מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לעיון במסמכים חשבונאיים של חברה בשל חשד לקיפוח

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקבעו גם הסדרים להפסקה אפשרית של עבודתם בחברה של מי מהמבקשים והסדרים לעיון במסמכי החברה על-ידי המבקשים.
הוא מציין כי חרף העובדה שלרו"ח פרבר היתה נגישות לכל הנתונים החשבונאיים של החברה, הוא נימנע בפועל מבדיקה של נתונים אלה בעצמו.
מהאמור לעיל עולה כי המבקשים מעלים מספר נושאים המבססים את טענת הקפוח שלהם על-ידי המשיבים: דמי-הניהול החודשיים שהמשיבים קבלו מהחברה; העובדה שהמשיבים – כך לגישת המבקשים – עשו שימוש בחברה כאמצעי להגשמת טובתם האישית, תוך שהם קיבלו החלטות שזו היתה מטרתם, ולא טובת החברה; ההכנסות הלא מדווחות בחברה; הניהול הכושל של החברה וקבלת החלטות כושלות בה (ובכלל זה ההחלטה הכושלת להשקיע בחברת הפסאז'); העובדה שהמבקשים הודרו על-ידי המשיבים מהנעשה בחברה, ולא ניתנה להם גישה למסמכים.
בע"א 667/76 גליקמן בע"מ נ' א.מ. ברקאי חברה להשקעות בע"מ (פ"ד לב(2) 281, 287 (1978) בו נידונה טענת קפוח של המיעוט, קבע בית-המשפט חזקה לפיה אין מקום להתערבות בית-המשפט בהחלטות של מינהלי החברה – אף אם מדובר בהחלטות שגויות, כל עוד השיקולים שנשקלו על-ידיהם היו בתום-לב ולטובת החברה: "כאשר מינהלי החברה חייבים לפעול 'בתום לב ולטובת החברה' קיימת הנחה שהם אמנם פועלים כן ועל הטוען את ההיפך חובת הראיה. אבל כאשר החלטת ההנהלה היא כזו המעוררת סימן שאלה רציני וחשד ממשי שאין זו פעולה בתום-לב ולטובת החברה, שאני; במקרה אחרון זה יהיה על ההנהלה להראות שמה שעשתה עשתה בתום-לב ולטובת החברה. יחד עם זאת, בית-המשפט לא יתערב בשקול-דעת ההנהלה ולא ישים את שיקול-דעתו במקום שיקול-דעת ההנהלה אפילו בעניינים עקרוניים וחשובים, ואפילו אם שקולי ההנהלה לא היו תואמים את שקולי בית-המשפט או היו אולי מוטעים, כל עוד היו אלה שיקולים שנשקלו בתום-לב ולטובת החברה לפי הבנת ההנהלה וכל עוד היו הם שיקולים כנים ובתום-לב...". חלוקת הסמכויות בחברה במקרה דנן היתה כזו שהמשיבים מונו לבעלי-התפקידים שלהם כוח ההכרעה בה. כל עוד הם פעלו בתום לב ולטובת החברה – אין מקום שבית-המשפט יתערב בהחלטותיהם או יטיל עליהם אחריות בגינן.
יחד עם זאת, במועד קבלת ההחלטות האמורות, חדלו המבקשים לקבל הכנסה כלשהיא מהחברה בשל החלטת ההשקעה בפסאז', בעוד המשיבים זכו לקבל שכר כפול בגין עבודתם – חרף ההשקעה הנוספת בפסאז' וללא תלות בה. סיכומו של פרק זה – אני סבורה כי המבקשים הוכיחו את טענת הקפוח שלהם ביחס לגובה דמי הניהול החודשיים אותם משכו בעלי-מניות הרוב; ביחס להחלטות שהתקבלו על-ידי קבוצת הרוב בנוגע להכפלת השקעת החברה בבר הפסאז' ולאחר מכן העברת מחצית ממניות החברה בפסאז' ללא תמורה ; וביחס להדרתם של המבקשים מקבלת מידע אודות הנעשה בחברה.
...
אני סבורה כי בקביעת שווי החברה לצורך סעד הרכישה הכפויה, יש מקום להתייחס לכספים שהוצאו מהחברה שלא כדין.
באשר לתקופה החל משנת 2014 ועד היום – אני סבורה כי השכר הסביר למשיבים בתקופה זו צריך לעמוד על סכום של 15,000 ₪ לחודש עבור כל אחד מהמשיבים (קרי סכום של 720,000 ₪ לשנה).
סוף דבר לאור כל האמור לעיל בפסק דין זה, אני מחייבת את המשיבים יחד ולחוד לרכוש את מניותיהם של המבקשים בחברה מהם לפי שווי חברה של 2,550,854 ₪, בתוספת הסכום הנוגע לדמי-הניהול החורגים שקיבלו המשיבים בשנים 2015-2016, כפי שפורט בס' 119 לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגישת המבקשת, מעיון במסמכי רשות המסים עולה כי החברה מכרה דירה נוספת בבניין תמורת הסכום של 1,450,00 ₪ כאשר המבקשת חושדת כי התמורה לא הועברה לחשבון הבנק של החברה אלא לסגירת חובות כספיים נוספים של המשיבים.
עניין זה כשלעצמו מהוה קפוח (כפי שציין גם ב"כ החברה עצמו באספת בעלי המניות של החברה מיום 2.5.2019).
ביחס לדרישה להמצאת מסמכים חשבונאיים של החברה לרבות דוח רווח והפסד, טענו המשיבים כי לא נערכו דוחות כלשהם וכי לא הייתה פעילות שחייבה את החברה לערוך דוחות כאלה בשנים 2017 ו-2018.
עוד עתרה המבקשת כי בית המשפט יורה על מתן צו להפקדת השיקים של החברה משום שבלא צו כזה לא ניתן יהיה למנוע מסירת שיק למועד עתידי שאי-אפשר יהיה לבחון האם הוא הוצא לפני מתן הצוו או אחריו.
...
צו המורה למשיבים לבצע התחשבנות עם המבקשת ולהבטיח את החובות שיתבררו באמצעות הבטחת זכויות בבניין - אינני סבורה כי יש להיעתר לבקשה זו במסגרת הסעדים הזמניים.
סוף דבר - לאור כל האמור לעיל – · אני אוסרת על המשיבים למכור דירות נוספות או לבצע כל דיספוזיציה בדירות בפרויקט בלא לקבל את הסכמת המבקשת לכך מראש ובכתב; · אני אוסרת על המשיבים לבצע כל פעולה בחשבון הבנק של החברה בלא לקבל את הסכמת המבקשת לפעולה כזו מראש ובכתב.
אני מורה למשיבים להפקיד תוך 5 ימים מהיום את פנקסי השיקים של החברה בבית המשפט; · אני מורה על רישום הערת אזהרה לזכות המבקשת על אחת הדירות בבניין שהיא בבעלות החברה, להבטחת חובה של החברה כלפיה בסכום של 346,805 ₪.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר שהמנהל המיוחד פעל לתיקון כתב התביעה בשל שינוי המצב המשפטי ולאור קיומן של טענות אחרות נוספות שראה להעלות, היתקיים דיון בבית המשפט המחוזי במחוז מרכז, ואשר בעקבותיו הוגשה בקשה על ידי המנהל המיוחד וכונס הנכסים למחוק את התביעה, וזאת לאחר שהמנהל המיוחד נוכח כי בשל הקפוח, העידר העברת מסמכים ונתונים חשבונאיים, יהא קושי בבירור התובענה וכימות הנזקים, וכי למעשה תנאי מקדים לניהול הליכי התביעה כנגד המשיבה הוא השלמת הבירור העובדתי חקירתי בעיניין מצבה הכלכלי והכספי של החברה המשותפת, ובירור הפעולות שבצעה המשיבה בחברה המשותפת כבעלת שליטה.
יצוין כי לכל אורך ההליכים ואף בדיון שהתקיים ביום 18/07/18 עמדה המשיבה על סרובה לכל בקשת מידע שהופנתה אליה, לרבות על ידי המנהל המיוחד, ולמעשה לא המציאה אלא מסמכים אשר על פי דין רשאי כל בעל מניות לידרוש לקבל לעיונו ממרשמים הפתוחים לעיון בעלי מניות החברה.
סוגיה זו הנוגעת לסמכותו של בית משפט להורות על מינויו של חוקר עקב חשד לכאורי לקיומו של קפוח נדונה בבית המשפט העליון בע"א 6041/15 האמה בע"מ נ' אורנה מילר (25/09/16) (להלן: "פסק הדין בעיניין האמה"), שם נקבע כדלקמן:הזפוח "בית משפט זה אישר בעבר, מה שנקבע לא אחת בבתי המשפט המחוזיים, כי ככלל, בית משפט מוסמך לעשות שימוש בסעיף 191(א) לחוק החברות (לשעבר סעיף 235 לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983) לשם מינוי חוקר לבדיקת ענייניה של החברה, בנסיבות המצדיקות לעשות כן [ראו: ע"א 1596/96 יש-גד תעשיות לתשתית (1993) בע"מ נ' גדיש קרנות גמולים בע"מ [פורסם בנבו] (15.10.1998)]. כך לדוגמה, ככל שבעל מניות עלול לסבול מבעית חוסר מידע שתימנע ממנו את היכולת לדעת או להוכיח את קיומו של הקפוח, קיימת אפשרות כי בית המשפט ימנה חוקר לבדיקת ענייניה של החברה. כוחו של האמור יפה גם במקרים בהם תובענה להסרת הקפוח מבוססת על אי סדרים ומרמה בניהול החברה. ככל שבית המשפט סבור כי קיים חשד לכאורי שענייני חברה מתנהלים בדרך שיש בה כדי לקפח בעל מניות בה, רשאי הוא להורות על מינויו של חוקר לבירור חשדו [ראו: הזכות למידע אודות החברה, עמודים 406-393 והאסמכתאות שם; כן ראו: ה"פ (מחוזי ת"א) 648/03 הורביץ נ' טלמניע בע"מ (בהקפאת הליכים), [פורסם בנבו] פסקה 5(א)(בב) (12.10.2004)]". מן האמור עולה, כי לא רק שמסורה לבית משפט הסמכות להורות על מינויו של חוקר טרם הגשתה של תביעה בשל קפוח, אלא שבית המשפט העליון בפסק דינו בעיניין האמה ציין מיוזמתו כי טוב היה אילו הייתה הטוענת לקפוח פונה בבקשה לבית המשפט המחוזי למנות חוקר לבדיקת טענות הקפוח שהעלתה, טרם הגשת התביעה, ובאופן שיכול והייתה נפרסת תשתית עובדתית הולמת שהיה בה לבסס את טענות הקפוח.
בנגוד לטענות המשיבה לפיהן נקבעה בפסק דינו של בית המשפט העליון בעיניין האמה דרישה מקדמית למתן סעד של מינוי חוקר, והיא כי בית המשפט ישתכנע כי היתנהלות הצד שכנגד אכן היה בה כדי לקפח את בעל מניות המיעוט, סבורני כי בפסק דינו של בית המשפט העליון בעיניין האמה נקבע במפורש, כי הדרישה הנה לקיומו של חשד לכאורי ואכן בית המשפט העליון בעיניין האמה ציין כי מינוי של חוקר ייעשה ככל שבית המשפט יסבור כי קיים חשד לכאורי שענייני חברה מתנהלים בדרך שיש בה כדי לקפח בעל מניות בה. סבורני כי התשתית העובדתית שנסקרה לעיל, ואשר המשיבה לא חלקה עליה בטיעוניה, הן בטיעונים שבכתב והן בטיעונים שבעל פה, לא כל שכן בתצהירו של המצהיר מטעמה מר ירון גינדי, המצביעים על מסכת דילולים שנערכה בחברה המשותפת ואשר הובילו לדילול שיטתי על פי הודאותיהם של המשיבה ו/או בעלי השליטה בה ולדילול חלקה של החברה באחזקות החברה המשותפת עד לכ-9%, בטענות להזרמת הלוואות בעלים באופן ובסכומים המקנים למשיבה את הזכות החוזית לעשות כן, כאשר אין חולק כי המשיבה ו/או החברה המשותפת סירבה ומסרבת להציג את מכלול המסמכים המבוקשים בבקשה, ובאופן שכלל לא ברור האם הוזרמו כספים, הקפם והאם היה צורך בהלוואת בעלים שתקנה את הזכות לבצוע הדילול, מבססת את החשד הלכאורי הסביר והדרוש למינוי חוקר.
...
על רקע העובדה שאין המנהל המיוחד מבקש לעשות שימוש בסמכויות חקירה כלשהן המוקנות לו מכח היותו בעל תפקיד בהליך חדלות פירעון, אלא עתר למינויו של חוקר שימונה על ידי בית המשפט, ואשר היקף סמכויותיו ייקבעו אף הם על ידי בית המשפט, ולאור האמור בפסק דין בעניין האמה, מינוי חוקר כזה לא רק שהינו מותר ואפשרי, אלא שהינו אף רצוי ומומלץ מכוח הוראת הפסיקה, ומכאן שלא ניתן לקבל את השגת המשיבה בהקשר זה. ולבסוף אתייחס לטענת המשיבה לפיה משהתנה בית משפט את מנוי החוקר בנשיאה בהוצאותיו, ובשים לב לכך שסכום ההוצאות שנפסק במסגרת ההליכים שהתנהלו בפני בית המשפט המחוזי במחוז מרכז לא הוסדר על ידי המנהל המיוחד, עולה כי קופת הפירוק ריקה ואין לאפשר מימון בטרם יוסדרו הוצאות אלה.
סוף דבר לאור כל האמור דין בקשת המנהל המיוחד להתקבל והנני מורה על מינויו של רו"ח יעקב בלנגה (להלן: "החוקר") לשמש כחוקר אשר יבחן את הסוגיות שפורטו בכותרת בקשת המנהל המיוחד, וניתנות לו לשם כך כל הסמכויות המוקנות לחוקר בדין.
בנסיבות העניין הנני מחייבת את המשיבה בהוצאות המנהל המיוחד בסך של כולל של 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נקבע, כי בעל שליטה המבקש לסתור את החזקה העובדתית, עליו לשכנע בעדויות ובמסמכים, כי מצבת הנכסים של החברה במועד הפרוק או הפסקת הפעילות של החברה שימשה כולה לצורך פרעון חובותיה של החברה לנושיה (ראו: ע"א (ת"א) 2139/08 הלל נ' מועצה מקומית כפר שמריהו, (פורסם בנבו) (22.6.2010), עמוד 8, פסקה 17).
(א) באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה; (ב) באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובילבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
ובעניין זה, יפים הדברים הבאים: "האפשרות להרמת מסך לפי סעיף 6 לחוק החברות שונה בעילותיה מהרמת המסך לפי 8(ג). בהרמת מסך לפי חוק החברות יש צורך בהוכחה (והנטל על הטוען) כי היתקיימו העילות המנויות שם. סעד של הרמת מסך שמור לנסיבות חריגות במיוחד, כאלו אשר חורגות מחשדות בדבר פעולות שלא כדין (ראו, למשל, פר"ק 20173-12-09 דנשיר תוכנה בע"מ נ' די.אס נולדג' בע"מ [פורסם בנבו] (החלטה מיום 23.11.11). חוב ארנונה של חברה כשלעצמו אינו מצדיק ולא מהוה עילה להרמת מסך ע"פ דיני החברות וראו ע"א 4403/06 שפירא נ' עריית תל אביב [פורסם בנבו] (23/3/11): "לא די בעצם העובדה שהמערער "ניהל את החברות ועשה בהן כרצונו"..
מסלול נוסף אשר מבקשות התובעות לייחס לנתבע 4 את חובות החברות הנתבעות 1-3 הוא הטלת אחריות אישית על נושאי המשרה בחברה בשל פעולותיו.
הנתבע 4 טוען, כי אין מקום להרים את מסך ההיתאגדות מכוח סעיף 6 לחוק החברות בינו לבין הנתבעות 1-3, שכן מעיון בדוחות החשבונאיים שהוצגו על-ידו עולה, כי מדובר בחברות אשר קרסו כלכלית בשל כשל עסקי תמים ואמיתי דבר שהביא אותו לקריסה כלכלית ולהליכי פש"ר בעיניינו, ולא בשל העדפת נושים אשר יצדיקו הרמת מסך כלפיו.
לא זו אף זו, הן מעיון בחוות דעת המומחה מטעם הנתבע 4 והן מעדותו של המומחה מטעמו עלה, כי בשנת 2010 החברה הנתבעת 1 שילמה מעל למיליון ש"ח הוצאות, ולמרות זאת לא שילמה את חובה לעירייה: "ש. מהדו"ח של החברה עולה בשנת 2010 החברה שילמה מעל מיליון ₪ הוצאות. אולי תסביר למה כאשר חברה משלמת לכל האנשים שהיא חייבת להם כסף, רק לעריית תל אביב לא משלמת, וזה לא העדפת נושים?
...
לנתבע 4 ואף לא למומחה מטעמו לא היה הסבר המניח את הדעת או מוצדק מדוע שילמו לנושים אחרים זולת התובעות, ומבססת את המסקנה, כי יש להרים את מסך ההתאגדות ולחייב את הנתבע 4 בחובות הארנונה והמים.
לעניין זה יובהר, כי טענת הנתבע 4 לפיה ישנו תיעוד ברור בדוחות הכספיים שהוגשו בקשר לנתבעות 1-3 לפיו שולמו מיסים ובהם דמי הארנונה והמים לתובעות תחת הפירוט של "מיסים ואגרות" - דינה להידחות.
סיכום אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, התביעה מתקבלת במלואה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה שכנגד לטענת החברה כלל הפעילות של החברה במעבר הגבול אלנבי נוהלה על ידי התובעים לבדם, ובעקבות ביקורת שנערכה התגלו אי סדרים בהתנהלותם באופן שעורר חשד כי התובעים מעלו בכספי החברה ושלשלו לכיסם מאות אלפי שקלים לאורך השנים.
החברה עתרה לשלילת פצויי הפיטורים מהתובעים, השבת הפיצויים ששולמו להם, השבת השכר ששולם לדור, לפצוי בגובה הכספים שגנבו על פי הטענה, להחזר הוצאות, לפצוי בגין הפסדים ולפצוי בגין גזילת סודותיה המסחריים של החברה בשל שדול לקוחותיה ועתרה לחייב כל אחד מהתובעים בסך 950,000 ₪ ובסך כולל של 1,900,000 ₪.
לאחר הליכי גילוי ועיון במסמכים הגישו הנתבעים בקשה למתן צו לתובעים למענה על שאלון (להלן: "השאלון") ובקשה לדחיית העיון בהקלטות ובתמלילי ההקלטות שבין הצדדים (להלן: "ההקלטות").
הוא הסיק מכך כי לכל הפחות התרשלו התובעים בעבודתם "ובמקרה הפחות טוב" לטעמו הדבר מעלה "חשדות לגבי אי סדרים כספיים בהתנהלותם". רו"ח ברלב לא הצביע על ראיות פוזיטיביות כלשהן למעילה בכספים על ידי התובעים, ובחלקה החשבונאי המקצועי חוות דעתו חפה מהטלת אחריות על מאן דהוא.
(א) באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה; (ב) באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובילבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
...
החברה לא עשתה מאמץ להוכיח את טענותיה בעניין זה, לא הוכיחה כי רשימת לקוחותיה מהווה סוד מסחרי מוגן, לא הוכיחה כי התובעים עשו שימוש ברשימת לקוחותיה או כי פנו ללקוחותיה תוך הפרת התחייבתם ולפיכך לא מצאנו יסוד לטענותיה של החברה בעניין זה ולפיכך גם טענותיה אלו נדחות בזאת.
] סוף דבר   אשר על כן, תביעתם של התובעים מתקבלת בחלקה והתביעה שכנגד נדחית.
אמנם התביעה נגד הנתבעים 2 ו-3 נדחית, בשים לב כי הנתבע 3, הינו הבעלים של הנתבעים 1 ו-2, וממילא עד מטעמה של הנתבעת 1, לא מצאנו מקום לפסוק את הוצאות לטובתו בגין דחיית התביעה נגד הנתבעים 2 ו-3.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו