במאמר מוסגר ולהשלמת התמונה יצוין, כי סעיף 21 לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבנייה, קובע הסדר ספציפי ביחס למינהל, כדלהלן: "לגבי מקרקעי ישראל, כמשמעותם בחוק יסוד: מקרקעי ישראל, שלא הוחכרו בחכירה לדורות או שהוחכרו בחכירה לדורות לשימוש חקלאי ושונה ייעודם לייעוד אחר, והחוכר לדורות שלו הוחכרה הקרקע לשימוש חקלאי בלבד אינו זכאי לנצל את הקרקע על-פי ייעודה החדש, אלא אם כן יתוקן חוזה החכירה המקורי או ייחתם חוזה חכירה חדש, יחול, על אף האמור בתוספת זו, במקום היטל השבחה, ההסכם בדבר התשלומים מאת מינהל מקרקעי ישראל לרשויות המקומיות, שהיה קיים לפני תחילתו של חוק התיכנון והבנייה (תיקון מס' 18), התשמ"א-1981".
נושא ההסכם בין הרשויות המקומיות לבין המינהל נדון בתובענה שהגישו נגד המינהל עשרות רשויות מקומיות, ובכללן עריית ירושלים, בת"א (ת"א) 1142/02 עריית תל-אביב ורשויות מקומיות אחרות נ' מינהל מקרקעי ישראל (21.2.07).
עוד קבעה ועדת הערר, כי אין מחלוקת עובדתית שבעלי הזכויות באותה עת הגישו בקשה זו לאישור המינהל, הבעלים של הקרקע, וקיבלו את אישור המינהל תוך תשלום דמי חכירה מלאים שנדרשו בגין תוספת הזכויות עד ל-310 מ"ר.
באשר למחלוקת, האם היתקדם הליך זה עד לכדי הוצאת היתר בנייה, ציינה הועדה כי ב"כ המערערים טען שאין בידו מידע בעיניין, אך ביקש שכך ייקבע מאחר שהעירייה איבדה את תיק הבנייה משנת 1978; וכי מנגד גרסה המשיבה שהיתר בנייה לא הונפק הואיל וההליך שקוּדם בשעתו הופסק טרם מיצויו, ושניתן להסיק זאת מהעובדה שבפועל לא הוקם מבנה נוסף במשך עשרות שנים ולא נימצאו החלטה של המשיבה לאשר הקלה ו/או היתר בנייה.
לגירסתם, קביעותיה אלו של הועדה אינן מתיישבות עם פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי בתל-אביב בת"א 1142/02, שקבע במפורש, כבקשת הרשויות המקומיות, כי החובה המוטלת על המינהל להעביר סכום של "חלף מס השבחה" חלה גם בגין ניצול זכויות בנייה במסגרת תכנית קיימת, וכי החובה להעביר את חלף היטל ההשבחה חלה מיד עם קבלת התשלום.
כן טענה המשיבה, כי ההסדר בין המינהל לבין הרשויות שעוגן בתוספת השלישית לחוק, בעיניין "חלף היטל השבחה", הוחל רק על היטל השבחה בתקופה שמהתוספת השלישית ואילך (הנובע מאז גם לתבחין של היטל השבחה הנובע מהקלה), ואינו חל על תשלום מס השבחה שקדם לתוספת השלישית (שלא חל על הקלה).
...
למסקנה זו הגיעה הוועדה ממכלול טעמים שפורטו בהחלטתה, שעיקרם: העובדה שהמערערים לא פעלו להמצאת מסמכים מאותה תקופה ולא ניסו לאתר את בעלי זכויות החכירה בנכס באותה עת, כדי לברר האם הללו קיבלו היתר; אי-הקמתו של המבנה נושא הבקשה להיתר במשך למעלה משלושה עשורים, כאשר חזקה היא שאם נופק היתר היה בעל הנכס ממצה את זכויותיו לפיו; וכן בנייתן של תוספות בנכס אשר לא היו בהתאם להיתר שהתבקש בשנת 1978.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבה שכר טרחת עורך-דין בסכום כולל של 10,000 ש"ח.
מזכירות בית-המשפט תודיע טלפונית לבאי-כוח הצדדים על מתן פסק-הדין ותמציא להם עותקים ממנו.