עיכוב הליכים בשל תניית בוררות
בית המשפט מוסמך לעכב את ההליכים בתובענה לפי סעיף 5(א) לחוק הבוררות הקובע כדלקמן:
"הוגשה תובענה לבית משפט בסכסוך שהוסכם למסרו לבוררות ובקש בעל-דין שהוא צד להסכם הבוררות לעכב את ההליכים בתובענה, יעכב בית המשפט את ההליכים בין הצדדים להסכם, ובילבד שהמבקש היה מוכן לעשות כל הדרוש לקיום הבוררות ולהמשכה ועדיין הוא מוכן לכך.".
כלומר, בהתקיים התנאים הבאים רשאי בית המשפט להעביר את הסיכסוך לבוררות: (1) קיים הסכם בוררות; (2) התובענה שהוגשה לבית המשפט מתייחסת לסכסוך שההסכם חל עליו; (3) בעל דין שהוא צד להסכם מבקש את העיכוב; (4) המבקש היה מוכן, ועודו מוכן, לעשות כל הדרוש לקיומה של בוררות; (5) העדר טעם מיוחד שהסכסוך לא ידון בבוררות.
בהתאם לכך, יטה בית המשפט להורות על עיכוב הליכים בתובענה בהתקיים התנאים הדרושים בדין ויידרש טעם מיוחד על מנת שיחליט שלא לעכב את ההליכים בהתאם לסמכותו בסעיף 5(ג) לחוק הבוררות (ראה: רע"א 6450/01 שמחה אוריאלי ובניו, חברה להנדסה וקבלנות בע"מ נ' מכון טפול בשפכי אשקלון, פ"ד נו(5) 769, 773-772 (2001)).
...
ראשית, בניגוד לטענת התובעת, אני סבור כי התובענה עוסקת בסכסוך ש"הסכם הבוררות חל עליו".
משהגעתי למסקנה, כי יש לראות בחברה כצד להסכם המייסדים ובכלל זה לתניית הבוררות ובשים לב לחשיבות בכיבוד הסכמים בכלל והסכמי בוררות בפרט, יש לראות בבקשה ככזו שהוגשה על ידי החברה והלכה למעשה מתקיים התנאי לפיו את עיכוב ההליך מבקש "בעל דין שהוא צד להסכם".
מעבר לכל האמור לעיל, אני סבור כי לאור ריבוי המחלוקות בין הצדדים המנוהלות בהליכי בוררות וגישור, כפי שתואר לעיל, גם טעמים של יעילות דיוניות, תומכים במסקנה שיש להפנות להליכי בוררות גם את הסכסוך נשוא התובענה דנן.
מאחר והגעתי לכלל מסקנה, כי יש לעכב את התובענה לאור קיומה של תניית בוררות, ממילא מתייתר מאליו הצורך לדון בבקשת המבקשת (מס' 2) להתגונן בפני התובענה בשם החברה בהתאם לסעיף 203 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 (הגנה נגזרת).
סוף דבר
לאור מכלול האמור לעיל, מתקבלת הבקשה.