בעבר, ועל פי תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984, שהיו בתוקף עד לסוף שנת 2020 (להלן: התקנות הישנות) בעל דין שבקש לפתוח בהליך נגד נתבע שנימצא מחוץ לתחום השיפוט, היה צריך לקבל היתר להמצאה מחוץ לתחום, ולצורך כך היה עליו ליצלוח שלוש משוכות: ראשית, לשכנע כי יש בידיו 'תביעה הראויה לטיעון' (good arguable case); שנית, לשכנע כי מתעוררת "שאלה רצינית" שיש לידון בה, וזאת לגופה של עילת התביעה עצמה; ושלישית, לשכנע את בית הדין כי יש הצדקה להכפיף את הנתבע הזר לדיון בארץ, במובן זה שהפורום הישראלי הנו הפורום הנאות לידון בתובענה (ראו: רע"א 4199/20 הצלחה לקידום חברה הוגנת נ' Chi Mei Corporation (15.8.21)).
מעיון בטענות הצדדים, עולה בפירוש כי הטענה כנגד הנתבעת נוגעת בראש ובראשונה להתנהלותה בקשר עם רכישת הטכנולוגיה, ולא בקשר להסכם העבודה עצמו, ומכאן שמדובר בסכסוך שעל פי ציפיות הצדדים היה אמור להתברר בארצות הברית;
שלישית עם זאת, לא נעלם מאיתנו כי הנתבעת היתה הדירקטורית היחידה של החברה הישראלית, שבהסכמי ההעסקה על התובעים הכפיפה עצמה מפורשות לדין ולסמכותו של בית הדין בישראל, ובמובן זה אכן קיימת זיקה מסוימת לערכאות בישראל.
דומה שלא בכדי לא העלו התובעים בכתב התביעה המקורי שהגישו עילת תביעה זו, והיא הוספה על ידם לכתב התביעה המתוקן אך ורק מתוך נסיון "מלאכותי, במקרה הטוב... להכנס בשערי בית-הדין". ציטוט זה הנו משל כב' השופט (כתוארו אז) אילן איטח, בחוות-דעתו בעיניין תדיר (ע"ע 23018-05-12 תדיר גן (מוצרים מדויקים) 1993 נ' רימס אינטנשיונל בע"מ (3.7.14)), ודבריו אלה, שנאמרו בהקשר של הפעלת שיקול דעת שפוטי, האם להתיר או לא לשלוח הודעת צד ג' המתבססת על עילה זו, יפים לדעתנו בשינויים המחויבים, אף למקרה שלפנינו, שבו על בית הדין להפעיל שיקול דעת שפוטי בכל הנוגע לקביעה בדבר קיומה של סמכות שיפוט בינלאומית.
...
נציין שחיפשנו ולא מצאנו בסיכומי התובעים כל התייחסות לגופה של טענה מהותית זו של הנתבעת , מלבד אמירה כללית בדבר כך שאין זה השלב לדון בהן שכן לשיטתם "בירורן של טענות מסוג זה... מתאים לשלב בירור התביעה, ולא לשלב זה".
הנתבעת הוסיפה וטענה כי לא היה מקום לרכישת סמכות שיפוט על בסיס טענת התובעים לגרם הפרת חוזה, בין היתר מאחר שתכלית החריג המקנה לבית דין זה סמכות לדון בעוולות נזיקיות נגעה בעיקרה למקרים של שביתות והשבתות, ונובעת בעיקרה מהזיקה ההדוקה בין העילות לסכסוכים הנוגעים לשביתה (רע"א 2407/14 רוחם נ' פרס (14.10.15)), ולא ניתן להרחיב את השימוש בה למקרים שבהם נטענת טענה נזיקית במהותה נגד נושא משרה רק מכיוון שנטען כי החברה שבה כביכול כיהן לא קיימה הסכם עם התובע.
על פני הדברים, טענתה זו של הנתבעת – שאף ביחס אליה לא מצאנו כל מענה מצד התובעים – נדמית לנו אף היא כנכונה על פי ההלכה הפסוקה, הקובעת כי ככלל טענות נזיקיות כנגד נושאי משרה בחברה המעסיקה אינן בגדר סמכותו של בית דין זה, ובמקרה של תביעה שכזו אין מנוס מפיצול הדיון (ע"א 2618-03 פי.או.אס (רסטורנט סוליושנס) בע"מ נ' ליפקונסקי (29.11.04), וראו במיוחד סעיף 24 לחוות-דעתה של כב' השופטת מרים נאור, המתייחסת באופן ספציפי להעלאת טענה של גרם הפרת חוזה כנגד נושאי המשרה).
סוף דבר
משהגענו לכלל מסקנה כי הפורום הישראלי אינו הפורום הנאות לדיון בתובענה, הרי שדין כנגד הנתבעת להימחק.