בפתח הדברים ולאור התהייה שהעלה המבקש בעיניין סיווג החלטת ביהמ"ש קמא כהחלטת ביניים (בס' 26 לבר"ע) - בדרך כלל החלטת בית משפט המורה על פירוק שתוף היא החלטה אחרת, ובילבד שההחלטה גופה לא סיימה את המימוש של פירוק השתוף וסגרה את התיק (ראו רע"א 6810/97 בן שושן נ' בן שושן, פ"ד נא (5) 375 וכן ראו ח.בן נון וט.חבקין, העירעור האזרחי, מהדורה שלישית, בעמ' 124-125 והאסמכתאות המובאות שם).
דרך עשיית השמוש בתקנה זו הובהרה לאחרונה בפס"ד של ביהמ"ש העליון בבע"מ 7367/22 פלונית נ' פלונית ( פורסם בנבו 26.1.23) שעסקה במקרה דומה : "לאחר קיום ישיבה שבה ישמעו הצדדים, ולאחר שהועלתה, בין היתר, האפשרות כי ינתן פסק-דין בשלב מוקדם של ההליך, יבדוק בית המשפט את סכויי ההגנה, על יסוד הטענות המשפטיות שהעלה הנתבע בכתב הגנתו. אם ימצא, כי בהתאם למצע העובדתי שניתן לגבש, כבר בשלב זה, הטיעון המשפטי שבכתב ההגנה "אינו מגלה הגנה כלל" – יש מקום ליתן פסק דין, על אתר, נגד הנתבע ( פסקה 34 לפס"ד של כב' השופט סולברג).
כעולה מפרוטוקול הדיון, ב"כ המשיב עתר במסגרת טיעוניו בעל-פה לקבלת צו לפירוק שתוף מיידי בנכס בהעדר עילת הגנה (עמ' 3 ש' 30 לפרוט') וגם ב"כ המבקשת, שביקשה לשכנע את ביהמ"ש קמא שלא לעשות כן, הייתה מודעת לאפשרות זו, עת ביקשה כי "אם ביהמ"ש מתכוון ליתן פסק דין בעיניין, אבקש עיכוב ביצוע" (עמ' 4 ש' 9-10 לפרוט').
האם ההעברה בוצעה בשל רצון האב להעניק את זכויותיו בדירה לבנו המשיב, על מנת שזה האחרון יהיה במעמד שווה לאחיו המבקש בזכויות בנכס וכדי להרחיק את עצמו מכל אפשרות של עימות או סחיטה רגשית עם בנו המבקש (כטענת המשיב) או שההעברה היא "פיקטיבית" כגירסת המבקש ונועדה להקשות עליו במימוש פסה"ד שיינתן בתביעתו, בנעלי האם, לזכויות ברכוש הרשום על שם האב מכוח הילכת השתוף.
בסעיף 40א לחוק המקרקעין, שתוקן במסגרת תיקון 17 לחוק המקרקעין, הכפיף המחוקק את דיני הקניין לדיני המשפחה, אך גם אז הדבר נעשה אך בקשר ל"דירה של בני זוג המשמשת להם למגורים" ושלהם ילדים קטינים.
יוזכר כי עת עתר המבקש למתן סעד זמני של איסור דיספוזיציה בנכס, בתביעתו נגד העזבון שהופנתה כלפי האב (תמ"ש 27829-02-23) נדחה ע"י רשמת ביהמ"ש קמא בכל הנוגע לנכס בעיניינו, לאחר שהרשמת נימקה את החלטתה בכך שמדובר בנכס הרשום על שם המנוחה והאב, בחלקים שוים ביניהם.
...
איני מקבל את טענת המבקש לפיה ביהמ"ש קמא שגה משבחן את פירוק השיתוף "באספקלריה של פירוק שיתוף בין אחים ולא בין האם המנוחה שהמבקש נכנס לנעליה ובין האב". הצדדים להליך המתנהל בביהמ"ש קמא הם אחים.
נקבע במסגרתה כי יש "לאפשר לבית המשפט מרווח של גמישות דיונית בבואו להכריע בדבר הדרך הטובה ביותר לפתרון הסכסוך בין המתדיינים בפניו. מכאן המסקנה כי בית המשפט לענייני משפחה יכול, בנסיבות המתאימות, לעכב את ההורה על פירוק השיתוף בדירת המגורים בין בני הזוג אם ברצונו להגיע למצב בו כל עניינם של בני הזוג יוסדר באופן כולל" (פסקה 7 לפס"ד של הנשיא ברק,שם).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, הערעור נדחה.