בעניינינו, תביעתו של המבקש נדחתה לאחר שהתקיימו שלושה ישיבות קדם משפט וישיבת הוכחות אחת, כך שבעניינו של המבקש לא חלה תקנה 5(ב)(2) לתקנות האגרות ולפיכך הוא אינו זכאי לפטור מתשלום יתרת האגרה מכוח תקנה זו ואף חלה עליו תקנה (5)(ב)(7) לתקנות האגרות המחייבת אותו בתשלום זה.
פטור מתשלום יתרת אגרה מכוח העידר יכולת כלכלית
על הבקשה הנ"ל חלה תקנה 14 לתקנות האגרות אשר מורה כדלקמן:
" 14. (א) בעל דין, הטוען שאין ביכולתו לשלם אגרה, יצרף לתובענה, עם הבאתה לראשונה לבית המשפט, בקשה לפטור מתשלום אגרה בגין אותה תובענה, בצרוף תצהיר שיפרט בו את רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם, ומקורות הכנסתו בששת החודשים שקדמו לתאריך הבקשה.
(ג) הוגשה בקשה לפטור מתשלום אגרה וראה בית משפט שאין ביכולתו של המבקש לשלם את האגרה, ונראה לבית המשפט שההליך מגלה עילה, רשאי בית המשפט לפטור את המבקש מתשלום האגרה, כולה או חלקה; בית המשפט יתחשב ביכולתו האישית של המבקש בלבד, בהסתמך על רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו, אם הוא סמוך על שולחנם בלבד.
...
שוכנעתי כי נוכח מצבו הכלכלי של המבקש הוא יתקשה מאוד בגיוס כספים לתשלום יתרת האגרה הנדרשת.
האם אין לעשות שימוש בהגיון העומד ביסוד תקנה 6 – הבוחן את מצבו של התובע בתחילת ההליך – אף בסיומו, לאחר שתביעת התובע נדחתה? האם מצבו הכלכלי "הוטב", עם דחיית התביעה, או שמא מצבו הרפואי שופר?
מקובלת עלי הטענה, כי רוח תקנה 13 מתאימה יותר למצב בו התובע עותר לפטור מתשלום האגרה, בתחילת ההליך.
מכל האמור, משהוכיח המבקש את התקיימותם של שני התנאים, אני מורה על קבלת הבקשה.