מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לקיום משפט זוטא לראיה חפצית בתיק סמים

בהליך עבירות שאינן תאונות דרכים ואינן דו"חות (פ"ל) שהוגש בשנת 2019 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

לטענת ב"כ המבקש, יש לקיים דיון בשאלה זו במסגרת משפט זוטא, מאחר ולטענתו היה ותיפסל הבדיקה, לא יהיה עוד מקום להמשיך בהליך העקרי.
וכן בפרק העוסק בראיות חפציות: "ויודגש – אין מקיימים בהקשר זה 'משפט זוטא', המיוחד לבירור היתנגדות לקבילותה של הודיית חוץ בלבד" (י. קדמי "על סדר הדין בפלילים" חלק שני ב', עמ' 1598).
מדובר בשאלה העומדת בבסיסו של כל תיק נהיגה בשיכרות בגין סמים ועל כן המקום הראוי לבחינת שאלה מרכזית זו הנה במהלך דיון ההוכחות וב"כ המבקש יוכל לעלות טענותיו בנוגע לחוקיות הבדיקה, במסגרת ההליך העקרי וחקירת עדי התביעה ואין מקום בקיום הליך נפרד לבחינת שאלה זו. סמכותו של שוטר לידרוש דגימת שתן מנהג, קבועה בסעיף 64 ב(ב) לפקודת התעבורה: "שוטר רשאי לידרוש מנוהג רכב או הממונה על הרכב, שהיה מעורב בתאונת דרכים או שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, לתת לו דגימת שתן או דגימת דם לשם בדיקה אם מצוי בגופו אלכוהול ובאיזה רכוז, או אם מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן..." מלשון החוק עולה כי סמכותו של שוטר לידרוש דגימת שתן מנהג, מותנית בקיומו של "חשד סביר" לכך שהמבקש הוא שיכור.
...
מערכת ראיות כגון זו יכולה (אך אינה צריכה) להוות ראיה לצורכי הסקת המסקנה בדבר שיכרותו של נהג פלוני אף בהיעדר דרך ההוכחה המדעית, שנוצרה כדי להרחיב את המעגל של אלה אשר אותם מקיף האיסור שבתקנות ולמנוע כל ויכוח או חוסר ודאות'".
ב"כ המבקש מבסס את טענתו על סמך החלטת כב' הש' איתי הרמלין בת"פ 44002-09-16 מדינת ישראל נ' וקנין, ב"כ המבקש אף הפנה לסעיף 22 בהחלטת כב' הש' הרמלין בו נאמר: "אני סבור שהמקרה של אישום בסעיף חוק יחיד שעניינו החזקת חפץ אסור בהחזקה כגון סכין הוא מקרה מיוחד בהקשר זה. מערכת השיקולים שעל בית המשפט לשקול לצורך הכרעה בשאלה אם לפסול כראיה את החפץ שבהחזקתו מואשם הנאשם בתיקים מעין אלה היא צרה יותר מאשר מקרה שבו על בית המשפט לשקול אם לפסול חפץ מלשמש כראיה לביצוע עבירה שאינה נעוצה בעצם החזקת חפץ זה - כגון מכשיר טלפון, מסמך או אבן שנתפסו באופן בלתי חוקי בתיק רצח, אונס, תקיפה או איומים ואשר יחד עם ראיות אחרות בלתי תלויות מהווים מסד רְאָיָתִי לאשמת הנאשם. בתיקים של החזקת סכין כזה שבפניי, אין במקרה הרגיל בידי המדינה ראיות שהן בלתי תלויות לחלוטין בתפיסת הסכין. כיוון שכך, בתיקים מעין אלה אין כל קושי ליישם את דוקטרינת פסילת הראיות הפסיקתית על כל מורכבותה מבלי להמתין לתום המשפט. עם זאת, כאמור לעיל, אני סבור כי רצוי שלצורך קביעת העובדות שבבסיס ההכרעה יוכל בית המשפט לשמוע את עדות הנאשם אם זה יבחר להעיד בפניו." לטעמי, אין באמור בהחלטה הנ"ל לסייע למבקש בטענתו.
סוף דבר לאור האמור לעיל, הריני דוחה הבקשה לקיום משפט זוטא בשאלת חוקיות החיפוש.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ביום 4.4.19 הודיעו ב"כ הנאשמים כי בכוונתם לעתור לקיום משפט זוטא לראיות החפציות (סמים) וזאת בשים לב לטענות הנאשמים לעניין החיפוש הבלתי חוקי.
ב"כ הנאשמים עתרו לדחות על הסף את בקשת ב"כ המאשימה בדבר ביטול "משפט הזוטא", וזאת בשל כך שבית המשפט כבר נתן את החלטתו לקיומה, והרי שמדובר למעשה בזכות ערעור על החלטות ביניים, דבר שאינו קיים ככלל במשפט פלילי – ואין כל סיבה בדין המאפשרת למאשימה להגיש את הודעתה.
השגת הראיות המרכזיות בתיק זה: הסמים, הודאות הנאשמים ו/או אמירות מפלילות, בוצעו בחוסר חוקיות בולט וללא כל צורך חקירתי מוכח; הוראות הדין בדבר חפוש הופרו גם אם לא באופן מכוון אך בודאי גם שלא בתום לב; לא היה כל חשש מוקדם לשיבוש מהלכי משפט והעלמת ראיה; במסגרת מלאכת האיזונים הפגיעה באנטרס הצבורי מאי קבלת הראיות החפציות-הסמים שנתפסו בחיפוש בלתי חוקי אינה גבוהה.
...
לאור פסיקת בית המשפט העליון בפרשת פרחי, נקבע כי בית המשפט יבחן את הזיקה הקיימת, הן עובדתית והן משפטית, בין הראיה הפסולה לבין הראיה הנגזרת והאם אותה אי חוקיות דבקה גם בראיה הנגזרת: "על פי רוב, בחינת חוקיותה של הראיה הנגזרת, במנותק מן הראיה הראשית, תוביל למסקנה כי קבלתה במשפט לא תוביל לפגיעה קשה בהוגנות ההליך, המצדיקה את פסילתה. במקרים אלה יש ליתן משקל מרכזי לאופי הזיקה הקיימת בינה ובין הראיה הראשית. ככל שהזיקה בין הראיות חזקה יותר, עשויה אי החוקיות שדבקה בראיה הראשית להכתים גם את הראיה הנגזרת, וכך תגבר הנטייה לפוסלה. התכלית של מבחן הזיקה נוגעת בעיקרה להוגנות ההליך. קבלתה של ראיה נגזרת, בעקבות אבחנה טכנית בינה לבין זו הראשית, עשויה לחטוא למטרה זו כאשר הראיות קשורות זו לזו באופן הדוק. יחד עם זאת, התכלית ההרתעתית-חינוכית עשויה להיות תוצאת לוואי אפשרית ואף רצויה של מבחן זה" (וראו: יששכרוב, פסקה 61) (פרשת פרחי, בעמ' 665).
מן הכלל אל הפרט לאחר שבחנתי את חומר הראיות שהוגש בפני במסגרת פרשת התביעה אני סבור כי יש לקבל את טענות הנאשמים, להורות על פסילת הראיות החפציות שנתפסו - הסמים, הראיות הנגזרות ההודעה או ההודאה (אם ניתן לראות בה כהודאה - ע.מ) ולהורות על זיכויים מהמיוחס להם בכתב האישום.
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על פסילת הראיות החפציות-הסמים, הראיות הנגזרות- ההודעה, ההודאה והאמירות המפלילות מאת הנאשמים וקבלת הטענה בדבר אין להשיב לאשמה כך שהם מזוכים מהמיוחס להם בכתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפתחו של המשפט נעתרתי לבקשת הסניגורית לקיים משפט זוטא בשאלת קבילות הסכין כראיה במשפט לנוכח נסיבות תפיסתו (ראו החלטה מפורטת מיום 27.4.2018).
אברהם בן חיים עצמו, נושא פסק הדין המכונן בעיניין פסילת ראיות "חפציות", נימנע מסיבה זו מלהעיד במשפטו.
בת"פ (שלום ת"א) 27302-01-12 מדינת ישראל נ' אלכסנדר מסלר (2012) פסל בית המשפט סמים שנתפסו בחיפוש בלתי חוקי, ואחר כך זיכה את הנאשם כשהוא מציין כי "המאשימה לא טענה (ובצדק) כי ניתן להרשיע את הנאשם בלי שהסמים שנתפסו בחזקתו יתקבלו כראיה, כך שפסילת הראיה מובילה לזיכויו של הנאשם". וראו דוגמה נוספת לזיכוי של נאשם מעבירת החזקה לאחר פסילת המוצג הפיזי ועל אף הודאת הנאשם במסגרת עדותו בת"פ (תל אביב) 13802-07-13 מדינת ישראל נ' רוני זוארץ (2015).
דוקטרינת פסילת הראיות הפסיקתית אמנם הובילה אותי למסקנה שיש לפסול את כל ראיות התביעה שנאספו בתיק זה בחקירת המישטרה, אך אין היא יכולה להוליך לזיכויו של הנאשם, כיוון שכאשר העיד בעיניין נסיבת תפיסת הסכין במשפט הזוטא הודה מבלי משים בהחזקת הסכין.
...
בע"פ 4988/08 איתן פרחי נ' מדינת ישראל (2011) ניתח השופט אדמונד לוי בהרחבה את הסוגיה של פסילת ראיה נגזרת, ובין היתר כתב כי: "כדי שראיה נגזרת תפסל מלשמש במשפט, על המערער הנטל להוכיח כי בדומה לראיה הראשית שנפסלה, קבלתה של הראיה הנגזרת תוביל לפגיעה מהותית שאיננה מידתית בזכותו להליך הוגן... בתוך כך, יש להביא בחשבון את אופייה הייחודי של הראיה הנגזרת, הבא לידי ביטוי בזיקה המתחייבת בינה ובין הראיה הראשית... ככל שהזיקה בין הראיות חזקה יותר, עשויה אי החוקיות שדבקה בראיה הראשית להכתים גם את הראיה הנגזרת, וכך תגבר הנטייה לפוסלה... ומהי הזיקה אשר תוביל לקביעה כי אי-החוקיות שבראיה הראשית הפסולה דבקה גם בראיה הנגזרת? מבחינה עובדתית נדרש קשר של סיבתיות בין קיומה של הראיה הראשית לאפשרות השגתה של הראיה הנגזרת ממנה... לכך יש להוסיף דרישה של סיבתיות משפטית, הטומנת בחובה שיקול דעת שיפוטי באשר לנסיבות התומכות בפסילת הראיה הנגזרת... במישור הקבילות, הקשר הסיבתי-משפטי מבטא את קיומה של זיקה מהותית בין הפסול שנפל בראיה הראשית ובין הראיה הנגזרת. כאשר חרף קיומה של סיבתיות עובדתית, התקיים נתק מהותי בין הפסול שנפל בראיה הראשית ובין הראיה הנגזרת, תקטן הנטייה לפסול את הראיה הנגזרת. טלו למשל מקרה שבו המשטרה מבצעת חיפוש לא חוקי בביתו של אדם, ובחיפוש נמצא נשק שעל פי החשד שימש לביצוע עבירה. בעל הנשק מובל לחקירה, ושם – לאחר שהוזהר כדין – מודה בביצוע העבירה. האם נאמר כי הודאתו – שנגבתה כדין – פסולה אך מהטעם שיש קשר סיבתי עובדתי בין החיפוש הבלתי חוקי לגביית ההודאה? לכך יש להשיב בשלילה. אי-החוקיות שדבקה בכלי הנשק אינה פוגמת בהודאה, שכן מדובר בראיה בעלת אופי שונה, שתוכנה לא ניתן להסקה מקיומו של כלי הנשק, ושנמסרה באופן חופשי ומרצון כאשר באותה עת עמדו לחשוד כל זכויותיו והגנותיו. באלה יש לנתק את הקשר הסיבתי בין אי-החוקיות שבהשגת הנשק להודאה. לעומת זאת, טלו מקרה שבו המשטרה מבצעת חיפוש לא חוקי בביתו של אדם, ובחיפוש זה נמצא מסמך המפליל את בעליו בביצוע עבירה מסוימת. המשטרה שמודעת לקושי שבהגשת המסמך לבית-המשפט, מצלמת את המסמך ומגישה את הצילום (ולא את המקור) כראיה במשפט. האם נאמר כי העותק המצולם יהיה קביל במשפט? במצב זה סבורני כי אין חולק שאי-החוקיות שדבקה במסמך המקורי יורדת לשורשיו של המסמך המצולם..." (פסקה 20 לפסק דינו של השופט לוי).
על אף הקשיים שעליהם הצבעתי, החלטתי להיעתר לבקשה לקיום משפט זוטא במקרה זה, כיוון שסברתי שעשוי להיות לו יתרון על פני הכרעה בשאלת הקבילות ללא משפט זוטא.
אני סבור שניהולו של משפט בגין עבירה של החזקת סכין כאשר הסכין נתפס בנסיבות כפי שנתפס במקרה זה (ואשר תוארו בהרחבה בהחלטתי במשפט הזוטא) עומד בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית.
כך או כך, בהתחשב בכך שהנאשם מואשם בהחזקת הסכין שנתפס שלא כדין בלבד, אני סבור כי הסעד הראוי לפגיעה בזכויות הנאשם באופן שבו נתפס הסכין הוא ביטול כתב האישום שהוגש נגדו בגין החזקתו.
לנוכח כל האמור לעיל והואיל ומתקיימים שלושת המבחנים שנקבעו בע"פ 4855/02‏ מדינת ישראל נ' ד"ר איתמר בורוביץ (2005), אני קובע כי עומדת לנאשם הגנה מן הצדק, ומבטל את כתב האישום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני בקשה שהוגשה מטעם ההגנה לקיים משפט זוטא אשר לראיה החפצית שנתפסה בתיק, בדמות סמים מסוכנים.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשת ההגנה על צרופותיה ובתגובת התביעה על אסמכותיה מצאתי כי דין הבקשה להידחות.
עמד על הדברים בית המשפט המחוזי בתל אביב במסגרת ע"פ 11374-03-15, המוזכר לעיל: "...די לנו בכך שבית משפט קמא לא ערך את השקלול מה משמעות הפגם שנפל בחיפוש והאם היעדרם של העדים לחיפוש מביא בהכרח לפסילת הראיה. הפגם, גם בהנחה שהוא משמעותי וחשוב, לא בהכרח מוליך למסקנה כי הראיה תיפסל. אין בהכרעת הדין התייחסות להיבטים המשפטים של הפגם, האם הוא בהכרח מוליך לבטלות מלאה של הראיה ושמא הפגם במקרה זה בהתחשב במכלול הנסיבות אינו צריך להוליך למסקנה כי הראיה פסולה מכל וכל. היה על בית המשפט לשמוע את הראיות כולן ולהחליט, לאחר שתהיה בפניו התמונה במלואה, מה משקלו של אותו פגם שנפל באי עריכת החיפוש..." – ראו פסקה 6.
סוף דבר, מכלל האמור לעיל, לא מצאתי לקבל את בקשת ההגנה לעריכת משפט זוטא בסוגית תפיסת הראיה החפצית בתיקנו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהמשך, הגישה ההגנה בקשה לקיים "משפט זוטא" אשר לראייה החפצית שנתפסה בתיק, הסמים המסוכנים.
ביום 4.2.24 ניתנה החלטתי בבקשה, בחובה לא מצאתי לקבל את בקשת ההגנה לעריכת "משפט זוטא חפצי" וקבעתי כי הסוגיה תדון כחלק בלתי נפרד מההליך העקרי ושמיעת הראיות בתיק.
...
על בית המשפט לבחון בשלב זה של הדיון את הראיות שהוגשו בפניו ולהגיע לכלל מסקנה האם הונחה תשתית ראייתית בסיסית ולו לכאורה התומכת באשמתו של הנאשם.
מכלל הטעמים לעיל, סבורני כי נפלו פגמים בהליך שלפני ובתוך כך בתשתית הראייתית המבססת את היס"ל, כתנאי לחיפוש ברכב.
סוף דבר, מכלל הטעמים לעיל, מצאתי לזכות את הנאשם מהמיוחס לו בכתב האישום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו