מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשות רשות ערעור על עיכוב הליכים בתביעות ניצולי שואה מרומניה

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

מונחות לפני שלוש בקשות רשות ערעור על שלוש החלטות שניתנו בבתי המשפט המחוזיים בחיפה, באר שבע ותל אביב, ובהן הורו בתי המשפט על עיכוב ההליכים המתנהלים במסגרת בירור תביעותיהם של המבקשים, ניצולי שואה עולי רומניה, לקבלת תגמולים לפי חוק הטבות לניצולי שואה, התשס"ז-2007 (להלן: חוק ההטבות).
...
דין בקשות רשות הערעור להידחות.
סוף דבר, הבקשות נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הנתבע טוען כי המצב שהיה בתביעות מסוג זה, הוא כי עילות הנרדפות היו מצומצמות אולם היה ידוע כי עילות אלו משתנות ומתרחבות עם הזמן בשל היתמעטות הניצולים והלחץ הצבורי אשר הביאו את בתי המשפט להוסיף לחוק עילות נרדפות נוספות, מה שמרחיב ומאדיר את סכויי התביעה עם הזמן, מכאן היתה נהוגה פראקטיקה ידועה בתחום שלא להשלים את התביעה, אלא לפצלה ולהשלימה בעת הצורך, פראקטיקה זו זכתה לשיתוף פעולה עם הרשות, אשר אישרה לזכאים תשלום מעת פתיחת הבקשה ולא מיום השלמת המסמכים כפי שמופיע במכתב הרשום מ- 3/2006 (נספח ב לכתב התביעה).
די לומר, כי מכותרת פסק הדין בעיניין הרשקו חיים בבית המשפט העליון, ניתן להבחין וללמוד, כי עניינו של הרשקו חיים לא היה עניין בודד, אלא באותה פרשה נידונו עניינם של עוד 108 תביעות נוספות, כעולה מכותרת פסק הדין, ביחס לתובעים שונים, אשר טענו כי העוצר החלקי שהונהג בתקופת השואה בערים רבות, בבולגריה וברומניה – מדינות שלא היו חלק מהרייך הגרמני, אך פעלו בהשראת המימשל הנאצי – עולה כדי שלילת חירות ולכן, מזכה בתגמולים לפי חוק.
ביום 29/3/06, שלחה הרשות המוסמכת לתובע, באמצעות בא כוחו, מכתב שהוכתר אישור קבלת מיסמכי תביעה, בו ציינה הרשות, כדלקמן: "אנו מאשרים קבלת מיסמכי התביעה על פי החוק שבנידון, ופתחנו תיק תביעה שמספרו 238432. מאחר ואנו מקבלים מספר רב של פניות מידי יום, עשוי הטיפול בתביעתך להתעכב, לתקופה של כשנה ואנו מבינים כי תקבל/י זאת בהבנה. מכל מקום מועד זכאותך לתגמולים, אם תמצא/י זכאי/ת לתגמול, יהיה יום קבלת מיסמכי התביעה, דהיינו 29/3/06 והתגמולים ישולמו לך החל מתאריך זה." ב- 22/10/06 נשלח לתובע, באמצעות בא כוחו, מכתב נוסף שבו התבקש, בהתאם לסעיף 7 (א) לחוק, להמציא מסמכים נוספים, לרבות טופס ההצהרה וכן מסמכים רפואיים.
ביום 3/1/11 הכירה הרשות בזכויות ניצולי השואה, בתביעתו של התובע וקבעה לו 25% נכות ואיפשרה לו לערער על קביעת אחוזי הנכות.
הגשת התביעה המפוצלת, בנסיבות אלו, מקום שהרשות קיבלה הליך זה ולא עמדה על כך שכבר בשלב הראשוני יפרט התובע את מלוא העילה, כשבצדה של פעולה זו, שומרת הרשות על מועד הזכאות מיום הגשת התביעה, כפי שעולה מהמכתב מיום 29/3/06, פעולה זו יכולה להטיב עם התובע, ואינה מהווה מעשה רשלני של הנתבע.
...
הצדדים חתמו במעמד הפניה על הסכם שכר טרחה (נספח א' לכתב התביעה) לפיו כנגד הטיפול בתביעת התובע לפיצויים, ישלם התובע לנתבע שכר טרחה בהתאם לשכר הקבוע בצו של שר האוצר.
על כן, אני מקבל את התביעה שכנגד ומחייב את הנתבע לשלם לתובע סך של 5,900 ₪, בתוספת מע"מ. אין מקום להוסיף הפרשי ריבית והצמדה ו/או הוצאות כלשהן.
התוצאה: אני דוחה את התביעה, ללא צו להוצאות.
אני מקבל את התביעה שכנגד ולפיה, על התובע ריקו לאופר לשלם לנתב ישראל קוריס סך של 5,900 ₪, בתוספת מע"מ כחוק, ללא תוספת הפרשי ריבית והצמדה ו/או החזר הוצאות כלשהן.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה הוגשה נגד פסיפיקה, נגד החתמים בהנפקה (משיבים 2-11), הדירקטורים של החברה (משיבים 12-19), משרד רואה החשבון שחתם על הדו"חות הכספיים שצורפו לתשקיף (משיב 20), מנכ"ל פסיפיקה במועד התשקיף (משיב 21), בעלת השליטה במועד התשקיף (משיבה 22, NAT""), מר שי טויסטר (משיב 23) שהוגדר "מגרעין השליטה של החברה במועד התשקיף", ארקוטל החזקות (משיבה 24) שהוגדרה "בעלת עניין במועד התשקיף", אפסווינג בע"מ (משיבה 25) שניהלה את ההנפקה ונתנה שירותי ייעוץ לחברה, ומר אפרים איצקוביץ' (משיב 26) שהיה "בעל תפקיד בחברה בעיסקאות ברומניה". תשובות המשיבים לבקשת האישור הוגשו בחודש ינואר 2010, ותגובת המבקשים ביום 2.11.2010.
ולד ערער על פסק הדין, אך בשל פטירתו צומצם העירעור לדיון במרכיב הקנס שבגזר הדין.
דיון ק"מ האחרון לפני הדיון בבקשה זו היתקיים ביום 30.1.2012, ולאור עמדות הצדדים ניתנה בו החלטה בזו הלשון: "הדיון בבקשה לאישור תובענה ייצוגית מעוכב, באופן שכל אחד מן הצדדים רשאי להודיע כי הסתיים שלב הבאת הראיות בהליך הפלילי, ויבקש לחדש את ההליך". בקשה כזו הוגשה ע"י ב"כ המבקשים רק ביום 6.10.2014, לאחר שפסק הדין הפלילי האחרון ניתן ע"י בית המשפט העליון בע"פ 1522/12 שלמה ולד נ' מ"י, ביום 27.1.2014.
לנוכח חקירת רשות ניירות ערך שהובילה להגשת כתבי האישום, ניתן לומר שלא זו בלבד שהמידע לא היה בידי המבקשים, אלא גם שלא יכול היה להיות בידיהם אילמלא ההליך הפלילי.
אכן, לנוכח הצהרת ב"כ המבקשים בדיון מיום 30.1.2012 (עמ' 21 שורות 11-14), כי אין חשיבות לפסק הדין כי אם להתגלות הראיות; ולנוכח ההחלטה המחייבת להגיש בקשה לתיקון סמוך לאחר שמיעת הראיות – ראוי היה להגיש את הבקשה לכל היותר סמוך לאחר מתן פסק הדין בערכאה הדיונית או לאחר פסק הדין בעירעור.
...
הלכה היא כי יש להיעתר לבקשה לתיקון כתבי בי דין שיביא לדיון בשאלות שהן השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת, אלא אם כן יש בתיקון כדי לפגוע בזכות בעל הדין שכנגד, שאינה ניתנת לריפוי באמצעות תשלום הוצאות.
המבקשים טוענים כי הגם שהעסקה אכן לא פורטה בכתב האישום, נשמעו ראיות לגביה בהליך הפלילי, שאותן הם עותרים להביא גם בהליך זה. הואיל ועסקת פלוישט היא אחת מן העסקאות שבהן עוסקת בקשת האישור, אני סבורה כי תיקון הבקשה ע"י הרחבת הבסיס הראייתי שלה בענין זה רצוי אף הוא.
סיכום אני מקבלת את בקשת המבקשים לתיקון הבקשה לאישור תובענה ייצוגית כפי שנתבקשה, למעט צירוף כל המוצגים שהוצגו בהליכים הפליליים.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2016 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד טוענת ב"כ העורר כי לעניין "המרחק הרב" שבין תל אביב לבאר שבע, אמר כבר לא אחת בית המשפט העליון, ברע"א 6920-94 לוי נ' פולג וכן בפסקי דין אחרים כי: "המרחק בין תל אביב לחיפה אינו רב... במדינה קטנה כמו במדינתנו, ממילא אין לייחס משמעות מופרזת לשאלה אם תובענה פלונית מוגשת בתחום סמכותו המקומית של בית משפט זה או אחר". אשר על כן, מבקשת ב"כ העורר לדחות את הבקשות כולן ולהורות כי העררים ידונו בפניה.
ברע"א 49570-04-14 מזל טרים ואח' נ' הרשות לזכויות ניצולי שואה, אומרת כב' השופטת וסרקרוג: "אעיר, בשולי הדברים, שבהיעדר הסדר בשאלת הסמכות המקומית בחוק נכי רדיפות הנאצים ובתקנות הרלוואנטיות בחוק זה ותוך הפניה בסעיף 4(א)(1) לתקנות בתי דין מינהליים (סדרי דין) תשנ"ב- 1992, עומדת לכאורה זכות הבחירה בידי העורר, נראה עוד שניתן ללמוד על כך גם מההחלטות שניתנו בהודעות הדחייה". יצוין כי במקרה זה קיבל בית המשפט המחוזי בחיפה ערעור על החלטת ועדת העררים בחיפה, (להלן: "ההחלטה") שדנה בשאלת הסמכות המקומית.
בעיניין אדרי הגיש הגב' אדרי ערעור על החלטת ועדת הערר קמא, לפיה סולק על הסף ערר על החלטת הרשות, לדחות תביעות שהוגשו על ידי יהודי מרוקו, בשל תלאות ורדיפות בזמן מלחמת העולם השניה.
כמו כן, הלינה המשיבה על כך שבאותו ערר מאוחד, צורפו עררים של עוררים שאינם תושבי הדרום ועל כן יש מקום למחוק עררים אלה וזאת במטרה לנהוג בדרך יעילה ולמנוע ניצול לרעה של ההליך, באמצעות "פורום שופינג". כאמור וועדת הערר קמא מחקה על הסף את העררים שהוגשו במאוחד ועל כך הוגש העירעור לבית המשפט המחוזי.
קבוצה נוספת של עוררים מתייחסת לעררים פרטניים שמוגשים על ידי עוררים יוצאי רומניה ומדינות אחרות באירופה, שנדחו על ידי המשיבה בפנייתם לקבלת תגמולים ובעניינם קבועים עשרות בודדות של תיקים, הנידונים מדי שבוע בשבוע בפני ועדת הערר בבאר שבע.
נכון אמנם כי חלק מאותם עוררים ממתינים גם הם לשאלה משפטית עקרונית שנדונה עכשיו בבית המשפט העליון, יחד עם זאת, בכל התיקים הללו, נשמעו העדויות של העוררים ורק מתן פסק הדין בעיניינם מתעכב, עד לאחר קבלת פסק הדין בבית המשפט העליון בעיניין רע"א 1849/14 דידי יגר נ. הרשות לזכויות ניצולי שואה (להלן: "פסה"ד יגר").
...
בעניין זה אחזור ואזכיר את הדברים שנאמרו על ידי כב' השופטת וסקגרוג מבית המשפט המחוזי בחיפה ולפיהם בסופו של דבר, הבחירה של ועדת הערר היא זכות שעומדת לעורר וזאת בהעדר קביעה של סמכות מקומית ספציפית.
אין כל עיכובים בשמיעת אותם עררים, נהפוך וועדת הערר בבאר שבע, לא נעתרת לבקשות דחיה ומקפידה על קיום העררים ברצף.
מכל האמור לעיל, אני דוחה את בקשת המשיבה להעביר את מקום הדיון לוועדת הערר בתל אביב.

בהליך ערעור על ועדה (ע"ו) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק-דינה של ועדת הערר לפי חוק נכי רדיפות הנאצים התשי"ז - 1957 (להלן - "החוק"), שליד בית משפט השלום בבאר-שבע, בתיק ו"ע 61481-01-15 מיום 10.6.19, שניתן על-ידי כבוד השופטת בדימוס, דרורה בית-אור וחברי הועדה ד"ר גדעון רוזנטל ועו"ס שלום שגב, בו נדחתה תביעת המערערים, יוצאי מרוקו להכיר בהם כזכאים לתגמול מכוח החוק.
תיקון הודעת העירעור ההליכים בעירעור עוכבו כיוון שתביעה של קבוצה אחרת של יהודי מרוקו שערעור עליה התברר בבית המשפט המחוזי בחיפה בו"ע 62910-12-13 בענין סספורטס - שנימוקיה היו דומים לתיק שכאן נדחתה והוחלט להמתין לתוצאות פסה"ד בביהמ"ש העליון, ברע"א 8073/19 דוד אבגיל ואח' נ' הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר (26.8.21), שנדחתה אף היא.
הבקשה לתיקון הודעת העירעור נדונה בפני כב' השופט א.ואגו, ס. הנשיאה, אשר דחה אותה וקבע, שאין מדובר בתשתית עובדתית המצביעה על שוני מהותי מזו שנקבעה בחיפה; אמנם, יכולות להיות דיעות שונות בין חוקרי ההיסטוריה של תקופת השואה ושוני לגבי היבט מסוים של "האמת ההיסטורית", אך העובדות שנקבעו הם "אמת משפטית ו"לא ניתן להלום קביעה שיפוטית מקבילה של שתי "אמתות משפטיות" שונות, על רקע קביעות ומסקנות שניתנו בוועדות ערעור ( או בבתי משפט) במחוז כזה או אחר, שתוצאתן תהיה הכרה בזכאות קבוצה אחת ומניעתה מהאחרת שכן, תוצאה זו בלתי מתקבלת על הדעת" (עמ' 3 ש' 17-19).
טענה נוספת של המערערים, שחל שבוש, עת אימצה הפסיקה הישראלית - בע"א 51/73 דבורה קלמר נ. הרשות המוסמכת לצורך חוק נכי רדיפות נאצים פד"י כט(1) 253 (27.8.74), את הפסיקה הגרמנית, אשר הגבילה וצמצמה את הזכאות לרדיפות להן זיקה טריטוריאלית לגרמניה, אך פרשנות זו אינה תואמת ללשון החוק הגרמני והגיעה העת לתקן שגגה זו. בעוד החוק הגרמני קובע שדי בקיום הנעה או קשר סיבתי לגרמניה הנאצית הפסיקה הגרמנית "השליכה החוצה" ממעגלי הזכאים לפצוי קבוצות נרחבות של ניצולים, אך ורק בשל העדר זיקה טריטוריאלית לרייך", כשהמטרה היא למנוע תשלום פיצויים מנרדפים שסיבלו רדיפות של מדינות עצמאיות כמו גרמניה ורומניה (ס 87 להודעת העירעור).
...
השופט אלרון סבר שאמנם מבחינה מעשית דין הערעור להידחות, אך הוסיף   "יש קושי לא מבוטל בעמדתה המוצהרת של המדינה לפיה המחוקק הגרמני הוא שיכתיב את המדיניות הישראלית בסוגית מעגל הזכאים לפיצויים בשל היותו של אדם נרדף בתקופת המשטר הנאצי. זאת בפרט כאשר המחוקק הגרמני ראה בחוק הפיצויים הפדראלי "חוק פנים-גרמני", שנועד להעניק פיצוי לאזרחים ממוצא גרמני, ולא ל"זרים", ומתוך תפיסה זו עוצבה דרישת הזיקה הטריטוריאלית לגרמניה.
חרף קביעותיו של בית משפט זה בעבר בסוגיה זו, אני סבור כי קשה להלום שהמדינה תסתתר מאחורי חקיקה זרה אשר יש בה, הלכה למעשה, כדי להביא להפליה בין קורבנות המשטר הנאצי.
סוף דבר – פס"ד אבגיל מיצה הנושא ולא באו בפנינו עובדות חדשות שיש בהן לסטות מפס"ד אבגיל, כשמדובר באותו מסד נתונים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו