך מנעו פגיעה מיותרת באנשים העובדים בישראל ושוהים בה שלא כדין. עמדת המוסד לביטוח לאומי נראית ראויה גם מהיבט אחר: היא מחייבת את המעבידים להוסיף ולשאת בתשלום דמי הביטוח גם עבור עובדים השוהים שלא כדין, תשלום המשמש למימון אותן זכויות שאינן נשללות על-ידי סעיף 324ב לחוק." (שם, בפיסקה 4).
נראה כי המוסד לביטוח לאומי משליך את יהבו על סעיף קטן (ב) לסעיף 324ב לחוק, אשר קובע כי "על אף הוראות סעיף קטן (א), מי שמשתלמת לו גמלה ונעשה שוהה שלא כדין, יופסק לו תשלום הגימלה". אלא שגם כאן מיתעלם המוסד לביטוח לאומי מן הסיפא לסעיף קטן (ב), אשר קובעת באופן ברור כי הגימלה שתשלומה יופסק היא "בעד תקופת שהותו שלא כדין לפי הוראות הסעיף הקטן האמור" דהיינו, הזכאות לגימלה תשלל מן העובד אך ורק ביחס לתקופה שבה עבד בעת שהייה בלתי חוקית.
והינה בעניינינו המוסד לביטוח לאומי מציג גישה הפוכה לחלוטין לגישתו דאז, שכן הוא מבקש כעת לשלול תשלום גמלה ממי שזכותו לגימלה נולדה בעת שהיה שוהה חוקי בישראל, רק משום שבמועד הגשת התביעה, העובד כבר חדל להיות עובד חוקי.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטיעוני הצדדים באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל.
תנאי כזה איננו קיים בחוק, ולמעשה, הוא עומד בניגוד לו. סיכומו של דבר – דין הבקשה להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו