מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשות לתיקון טעויות סופר בפסק דין מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מנגד, המבקשות טוענות בתגובתן כי לבית המשפט סמכות להורות על תיקון פסק הדין מתוקף סעיף 81 לחוק בתי המשפט ומתוקף סמכותו הכללית הטבועה, לתיקון טעויות בהליך, לא כל שכן כאשר המשיב פועל בחוסר תום לב ולא מקיים את צוי בית המשפט ובמיוחד שעסקינן במקרקעי ציבור.
יפים לענייננו דברי כב' השו' דנציגר בעיניין זה: "דין בקשת רשות העירעור להדחות. המדובר בבקשה קנטרנית מאין כמותה אשר אין כל הצדקה לידון בה בגילגול שלישי. כאשר מדובר בטעות סופר שנפלה בפסק הדין (פסק דין שאך נתן תוקף להסכמות הצדדים), וכאשר אין כל מחלוקת בדבר זיהויו הנכון של הנכס, לא היה מלכתחילה מקום שהמבקש יתנגד לתיקון המבוקש. אמנם, סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט קובע כי טעות בפסק דין או בהחלטה אחרת ניתנת לתיקון בתוך עשרים ואחד ימים מיום נתינתם. יחד עם זאת, סעיף 81(ב) לאותו חוק קובע כי "בהסכמת בעלי הדין רשאי בית המשפט להחליט בכל עת על כל תיקון בפסק דין או בהחלטה אחרת שנתן". לו רק היה המבקש מסכים לתיקון הטעות (שהוא עצמו מודה שנפלה בפסק הדין) לא היה כל צורך בהארכת מועד ובנימוק מיוחד לשם כך. עמידתו של המבקש על היתנגדותו העקרונית עקב חלוף הזמן, מהוה - כפי שציינו שתי הערכאות קמא - עמידה על זכות בחוסר תום לב. בנסיבות אלה, אין כל מקום לידון בשאלות המשפטיות לכאורה שמעלה המבקש.
...
אמנם בעניין מרדכי ובעניין בוכריס תוקן פסק דין שנתן תוקף להסכמות הצדדים ובענייננו מדובר בתיקון פסק הדין לגופו, אולם אני סבורה כי אין לכך כל נפקות ככל שמדובר בתיקון של טעות סופר, כפי שארחיב בהמשך.
מן הטעמים האמורים הגעתי לכלל מסקנה, שכל עוד סעיף 81 בעינו עומד, יש להקל על המבקש תיקון פסק-דין או החלטה אחרת בטיבו של ה"טעם המיוחד", הנדרש להארכת המועד לפי תקנה 528 לתקנות תשמ"ד, הרבה מעבר לפרשנות, שניתנה לדיבור זה בסוגיות אחרות; לאמור, כל אימת שהתיקון לא יגרום לבעל הדין המשיב עיוות דין, ויש למבקש הסבר מתקבל על הדעת למחדלו, ייטה בית המשפט לראות, שקיים "טעם מיוחד", המצדיק היעתרות לבקשה.
סוף דבר הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

" בע"א 769/77 יוסיפוב נ' יוסיפוב פ"ד לב(1), 667 , 671-670 (1978), היתייחס בית המשפט לתיקון טעות סופר בפסק הדין וקבע כדלקמן : "... מדובר בעקרו של דבר על השמטה טכנית הנובעת מהיסח-הדעת ומתייחסת לדברים אשר בית-המשפט רצה לכלול בהחלטתו, כאשר נתן אותה אך הדבר נשמט מתשומת-לבו ללא דעת... מתברר בעליל, כי הוא היה ער לקיומו של הצורך לציין פרט זה או אחר בהחלטה בעת שהיא ניתנה, אך לא עשה זאת בשל אחת מן הסיבות שנימנו לעיל. מן ההן גם משתמע הלאו, היינו אם בית-המשפט לא היה ער כלל לקיומה של הבעיה, אין הוא יכול לתקן את המעוות על-ידי תיקון טעות סופר, כביכול, גם אם הוא משתכנע בשלב מאוחר יותר כי לו היתה השאלה מתעוררת, היה פוסק בה בדרך פלונית הזהה לתוספת או לתיקון המתבקש ממנו בשלב מאוחר יותר…… סיכומו של דבר, יש לפרש את הביטויים טעות סופר, פליטת קולמוס או השמטה מקרית על-פי המשמעות הטכנית הצמודה לביטויים אלה על-פי פירושן הלשוני הרגיל ולא להרחיב את היריעה ולאפשר תיקונים בפסק-הדין, שאינם אלא מסווה לכתיבת פסק-דין חדש" בבר"ם 5720/05 גופר כונס הנכסים נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקווה (5.8.07), דן בית המשפט העליון בשאלה האם ניתן לפסוק הוצאות משפט בגדרה של בקשה לתיקון טעות סופר וקבע בין היתר כך: "6...סמכות התיקון הנתונה לבית המשפט מכוח סעיף 81(א) לא נועדה לאפשר תיקונים מהותיים ש'אינם אלא מסווה לכתיבת פסק-דין חדש' (עניין יוסיפוב, 671), זאת נוכח עיקרון היסוד בשיטתנו המשפטית לפיו פסק דין שניתן מהוה סוף פסוק ('גמר מלאכה' - Functus Officio) מבחינת בית המשפט שנתן אותו. עיקרון זה נועד להגשים ערכים של ודאות וסיום מחלוקות ולאפשר פעילות תקינה של המערכת השיפוטית והוא משמיע לנו כי תיקונים מהותיים בפסק דין או בהחלטה ניתן לבצע 'אך על דרך של ערעור או עד שבית המשפט לא קם מכס המשפט ביום שבו ניתנה ההחלטה, שאז עדיין נמצא בחזקתו העניין שטיפל בו' (זוסמן, 907)..." ובהמשך קבע כך: "8.לטעמי, אין כל מניעה להשקיף על חוסר היתייחסות לשאלת שכר טירחה והוצאות בפסק דין כעל השמטה מקרית הנתנת לתיקון על ידי בית המשפט שנתן את פסק הדין, מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט. גישה זו יש בה היגיון נוכח החובה המוטלת על בית המשפט לפי תקנה 511(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 להחליט בתום הדיון בשאלת שכר הטירחה והוצאות המשפט וכלשון התקנה: "בתום הדיון, בכל הליך, יחליט בית המשפט או הרשם, לענין שלפניו, אם לחייב בעל דין בתשלום שכר טירחת עורך דין והוצאות המשפט (להלן – הוצאות) לטובת בעל דין אחר, אם לאו". חזקה, איפוא, על בית המשפט כי ייתן דעתו לסוגיות אלה בכל החלטה שיפוטית היוצאת תחת ידו וכי המנעותו מלעשות כן נובעת מהיסח הדעת.
...
" בע"א 769/77 יוסיפוב נ' יוסיפוב פ"ד לב(1), 667 , 671-670 (1978), התייחס בית המשפט לתיקון טעות סופר בפסק הדין וקבע כדלקמן : "... מדובר בעיקרו של דבר על השמטה טכנית הנובעת מהיסח-הדעת ומתייחסת לדברים אשר בית-המשפט רצה לכלול בהחלטתו, כאשר נתן אותה אך הדבר נשמט מתשומת-לבו ללא דעת... מתברר בעליל, כי הוא היה ער לקיומו של הצורך לציין פרט זה או אחר בהחלטה בעת שהיא ניתנה, אך לא עשה זאת בשל אחת מן הסיבות שנמנו לעיל. מן ההן גם משתמע הלאו, היינו אם בית-המשפט לא היה ער כלל לקיומה של הבעיה, אין הוא יכול לתקן את המעוות על-ידי תיקון טעות סופר, כביכול, גם אם הוא משתכנע בשלב מאוחר יותר כי לו היתה השאלה מתעוררת, היה פוסק בה בדרך פלונית הזהה לתוספת או לתיקון המתבקש ממנו בשלב מאוחר יותר…… סיכומו של דבר, יש לפרש את הביטויים טעות סופר, פליטת קולמוס או השמטה מקרית על-פי המשמעות הטכנית הצמודה לביטויים אלה על-פי פירושן הלשוני הרגיל ולא להרחיב את היריעה ולאפשר תיקונים בפסק-הדין, שאינם אלא מסווה לכתיבת פסק-דין חדש" בבר"ם 5720/05 גופר כונס הנכסים נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה פתח תקווה (5.8.07), דן בית המשפט העליון בשאלה האם ניתן לפסוק הוצאות משפט בגדרה של בקשה לתיקון טעות סופר וקבע בין היתר כך: "6...סמכות התיקון הנתונה לבית המשפט מכוח סעיף 81(א) לא נועדה לאפשר תיקונים מהותיים ש'אינם אלא מסווה לכתיבת פסק-דין חדש' (עניין יוסיפוב, 671), זאת נוכח עקרון היסוד בשיטתנו המשפטית לפיו פסק דין שניתן מהווה סוף פסוק ('גמר מלאכה' - Functus Officio) מבחינת בית המשפט שנתן אותו. עקרון זה נועד להגשים ערכים של ודאות וסיום מחלוקות ולאפשר פעילות תקינה של המערכת השיפוטית והוא משמיע לנו כי תיקונים מהותיים בפסק דין או בהחלטה ניתן לבצע 'אך על דרך של ערעור או עד שבית המשפט לא קם מכס המשפט ביום שבו ניתנה ההחלטה, שאז עדיין נמצא בחזקתו העניין שטיפל בו' (זוסמן, 907)..." ובהמשך קבע כך: "8.לטעמי, אין כל מניעה להשקיף על חוסר התייחסות לשאלת שכר טרחה והוצאות בפסק דין כעל השמטה מקרית הניתנת לתיקון על ידי בית המשפט שנתן את פסק הדין, מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט. גישה זו יש בה היגיון נוכח החובה המוטלת על בית המשפט לפי תקנה 511(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 להחליט בתום הדיון בשאלת שכר הטרחה והוצאות המשפט וכלשון התקנה: "בתום הדיון, בכל הליך, יחליט בית המשפט או הרשם, לענין שלפניו, אם לחייב בעל דין בתשלום שכר טרחת עורך דין והוצאות המשפט (להלן – הוצאות) לטובת בעל דין אחר, אם לאו". חזקה, אפוא, על בית המשפט כי ייתן דעתו לסוגיות אלה בכל החלטה שיפוטית היוצאת תחת ידו וכי הימנעותו מלעשות כן נובעת מהיסח הדעת.
ומן הכלל אל הפרט לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, הבקשה מתקבלת בחלקה.
עם זאת, למרות שהתובע לא טען בסיכומיו בסוגיית ההוצאות, אני סבור שיש מקום לפסוק חלק מהוצאות התובע שנשמטו מפסק דיני, על מנת שהתובע לא יסבול מחסרון כיס ותיקון זה הוא במסגרת סמכותי.
הנתבעת תשלם לתובע את הוצאות המשפט לעיל בצרוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד כל תשלום ותשלום (מועד התשלום למומחים על פי מועד ההפקדה בקופת בית משפט) וזאת תוך 30 יום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפניי שתי בקשות לתיקון טעויות סופר שנפלו לטעמם של הצדדים בפסק הדין שניתן ביום 31.1.19 וזאת מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד – 1984.
סוף דבר פסק דין מתוקן בהתאם לקביעותיי אלה יישלח במקביל.
...
משכך, הבקשה מתקבלת והתיקון יופיע בפסק הדין המתוקן בסעיף 163 באופן שהסכום הנומינלי של התשלומים התכופים יתוקן ויועמד על 601,234 ₪.
סוף דבר פסק דין מתוקן בהתאם לקביעותיי אלה יישלח במקביל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוגע לטענה כי בית משפט קמא לא היה מוסמך לפסוק את הוצאות למשיבים לאחר שלמעשה הוא קם מכסאו, מצאתי להתייחס בקצרה ולקבוע כי לאור דבריה של כבוד השופטת חיות (כתוארה אז) בבר"ם 5720/05 יוסף גופר כונס הנכסים נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקוה, ניתן ביום 26.4.07, בית משפט קמא היה מוסמך לעשות כן, אבל זאת אך ורק אם היתה מוגשת לו על ידי המשיבים בקשה לתיקון טעות במסגרת 21 הימים שלאחר מתן פסק הדין, כפי שמאפשר סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד- 1984 (להלן: "חוק בתי המשפט"): "...אין כל מניעה להשקיף על חוסר היתייחסות לשאלת שכר טירחה והוצאות בפסק דין כעל השמטה מקרית הנתנת לתיקון על ידי בית המשפט שנתן את פסק הדין, מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט. גישה זו יש בה היגיון נוכח החובה המוטלת על בית המשפט לפי תקנה 511(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 להחליט בתום הדיון בשאלת שכר הטירחה והוצאות המשפט וכלשון התקנה: "בתום הדיון, בכל הליך, יחליט בית המשפט או הרשם, לענין שלפניו, אם לחייב בעל דין בתשלום שכר טירחת עורך דין והוצאות המשפט (להלן – הוצאות) לטובת בעל דין אחר, אם לאו". חזקה, איפוא, על בית המשפט כי ייתן דעתו לסוגיות אלה בכל החלטה שיפוטית היוצאת תחת ידו וכי המנעותו מלעשות כן נובעת מהיסח הדעת.
בע"א 9085/00 שטרית נ' אחים שרבט חברה לבנין בע"מ, ניתן ביום 21.7.03, התייחסה כבוד השופטת פרוקצ'יה לנפקותה של החלטה מאוחרת שניתנה על ידי הערכאה המבררת לאחר שבית המשפט נתן פסק דין ולמעשה קם מכיסאו וקבעה: "...עקרון הוא כי בית-המשפט מסיים את מלאכתו וממצה את סמכותו עם מתן הכרעתו במחלוקת. לאחר מתן פסק-הדין שוב אין בידו להדרש פעם נוספת לנושא ההיתדיינות, להוסיף על החלטתו, לגרוע ממנה או לתקנה אלא במסגרת המותרת לו בחוק והיא בגדרי תיקון טעות, כמשמעותה בסעיף 81 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984, ... טעויות סופר עניינן תיקון שגיאות שחלו מחמת פליטת קולמוס או השמטה מקרית, טעות לשון, טעות בחישוב והוספת דבר באקראי. מדובר בעיקר בשיבושים טכניים שחלו שניתן לתקנם בתוך 21 יום מיום מתן ההחלטה. ... עיקרון "גמר המלאכה" “Functus Officio” נועד להבטיח כי יהא סוף לדיונים ולמחלוקות בין צדדים כדי להגשים ערך של ודאות, בטחון משפטי ומניעת הטרדת בעלי-דין לאחר סיום משפטם.
...
אין בידי לקבל את טענת המבקשת כי החלטת בית משפט קמא למחוק את התביעה שגויה.
עוד ראיתי לציין כי על פי המתואר למעלה הייתה גם למשיבים יד בסחבת בהתנהלות אשר הביאה בסופו של דבר למחיקת התביעה.
סוף דבר דין בקשת רשות הערעור להתקבל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 2423/24 לפני: כבוד השופט ע' גרוסקופף כבוד השופטת ג' כנפי-שטייניץ כבוד השופט י' כשר המבקש: ד"ר ערן ישעיהו אלמגור נ ג ד המשיב: נציב תלונות הציבור על שופטים בקשה לתיקון טעות סופר בשם המבקש: בעצמו ][]החלטה
]השופט י' כשר: לפנינו בקשה לתיקון טעות לפי סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984 (להלן: חוק בתי המשפט), ביחס לפסק דיננו בבג"ץ 2423/24 אלמגור נ' נציב תלונות הציבור על שופטים (2.4.2024) (להלן: פסק הדין).
בבקשתו טוען המבקש כי נפלו בפסק הדין מספר טעויות המצדיקות את תקונן מכוח סעיף 81(א) לחוק בתי המשפט.
...
לאחר עיון בבקשה הגעתי למסקנה כי, ביחס למרביתן המכריע של טענות המבקש (המפורטות בפסקה 7 לבקשתו), לא נמצא כי נפלה טעות בפסק דיננו, קרי – מצאתי כי הכתוב בפסק הדין משקף את שהתכוונו לכתוב, וטענותיו של המבקש מתמצות בכך שהשקפתו לגופו של עניין (לרבות לעניין משמעות טענותיו) הינה שונה.
לבסוף, ביחס לטענה אחת מטענותיו של המבקש, נמצא כי יש לקבל את בקשתו.
על כן, המשפט: "שלא לחדש את מינויה של אחת מנציגות הציבור שישבה במותב שדן בתביעתו שנדחתה בבית הדין האזורי לעבודה" (פסקה 3 לפסק הדין), יתוקן, כך שייכתב בפסק הדין: "שלא לחדש את מינויה של נציגת הציבור שישבה במותב שדן בתביעתו שנדחתה בבית הדין האזורי לעבודה". סיכומו של דבר: הבקשה נדחית בעיקרה, פרט לאמור בפסקה 5 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו