בהחלטתו היתייחס בית המשפט בין היתר לטענות המבקשים כנגד הפיתרון המוצע ולרצונם להסדיר את התיישבותם במקום וקבע: "בעיניינם של המבקשים, אין מחלוקת כי הוצע להם פיתרון מגורים מוסדר המצוי בקירבת מקום (שכונה 8 באותו ישוב). המדובר במעבר לשכונה מוסדרת באותה סביבה בה הם מצויים כיום, בלא שנדרשים הם להרחיק ממקום מגוריהם הנוכחי. למעשה, פיתרון זה גם מאפשר להם להוסיף ולהתגורר בשכנות זה לזה. לטענתם, מעברם לשכונה המוסדרת המיועדת, יוביל לסכסוכים אשר לא פורטו באופן מלא, על ידם, עם טוענים לבעלות על המקרקעין, תוך שימצאו עצמם בסכנת חיים. דין הטענה להדחות...".
על מנת לאפשר למבקשים להערך לבצוע הצוים ולבצעם בעצמם, בית המשפט עיכב את ביצוע הצוים עד ליום 2.4.23.
...
בהחלטתו התייחס בית המשפט בין היתר לטענות המבקשים כנגד הפתרון המוצע ולרצונם להסדיר את התיישבותם במקום וקבע: "בעניינם של המבקשים, אין מחלוקת כי הוצע להם פתרון מגורים מוסדר המצוי בקרבת מקום (שכונה 8 באותו ישוב). המדובר במעבר לשכונה מוסדרת באותה סביבה בה הם מצויים כיום, בלא שנדרשים הם להרחיק ממקום מגוריהם הנוכחי. למעשה, פתרון זה גם מאפשר להם להוסיף ולהתגורר בשכנות זה לזה. לטענתם, מעברם לשכונה המוסדרת המיועדת, יוביל לסכסוכים אשר לא פורטו באופן מלא, על ידם, עם טוענים לבעלות על המקרקעין, תוך שימצאו עצמם בסכנת חיים. דין הטענה להידחות...".
על מנת לאפשר למבקשים להיערך לביצוע הצווים ולבצעם בעצמם, בית המשפט עיכב את ביצוע הצווים עד ליום 2.4.23.
לטענת ב"כ המשיבה, דין הבקשה להידחות מכיוון שהיתרי בניה למבנים רחוקים מאד מהישג יד בהינתן שהתוכנית החלה על המקרקעין מייעדת אותם לפיתוח פרבר עתידי ולא ניתן להוציא מכוחה היתרי בניה למבנים; המבקשים הגישו לבג"ץ בעבר עתירה זהה לעתירה שהוגשה בימים האחרונים, שנדחתה על הסף, כך שהעתירה החדשה שהוגשה אינה אלא הליך סרק שהוגש תוך שימוש לרעה בהליכי משפט במטרה לעכב את ביצועם של צווי ההריסה; הטענה להידברות עם הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב נטענה בעלמא מבלי שהמבקשים צירפו ולו ראשית ראיה לאופק תכנוני בעתיד הנראה לעין להסדרת ביתם במקום; למבקשים היו הזדמנויות רבות לניהול מו"מ עם הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב והם בחרו שלא לשתף פעולה.
ברע"פ 3146/07 חוסין ג'דיר נ' הוועדה המחוזית לתכנון ובניה (נבו, 12.4.07) נפסק – " במקרה דנן, אין עסקינן בתכנית מתאר מאושרת ובמצב שרישיון הבנייה נמצא בהישג יד ורק עיכוב פורמאלי מעכב את הכשרת המבנה. להיפך, מדובר בתחילתו של תהליך ארוך ומורכב, שסיכוייו נכון לעת הזו אינם ידועים, ואפילו תאושר תכנית המתאר ותיכנס לתוקף, יהיה על המבקש להגיש בקשה להיתר בנייה, וגם הליך זה דרכו להימשך זמן לא מבוטל. לפיכך, סבורני כי לא נפל כל פגם בהחלטתו של בית-משפט קמא, ואין מקום להתערב באיזון שערך".
בעפ"א 8591-02-17 מדינת ישראל נ' אבו גוינה (נבו, 9.4.17) בית המשפט קבע ביחס לתחולת תיקון 116 על צווים שניתנו עובר לתיקון, כי יש בתיקון כדי להשליך על הפרשנות הראויה של הדין הקודם לפני תיקון 116 – " עתה, המחוקק אמר דברו בתיקון 116 לחוק התכנון והבניה, וזאת בקול רם וברור. עתה, שוב, אין צורך שבית משפט זה ינחה את הערכאה הראשונה, שכן המחוקק עשה זאת. יאמר כי, אמנם, התיקון ברובו ייכנס לתוקף בהדרגה רק החל מעוד חודשים אחדים. אולם, למרות שהדין החדש עדיין אינו בתוקף יש בו כדי להשליך על הפרשנות הראויה של הדין הקודם".
בענייננו היתרי בניה אינם בהישג יד - הבניה אינה תואמת את התוכנית החלה על המקרקעין, המייעדת את המקרקעין ל"פיתוח פרבר עתידי" ולא ניתן להוציא היתרי בניה למבנים מכח התוכנית.
סוף דבר
לאור הנימוקים המפורטים – היתרי בניה אינם בהישג יד, לא הוכחו מגעים עם הרשות והסיכוי שלהם להבשיל לכדי הסכם שיאפשר את התיישבות המבקשים במקום, עיתוי הגשת הבקשה לבג"ץ ועיתוי הגשת הבקשות לעיכוב ביצוע, 3 חודשים לאחר כניסתם לתוקף – אני מורה על דחיית הבקשות לעיכוב ביצוע צווי ההריסה.