בית משפט השלום בכפר סבא
ת"פ 36084-10-12 מדינת ישראל נ' גזאוי(עציר)
14 מרץ 2013
בפני
כב' השופטת נאוה בכור
בעיניין:
מדינת ישראל – ע"י ב"כ עו"ד קייסי
המאשימה
מוחמד גזאוי (עציר) - הובא
ע"י ב"כ עו"ד רן עמר
הנאשם
גזר דין
חרף האמור, הנאשם לא יצר כל קשר עם המתלוננת, ולא התקרב אליה מאז שוחרר ממאסרו -אלא בחר לנהל את הסיכסוך בדרך משפטית, ופנה לעו"ד שהגיש תביעות מתאימות לבי"ד השרעי באשר להסדרי ראייה של הבנות ולחלוקת הרכוש.
אודות הערך החברתי המוגן המגולם בעבירת האיומים, עמד בימ"ש העליון בהרחבה ברע"פ 2038/04 שמואל לם נגד מדינת ישראל (טרם פורסם), וכך נקבע-
"...האיום הוא, איפוא, ביטוי שהמשפט מטיל עליו מיגבלות תוך פגיעה בחופש הביטוי וזאת, כדי להגן על ערכים אחרים ובהם שלוות נפשו, ביטחונו וחירות פעולתו של הפרט. האיום מסכן את חירות פעולתו של הפרט שכן, פעמים רבות, כרוך האיום גם בציפייה להיתנהגות מסוימת מצד המאוים שהמאיים מבקש להשיג באמצעות השמעת האיום" (ההדגשות שלי- נ.ב)
בעניינינו- מתחדד ערך חברתי זה, נוכח העובדה כי האיומים הוטחו במתלוננת בבי"ד השרעי, על רקע דיון להסדרת ראייה של הנאשם עם בנותיו.
הפסיקה ייחסה חומרה יתרה לאיומים שנאמרו במסגרת דיון משפטי או בבית משפט, בשל הפוטנציאל הטמון בהם להניא את המאוים מפני מיצוי זכויותיו המשפטיות, וכך נקבע בת"פ (רח') 4672/00 מדינת ישראל נ' כהן חיים-
"התרשמותי הברורה היא – כפי שנקבע בהכרעת הדין – שבמעשיו התכוון הנאשם להפחיד את המתלוננת. משנה חומרה יש לראות בכוונתו זו של הנאשם, על רקע העובדה שהנאשם השמיע איומיו, לאחר מתן החלטת ביניים על ידי המתלוננת, ובטרם נסתיים בפניה ההליך השפוטי בעיניינו, באופן המלמד על כך שהנאשם, ניסה, בדרך האיומים המוכרת לו, אף להשפיע על תוצאות ההליך השפוטי בעיניינו. לאור כל האמור, הגעתי למסקנה, שבמקרה דנן, האנטרס הצבורי, והצורך בהגנה על מוסד השפיטה והמשטר הדמוקרטי, גוברים על נסיבותיו האישיות של הנאשם, ומצדיקים שליחתו למאסר מאחורי סורג ובריח. "
מדבריו של הנאשם לשירות כמובא בתסקיר, כמו גם מטיעוני הצדדים, עולה כי הנאשם הטיח איומיו במתלוננת לאחר שזו העלתה טענה של העידר סמכות מקומית בפני בי"ד השרעי, והנאשם חש כעס על כך ונלחץ שמא תידחה/תמחק תביעתו.
בחינת הנסיבות שאינן קשורות לעבירה מעלות כי הנאשם הנו בן 54, אב ל-11 ילדים וסב ל-28 נכדים, בעל עבר פלילי בעיקר בעבירות רכוש.
...
במצב דברים טעון זה, נוכח הניתוק הממושך מהבנות, ועל רקע הגירושין והמתיחות בינו לבין המתלוננת, התרשמתי כי הדברים נאמרו בסופו של דבר מתוך עדנא דריתחא, באופן ספונטאני בלהט הדברים, עובדה אשר יש לה משמעות לעניין מידת הפגיעה בערך המוגן, ולגבי היחס ההולם בין חומרת המעשה ונסיבותיו ומידת אשמתו של הנאשם- לבין סוג ומידת העונש שיוטל עליו (סעיף 40 ב לחוק).
מעיון בפסיקה ומדיניות הענישה הקיימת, ולאחר שבחנתי את מכלול הנתונים, מצאתי כי מתחם הענישה בעבירת האיומים (ללא עבירות נלוות נוספות) בנסיבות אלה, נע בין מאסר על תנאי -ועד לשנת מאסר.
ת"פ (אש') 1589-08 מדינת ישראל נגד טרפה-בגין איום על בת זוג הושת על הנאשם במסגרת הסדר טיעון אי הרשעה צו מבחן ושל"צ.
לאור כל האמור, החלטתי שלא להשית על הנאשם עונש מן הרף העליון של מתחם הענישה, ועם זאת, אינני סבורה כי בנסיבות אלה יש הצדקה להאריך את המאסר המותנה התלוי ועומד נגדו.