במהלך כל השנים חיה האם בתחושה של פחד מפגיעה פיזית בה ועל כן נימנעה מלפתוח תיק הוצאה לפועל בשל אי תשלום דמי מזונות באופן סדיר או אי תשלום חלק מתשלום המזונות ולא גבתה תשלום הפרישי הצמדה למדד של המזונות בשל מצבה הכלכלי הקשה והתלות בקבלת תשלום המזונות לבת , בנוסף לחשש שהנתבע יפגע בה בקשר בינה לבין הבת.
בנסיבות המקרה דנן בו הצדדים המשיכו לחיות יחד ולקיים חיי מישפחה לאחר מתן פסק הדין למזונות והמנוח נתן בידיה של האשה (אף לגירסת האשה עצמה) לפחות מחצית מדמי המזונות שנפסקו לחובתו לא מצאתי כי יש בבחירתה של האשה שלא לנקוט בהליכי הוצאה לפועל במהלך החיים המשותפים משום שהוי שיש בו כדי למנוע ממנה גבית חוב עבר.
בסעיף 150 לסיכומים טענה האם " התובעת הגישה בקשה לפתיחת תיק הוצאה לפועל לגביית הפרישי הצמדה רק לאחר שהנתבע פנה לבית המשפט להפסקת תשלום דמי המזונות כחלק מניסיון להפעיל לחץ כלכלי עליה. התובעת הבינה כי במצב בו כללי המשחק השתנו הנתבע אינו משלם מזונות, וחמור מכך מומש חששה לפגיעה בקשר בינה לבין בתה , זו ההזדמנות שלה לפנות לבית משפט לאשר לה גביית הפרישי המדד המבוקשים". הסבר זה תומך ברושם שהיתקבל לפיה תביעת האם לא היתה באה לעולם אילמלא תביעת האב.
ראה למשל סעיף 103-104 לתצהירה מיום 22.1.2023 " הנתבע גרר את הליך הגירושין במשך כשנתיים, תוך ניצול ההליך לרעה, וקביעת פגישות גישור בבית הדין הרבני, בסיוע עו"ס, שאליהם לא הגיע כלל, ובכך גרם לי לטרטור והתשה. לאחר מאבק אינטנסיבי וקשה של כשנתיים, נחתם הסכם הגירושין ביום 29.6.06". עוד הוצהר בסעיף 105 " הנתבע בחר להפר החלטות ואת פס"ד, לאורך כל השנים במטרה להפעיל סנקציות כלכליות נגדי, על מנת להקשות עלי תוך שהוא מודע למצבי הכלכלי הקשה, ומבלי להיתחשב בצרכיה של בתנו " ראה גם סעיף 106 לתצהיר " הנתבע לא שילם את דמי המזונות הזמניים מכוח החלטה למזונות זמניים במועד שנקבע על ידי בית המשפט, כך שנאלצתי לפתוח תיק חוב מזונות בהוצאה לפועל כנגד הנתבע, בשנת 2005".
על פי הצהרותיה של האם, זו האחרונה הייתה מודעת לאופיו של האב כפי שהיא תארה והציגה במסגרת תצהירה.
...
ביום 24.2.2022 הגישה האם בקשה למתן אישור לגבות חוב מזונות עבר שנוצר בגין אי תשלום הצמדה וריבית על ידי האב באמצעות לשכת ההוצל"פ.
ביום 24.2.2022 ניתנה החלטתי בה נקבע " ראשית, יש להגיש תביעה נפרדת בהתאם לתקנה 15(א)(2) לתקנות בית המשפט לעניני משפחה (סדרי דין), התשפ"א 2020. שנית, יש לפרט במסגרת התביעה מדוע הפרשי ההצמדה לא נגבו בזמן אמת ולתאר את הנסיבות המצדיקות רשות בית המשפט לגבייתם לאחר יותר משנתיים". ביום 27.3.2022 הגיש האב בקשה נוספת מיוחדת לעיכוב גביית דמי מזונות בגין חודשים 7/21-11/21.
שנית, לא שוכנעתי כי עלה בידי האב להוכיח טענותיו בעניין זה. עדות האב בעניין מעברו להתגורר אצל האם ובת הזוג בחודש 6/21 ואי מתן תשובות מדויקות למועדים בהן התגורר בביתו, מעלים קשיים בקבלת גרסתו.
על מנת להגיע למסקנה כי יש מקום לבטל את חיובו של האב היה מקום לבחון את היכולת הכלכלית של האב בשים לב לשינוי שהתרחש בזמני השהות במועדים שבהם חויב בדמי מזונות לבין המצב מיום הגשת התביעה ואילך .
עוד אציין כי גם בעת זו לאחר ששמעתי את הצדדים ולאחר שבחנתי את כל מצורפי כתבי טענותיהם של הצדדים לרבות תלושי השכר שצורפו מטעם האם, גם אלה שהוגשו לאחר החלטתי מיום 19.1.2022 לא שוכנעתי כי במקרה דנן מדובר באם אמידה באופן המצדיק חיובה בדמי מזונות.
מכאן, אני דוחה את עתירת האב לחיוב האם במזונות הבת עבור התקופה המבוקשת.
סיכום ותוצאה,
תלה"מ 980-01-22, דין תביעת האב להידחות.
תלה"מ 63977-03-22, דין תביעת האם להידחות.