במקביל לפנייתה לממונה על מחוז ירושלים להכיר בה כמוסד מיתנדב לשירות הציבור, פנתה אורט לממונה בבקשה נוספת, להכיר בה כ"מוסד חינוך" לצורך פטור מארנונה עבור שלוש המכללות, מכוח סעיף 4(א)(IV)(א) לפקודת הפיטורין.
ברי כי תכלית הסעיף היא לעודד מוסדות לפעול בהיתנדבות לשירות הציבור, אולם מתוך הסביבה החקיקתית – היינו, משאנו עוסקים בארנונה שהיא מס מקומי, ויעודה מימון פעילות הרשויות המקומיות – אנו למדים כי תכלית סעיף 5(י) הנה לעודד מוסדות ללא כוונות רווח לתרום לרווחת הקהילה המקומית, בתחום השירותים שהרשות המקומית מעניקה לתושביה, ובכך להפחית את הצורך במיסוי הנידרש לצורך מתן שירותים אלה (עניין אדם טבע ודין, בפיסקה 3).
מוסדות להשכלה גבוהה מהוים חריג לכלל זה, והפטור ניתן להם, בין היתר, נוכח הקף תרומתם לפיתוח הרשות המקומית, ברבדים שונים: בהיותם אבן שואבת לסטודנטים רבים; במקומות התעסוקה ותקני המחקר שהם מספקים; בעידוד מעורבות חברתית; ובשיפור הדימוי המקומי, בארץ ובעולם.
...
במקרה כזה מתנגשת החזקה נגד תחולה למפרע עם החזקה כי תכליתה של חקיקה להשיג תוצאות צודקות (ראו ברק-פרשנות החקיקה, בעמ' 506), אם נמצא כי האחרונה גוברת, המסקנה תהיה כי קיימת סמכות לחייב למפרע.
בנסיבות העניין, משקלן המצטבר של האחרונות גובר, ועל כן סבורני כי במקרה זה קנתה העירייה סמכות לחייב את אורט בתשלום ארנונה למפרע.
(ז) סוף דבר
אציע אפוא לחבריי כי העתירה תידחה, וכי העותרת תחויב בהוצאות המשיבים בסך 20,000 ש"ח בגין העתירה.