מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לקביעת שווי מניות במכירה כפויה לפי סעיף 300(א) לחוק החברות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עילת התביעה התביעה שלפניי הנה בקשה לקביעת שווי מניות במכירת כפויה בהתאם להוראות סעיף 300 (א) לחוק החברות התשנ"ט – 1999 (להלן: "חוק החברות").
...
המסקנה בדבר קיומה של השיחה והדברים שנאמרו בה, עולה גם מכיתוב בכתב ידו של עו"ד דרזנר על גבי המכתב מיום 24.6.14 שיועד לעו"ד הניג "זה מכתב שכתבתי לפני שיחתנו הטלפונית מהיום. אנא שלח לי צו קיום צוואה ונחשוב מה עושים". מכאן עולה, באופן חד משמעי, כי האסיפה אשר זומנה על ידי בא כוח התובעים ביום 2.7.14, זומנה מיד לאחר שנודע לו על זהותם של היורשים – נכדיה של המנוחה ציפורה ז"ל. זאת מבלי לזמן את היורשים ומבלי להודיע על כך לעו"ד הניג אשר היה עמו בקשר שוטף בענייני המניות של המנוחה, כולל עניין הצוואה, לפחות במהלך השנתיים שקדמו לזימון האסיפה.
מדובר, כאמור, בהחלטה המתייחסת באופן מפורש לנושא המצוי בסדר היום של האסיפה - ולא במסקנה בדבר אישור מכללא אליה ניתן אולי להגיע מצירוף ייפוי כוח לשם הגשת תביעה המתייחסת לאותה אסיפה.
התוצאה היא כי דין התביעה להידחות.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ראשית, התבקש בית המשפט לאשר מכירת מניות חדשות, בשיעור שלא יפחת מ-99.99% ממניות החברה כחברה פעילה, לרבות ציודה הכבד של החברה ורישיון הקבלן שלה, לידי הזוכה בהתמחרות תמורת סך של 5,750,000 ₪ ובתוספת מע"מ, ככל שקיימת חבות כזאת.
צוין בבקשה כי הזוכה בהתמחרות יקבל לידיו את הזכויות בחברה, בציודה הכבד, וברישיון הקבלן שלה והבעלות בהם תועבר לידיו בהתאם לתנאי סעיף 34א לחוק המכר, התשכ"ח-1968.
בתום הדיון שהתקיים ביום 3.8.2020, נקבע כי רואה חשבון נועם פרדס ימונה כמומחה מטעם בית המשפט לצורך הגשת חוות דעת בדבר הערכת שווי החברה; כי משכנות התכלת, קריית מלך ותנובת הארץ יעבירו לנאמנים עד ליום 24.8.20 את כל המסמכים החסרים, שהתבקשו להמציאם לצורך בדיקת תביעות החוב; כי הנאמנים ישיבו לשאלות בא כוח משכנות התכלת וקרית מלך עד ליום 24.8.20; וכי הנאמנים יגישו עד למועד הנ"ל הודעת הבהרה, המתייחסת להצבעות הנושים שהיו מותנות בתנאים, כגון הצבעות עובדי החברה.
עמד על כך לאחרונה בית המשפט המחוזי בתל אביב (כב' הנשיא א' אורנשטיין), אף שהתייחס להוראת סעיף 350 (ט) לחוק החברות, תשנ"ט – 1999, בפר"ק 30593-09-19 פאוור דיאלינג בע"מ נ' התאטרון הלאומי הבימה בע"מ (29.10.20) (להלן: "עניין תאטרון הבימה") כדלקמן: "ככלל, בית המשפט אינו נוהג לכפות הסדר על הנושים בנגוד לרצונם שעה שלא הושג הרוב הדרוש כקבוע בסעיף 350(ט) לחוק (ראו: דברי כב' השופטת אלשיך בפש"ר 1048/02 מדרשת רופין להשכלה גבוהה נ' המרכז האקדמי רופין עמותה רשומה בפיסקה 17 (פורסם במאגרים המשפטיים, 17.9.02) וכן דברי כב' השופטת לושי-עבודי בפר"ק (ת"א) 44247-06-17 סוהו אילת השקעות בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי תל-אביב, פסקה 60 (פורסם במאגרים המשפטיים, 14.10.18) (להלן: "עניין סוהו"); וכמות שציינתי לא אחת ובין השאר במסגרת פר"ק (ת"א) 23117-06-16 הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ נ' אפריקה ישראל להשקעות בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 2.9.18)).
כך תוארו הדברים בעיניין זידאן: "ניתן לסכם את עדיפותו של הליך השקום על פני הליך הפרוק תוך בחינתו משלוש נקודות מבט עיקריות: (1) מזוית הראייה של המשק הלאומי: בכך שארגון מחדש מוצלח יניב ניצול מוצלח יותר של משאבים קיימים, בכך שתישמר רמת התעסוקה במשק ותישמר התחרות; (2) מנקודת המבט של בעלי זכויות כלפי החברה: בכך שנמנעת מכירה כפויה של נכסי החברה אשר מורידה את ערכם באופן דראסטי, בכך שנמנעת ירידת ערכו של ציוד מיוחד, בכך שמנוצל המלאי הקיים, בכך שנמשכת באופן סדיר גביית החובות ושנשמר המוניטין; (3) שקולי הנהלת החברה כערך כלכלי וכערך ריגשי". במקרה שלפנינו, הזוכה בהתמחרות לא התחייב להמשיך ולהעסיק את עובדי החברה ולמעשה הנאמנים התחייבו לפטר את כל עובדי החברה עד מועד הקצאת המניות אליו.
לאור כל האמור, השתכנעתי כי במידה ובקשת הנאמנים לא תאושר, לא יהיה מנוס מפירוק החברה ובמקרה כזה, קיים חשש מובהק כי החברה תאבד את סיווגה הקבלני ולכל היותר, תוכל למכור את הציוד שנותר בתמורה לסכום נמוך משמעותית מהסכום המוסכם עם הזוכה בהתמחרות, אשר הנו גבוה משמעותית משווי החברה, כפי שהוערך על ידי המומחה מטעם בית המשפט.
...
לאחר בחינת הטענות בבקשה ובתגובת הנאמנים, איני סבור כי ניתן להיעתר לבקשה.
מצופה מנאמנים, הפועלים כידו הארוכה של בית המשפט, לשמור על הוגנות כלפי כל המשתתפים בהליך, לרבות המתנגדים להצעתם, אף אם לדעתם ראוי היה לאשר את הצעת הזוכה בהתמחרות, תוך דחיית ההתנגדויות, עמדה שהוחלט בסופו של דבר לקבלה.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, סבורני שיש מקום לאשר את ההצעה לתכנית שיקום כלכלית, הגם שלא אושרה בכל אחת מאספות הנושים ברוב הדרוש, בהתאם לסמכותי על פי סעיף 87 לחוק חדלות פירעון.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבקשה נאמר כי המבקש החזיק מניות של החברה והוא נכפה למכור את מניותיו לקבוצת עזריאלי בע"מ ולקנית השלום השקעות בע"מ (להלן יחד: "המשיבה" או הקבוצה") במסגרת הצעת רכש פסולה, במחיר נמוך משווי המניות.
בסופו של הדיווח נאמר "לפיכך, בהתאם להוראות סעיף 337 (א) לחוק החברות תשנ"ט – 1999 ובהתאם לתנאים המפורטים במיפרט, תרכוש קבוצת עזריאלי ברכישה כפויה את המניות של הניצעים שלא נענו להצעת הרכש. עם השלמת הרכישה הכפויה כאמור תהפוך החברה לחברה פרטית בבעלות מלאה של קבוצת עזריאלי (וחברות בשליטתה) ומניותיה ימחקו מהמסחר בבורסה לניירות ערך בת"א בע"מ". (ההדגשה שלי – ד.ק.).
חוק החברות קבע בסעיף 340(ב) מנגנון נזיקי לפיו הפרת הוראות הפרק הדן במכירה כפויה של מניות היא הפרת חובה חקוקה כלפי בעלי המניות בחברה.
...
לסיכום נראה כי בדרך כלל, לא יהיה מקום להעניק סעד של ביטול הצעת הרכש והשבת המניות לידי הניצעים - לא על פי סעד ההערכה ולא על פי עילות תביעה חיצוניות לסעד זה. אין גם מקום לסעד אותו ביקש המבקש במסגרת בקשת האישור בדבר השבת המניות למסחר בבורסה.
התוצאה היא כי עילת התביעה היחידה שיש לאפשר למבקש להגיש בגינה בקשת אישור במקרה שלפניי - היא עילת תביעה בגין פרט מטעה במפרט הצעת הרכש, בניגוד להוראת סעיף 44א1(א) לחוק ניירות ערך, כאשר הסעד המתבקש הוא פיצוי כספי בגין המחיר שנקבע בהצעת הרכש.
דרך זו מקובלת עלי לחלוטין וכך אעשה גם במקרה הנוכחי: · קיומה של תשתית ראייתית ראשונית להתקיימות תנאי סעיף 8(א) לחוק תובעניות ייצוגיות.

בהליך רשות ערעור חדלות פירעון (רחד"פ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך ציינו הנאמנים: "נכון, ההחלטה הנ"ל הייתה מתקבלת גם אם היחיד היה מצביע נגדה, אלא שאז קמה ליחיד (ולנאמנים בנעליו ) עילה להגשת תביעה להסרת קפוח בהתאם לסעיף 191 לחוק החברות... לכן כל עוד לא בוטלה הסכמת היחיד להחלטות באספת בעלי המניות... לא יוכלו הנאמנים להגיש את תביעותיהם להסרת קפוח המיעוט...". עוד ציינו הנאמנים ברוח זו – במענה לטענת אמה ואבי כי הנאמנים מבקשים להתערב בענייניה של חברה סולבנטית – כי "ביטול הסכמת היחיד לאותן ההחלטות לא ישנה במאום מתוצאות האספה מאחר וההחלטה התקבלה על דעת שלושת בעלי המניות..."( סע' 1.3 לתשובה לתגובה).
לטענת הנאמנים מדובר בהתחייבות חדשה של כ-35 מיליון ₪ שהועמסה על החברה ואשר לא הייתה קיימת עובר להחלטה לשלם ריבית באופן רטרואקטיבי לאמה בגין ההלוואה הראשונה אשר התקבלה בנגוד לאמור בהסכם המייסדים, מה שמוביל בהכרח להפחתה בשווי החברה ובשווי מניותיה ופוגעת בכל חלוקה עתידית של דיבידנד שתבצע החברה וכתוצאה מכך תיפגע גם בזכויות היחיד ובקופת הנשייה, ואין צורך להוכיחה בחוות דעת מקצועית.
לעניין מישכון מניות היחיד לטובת המשיבים, מפנים המשיבים לסעיף 35 לתשובתם לבקשה 156 וטענו בקצרה כי מישכון זה נעשה בעקבות מידע מבוסס לפיו היחיד הציע למכירה בשוק את מניותיו בחברה על-בסיס מצגי שוא שהיו עלולים לגרום נזקים לחברה.
אילו היו עושים כן המשיבים, היה בכך כדי לכפות בירור עובדתי על-ידי בית-המשפט קמא, וכן להקנות לנאמנים יתרון דיוני.
לטעמי אין הכרח להגיע למסקנה זו: ראשית, כאמור, לו הצבעתו של היחיד היתה מביאה להברחת נכס לטובתו או לטובת מי מקרוביו (היינו לטובת מי שאינו בעל מניות אחר בחברה) האם לא ניתן היה לבחון אותה לאור תוצאותיה שהביאו לגריעת הנכס? נראה כי במקרה כזה אף שני בעלי המניות האחרים לא היו מתנגדים לביטול פעולה כזו, שנית, יש לבחון את הצבעתה של אמה כבעלת ענין, ואף אם קביעה כזו תיעשה על-ידי המחלקה הכלכלית, עדיין היה על בית-המשפט קמא ליתן משקל לטענה ולבחון את סכויי הבקשה העיקרית לאור האפשרות שזו תיתקבל, שלישית, יתכן וניתן לבחון את הטענה גם לאור מעמדם של אמה ו/או הדר כנושים פוטנציאליים של היחיד שהיה לכאורה כבר חדל פרעון בעת ההצבעה וקבלת ההחלטות באספה, ומה היו שיקוליהם בהצבעה על רקע טענה אפשרית זו, רביעית, העובדה שמערכת היחסים בין היחיד לחברה ובין בעלי המניות בינם לבין עצמם נשלטת על ידי מערכת דינים שונה, היינו כפופה לדיני התאגידים, אין בה כדי למנוע מהנאמנים לטעון בשמו של היחיד טענות כלפי החברה או כלפי בעלי מניותיה ולנקוט בהליכים משפטיים להשבת הנכס גם אם הליכים אלה יתקיימו במחלקה הכלכלית, והעובדה כי ביטול הפעולה של היחיד כפוף למספר דינים ובירורו ייעשה במסגרת אחרת במספר טקטים משפטיים, אינה מהוה בהכרח מחסום בפני הנאמנים.
בהקשר זה יצוין כי יתכן כי בחינת סעיף 220 לחוק על כל תנאיו תביא למסקנה כי אמה נתנה תמורה או תמורה הולמת באופן שסעיף 220 (א) (1) לחוק אינו מיתקיים בעיניינה ובכך יהיה כדי להביא לדחיית הבקשה (כמובן ביחד עם בחינת כל התנאים המצטברים שבסעיף), ברם, לטעמי לא ניתן היה לסיים את הדיון בטענות הצדדים בניתוח ריישת הסעיף והיה מקום לבחון את כלל התנאים בו. סוף דבר לסיכום, אני מורה על קבלתה ערעור ועל הותרת הצוים הזמניים על כנם תוך השבת הדיון לבית-המשפט קמא שיבחן את התקיימות תנאי הסעיף 220 לחוק כולו במסגרת הבקשה העיקרית.
...
לטענת המשיבים, לא ניתן להיעתר למתן הסעד העיקרי המבוקש על-ידי הנאמנים מכוח סעיף 220 לחוק ומכאן שאף דין הבקשה לסעדים זמניים – להידחות.
לטעמי אין הכרח להגיע למסקנה זו: ראשית, כאמור, לו הצבעתו של היחיד היתה מביאה להברחת נכס לטובתו או לטובת מי מקרוביו (היינו לטובת מי שאינו בעל מניות אחר בחברה) האם לא ניתן היה לבחון אותה לאור תוצאותיה שהביאו לגריעת הנכס? נראה כי במקרה כזה אף שני בעלי המניות האחרים לא היו מתנגדים לביטול פעולה כזו, שנית, יש לבחון את הצבעתה של אמה כבעלת ענין, ואף אם קביעה כזו תיעשה על-ידי המחלקה הכלכלית, עדיין היה על בית-המשפט קמא ליתן משקל לטענה ולבחון את סיכויי הבקשה העיקרית לאור האפשרות שזו תתקבל, שלישית, יתכן וניתן לבחון את הטענה גם לאור מעמדם של אמה ו/או הדר כנושים פוטנציאליים של היחיד שהיה לכאורה כבר חדל פירעון בעת ההצבעה וקבלת ההחלטות באסיפה, ומה היו שיקוליהם בהצבעה על רקע טענה אפשרית זו, רביעית, העובדה שמערכת היחסים בין היחיד לחברה ובין בעלי המניות בינם לבין עצמם נשלטת על ידי מערכת דינים שונה, היינו כפופה לדיני התאגידים, אין בה כדי למנוע מהנאמנים לטעון בשמו של היחיד טענות כלפי החברה או כלפי בעלי מניותיה ולנקוט בהליכים משפטיים להשבת הנכס גם אם הליכים אלה יתקיימו במחלקה הכלכלית, והעובדה כי ביטול הפעולה של היחיד כפוף למספר דינים ובירורו ייעשה במסגרת אחרת במספר טקטים משפטיים, אינה מהווה בהכרח מחסום בפני הנאמנים.
כך או אחרת, מאחר ובית-המשפט קמא הגיע למסקנה כי אין קשר סיבתי ישיר בין הפעולה (הצבעת היחיד) לבין גריעת הנכס, לא נבחנו על-ידו התנאים המצטברים שנקבעו בסעיף 220 (א)(1)-(3) לחוק.
בהקשר זה יצוין כי יתכן כי בחינת סעיף 220 לחוק על כל תנאיו תביא למסקנה כי אמה נתנה תמורה או תמורה הולמת באופן שסעיף 220 (א) (1) לחוק אינו מתקיים בעניינה ובכך יהיה כדי להביא לדחיית הבקשה (כמובן ביחד עם בחינת כל התנאים המצטברים שבסעיף), ברם, לטעמי לא ניתן היה לסיים את הדיון בטענות הצדדים בניתוח ריישת הסעיף והיה מקום לבחון את כלל התנאים בו. סוף דבר לסיכום, אני מורה על קבלתה ערעור ועל הותרת הצווים הזמניים על כנם תוך השבת הדיון לבית-המשפט קמא שיבחן את התקיימות תנאי הסעיף 220 לחוק כולו במסגרת הבקשה העיקרית.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הרקע לבקשה הליך זה ניפתח ביום 18.9.23 בבקשה להקפאת הליכים, במסגרתה התבקש בית המשפט "להורות על פתיחה של הליכי פירוק ושקום החברות" ולהורות על מינוי נאמן אשר יבחן את יכולת השקום של החברות בתקופה של 30 ימים, בה תבחן האפשרות לשקום החברות או מכירתן כעסק חי. באותו היום הוגשה גם בקשה למתן סעדים זמניים בה צוין כי היא מוגשת לפי סעיף 20 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח-2019 אשר דיון בה נקבע ליום 20.9.23.
עוד נקבע בהחלטה, כי לא ניתן להעתר, באותו שלב, לבקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב במסגרת חלק י' לחוק, בהיעדר בקשה בכתב העונה על דרישות החוק ונקבע בה כי יש לאפשר לחברות המבקשות להגיש בקשה מתוקנת, אליה יצורפו המסמכים הנדרשים על פי סעיף 319ג(ב) לחוק, באופן שהנושים יוכלו לתת דעתם על הבקשה ובאופן שבית המשפט יוכל לבחון אם מתקיימים כל התנאים הנדרשים על פי סעיף 319ז(א) ו-(ב) לחוק.
עוד נטען כי על פי הפסיקה, ניתן לאשר מכירה כפויה של מניות כאשר מדובר בחברה חדלת פרעון.
עמד על כך בית המשפט המחוזי בתל אביב (כב' הנשיא א' אורנשטיין), אף שהתייחס להוראת סעיף 350 (ט) לחוק החברות, תשנ"ט – 1999, בפר"ק 30593-09-19 פאוור דיאלינג בע"מ נ' התאטרון הלאומי הבימה בע"מ (29.10.20) (להלן: "עניין תאטרון הבימה") כדלקמן: "ככלל, בית המשפט אינו נוהג לכפות הסדר על הנושים בנגוד לרצונם שעה שלא הושג הרוב הדרוש כקבוע בסעיף 350(ט) לחוק (ראו: דברי כב' השופטת אלשיך בפש"ר 1048/02 מדרשת רופין להשכלה גבוהה נ' המרכז האקדמי רופין עמותה רשומה בפיסקה 17 (פורסם במאגרים המשפטיים, 17.9.02) וכן דברי כב' השופטת לושי-עבודי בפר"ק (ת"א) 44247-06-17 סוהו אילת השקעות בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי תל-אביב, פסקה 60 (פורסם במאגרים המשפטיים, 14.10.18) (להלן: "עניין סוהו"); וכמות שציינתי לא אחת ובין השאר במסגרת פר"ק (ת"א) 23117-06-16 הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ נ' אפריקה ישראל להשקעות בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 2.9.18)).
בחדל"ת (ת"א) 28349-01-23 יונט קרדיט שירותים פינאנסיים בע"מ נ' הממונה על הליכי חידלות פרעון ושקום כלכלי (5.4.23) (להלן: "עניין יונט קרקדיט"), נקבעו הדברים הבאים (פסקה 23): "נוכח מסקנה זו, יש לדחות על הסף את הטענה כאילו אישורו של ההסדר מצריך כנוס אסיפה של בעלי המניות, שהרי כאשר מדובר בחברה חדלת פרעון, הכלל הוא שאין צורך בהסכמתם של בעלי המניות לצורך אישור הסדר חוב, משום שהם נמצאים במעמד נדחה ביחס לנושי החברה. נקודת המוצא היא שבחברה חדלת פרעון שווי המניות מתאפס, וממילא הסדר כזה או אחר איננו יכול לפגוע באמת ובתמים בבעלי המניות, שבלאו הכי השקעתם ירדה לטמיון. גם ס' 322 לחוק, אשר מתייחס לכנוס אספות לצורך אישור הסדר, קובע כי החובה לכנס אסיפה של בעלי המניות חלה רק כאשר עלה סך נכסיו של התאגיד על סך חובותיו, וכאשר ההסדר מציע לכל נושה תמורה השווה למלוא נשייתו". בעניינינו, השאלה היא – האם סך נכסי החברות עולה על סך החובות.
...
בנסיבות אלה, אינני מקבל את טענת רוזנברג, לפיה, יש לפסול את הצעת גלובל 2 ואין להביאה בחשבון.
בנסיבות אלה, דומני שאפיון הזרמת כספי הבעלים כהשקעה הונית ולא כהלוואה (חוב), יכול להוביל למסקנה כי יש תחולה להוראות סעיף 322, הואיל וההסדר המוצע מציע לכל הנושים פירעון מלא של כלל החובות, והואיל ומבחינת הדוחות הכספיים של כלל החברות נראה כי על פי המבחן המאזני, עולים נכסי החברות על סך החובות, ומכאן שיש תחולה לסעיף 322 לחוק.
לאור כל האמור לעיל, ניתן לבחון עתה את תוצאות ההצבעה.
הדברים הוכחשו על ידי ב"כ החברות בדיון, ואין צורך להכריע במחלוקת זו, לאור כל האמור לעיל.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל ומכל הטעמים שפורטו לעיל, אני מאשר בזאת את הסדר החוב על פי הצעת גלובל, כאמור לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו