מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לקביעת שווי אגרה או פטור מתשלום אגרה

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

התובע אינו חולק על כך שתביעה זו לא כומתה וכי הוא לא שילם בגינה אגרה, אך הוא מפנה לכך שתביעתו הייתה לפצוי עונשי לפי שיקול דעתו של בית הדין, והוא מבקש ככל שבית הדין סבור כי על התובע לשלם אגרה כלשהיא, כי בית הדין יפעל לפי תקנה 2(ו) לתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), התשס"ח-2008, ויוציא דרישה לתשלום האגרה בשלב זה. תקנה 9(6) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991, קובעת כי על תובע לפרט בכתב התביעה "את הסעד המבוקש לברות פצויי הלנה והפרשי ריבית והצמדה והוצאות משפט". כן על תובע לפרט, על פי תקנה 9(7) לתקנות, את "שווי של נושא התובענה, ככל שאפשר לקבעו לפי העניין". על פי הפסיקה, גם דרישה לפצוי לא ממוני יש לכמת עם הגשת התביעה (בר"ע 722/08 מנחם יהב, עו"ד – מדינת ישראל (מיום 15.3.09)).
בהתאם לתקנה 2(ג) לתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), התשס"ח-2008 "לא ייזקק בית דין לכל הליך, אלא אם כן שולמה האגרה החלה או שמביא ההליך פטור מתשלום האגרה". בהתאם לכך, לכאורה יש ממש בבקשת הנתבעת לדחיית התביעה לפצוי עונשי על הסף.
...
התוצאה הנתבע ישלם לתובע פיצוי לא ממוני בסך 1 ₪.
תביעת התובע להוצאת מסמכים מתיקו האישי נדחית.
הנתבע ישלם לתובע שכר טירחת עורך דין בסך 50,000 ₪ בצירוף מע"מ. זכות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה תוך 30 ימים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עם זאת, רק אם התובע עותר לפטור מתשלום אגרה או להפחתת סכומה, הוא נידרש להראות שתביעתו מגלה עילה (תקנה 14(ג) בתקנות; עניין אלי ראובן, שם).
לפיכך, אפילו נכונות טענותיה של המדינה בכל הנוגע לעצם תביעת פיצויים עונשיים במסגרת תביעת ניזקי גוף או בעיניין הסכום הנתבע בשל סעד זה, הרי שכל עוד לא התבקש פטור מתשלום אגרה, אין מקום לבחינת סכוייו של סעד זה להיתקבל.
לאחרונה נקבע, כי אם שווי הסעד שעניינו הקניין הרוחני נתון לסמכות בית משפט השלום, תדון התביעה בבית משפט השלום וכי רק אם שווי נושא התביעה עולה על סמכות בית משפט השלום, התביעה תדון בבית המשפט המחוזי (רע"א 6500/19 גבריאל נ' אשד (7.5.2020), כבוד השופט ע' גרוסקופף, פסקות 37-21).
בהתאם לכך נקבע, כי "אף אם המבקשים יבחרו לצרף סעדים בגין ניזקי גוף לתביעה, יש להבחין בינם לבין הסעדים הכספיים, אשר מהוים את החלק הארי של כתב התביעה המתוקן. עבור האחרונים יש לשלם אגרה על פי הנגזר מהם, בהתאם לתקנה 2(ב) לתקנות האגרות" (רע"א 4895/19 פלוני נ' מכבי שירותי בריאות (18.7.2019)‏‏, כבוד השופט ע' גרוסקופף, פסקה 8).
...
אף אין לאפשר מצב הפוך, אשר בו, בשל תביעת סעד כספי הנתון לסמכות בית משפט השלום במסגרת תביעת נזקי גוף המוגשת לבית המשפט המחוזי, תשולם האגרה החלה על סעד כספי.
השלכותיה של התוצאה האמורה: השלכותיה של המסקנה האמורה עשויות להביא לצירוף סעדים כספיים לתביעות לפיצויים בשל נזקי גוף, מתוך מטרה להפחית את סכום האגרה.
למרות זאת, דומה כי בשל הוראותיה של תקנה 5 בתקנות האגרות, הקובעת הוראות ייחודיות בעניין האגרה החלה על תביעות נזקי גוף, בדרך כלל המסקנה האמורה לא תביא לצירוף סעדי סרק כספיים לתביעות נזקי גוף.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה תקנה 20(4) לתקנות קובעת כי לא תשולם אגרה בעד "בקשה להשבת אגרה, לפטור מתשלום אגרה או בקשה לפטור מחובת עירבון או ערובה וכן ערעור על החלטה בבקשות אלה". נמצא, כי לפי ההסדר הסטאטוטורי, הליכים בעינייני אגרה, עירבון וערובה פטורים מאגרה.
על תכליתו של הערבון והשיקולים בקביעתו עמד כב' השופט ג'ובראן בשג"צ 4934/14 מילנה גורנשטיין נ' כנסת ישראל (21.7.2014): "הערובה שחובתה נקבעה בתקנה 427 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (להלן: התקנות או תקנות סדר הדין האזרחי) נועדה להבטיח את הוצאות המשיב. בררת המחדל לסוג הערובה היא הפקדת ערבון (תקנה 428 לתקנות). כאשר הרשם או המזכיר הראשי של בית המשפט קובעים את גובה הערבון להפקדה, עליהם לשקול בין היתר את מספר המשיבים; שווי סכום התביעה; סכום ההוצאות שנקבעו בערכאה או בערכאות הקודמות והשיקולים לכך; וזהות המבקש (ראו למשל: רע"א 4763/12 ויסולי נ' דלק נדל"ן בע"מ (8.7.2012))." על בית המשפט לוודא שהצד שכנגד לא ייצא בחסרון כיס היה והערעור יידחה.
...
לפני בקשה לפטור מתשלום אגרה (בקשה 1) ולפטור מהפקדת עירבון או לחילופין, דחיית תשלום עירבון (בקשה 2) החלטתי לדחות את שתי הבקשות כפי שיפורט להלן.
מהאמור לעיל, אני קובעת כי הבקשה אינה ממלאה אחר התנאים והתכלית העומדים בבסיס תקנה 20(4) לתקנות לקבלת פטור מתשלום אגרה בעת שהמדובר בתביעה העוקפת למעשה את האופן בו ניתן להשיג על ההחלטות השיפוטיות בסוגיית האגרה ובעת שהמבקש כבר קיבל בעבר את הזכות לערער בלא צורך לשלם אגרה, ולכן אני דוחה הבקשה.
בנסיבות אלו, משלא עמד המבקש בתנאים למתן פטור מערבון, הבקשה נדחית.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

על כן, גם מטעם זה יש לסלק על הסף את תביעתם של המערערים, בהתאם להוראת תקנה 2(ג) לתקנות בית הדין לעבודה (אגרות), תשס"ח – 2008 (להלן – תקנות האגרות), הקובעת כי "לא יזדקק בית דין לכל הליך, אלא אם כן שולמה האגרה החלה או שמביא ההליך פטור מתשלום אגרה". על יסוד האמור, עתרה המדינה כי בית הדין יורה על סילוק על הסף של התביעה, ולחלופין בלבד יורה למערערים לכמת את תביעתם ולשלם אגרה בהתאם, ומכל מקום להורות על העברת מסגרת הדיון למסגרת תובענה רגילה.
אשר לבקשה לסילוק על הסף בשל אי כימות התביעה והחובה לשלם אגרה מתאימה – בית הדין האיזורי קבע כי צוי עשה שנתבעו על ידי המערערים מקפלים בתוכם סעדים כספיים לעבר ולעתיד, ועל כן היה על המערערים לכמת את התביעה ביחס לעבר; ביחס לעתיד, אין מקום להורות על הגשת תחשיבים, ואם ייקבע שיש להכיר בוותקם הקודם במסגרת עבודתם בחברת שלג לבן, יהיה על המדינה לעדכן את הותק ולשלם שכרם וזכויותיהם בהתאם.
. הסעד המבוקש לרבות פצויי הלנה והפרשי רבית והצמדה והוצאות משפט; שוויו של נושא התובענה, ככל שאפשר לקבעו לפי העניין; היתה התביעה לסכום שיגיע לתובע לאחר בירור חשבונות שלא נתיישבו בינו לבין הנתבע, יפורש בכתב התביעה הסכום הנתבע לפי המשוער" בעיניין רפפורט [ע"ע (ארצי) 1193/04 מרים רפפורט ו - 22 אחרים - רשות שדות התעופה (30.1.2006)] עמד בית דין זה על השיקולים המנחים בסוגיית כימות תביעות.
...
בהסכמת הצדדים, ומשסברנו כי לא יהיה בכך משום פגיעה בזכויות הצדדים, החלטנו לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על פי הרשות, בהתאם לתקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב – 1991 (להלן – התקנות).
לעומת זאת, בנסיבות המקרה הנדון, אנו סבורים שאין לחייב את המערערים לכמת את רכיבי התביעה, גם לאחר שיוגש כתב תביעה מתוקן, מנימוקים אלה: ראשית, המערערים כולם עדין עובדים במדינה, ותביעתם עניינה תחולתן של הנחיות נש"מ עליהם ויישומן, וזאת לצורך זכויותיהם התלויות בותק, לעבר ולעתיד.
בעל דין שנמנע מלכמת את רכיב הפיצוי שבגין עוגמת הנפש שנכלל בתביעתו, לא יישמע אפוא, בטענה כי לבית הדין מסור ממילא שיקול דעת באשר לרכיב פיצוי זה. סוף דבר הערעור מתקבל בחלקו: על המערערים להגיש כתב תביעה מתוקן, במסגרתו יפרטו את רכיבי התביעה כאמור בסעיף 17 לעיל.
כפועל יוצא מכך, המערערים ישלמו הפרשי אגרה, ככל הנדרש.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנה 14(ג) לתקנות האגרות קובעת כי "הוגשה בקשה לפטור מתשלום אגרה וראה בית משפט שאין ביכולתו של המבקש לשלם את האגרה, ונראה לבית המשפט שההליך מגלה עילה, רשאי בית המשפט לפטור את המבקש מתשלום האגרה, כולה או חלקה". על המבקש פטור מתשלום אגרה להוכיח, איפוא, שני תנאים מצטברים: (1) כי אין בידיו אמצעים כלכליים המאפשרים לו לשאת בתשלום האגרה; (2) ההליך נשוא בקשת הפטור מתשלום אגרה מגלה עילה.
מכאן, ובכדי שקבעתי ביחס לדחיית הבקשה לעיכוב הליכים תתיישב עם הצעתם זו, אני מורה כי המבקש יישלם סך של 10% משווי האגרה בתוך 10 ימים ממועד החלטתי זו כתנאי מקדמי להמשך קיום ההליך – ולא יימחק ההליך מתוקף תקנות האגרות ועד למועד זה אני מורה על עיכוב ההליך.
...
לאחר תשלום מקדמה זו, אני מורה כי יתרת האגרה תשולם ב-3 תשלומים שווים, החל מיום 10.5.2022 ובאופן עוקב בחודשים יוני ויולי ביום ה-10 לאותם חודשים.
בדרך זו סבורני כי כל הצדדים יצאו נשכרים היות ולא תיפגע זכות הגישה לערכאות של המבקש; ההחלטות בהליך יוותרו על כנן; ולבסוף ההליך לא יוותר תלוי ועומד משך זמן כה רב באופן אשר מסב נזק לכל הצדדים.
החלטתי ניתנה בכובעי כרשמת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו