בתמצית, טענה המערערת לפני הועדה, כי שגה המשיב כאשר פיצל את נכסים 16 ו-32, שכן על-פי ההלכה יש להמנע מפיצול נכסים ולקבוע את סיווג הנכס בהתאם לשימוש העקרי שנעשה בו, כאשר השימושים "הטפלים" יסוּוגו לפי השמוש העקרי; כי הלכה זו הולמת אף מקרה של החלת פטור לפי סעיף 5ג(ה)(1) לפקודת הפטורין, שנוסחו לאחר תיקון מס' 23 לפקודה זו נועד למנוע פיצול נכסים בתוך בית-כנסת, ולהכיל בו פעילויות נילוות לתפילה; וכי מחסן הספרים, משרד הוצאת הספרים ומדפי הספרים – הם חלק ממבנה בית-הכנסת שייעודו העקרי הוא תפילה, וממילא שטחם זניח ביותר – ולפיכך יש לראות את שלושת הנכסים (16, 32 ו-13), המהוים יחידה אינטגראלית אחת, כפטורים מתשלום ארנונה.
נוסחו הקודם של סעיף 5ג(ה)(1) לפקודת הפטורין, שמכוחו ניתן פטור לתשלום ארנונה עבור נכס 16, ותחתיו מבקשת המערערת להביא אף את נכסים 13 ו-32, קבע כדלהלן: "על אף הוראות סעיפים קטנים (א) עד (ד), לא תוטל ארנונה כללית או אגרה על שטח נכס המשמש לאחד מאלה... (1) בית כנסת, כנסיה, מסגד או בית תפילה אחר, והכל לגבי השטח המשמש לצורכי תפילה ואשר אין בו פעילות עסקית".
ביום 23.3.10 ניכנס לתוקפו חוק לתיקון פקודת מסי העיריה ומסי הממשלה (פטורין) (מס' 17), התש"ע-2010, אשר בגדריו הוסרו המילים "בית-כנסת" מסעיף 5ג(ה)(1) הנ"ל, ונוסף סעיף 5ג(ה)(1א), שקובע כדלקמן: (1א) על אף הוראות סעיפים קטנים (א) עד (ד), לא תוטל ארנונה כללית או אגרה על שטח נכס המשמש לאחד מאלה.
...
על-רקע האמור, נהיר כי המערערת לא הצביעה על עילה להחלת הפטור שניתן לנכס 16 גם על נכסים 13 ו-32, ובדין דחתה ועדת הערר את טענותיה.
בענייננו, בעת החלת המבחן הראשון – מבחן הסמכות, סבורני כי קיימות נסיבות הסותרות את החזקה נגד תחולה למפרע, בזיקה לעקרונות שהובאו בסקירה הנורמטיבית שלעיל; זאת, היות שההחלה הרטרואקטיבית בענייננו – נועדה לאפשר לעיריית ירושלים לאכוף חיובי ארנונה מנישום אשר אינו פטור עוד מחובת התשלום, לצורך גביית מס אמת, בהתאם לפעילות ולשימושים הנעשים בפועל, ובאופן המקדם נשיאה שוויונית בנטל בין כלל הנישומים, ובכך מגשים את עקרונות דיני המס, כפי שנסקרו לעיל.
התוצאה
אשר על כל האמור לעיל, הערעור נדחה.