להלן החלטתי בבקשת התובעת לפסילת חוות דעתו של מומחה בית המשפט, השמאי מר דני בייער (להלן: "מומחה בית המשפט").
ביום 14.12.2013 פרצה שריפה בעסק ובעקבות זאת הוגשה תביעה דנן, לפיה התובעת מבקשת לחייב את הנתבעת לפצות אותה בגין ניזקי השריפה הנטענים בהתאם לתנאי הפוליסה הרלוואנטית (להלן: "השריפה").
במסגרת הדיון בתביעה, הגישו בעלי הדין חוות דעת נוגדות ביחס לנזק שניגרם לתובעת בעקבות השריפה, ובהתאם לכך מונה מומחה בית המשפט על מנת לחוות דעתו בנידון.
...
בנסיבות העניין, המומחה התבקש להגיש לעיון בית המשפט בלבד תיעוד רפואי ביחס למצבו, ועם הגשתו נחה דעתי כי הוא אינו כשיר להיחקר על חוות דעתו, אף לא באמצעות היוועדות חזותית.
שקלתי מכלול טענות הצדדים, ומצאתי להיעתר לבקשה.
זכותו של בעל דין לחקור עד מומחה מעוגנת בס"ק 26(א) לפקודת הראיות (נוסח חדש), תשל"א-1971, בה נקבע כדלקמן: "הוראות סימן זה אינן גורעות מכוחו של בית המשפט לצוות כי מומחה או רופא או עובד הציבור יחקרו בבית המשפט, ובית המשפט ייעתר לבקשתו של בעל דין לצוות על כך". ביחס להוראת הנ''ל, נפסק ב-ע"א 228/81 יובל חברה לביטוח בע"מ נ' פומס פ"ד לה(4) 640, כדלקמן:
"הוראה זו בחוק היא חד משמעית וברורה. מפסקי דין, שניתנו בבית משפט זה.... הובהרה היטב זכותו של צד לחקור מצהיר על תצהירו וכן לחקור מומחה על חוות דעתו. בא כוח המערערת הפנה את תשומת ליבנו לדברי פרופ' א' הרנון, דיני ראיות, כרך א' (הדפוס האקדמי, תש"ל) 107 וכרך ב' (המכון למחקרי חקיקה ע"ש הרי סאקר, תשל"ז) 304, לפיהם לא ניתן שיקול דעת לבית המשפט, שלא להיעתר לדרישה מצד בעל דין לחקור מומחה על חוות דעתו. בפסק הדין הנ"ל, בע"א 157/66 נאמר, בעמ' 631, מפי הנשיא אגרנט שהזכות לחקור מומחה על פי סעיף 30(א) לפקודת העדות (סעיף 26(א) בנוסח החדש של הפקודה), 'היא מוחלטת ואין לבית המשפט כל שיקול דעת באשר למניעת החקירה'" (שם עמ' 641-642) (ההדגשה אינה במקור – ר.ח.).
טענת הנתבעת ולפיה יש לדחות את הבקשה מהטעם כי התובעת לא מיצתה את האפשרות לשלוח שאלות הבהרה למומחה בית המשפט, מערבת מין בשאינו מינו, והיא מנוגדת להלכה הפסוקה כפי שנקבעה ב- ע"א 107/88 כהן נ' לאף ואח', פ"ד מד(1) 857, ולפיה:
"... אין טעם ענייני לראות ב'שאלות הבהרה' למומחה שלב מוקדם הכרחי לרשות לחקירת המומחה. 'שאלות הבהרה' כשמן כן הן: הן מיועדות להבהיר דברים שנאמרו בחוות הדעת. כך, למשל, אם מומחה קובע דרגת נכות באחוז מסוים, ללא שיציין או שיפרט מה הפגם שמצא אצל הנבדק – יש מקום לבקשו שיבהיר, על סמך מה קבע מה שקבע; ובדומה לזה קביעות שבחוות הדעת שמבקשים להבהירן, וניתן לעשות כן על ידי שאלות המופנות בכתב אל המומחה.
לאור האמור לעיל אני דוחה את טענות הנתבעת בנדון.