נטען, כי בפסה"ד השמיט ביהמ"ש עלות עובד מחליף בסך של 9,600 ₪ לחודש ובעלות כוללת של 18,600 ₪ לחודש וזאת בהתאם לחוות דעת הגב' חנה טל. נטען, כי המדובר בהשמטה מקרית ואין המדובר בטעות מהותית שהדרך לתקנה היא רק ערעורית.
נטען, כי לתובעים היו הוצאות עם מומחים שחוות הדעת שלהם לא הוגשו לביהמ"ש וכך גם חוות דעת של אקטואר שבדק את חוות דעת האקטוארית שהוגשה על ידי הנתבעים.
"
אשר להגדרה מהי "טעות", יפים דבריו של כב' הנשיא (בדימוס) מאיר שמגר (ז"ל), בע"א 769/77 יוסיפוב נ' יוספוב (23.5.78), בהתייחס לתקנה 486 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשכ"ג-1963 ונוסחה זהה לסעיף 81 לחוק:-
"מדובר בעקרו של דבר על השמטה טכנית הנובעת מהיסח-הדעת ומתייחסת לדברים אשר בית-המשפט רצה לכלול בהחלטתו, כאשר נתן אותה אך הדבר נשמט מתשומת-לבו ללא דעת; וכאשר חוזרים ומפנים תשומת-לבו לשאלה מתברר בעליל, כי הוא היה ער לקיומו של הצורך לציין פרט זה או אחר בהחלטה, בעת שהיא ניתנה, אך לא עשה זאת בשל אחת מן הסיבות שנימנו לעיל. מן ההן גם משתמע הלאו, היינו אם בית-המשפט לא היה ער כלל לקיומה של הבעיה, אין הוא יכול לתקן את המעוות על-ידי תיקון טעות סופר, כביכול, גם אם הוא משתכנע בשלב מאוחר יותר כי לו היתה השאלה מתעוררת, היה פוסק בה בדרך פלונית הזהה לתוספת או לתיקון המתבקש ממנו בשלב מאוחר יותר."
(שם, פסקה 6)
להקף סמכותו של בית המשפט לתקן טעות בהתאם לסעיף 81 לחוק, עמד גם א. גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה 13) (2020):
"הסמכות, הנתונה לשופט לתקן טעות בפסק דין לא נועדה לאפשר לו לתקן שגגות מהותיות בפסיקתו, אלא רק לבטא בצורה מתוקנת את שבעליל התכוון וגמר בדעתו לומר מלכתחילה. תיקונים מהותיים בפסק דין או בהחלטה ניתן להביא רק על דרך של ערעור. בקשה לתיקון טעות סופר אינה מיועדת לתיקון תקלות הנובעות משכחה, אלא דוקא לנושאים שבית המשפט היה ער להם בעת הדיון. [...] האפשרות לתקן מתייחסת בעיקר להשמטה טכנית, הנובעת מהיסח הדעת, ולעניינים אשר בית המשפט ביקש לכלול בהחלטתו ושהיה ער לקיומם. [...] סמכות תיקון הטעות מתייחסת לטעויות טכניות בלבד כגון טעות לשון, טעות בחישוב או הוספת דבר באקראי, ואינה מסמיכה את בית המשפט לעסוק בעניינים מהותיים, לגרוע אותם או לתקנם."
(שם, בעמ' 903).
מהבקשה עולה כי שיעור השכר הממוצע במשק שונה ונכון ליום 4.2.24, עמד שיעורו על סך של 12,745 ₪ לחודש.
אני מתנצלת בפני הצדדים על טעויות החישוב ומודה לב"כ התובעים על הגשת הבקשה בעיניין זה.
הפסד לעבר
מגיל 18 (14.2.2022) ועד מועד פסה"ד (15.2.2024): 12,745 ₪ X 24 חודשים X 70% ובתוספת ריבית מאמצע התקופה = 214,116 ₪, בתוספת ריבית מחצית תקופה, סך של 242,460 ₪
ממועד פסה"ד (15.2.2024) ועד תום השרות הצבאי הנוהג היום (יחושב לפי 36 חודשים לאור התיקון שהוצע לחוק), 14.02.2025: 12,745 ₪ X 11.8 (מקדם הוון של 12 חודשים) X 70% = 105,274 ₪
סה"כ לעבר: 347,734 ₪.
בפסה"ד נתתי דעתי לשכרו החודשי של עובד זר, על בסיס חו"ד שני הצדדים, תוך היתחשבות בכל התוספות שמצתיהן רלבאנטיות לצרכיו של התובע כפי שפורטו ונאמדו על ידי בפסה"ד. אני מקבלת את עמדת הנתבעים כי הנטען בגדרי הבקשה אינו בבחינת טעות אלא ערעור על שנקבע בפסה"ד.
להוצאות הנוספות שפורטו בבקשה.
...
לאור המפורט, אני מורה על תיקון החישוב בסעיפים 89-92 לפסה"ד כפי שיפורט להלן.
אשר ליתר סעיפים הבקשה ולתיקון רכיבי עזרת זולת לעבר ולעתיד והוצאות משפט - אני קובעת כי אין המדובר ב "טעות" ו"השמטה מקרית" בהיסח הדעת כאמור בסעיף 81 לחוק.
בפסה"ד נתתי דעתי לשכרו החודשי של עובד זר, על בסיס חו"ד שני הצדדים, תוך התחשבות בכל התוספות שמצתיהן רלבנטיות לצרכיו של התובע כפי שפורטו ונאמדו על ידי בפסה"ד. אני מקבלת את עמדת הנתבעים כי הנטען בגדרי הבקשה אינו בבחינת טעות אלא ערעור על שנקבע בפסה"ד.
להוצאות הנוספות שפורטו בבקשה.
גם ברכיב זה, אני מקבלת את עמדת הנתבעים כי הנטען בגדרי הבקשה אינו בבחינת טעות אלא ערעור על שנקבע בפסה"ד.
לאגרה – המדובר בבקשה לתיקון אשר אינה בגדר המקרים בהם מוקנית סמכות לבית המשפט לתקן את פסה"ד בהתאם לסעיף 81 לחוק.