מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה למתן תוקף להסדר גישור בין עובד זר למעסיקתו

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

לפנינו בקשת הנתבעות למתן תוקף של פסק דין להסכם פשרה אשר נחתם לטענתן בין התובעים לבין הנתבעות בצורה ישירה, בתיווכו ועזרתו של גורם תאילנדי, וללא מעורבות עורכי הדין של הצדדים (להלן: "הבקשה").
הרקע לבקשה ביום 15.1.18, הגישו מר JING JANORAT ומר THANYATEB PHALAPOL, עובדים זרים מתאילנד שהועסקו בתחום החקלאות בישראל, תביעה בקשר לזכויות המגיעות להם, לטענתם, בגין עבודתם אצל הנתבעות.
דרך האימות האמורה מתיישבת עם הוראות סעיפים 30(1) ו-31 לפקודה; ראו לעניין זה הנפסק בפרשת טאמסונה[footnoteRef:9] שאמנם עוסק באימות ייפוי כוח נוטריוני, אך יפה אף לעניין "כל מיסמך אחר". בפסק הדין קובע כב' הנשיא מ' שוורץ כי לנוכח העובדה שהתובע חתם בפני עו"ד תאילנדית על ייפוי כוח לטובת עורכי דין בארץ שייצגוהו בתביעה כנגד מעסיקו, ועוה"ד התאילנדית התייצבה במשרדי הקונסוליה הישראלית בבנגקוק לצורך אימות קונסולארי לתצהירה כעדת אימות לפיו העובד חתם בפניה על ייפוי הכוח האמור, יש ליתן תוקף לייפוי הכוח: [9: סע"ש (נצ') 8140-09-18 איתן בר הדס נ' רונצ'ואן טאמסונה (פורסם בנבו, 21.2.19).
(ב) נחתם הסדר הגישור, יודיע על כך המגשר לבית המשפט בהקדם האפשרי; ביקשו בעלי הדין לתת תוקף של פסק דין להסדר הגישור יצרף המגשר להודעתו עותק ממנו.
...
שונה הדבר בענייננו, עת הוגשו הסכמי הפשרה בתיק התביעה העיקרי, באופן בו התאפשר לצדדים להעלות טיעוניהם ולהציג ראיות מטעמם כפי שנעשה, ולאחר כל זאת, שוכנענו כי הן הבקשה להפסקת הייצוג מטעם ב"כ התובעים והן חתימת התובעים על ההסכמים נעשו מדעת, באופן חופשי ומרצון.
] כאן המקום לציין, כי לא מצאנו לקבל את טענת עו"ד דור שלפיה הסכם הפשרה מתייחס אך ורק לרכיב פיצויי הפיטורים, בעוד שכתבי התביעה כוללים רכיבים נוספים המגיעים לתובעים מכח החוק.
חרף כל האמור לעיל, אנו סבורים כי לא ניתן לתת תוקף של פסק דין להסכם הפשרה כפי שהוגש, מהנימוקים שיובאו להלן.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד הסכימו הצדדים, ליתן להסדר הדיוני תוקף של החלטה, בשים לב לסעיף 2.10 להסדר הדיוני על פיו "החלטת רו"ח ארליך בסוגיות שבמחלוקת תחייב את הצדדים". משכך הסכימו הצדדים כי התובענה והבקשה לסעדים זמניים תמחקנה ללא צו להוצאות.
עוד טענו, כי הטענות כלפי הפוסק הנן חדות וברורות, כאלה הדורשות ממנו הבהרה, ובכלל זה הטענות הבאות: · הכרעת הפוסק בעיניין קיומם של יחסי עובד מעביד בין המבקש למשיבים, כאשר מלכתחילה נעדר הפוסק סמכות להכריע בסוגיות אלה וזאת בהתאם להלכות בית הדין הארצי לעבודה.
עוד טענו כי הכרעת הפוסק אינה אלא כלי ניגוח בנתבעים והיא ניתנה על רקע שיקולים זרים.
האם עסקינן בהליך בוררות בהתאם לחוק הבוררות כאמור לעיל, במסגרת התובענה הקודמת, הצדדים הגיעו להסדר דיוני (להלן: "ההסדר"), לפיו (סעיף 2 להסדר הדיוני), הצדדים יקיימו את המנגנון הקבוע בסעיף 7 להסכם המייסדים שנחתם ביום 13.8.17 בין התובע (המבקש כאן) ובין הנתבעת (המשיבה 1 כאן), הוסכם שהצדדים יחתמו על כתב מינוי משותף לרו"ח ארליך, הכולל הודעה בדבר הסמכתו של רו"ח ארליך כפוסק בין הצדדים בסוגיות שבמחלוקת.
כשקבלתי את המינוי רציתי לדעת מה גבולות הגזרה שלי, ואז הוא אמר לי 'כבורר, הייתי אומר לך יש חוק בוררות, כמגשר הייתי אומר לך. כפוסק, אני מבין, אני קורא את הפסק, אתה רשאי לעשות כל מה שעולה על לרוחך, זאת אומרת מה שאתה מבין כדי לקבל הכרעה נכונה'.
...
לא נראה לי שיהודה יכול לנהל את זה. יש לי חשד שיהודה לא מנהל את זה', עו"ד חדש: איפה המייל הזה? העד, מר נגר: 'משום שיש קשרים בינו לבין יניב מאוד חזקים'.
לעניין זה, מקובלת על ביהמ"ש תשובת רו"ח ארליך בעמוד 38 משורה 39: "עו"ד ארז: אוקיי. אז כאשר אתה מגיע למסקנה שיש טעויות בחשבוניות, אז אני מבין שזה ביחסים בין קומפי א.ר.י. לקומפי מיטל?
" סוף דבר ביהמ"ש קובע שחוק הבוררות חל על הפסק, ונותן תוקף של פסק דין להכרעת רו"ח ארליך מיום 30.4.19, וזאת בהתאם לסעיף 23(א) לחוק הבוררות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

כן נכתב כי בין הצדדים נתגלעו חילוקי דיעות בדבר הסכומים שמגיעים לעובד בסיום יחסי העבודה וכי הצדדים פנו למגשר בבקשה לניהול הליך גישור ביניהם על מנת להגיע לפיתרון מחוץ לכתלי בית הדין לעבודה, והכל תוך רצון חופשי, בהגינות ובתום לב ולאחר שהוסבר לצדדים, כל אחד בשפתו, באמצעות המגשר שהוא דובר עברית ותאית, את מהות הליך הגישור והשלכותיו.
יפים ומתאימים לכך הם קביעותיו של בית המשפט העליון בעיניין רז גל - "העובדה שהגשת ההסכם נעשתה בפועל על-ידי צד אחד אינה פוגמת בכך שהוראות ההסכם עצמו ביטאו על פניהן הסכמה ככל משפטה וחוקתה, והן שעמדו לנגד עיניו של בית המשפט. במהות אין בידי לקבל את טענת המבקשים, כי לא ניתן להם יומם בבית המשפט בהקשר דנא. הרי הכרת פיהם ענתה בהם, בחתמם על ההסכם, כי לכאורה הסכימו לקביעת סעיף 2 להסכם, שצוטטה מעלה. כאמור לעיל, אכן, ההליכים מטעם המשיב נעשו בזריזות יתרה, ומן הסתם היה טעמו עמו. אך על פניו, לא היתה לרשמת סיבה לפקפק באשר הוגש לה, שעה שההסכם (בשונה לכאורה מן הנסיבות שהיו בע"א 3309/02 (מחוזי י-ם) לוי נ' ויצמן (טרם פורסם)), נראה על פניו כעשוי כדת וכדין. אינני יודע כמובן מה סברו המבקשים בחתמם על ההסכם, ומה ייעשה בו; אך בית המשפט אין לו אלא מה שעיניו רואות, וככזה לא יכול היה לראות את פסק הדין במהות כניתן במעמד צד אחד אף אם הוגש על-ידי צד אחד... כמובן, השכל הישר מחייב, כי אם חושד בית המשפט באי תקינות כלשהיא עליו לבדקה; אך כשאין חשד כזה על פני הדברים, ובתנאים הקשים של ריבוי התיקים, איני סבור כי יש מקום להטיל על בית המשפט עומס כבד יותר משהטיל המחוקק, והרי לא היה חשד כזה במקרה דנן". במקרה שבעניינינו, הסכמי הגישור כוללים, כאמור, הסכמה על הגשתם לבית הדין לצורך קבלת תוקף של פסק דין, וככל שההסכמים תקפים (נדון על כך בהמשך), אזי אף הסכמה זו של הצדדים שרירה וקיימת ולמעשה הבקשות למתן תוקף של פסק דין מוסכמת אף הן. כמו כן, העובדה שהבקשות הוגשו על ידי המעסיקה ו/או המגשר, אינה בהכרח מעלה חשד בנוגע להסכמת המבקשים להסכמי הגישור, וממילא מקרה זה צריך להיבחן לאור נסיבותיו ועל בסיס הטענות שהועלו.
לעומת זאת, בתצהירי המגשר אשר צורפו לבקשה למתן תוקף של פסק דין להסדר הגישור, נפרשה גרסה אחרת, ולפיה – הסדר הגישור הוקרא לעובדים על ידי המגשר (אשר שולט בשפה העברית והתאית), העובדים הבינו את תוכן הסכם הגישור וחתמו עליו, העובדים הבינו את מיסמך הסכמת עובד להליך גישור והסמכת מגשר אשר צורף אף הוא להסכם הגישור והמגשר הבהיר לצדדים את זכויותיהם וחובותיהם, בין היתר באמצעות מחשבון לחישוב זכויות של קו לעובד.
אכן, המבקשים הינם נתינים זרים אשר אינם מבינים (לפחות באופן מספק) את השפה העברית ולא נעלמים מעיננו הקשיים הרבים בהם נתקלים העובדים הזרים בזמן שהותם ועבודתם במדינה זרה, לרבות החשש מפיטורים עקב אי עמידה בתנאי המעסיקה.
יחד עם זאת, "ההקלות" שניתנות לעובדים זרים בשל מעמדם המיוחד (אשר ראוי לשמירה מיוחדת על ידי בתי הדין), אינן יכולות לפטור עובדים זרים באופן קטגורי ממחויבויות אשר אלה לוקחים על עצמם במהלך תקופת עבודתם וסיומה.
...
אף גרסה זו נדחית.
לאור האמור, מסקנתנו היא אפוא כי למבקשים שולם מלוא הסכום שנקבע בהסכמי הפשרה.
לאור האמור - הבקשות לביטול פסקי דין נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניין זה מעורר קושי לא מבוטל, במיוחד עת מבוקש עתה לתת תוקף של פסק דין להסכם פשרה שנטען שנכרת בנסיבות כגון דא. על שאלת מתן תוקף להסכם פשרה או גישור, שצד לו הוא עובד זר שאינו מיוצג, עמד בהרחבה חברי כב' סגן הנשיאה, השופט דורי ספיבק בסע"ש (ת"א) 50406-10-13 NETNAPA CHAIYUN - טוליפ פרחים בע"מ (פורסם בנבו, מיום 11.11.13), בבקשה שהוגשה אליו מכוח תקנה 10 לתקנות בית המשפט (גישור), התשנ"ג-1993, בציינו את הדברים הבאים – " 9. על אף שכאמור לעיל, בית הדין מוסמך לאשר הסדרי גישור המוגשים בהתאם לפרוצדורה שלעיל, לדעתי על בית דין זה לבחון בשבע עיניים בקשות המוגשות לו לאישור הסדר פשרה כמו זה המונח לפני, שנחתם בין עובד זר שלא היה מיוצג במהלך הגישור, לבין מעסיקו. לדעתי, במסגרת הפעלת שיקול הדעת בטרם אישורו של הסדר שכזה, אסור שבית הדין יסתפק אך ורק בבחינה טכנית, דהיינו בבדיקה האם הבקשה הוגשה בהתאם לפרוצדורה שלעיל הקבועה בתקנות. לדעתי, על בית הדין לבחון מהותית האם השתכנע שזכויות העובד נשמרו, וכי הגישור לא מהוה נסיון מצד המעסיק למנוע מהעובד, הלא מיוצג והלא מודע לזכויותיו, לתבוע בבוא היום זכויות יסוד להן הוא זכאי מכוח משפט העבודה המגן, ואסביר.
...
לפיכך, ומשבתיק מצויות גם הצהרות של התובע מהן למדים כי הוא מבקש להמשיך בהליך משנגרעו ממנו לדבריו זכויות, ובמקביל מסכים להשיב את 2,000 הדולר ששולמו לו מטעם אותו הסכם נטען, דין הבקשה לביטול התביעה / דחייתה, להידחות.
סוף דבר: הבקשה לביטול התביעה / דחייתה, נדחית.
לא מצאנו להורות על הפקדת הסכום בקופת בית הדין כפי שביקש ב"כ התובע.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי הבקשה הוגשה כבקשה בהמרצת פתיחה שאליה צורף הסדר גישור שנחתם בין המבקש, עובד זר מתאילנד, לבין המשיב ששמש כמעסיקו.
הכרעה כאמור, הבקשה הוגשה לבית הדין מכוח הוראות סעיף 79ג(ח) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, הקובעות: "הגיעו צדדים לסכסוך, להסכמה על יישוב הסיכסוך שביניהם בגישור שנערך לפי חוק זה, רשאי בית המשפט המוסמך לידון בתובענה נושא הסיכסוך לתת להסדר הגישור שהושג ביניהם תוקף של פסק דין, אף אם לא הוגשה תובענה באותו סיכסוך". מכוח הוראות סעיף זה הותקנו תקנות בתי המשפט (גישור), התשנ"ג-1993 שבמסגרת תקנה 10 נקבע כי: "א. בקשה למתן תוקף של פסק דין להסדר גישור לפי סעיף 79ג(ח) לחוק תוגש בדרך של המרצת פתיחה בידי הצדדים לסכסוך שחתמו על הסדר הגישור או מי מהם.
שוב איחזור ואציין כי בפרשת פורת כבר קבעתי כי: "בעיניין זה יש לומר, כי לאור המציאות העולה מהשטח שבו העובדים מבקשים לסיים את עבודתם תוך קבלת מלוא זכויותיהם בטרם יעזבו את הארץ מחד, והמעסיקים מבקשים אף הם במקרים רבים להסדיר את זכויות העובדים על מנת שלא לעמוד בפני סיכון של תביעות עתידיות, מאידך, קיומו של מנגנון ליישוב מחלוקות שבין העובדים לבין מעסיקיהם בטרם ייצאו העובדים את הארץ ואף מבלי שתוגש תביעה לבית הדין, הנו מחויב המציאות. אלא שעל מנגנון שכזה לעמוד בדרישות הדין ולוודא כי העובד אכן מודע לזכויותיו עובר להגיעו להסכם או מקבל יעוץ משפטי הוגן. סבורים אנו כי יש מקום שהממונה על עובדים זרים במשרד הכלכלה ייתן דעתו לעניין זה ולא יותיר את הזירה פרוצה לגורמים או גופים שאינם בקיאים ו/או אינם מוסמכים לכך". יודגש כי אישור הסכם גישור כגון זה שהובא בפנינו, מצוי בסמכותו של בית הדין תוך שהוא נידרש להפעיל את שיקול דעתו.
...
שוב אחזור ואציין כי בפרשת פורת כבר קבעתי כי: "בעניין זה יש לומר, כי לאור המציאות העולה מהשטח שבו העובדים מבקשים לסיים את עבודתם תוך קבלת מלוא זכויותיהם בטרם יעזבו את הארץ מחד, והמעסיקים מבקשים אף הם במקרים רבים להסדיר את זכויות העובדים על מנת שלא לעמוד בפני סיכון של תביעות עתידיות, מאידך, קיומו של מנגנון ליישוב מחלוקות שבין העובדים לבין מעסיקיהם בטרם ייצאו העובדים את הארץ ואף מבלי שתוגש תביעה לבית הדין, הינו מחויב המציאות. אלא שעל מנגנון שכזה לעמוד בדרישות הדין ולוודא כי העובד אכן מודע לזכויותיו עובר להגיעו להסכם או מקבל יעוץ משפטי הוגן. סבורים אנו כי יש מקום שהממונה על עובדים זרים במשרד הכלכלה ייתן דעתו לעניין זה ולא יותיר את הזירה פרוצה לגורמים או גופים שאינם בקיאים ו/או אינם מוסמכים לכך". יודגש כי אישור הסכם גישור כגון זה שהובא בפנינו, מצוי בסמכותו של בית הדין תוך שהוא נדרש להפעיל את שיקול דעתו.
כאמור, במקרה דנן, משלא מצאתי כי מאן דהוא הסביר למבקש את זכויותיו ומשלא התייצב המבקש בפני בית הדין, מתן תוקף של פסק דין להסכם הגישור, תוך מניעת אפשרות המבקש לתבוע את מלוא זכויותיו או לוותר עליהן מתוך מודעות מלאה, עולה כדי קיפוחו ואין לאפשר זאת.
אחרית דבר לאור כל האמור, איני מוצאת כי ניתן ליתן תוקף של פסק דין להסכם הגישור שהונח בפני ודין הבקשה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו