בגירסתה המקורית של העתירה, טענו העותרות – עריית באר שבע, המועצות האזוריות אשכול ובני שמעון, המועצות המקומיות מיתר ועומר, וארגון אדם טבע ודין – כי "שפכי העיר חברון וסביבותיה [...] מוזרמים לנחל חברון ובדרך זו אל נחל באר שבע ונחל הבשור שבשטח מדינת ישראל". לדבריהן, תופעה ותיקה זו החמירה בעקבות "הפחתת השמוש בבורות ספיגה בחברון, הגידול בכמות השפכים והירידה באיכותם", כך שעל אף "היתחייבותם המפורשת של המשיבים ליתן פיתרון כולל לבעיה זו לפני כ-10 שנים, טרם סולק המיטרד". בנסיבות אלה, ביקשו העותרות שורת סעדים, ובהם קידום מיידי של "תכנית לפיתרון כולל של בעיית השפכים הזורמים בנחל חברון שמקורם בשטח הרשות הפלסטינאית", הקמת מתקן לטיהור שפכים ו"מערכת השבת קולחים", שתאפשר שימוש בקולחים המופקים ממתקני הטיהור, ועוד.
בתגובה מקדמית, טענו המשיבים כי המדינה "פעלה ופועלת באופן סביר וראוי לקידום הטיפול בבעיית השפכים המוזרמים בנחל חברון". הם עמדו על המורכבות הכרוכה בכך – בין היתר, מאחר "שסמכויות המינהל האזרחי באיזור H1 בחברון (הוא השטח הרלוואנטי ממנו מוזרמים השפכים) מוגבלות ביותר", בהתאם להסכם הביניים הישראלי-פלסטינאי – והדגישו כי "לאורך השנים, נעשו מאמצים רבים וננקטו פעולות לצימצום זרימת השפכים בנחל חברון [...] והוקצו משאבים עצומים למימון פעולות אלו". כך, "באיזור נקודת המעבר של הנחל מתחום איו"ש לתחום ישראל", הוקם בשנת 2009 מתקן תפיסה ייעודי משודרג שבו נעשות "פעולות שיקוע והפרדת מוצקים מתעשיית האבן והשיש כמות של מאות טונות ביום" (להלן: מתקן התפיסה).
באופן קונקריטי, הן מבקשות לפעול למניעת הזרמת "עקר", שפכים ומלחים ממקורות בתחומי הקו הירוק, "באמצעות הפעלת סמכויות האכיפה [...] על פי הדין הישראלי"; ושל מלחים, חומרים רעילים ושפכים מהאיזור, "באמצעות סמכויות המנהל האזרחי לאיזור יהודה והשומרון [...] מכוח דיני המילחמה", או ועדת המים המשותפת.
על פי השקפת המשיבים, מדובר בקיבולת העונה על הצרכים בשנים הקרובות, ובכל מקרה, ניתן יהיה להגדיל אותה עד 50,000 מ"ק ביום, "בהתאם להיתרי בנייה שיוצאו מכוחה של התכנית התקפה". אשר למפעל ההשבה – עבודות על רכיבים שונים שלו עתידות להסתיים, כך נאמר, עד סוף שנת 2018, ויאפשרו להרחיב את ניצול מי הקולחין "ללא פחות מ-7 מיליון מ"ק בשנה". פעולות אלה, יביאו לצימצום משמעותי של ההזרמה לנחל, בעוד תוכנית להעברת קולחין למפעל השבה שכן, ורכיבים נוספים, יפסיקו אותה כליל.
מלבד תקלות אלה, נשלחה לתאגיד נווה מדבר "הזמנה לשימוע והתראה מכוח חוק רשוי עסקים, התשכ"ח-1968 בשל ניהול מתקן התפיסה ללא רישיון עסק". אשר לפעילות מט"ש שוקת, צוין כי "טרם הוגשה בקשה לצוו הרשאה חדש מאת התאגיד, אך היא אמורה להיות מוגשת בשבועות הקרובים" – בשים לב לכך שהזרמת קולחין "בכמות מסוימת ובתקופות מסוימות בשנה בלתי נמנעת". בהתייחס לניצול הקולחין המטוהרים, הובהר כי מיפעל ההשבה מאפשר לנצל כעת רק כשליש מן הכמות (כ-6000 מ"ק ביום) – בעוד כמות כפולה מזו מוזרמת לנחל חברון.
...
העותרות התבקשו להגיב להודעה, אך על רקע תחילת פעילותו של הצוות הבין-משרדי, הורה המשנה לנשיאה ח' מלצר, ביום 6.2.2020, כי "העותרות תגשנה הודעת עדכון מטעמן עד לתאריך 30.06.2020, כמבוקש". לבקשתן, נדחה גם מועד זה, ובסופו של דבר הוגשה ההודעה ביום 1.1.2021.
כן נמסר כי התוכנית להעברת הקולחין הבלתי מנוצלים למפעל ההשבה המרחבי – שאמורה להפסיק, בכפוף לביקוש מספיק, את ההזרמה לנחל – טרם הוגשה, אם כי הדבר צפוי להתרחש "ברבעון השני של שנת 2021".
ביום 21.2.2021 נעתר המשנה לנשיאה ח' מלצר לבקשת המשיבים לשוב ולעדכן; התיר לעותרות להגיב להודעה העתידית; וקבע כי "בשים לב להימשכות ההליך והפעולות השונות שנעשו עד כה במאמץ למצוא פתרונות לסוגיות שהועלו בעתירה [...] התיק ייקבע לדיון בפני הרכב עד לסוף חודש ספטמבר 2021".
בהתאם, הגישו המשיבים, ביום 26.7.2021, את העדכון הבא: אשר למתקן התפיסה, נאמר כי ימים ספורים לפני כן פורסם מכרז "להתקשרות עם קבלן משנה לצורך הפעלת מתקן התפיסה", ובו נכללו דרישות "בדבר שמירה על ניקיון רציף של הנחל [...] ופינוי שוטף של משקעי הבוצה והפסולת המצטברים בו". כמו כן, הוחלט כי הסכר שנועד לתפוס את השפכים ולהעבירם אל מתקן התפיסה "יועתק מזרחית לגדר ההפרדה", תוך "הסדרה של הנחל [...] אשר תמנע הצטברות של בוצה", וכי תקודם תוכנית שדרוג למתקן התפיסה – עד כדי הכפלת הקיבולת שלו, כך שתעמוד בתחזית לגידול בכמויות השפכים עד שנת 2040.
סוף דבר, העתירה מיצתה את עצמה, והיא נמחקת בזאת.