מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לניוד שטחי שירות מתחת לפני הקרקע

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע למתן זכויות בנייה בגין ממ"דים ויחידות דיור שטרם ניבנו, מציין ב"כ ועדת הערר, כי ועדת הערר לא דחתה את בקשת העותר לאישור ממ"דים נוספים ביחידה או ביחידות הדיור הנוספות שיאושרו בבניין; אך בצד זאת, בהיתחשב בעובדה שנותרו במקרקעין 27 מ"ר שטח עקרי לבנייה, ובנזק האדריכלי שניגרם לחזית הרחוב נוכח הבינוי בהתאם להיתר הבנייה הקודם (בינוי שנוצר בשל היתנגדות הדיירת המוגנת), הוסיפה הועדה כי לשם תיקון נזק זה ובהיתחשב בשטח הבנייה העקרי המצומצם שנותר, ולאור פרשנות סעיף 151(ג) לחוק, מוטב כי העותר יתקן את בקשתו כפי שפורט בהמלצת הועדה.
בהקשר זה הוסיף והדגיש, כי העותר יכול היה לבקש במסגרת ההיתר הראשון תוספת של 12 מ"ר שטחי שירות בגין כל אחד מהממ"דים החדשים שייבנו; כי ניכר שהעותר הכיר היטב את מדיניות הועדה שלפיה היה ספק אם ניתן לאשר תוספת של שבע יחידות דיור באיזור המקרקעין לנוכח הצפיפות המבוקשת; כי מטעם זה ביקש בשלב זה חמש יחידות דיור בלבד ובקשתו אושרה; כי היה עליו להביא את מלוא התמונה התכנונית כבר במהלך הבקשה להיתר הראשון ולאפשר לרשויות הרשוי לידון באפשרות הוספתן של שבע יחידות דיור, כמכלול; כי בשל הסתפקותו בהליכי אישור לחמש יחידות דיור בשלב ראשון, ולא שבע יחידות, אף "נהנה" מכך שלא נדרשה הכרעה בערר 172/15, שההכרעה בו לא הייתה "חפה מקשיים"; וכי הוא נהג ב"שיטת הסלמי" שאינה מקובלת, באמצעות פיצול המבוקש לשני היתרים, בזמנים שונים, כאשר הקף המהלך התיכנוני שבקש לאשר היה, לאורך כל הדרך, גדול יותר.
תקנה 9(ד)(1) לתקנות האמורות קובעת, כי "... במרחב מוגן דירתי יראו כשטח שירות בדירת מגורים רק את השטח המזערי הנידרש לפי התקנות בעיניינן, וכן את השטח שמתחת לקירות של מרחב מוגן דירתי, אף אם הקיפו הקירות שטח העולה על השטח המזערי לפי אותן תקנות". משכך, קובעות התקנות האמורות, כי כשטח שירות ייחשב שטח הממ"ד המזערי הנידרש מכוח תקנות ההתגוננות האזרחית בתוספת השטח שמתחת לקירות הממ"ד. מן המקובץ עולה, כי בהתאם להוראות סעיף 151(ג) לחוק התיכנון והבנייה, תקנות חישוב שטחים ותקנות ההתגוננות האזרחית, הרי ששטח מיזערי של ממ"ד, כפי שנקבע בתקנות ההתגוננות האזרחית, נחשב במניין שטחי הבנייה כשטח שירות.
ב"כ ועדת הערר טוען, כי יש לפרש את פסק-הדין בעיניין טל על-רקע נסיבותיו העובדתיות; ומציין כי פסק-הדין לא קובע כי בממ"דים שניבנו לאחר שנת 2007 (שעה שניתן היה לקבל לצורך בנייתם תוספת זכויות של שטח שירות בגודל 12 מ"ר (ברוטו), וכפופים לשטח המזערי שנקבע בתקנות ההתגוננות האזרחית), יש אפשרות לבצע "חישוב מחדש" ו"לשחרר" שטח נוסף של 12 מ"ר בגין כל ממ"ד שבהיתר הבנייה המקורי לא נידרש שטח זה. יצוין, כי ועדות ערר פרשו את פסק-הדין בעיניין טל, כחל בסיטואציה שבה התבקש ניוד שטחים ששמשו לממ"ד ולאחר התיקון לתקנות ההתגוננות בשנת 2007 היה רצון לניידם לשימוש אחר, וזאת באמצעות הקלה מתכנית (ראו והשוו: ערר (מרכז) 139/15 נאה נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה רעננה (30.12.15), בפִסקה 12; ערר (ת"א) 5500/15 סולמי נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה קירית אונו (29.8.16); וערר (י-ם) 338/16 ג'ולי ביתן נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה בית-שמש (14.12.16)).
...
בנסיבות אלה קבעה ועדת הערר, כי נוצר מעין "השתק תכנוני" כאשר העותר נהנה מהדרך שבה בחר; וסברה שאין לאפשר לו "לחתור עתה תחת הנחות היסוד של הליך קבלת היתר הבנייה הקודם". על-כן החליטה הוועדה, כי יש מקום לדחות את הבקשה לחישוב מחודש של השטחים, זאת הן הואיל והוראות סעיף 151(ג) לחוק חלה אך ורק על תוספת נדרשת לבניית ממ"ד, והן היות שבנסיבות המקרה מדובר בתקיפה עקיפה, ומכאן מאוחרת, של החלטות הוועדה המקומית במסגרת הליכי רישוי קודמים שיזם העותר.
בשולי פסק-הדין יודגש, כי העתירה נדחית, ולוּ מן הטעם שההליך בו נקט העותר אינו מאפשר תוספת שטחי שירות מכוח סעיף 151(ג) לחוק, בעניין ממ"דים שכבר הוקמו בעבר על-פי היתרים שנופקו לעותר בשנת 2014.
התוצאה על-יסוד האמור לעיל, העתירה נדחית.
העותר ישלם לכל אחת מהמשיבות הוצאות בסכום כולל של 8,000 ש"ח. מזכירות בית-המשפט תודיע טלפונית לב"כ הצדדים על מתן פסק-הדין, ותמציא להם עותקים ממנו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עמ"נ 31336-07-18 פרץ ואח' נ' ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב לפני כבוד השופטת יעל בלכר מערערים 1.ארמן פרץ 2.שלום בוכריץ ע"י ב"כ עוה"ד עופר טויסטר ועידן בן עמי משיבים ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב ע"י ב"כ עו"ד מיכל דיק, השרות המשפטי עריית תל-אביב פסק דין
בבחינת הדברים נמצא כי תכנית ג'1 אמנם מעגנת את האפשרות לבנות חדרי יציאה לגג, אך זו מותנית בתנאים מוקדמים בדבר תכסית הקומה העליונה; תנאים שלא היתקיימו במועד אישורה של התכנית ולא ניתן היה לקיימם במצב הנתון של הנכס והדין אלא בעקבות ההקלה שאיפשרה ניוד שטחים בנויים לקומה העליונה.
נקבע, כי "אף שתכנית קומת הקרקע מניחה את התשתית לתוספת אחוזי הבניה, היא אינה מבטיחה תוספת כזו וכן אין מדובר ב'גשר ברזל' לאחוזי בניה נוספים. מכאן שביחס לתוספת אחוזי הבניה בקומת הקרקע, הארוע שחולל את ההשבחה הוא מתן ההקלות למבקשים ולא אישור תכנית קומת הקרקע, וביחס למועד זה תערך השומה" (ס' 31 וראו גם ההפניה לפסק הדין בע"א 766/08 בעיניין עו"ד ניב).
יתר על כן, כפי שציינה בצדק ועדת הערר, בדחותה את הטענה שיש להביא בחשבון המצב הקודם את הפוטנציאל לפי תכנית ג' ותרומתו לשווי המקרקעין "המקום להעלאת הטענה [...] היה בפני השמאי המכריע שבפניו גם טענה הוועדה המקומית בדבר משמעות החלטתו הראשונה ואופן יישומה. כזאת לא נעשה ואף בפנינו לא הובא דבר בעיניין זה למעט אמירה כללית כי כך ראוי היה לעשות. בכך אין די על מנת לבסס כי אכן הפוטנציאל הנטען, לבניה מכח תכנית ג', תרם לשווי המצב הקודם, טרם ההקלה." למותר לציין כי האישור ללישכת רישום המקרקעין מיום 31/5/11 (לתאריך עסקת המכר 13/5/10) שלפיו "היטל השבחה: לא כולל תכנית ג1. שטח קומה עליונה 76% מהקומה שמתחתיה", אף הוא אינו תומך בטענות המערערים.
...
בנסיבות אלה, המסקנה המתבקשת היא שההשבחה נובעת ממתן ההקלה והיא האירוע מחולל ההשבחה.
מקובלת עלי עמדת ועדת הערר והמשיבה, כי פסק הדין בעניין אקרו אינו רלבנטי לענייננו, שכאמור נסיבותיו דומות מאוד לנסיבות פסק הדין בעניין גוזלן.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 30803-05-17 מכלוף ואח' נ' בן שושן לפני כבוד השופט רונן אילן התובעים: 1. גדי מכלוף 2. טופ במרחבי השרון ייזום בע"מ באמצעות ב"כ עו"ד בעז בן צור ועו"ד דיקלה סירקיס הנתבע: חגי בן שושן באמצעות ב"כ עו"ד תום נוימן ועו"ד רונית זמר-כהן פסק דין
כחודש לאחר מכן, ביום 14.2.17, שבה המועצה ודנה בפרויקט, כאשר במהלך הישיבה הועלו טענות לפיהן ניוד השטחים שביקשו התובעים לבצע בפרויקט, אותו ניוד שטחי שירות מקומות החניה לקומות דירות המגורים ואשר כבר אושר בועדה המחוזית, חסך לקופת יזמי הפרויקט, התובעים, עשרות מיליוני שקלים.
עוד מבקש הנתבע להראות שגם השמוש שטחי הציבור לצורך מעברים תת קרקעיים מגלם הטבה וכל אלו הצדיקו דרישה לפצוי המועצה.
לטענת הנתבע, הוכח כי לא הוצג בפני המועצה מידע מלא על משמעות השינויים שהתבקשו, ובפרט לא על שווי אותה הטבה שניתנה לתובעים באישור ניוד הזכויות כמו גם בשווי הזכות שניתנה למעבר מתחת לשטחי הציבור בפרויקט.
...
משמע, גם אלמלא נדחתה התביעה בהיותה "תביעת השתקה" הייתה התביעה נדחית שכן אין בפרסומים כדי להוות לשון הרע.
כך נמצא שהתביעה הייתה נדחית אפילו היו הפרסומים לשון הרע ועל יסוד ההגנות שעומדות לנתבע.
אשר על כן אני דוחה את התביעה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

קביעות אלה באו בעקבות ההסכמה של המשיבות לביטול המלצת האדריכלית בנוגע ל"מיגרש מדרוני" (להתיר הקמת קומה מתחת לקומת הכניסה) ולקבוע תחתיה הוראה אחרת לפיה "במקרים של הריסה ובניה מחדש, במגרשים בהם קיימת בהיתר, ערב הריסת הבניין, יחידת דיור עצמאית שאינה מחוברת לקומת הקרקע, מתחת למפלס הכניסה הקובעת, תותר בנייתה מחדש, בנוסף למניין השטחים המותרים בתכנית ובלא שיחידה זאת תחשב במסגרת הצפיפות המותרת. בנוסף, מוצע שעיקרון זה יחול גם על כל שימוש עקרי אחר הקיים בהיתר, שאינו שימוש חורג המוגבל בזמן." על קביעות אלה הוגשו שתי בקשות הבהרה.
בתגובה לבקשת ההבהרה של לישכת המסחר טענו המשיבות, כי זו מבקשת למעשה לאפשר ניוד של שטחים בקומת המרתף, שניבנו כשטחי שירות ושטחם הוסב בהיתר לשימוש חורג, לשטחים עקריים בהתאם להוראות תכנית ע/1 שהנה תכנית עירונית לבניה במרתפים החלה על כל העיר ולא כללה אפשרות לשיחזור או לניוד זכויות.
שטח זה, מס' היחידות והשימושים יהיו בהתאם למפורט בהיתר הנ"ל, ובנוסף לשטחים המותרים העל קרקעיים, לצפיפות בהיתר הנ"ל ובנוסף לשטחים המותרים העל קרקעיים, לצפיפות ולשימוש המותרים על פי תכנית זו. לחילופין, מחוץ לאיזור ההכרזה, ובתנאי שהבקשה להיתר הבנייה כאמור בסעיף 3 לעיל הוגשה עד תאריך 29.11.15, יותר ניוד השטח העקרי בהתאם לשימוש הקבוע בהיתר כאמור לעיל, אל מעל מפלס הקרקע בתנאים הבאים: 1.
ראשית, המחלוקת בין הצדדים נוגעת לשימושים שייעשו בשטחים לאחר שינוידו – האם אותו שימוש שנעשה בהם טרם הניוד עת היו בתת הקרקע או השמוש המותר בשטחים שמעל הקרקע לפי התכנית? שנית, ההחלטה מיום 29.11.15, ההחלטה הראשונה שניתנה על ידי המועצה הארצית בעניינינו, סעיף 44 שבה, נוקט בהיגד "שימושים קיימים במרתפים בהיתר" שניתן יהיה "לשחזרם" בבנייה חדשה (במקרה של הריסה ובנייה מחדש) "בנוסף לשטחים העיליים או לניידם כקומה (את השימושים ש' ש') נוספת...וכו'." היגד זה - "שימושים" - נמצא בכל ההחלטות האחרות.
...
משבאתי לידי מסקנה – לאחר בחינת טענות הצדדים בכתב ובעל פה (בישיבת יום 19.6.18) – כי יש לדחות את העתירה לגופה ובכך להביא לסיום המחלוקת בין הצדדים, אדלג מעל מקבץ הטענות המקדמיות ולא אדרש להן.
לענייננו, רלבנטיות הקביעות שבסעיפים 44 ו-361 להחלטה מיום 29.11.15: "44. נראית בעינינו עמדת הועדות. הקושי להוכיח שקומה מדרונית ממוקמת על קרקע טבעית מדרונית אינו מקבל כל מענה בטענות העוררות בערר 55/14. לאור העובדה שבטופוגרפיה של תחום התכניות לא מדובר במצב שכיח ולכן תוספת הדירות הצפויה בגין סעיף זה הינה זניחה במושגים כלל עירוניים, אנו מורים לתקן את התכניות בביטול המלצות החוקרת שבסעיף 17 לדו"ח, ובקביעה, כי לגבי שימושים קיימים במרתפים בהיתר, במקרה של הריסה ובניה מחדש, ניתן יהיה לשחזרם בבניה חדשה בנוסף לשטחים העיליים או לניידם כקומה נוספת במידה שבמרתף מוקם חניון תת קרקעי." "361. לא מקובלות עלינו תשובות המשיבות שהינן בגדר חזרה על טענותיהן הכלליות. לגבי מצב של הריסה ובניה מחדש, מקובלות עלינו טענות העוררים, כפי שסברה גם החוקרת, כי יש להוסיף את שטחי המרתפים (שישמשו בבינוי החדש כחניות), מעבר לנפח הבניה. לגבי חלחול במגרשים מעל 500 מ"ר, במטרה לייעל את ניצול תת הקרקע, יש להותיר את שיקול הדעת לועדה המקומית בכפוף להוראות תמ"א 34ב/4." (הדגשות שלי ש' ש').
לטענת העותרת, ניתוח קביעותיה של המועצה הארצית, כמו גם בחינת השיקולים התכנוניים הרלבנטיים, מחייבים את המסקנה, כי השימושים שיותרו בשטחים שינוידו אל מעל קומת הקרקע יהיו אותם שימושים שיותרו ביתר שטחי הבנייה העל קרקעיים בהתאם לסעיף 4.1.1א לתכנית הקובע: "תכנית זו אינה משנה את השימושים שהותרו בתכניות תקפות למעל האמור בסעיף 4.1.3ח(2) לפיו יותר שימוש למשרדים לבעלי מקצועות חופשיים בקומת הקרקע במקרה של סגירת קומת עמודים/קומה חלקים." לדברי העותרת, כל הדיונים שהתקיימו בסוגיית ניוד הזכויות עסקו אך ורק בשאלת היקף השטחים שיותר לניידם אל מעל הקרקע ואשר יתווספו לנפח הבנייה שנקבע בתכנית, והמועצה הארצית כלל לא נדרשה ולא החליטה בשאלת השימושים בשטחים שינוידו.
סוף דבר על רקע כל האמור לעיל, באתי לידי מסקנה, כי המועצה הארצית, בהחלטותיה, התכוונה לשחזור או לניוד השימושים העיקריים שהיו קיימים ערב הריסת הבניין מכוח היתר בניה שאינו מוגבל בזמן.
ההוראה שבמחלוקת, אפוא, עולה בקנה אחד עם החלטות המועצה הארצית, ודין העתירה להידחות.
משנדחתה העתירה, תשלם העותרת לכל אחת מהמשיבות הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בסעיף 7 לתשובת המשיבה 1, ביקשה היא להבהיר שאין תכנית 467 משנה את ייעוד המקרקעין או מאפשרת דבר שאי אפשר היה להקימו לפני כן. במוקד עיקר הדיון בטענה זאת, סעיף 7.1 לתמ"מ 30/1, ובשל מקומו המרכזי בטענות המשיבה 1, אתייחס אליו בהרחבה בהמשך.
בדברי תגובתו לנושא זה, טען ב"כ העותרת כדלקמן:- "תכנית 467 סותרת בצורה חמורה את התמ"מ. אי אפשר מה שנעשה פה זה פיקציה. בכל חנות רהיטים יש שטחי תצוגה ושטחי איחסנה אבל בלתי מתקבל על הדעת לראות בשימושים האלה שהם משרתים את הייעוד המסחרי של העסק כשטחים לשימושי תעשייה במיוחד כשאינם עומדים לבדם. השימושים שנקבעו לצורך תעשייה באותו סעיף 7.1.1 הם לא מתיישבים עם שטחי איחסנה ותצוגה של חנות מסחרית. הם מתיישבים עם שטחי איחסנה כשלעצמם ושטחי תצוגה כשלעצמם אבל מה שעושה התכנית זה שהיא גורמת לכך ששימושים של איחסנה ומסחר ישרתו פעילות מסחרית שהיא אינהרנטית לחנות רהיטים וכך היא גורעת 8,500 מטר שהיו יכולים לשמש לפעילות של תעשייה בהתאם לשימושים שמותרים לפי סעיף 7.1.1 לתמ"מ ולכן מדובר בפיקציה. אם הכל בסדר מדוע ביקשו לנייד שטחים מתעשייה לטובת מסחר? הרי אם אותם שטחי איחסנה הם תעשייה אז לא היה צריך לבקש כלום והיה צריך לבקש היתר בנייה (...) גם ועדת הערר אמרה שמשפטית זה מסחר ומהותית היא מסכימה בגלל המציאות בשטח. אני לא התייחסתי לסתירה לתכנית 350. במילה אחת, אם התכנית הייתה תואמת את 350 היה אפשר לבקש היתר בנייה לפי 350 שמאשרת 17,000 למסחר ולכן היא גם לא תואמת את 350" [עמוד 13 משורה 14 – עמוד 14, שורה 7 לפרוטוקול].
ועם כל זאת, ברורה תכליתו, בפרט על רקע כותרת הסעיף – "איזור תעשייה". בהנתן שזו הכותרת, ועל הפרק חנות שתכליתה, ובמובהק, מסחרית, ממילא מתבקשת המסקנה הבלתי נמנעת, שאין ייעודה של המשיבה 4 מתיישב עם סעיף 7.1 הנ"ל. ואם לא די בכך, נכתב מתחת הכותרת 'איזור תעשיה', גם – 'כל הדרוש לתפקודו היעיל של איזור תעשיה ובכלל זה'.
...
על רקע האמור, קשה להשתחרר מהתחושה שיש לייחס חלק לא מבוטל מהתנהלות המשיבות לשאיפה לעגן בתכניות בנייה ובדין, עבודות שבוצעו שלא כדין, במועד בו לא היו בנמצא היתרי בנייה ואף קודם שאושרה התכנית המקומית.
אין, אפוא, על הפרק, תכנית מקומית, שניתן לברך עליה בצורתה הנכחית, וממילא תשליך מסקנה זו במישרין גם על מעמד היתרי הבניה שהוצאו מכוחה.
סוף דבר, החלטת הוועדה המקומית מיום 15.1.2020 - בטלה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו