בהתאם להסכם המכר, התחייבו הרוכשים לשלם עבור הזכויות שנרכשו סך של 7.2 מיליון ש"ח.
כשלושה שבועות לאחר מכן, ביום 21/1/2020, הגישה החייבת, סיגלית סגל, בקשה לעכב את הליכי המכירה ולאפשר את מכירת הנחלה לרוכש מוצע חדש, המוכן לשלם סכום גבוה יותר של כ-8.5 מיליון ש"ח.
המחלוקת הניצבת להכרעתי כעת בגדרן של מספר בקשות שונות שהוגשו, היא האם ניתן לבטל את ההסכם שנחתם עם אליהו ומיכל כהן ואושר על ידי בית המשפט, ולאשר היתקשרות חדשה עם המציע החדש.
זה העריך את שווי הזכויות בנחלה, לאחר ניכוי שווי הדיירות מוגנת, בסך של 9.6 מיליון ש"ח, והעריך כי במימוש מהיר ניתן למכור את הזכויות תמורת סך של 7.7 מיליון ש"ח. השמאי העריך כי צפויות להתווסף זכויות עתידיות במסגרת תכנית מוצעת לאיוש נחלות חקלאיות.
עוד טענו כהן כי פעלו מתוך הסתמכות על אישור המכירה, מימשו קופות גמל וחסכונות, שילמו כ-4 מיליון ש"ח, פנו לקבלת הלוואה מובטחת במשכנתא מהבנק, קיבלו אישור ועדת הקבלה במושב והחלו בסידורים להעתקת מרכז חייהם למושב בן עמי.
כך למשל בע"א 3301/08 הנ"ל, מבהיר השופט י' דנציגר (פסקה 57):
ככלל מימוש נכס לצורך מכירתו בהליך של פשיטת רגל נועד להשיג מטרה אחת והיא השגת התמורה הגבוהה ביותר האפשרית לצורך פרעון חובו של החייב לנושים [ראו: ע"א 509/00 לוי נ' ברכה, פ"ד נה(4) 410, 422 (2001) (להלן: עניין לוי)].
ברע"א 2780/19 הנ"ל אומר השופט סולברג (פסקה 10):
מקום שנערך עם מציע פלוני הסכם למכירת מקרקעין במימוש, ומובאת לפני בעל התפקיד הצעה נוספת ובה תמורה גבוהה יותר בגין הנכס, עשויות ציפיותיו והסתמכותו של המציע שנבחר להתנגש עם שיקול אחר – השגת התמורה המירבית בגין הנכס, לשם פירעון חובותיו של החייב.
...
סוף דבר
בשים לב לכל האמור ולאחר שכהן הגדילו את הצעתם והעמידו אותה על סך של 7.5 מיליון ש"ח, איני מוצא מקום לבטל את ההתקשרות עמם.
על כן, אני דוחה את בקשת החייבת ומורה לבעלי התפקיד להמשיך במימוש הסכם המכר עם כהן, תוך הוספת הסכום הנוסף לתשלום האחרון.
לאור תוצאות ההליך, אני מחייב את החייבת לשלם למשפחת כהן הוצאות הבקשה בסך של 7,500 ש"ח.
ניתנה היום, ט"ו שבט תש"פ, 10 פברואר 2020, בהעדר הצדדים.