מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה למתן רשות להתגונן בהליך ביצוע שטר מזויף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

תאור ההליכים בתיק בקשה לבצוע שטר הוגשה ביום 3.6.18 ללישכת ההוצאה לפועל.
רק ביום 5.7.20 ניתנה ההחלטה בבקשה למתן רשות להיתגונן והתצהיר התומך הפך לכתב הגנה.
אמנם, ישנם מקרים בהם יועבר הנטל חזרה אל התובעת (לדוגמה בעת העלאת טענה בדבר זיוף החתימה) ואולם אין זה המקרה שבפניי.
לעניין ההוצאות - א) בשים לב לתוצאה אליה הגעתי, מספר הישיבות ויתר הנסיבות אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעת את הוצאות המשפט בגין ההליך העקרי בסך של 4,000 ₪; ב) בנוסף ובהתאם להחלטת כב' הרשמת הבכירה הדר מיום 22.12.19, לפיה ההוצאות בגין בקשת הרשות להיתגונן בסך 2,000 ₪ יושתו על פי תוצאת ההליך העקרי, הרי שהנתבע ישא בנוסף לחיוב האמור בס"ק (א) גם בתשלום ההוצאות בגין בקשת הרשות להגן בסך כולל של 2,000 ₪; ג) בנוסף לאמור ישא הנתבע בשכ"ט ב"כ התובעת בסך כולל של 15,000 ₪.
...
בשים לב לנטל המוטל על הנתבע לסתור את החזקה הכפולה, ומשלא עמד בו הנתבע ונוכח הטענה הכללית בלבד ביחס לסוגיית ההרשאה - התביעה מתקבלת ביחס לסכום המקסימלי שיתקבל על פי מנגנון חישוב זה. הוראות לביצוע החישוב יינתנו בחלק האופרטיבי של פסק הדין ובכל מקרה יובהר כי הסכום הפסוק לא יעלה על סכום התביעה הנקוב בשטר (ביחס לשני הרכיבים יחד) למעט הפרשי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ואילך.
סוף דבר משלא עלה בידי הנתבע לעמוד בנטל המוטל עליו בנסיבות העניין כפי שפורטו לעיל - דין התביעה להתקבל עד לסכום התקרה שנקבע בהרשאת הצדדים ולא יותר מהסכום שננקב בשטר על ידי התובעת במועד הגשתו לביצוע.
בשים לב לתוצאה האמורה לעיל, העולה בהרבה על סכום ההפקדה, אני מורה כי הסכומים שהופקדו על ידי הנתבע בקופת בית המשפט בסך 60,000 ₪, על פירותיהם, יועברו לתובעת, באמצעות ב"כ, על חשבון הסכום הפסוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בס' 5 לבקשה לבצוע מציינת התובעת כי "הסכום מופחת מסכום השטר בהתאם לגובה חוב (פיצוי מוסכם בהתאם להסדר הזיכיון)". תחילתו של ההליך בבקשה לבצוע שטר בלישכת ההוצל"פ. הוגשה על ידי הנתבע היתנגדות לבצוע שטר, היתקיים דיון וההתנגדות התקבלה בהסכמת הצדדים תוך שמירת זכויות וטענות.
בשים לב לתקנה 108(ב) לתקנות ההוצאה לפועל, התש"ם-1979, וכפי שנקבע בע"א 146/85 ציון גמליאל נ' מנורה, חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מא(3) 746, "הופכת הבקשה לבצוע שטר לכתב-תביעה בסדר דין מקוצר מיד עם הגשת ההיתנגדות, ולכן חובה על התובע להקפיד ולערוך את הבקשה, כך שתמלא אחר כל התנאים הדרושים להראות את עילת התביעה". כמו כן, על פי תקנה 211 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, משניתנה רשות להיתגונן, התצהיר שצורף לבקשת ההיתנגדות ישמש ככתב הגנה; כן ראה לעניין זה תקנה 20(ה) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018.
כן ראה כב' השופט זוסמן, בספרו "דיני שטרות" (מהדורה שישית, עמ' 252-253): "זיוף חתימתו של אדם הוא פגם חפצי. על פי ס' 22(א) לפקודה, האדם שחתימתו זויפה אינו חב, גם לא כלפי אוחז כש'. ולא זו בלבד שאין חבות, אלא באמצעות הזיוף אינה עוברת כל זכות בכלל". ההכרעה בנושא שבמחלוקת הנה גם על פי הנסיבות, מארג הראיות והשכל הישר.
...
בנוסף, לא ניתן להתעלם מהתלונות שהוגשו על ידי הנתבע ומעדותו בפני וזאת גם לאחר שעיינתי בדוח החקירה במשטרה, במסמכים שצורפו ובהחלטה על סגירת התלונה.
סוף דבר מכל האמור לעיל מורה על דחיית התובענה.
התובעת תשלם לנתבע תוך 30 יום סך של 8,000 ₪ שכר טרחת עו"ד כולל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

השתלשלות ההליכים החלה בבקשה לבצוע שטר על סך של 4,500 ש"ח, שהגישה המשיבה 1 (איגמה ניהול ומסחר בע"מ; להלן: איגמה) נגד המבקש, ללישכת ההוצאה לפועל בעכו (תיק 08-07119-11-0).
למבקש ניתנה רשות להיתגונן, על פי בקשתו; ולצד זאת הגיש המבקש גם תביעה שכנגד.
ביום 17.12.2022 ניתן פסק דינו של בית משפט השלום באשקלון (הרשמת הבכירה ע' כלפה), אשר דחה הן את בקשת איגמה לבצוע שטר והן את התביעה שכנגד שהגיש המבקש (מבלי שהוטלו הוצאות על מי מהצדדים).
אשר לתביעה שכנגד, בית משפט השלום קבע כי: "אין כל יסוד לטענות העובדתיות בדבר זיוף מסירת האזהרה ע"י [איגמה] או מי מטעמה, המהוות בסיס לשלל העילות הנקובות בכתב התביעה שכנגד". אולם, עד למתן פסק הדין הנ"ל, הגיש המבקש שלל בקשות לתיק בית המשפט אשר בית המשפט ראה בהן בקשות סרק ואשר בגינן חויב המבקש בהוצאות הן לטובת איגמה והן לטובת אוצר המדינה.
בקשה זו נדחתה אף היא, בהחלטה מאותו היום (השופט א' ואגו), בזה הנימוק: "ההחלטה שניתנה לגבי עכוב בצוע הוצאות לטובת אוצר המדינה – בעינה עומדת. ככל שהיא שגויה – ניתן להשיג עליה בדרכים המותוות בדין. המבקש שב ומגיש בקשות סרק מסורבלות ולא שת ליבו להתראות המופנות אליו במישור זה. המבקש מחוייב בזה בהוצאות לטובת אוצר המדינה בסכום של 750 ש"ח." מכאן בקשת רשות העירעור שלפניי, אשר מופנית נגד החלטת בית המשפט המחוזי מיום 4.1.2024.
...
הבקשה שבפניי היא, למעשה, למתן רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי, היושב כערכאת ערעור, שלא להיעתר לבקשה לעיכוב ביצוע (הגם שמבחינה פורמלית הבקשה מופנית נגד החלטת בית המשפט המחוזי, מיום 4.1.2024, שלא לבטל החלטתו או לעיין בה מחדש).
התשובה לשאלה זו הינה בשלילה, מהטעמים המפורטים להלן.
לנוכח האמור לעיל – דין בקשת רשות הערעור להידחות, וממילא נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

משכך, התצהיר הופך לכתב ההגנה מקום בו לא הורה בית המשפט אחרת מבחינת הסבת כתבי טענות לאחר קבלת רשות להיתגונן והעברת ההליך להידון בבית המשפט בסדר דין רגיל או מהיר, והבקשה לבצוע שטר היא כתב התביעה ומשכך זהו כתב הטענות האחרון ולכן לאחר מועד זה ועד למועד קדם המשפט לא ניתן היה להגיש בקשות זולת אם הבקשה היא אחת מהמנויות בתקנה.
בעניינינו אין מדובר בסכויי הליך "קלושים במיוחד" גם בשים לב לטענת הנתבע לזיוף מסמכים המטילים ספק בערבות המבקש, ואלה דורשים בירור עובדתי במסגרת הליך הוכחות.
...
אומנם בית המשפט העיר בדיון כי היה מקום לתקן את כתב התביעה כדי לקבל את גרסתה הסדורה של התובעת והעיר בנוגע לסוגיית גילוי המסמכים אולם בסופו של דבר הצדדים הגיעו להסדר דיוני לפיו יוגשו ראיותיהם לרבות תצהירי עדות ראשית בכתב (עת התקנות החדשות אינן מורות על הגשת תצהירי עדות בכתב אלא בהתאם להחלטת בית המשפט ולמעשה דרך הגשה של תצהיר עדות ראשית בכתב מגוללים את הגרסאות).
משלא הוגשה בקשה לקבלת היתר להגיש בקשה שלא נכללה ברשימת בקשות במועד מאוחר יותר וגם לו הייתה מוגשת בקשה להיתר, לא שוכנע בית המשפט כי לא היה ניתן לציין את הבקשה ברשימת הבקשות או כי לנתבע הצדק סביר למחדלו – הרי שכבר מטעם זה יש לדחות את הבקשה.
שכן, ניהול ההליך אינו מורכב באופן שהתקיים דיון מקדמי אחד לאחר שהצדדים הגיעו להסדר דיוני שייתר דיון בבקשת רשות להתגונן שאז ממילא והיה מתקיים דיון בו הנתבע גם היה נחקר, והגיעו להסדר לייתור דיון נוסף וקביעת התיק ישירות להוכחות (ואל מול זאת משמעות תיק ההוצאה לפועל שעודנו פתוח אולם תחת עיכוב הליכים); הנתבע כאמור אינו מיוצג לעניין גודל ההוצאות הריאליות וכן תשלום האגרה מוטל על התובעת ובשים לב לסכום התביעה; התובעת שילמה אגרה מלאה בתיק ואין מדובר בסכום של מאות שקלים בודדים; לגופן של טענותיו בנוגע לחשש שלא תוכל לעמוד בסכום של מספר אלפי שקלים לו ייפסקו הוצאות לטובתו או לא יוכל לממש פסיקה של הוצאות לטובתו, אני מקבלת את טענת התובעת ששעבודים לשם קבלת אשראי אינם מלמדים דווקא על קושי פיננסי אלא כחלק מפעילותה השוטף של החברה הזקוקה לתזרימים.
בכל הנוגע לטענת הנתבע כי הפרה הגשת דו"חות לרשם החברות עת לא הגישה במשך שנתיים דו"חות, מקובלת עליי טענת התובעת כי עליה להגיש אחת לשנה כחברה פרטית ומקום בו הדו"ח האחרון הוגש בשנת 2021, כי אז עליה להגיש את הדו"ח השנתי של שנת 2022 בשנת 2023 עת הבקשה הוגשה באמצע שנת 2023 וטרם הגיע המועד להגשת דו"ח שנת 2023.
מכל מקום, כפי שקבעתי בעניין כלל נ' צאיג (שם דובר היה בחברת ביטוח ובית המשפט הטיל עליה ערובה של 800 ₪ בשים לבל נסיבות התיק שנידונו לפניו משזו לא התמודדה כלל עם המצב הפיננסי – אלא רק לאחר קבלת ההחלטה טענה מאוחר יותר למצבה האיתן פיננסית - משבתגובתה התמקדה בטענות לפיהן המבקש לא יכול היה להגיש את הבקשה נוכח היותה בסדר דין מקוצר ובית המשפט דחה את טיעונה זה) –"סיכומו של דבר, הגם שבמבט ראשוני דומה היה כי אין מקום להטיל ערובה להבטח הוצאותיו של הנתבע, התובעת בחרה שלא להתמודד עם החרגתה מתחולת סעיף 353א לחוק החברות בשים לב לכך שניתן להטיל הפקדת ערובה טרם ניתנה רשות להתגונן. במצב דברים זה, הרי שכולם שווים בפני הדין ואין בית המשפט יכול להתסמך על אינטאוציות בדבר מצבה הפיננסי של התובעת ולחילופין ידיעות תקשרותיות, ועל כן אני קובעת כי דין הבקשה להתקבל". על כן, הגם שהבקשה נדחית בשל המועד בה הוגשה והתובעת נדרשה להגיש תגובה, איני מוצאת מקום לפסוק הוצאות משלו לא היה מוגש במועד, הרי שגם אם אכן מצבה הפיננסי היה איתן מבחינה עובדתית בשוק, היה עליה להוכיח מבחינה משפטית וזאת דרך צירוף ראיות תומכות למצבה הפיננסי – דבר שבנקל הייתה יכולה לעשות ולא כי בית המשפט או הנתבע יבדקו בעצמם.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראשיתו של ההליך קמא בבקשה לבצוע שטר שהגישה המשיבה – התובעת נגד המבקש – הנתבע.
בבקשה לבצוע שטר נכתב (סעיף 8) כי השטר ניתן בשל הלוואה והמבקש נתבע כערב לשטר (סעיף 15).
בהתנגדות לבצוע שטר טען המבקש, כי הוא אינו חתום על הצ'ק. החתימה שמתיימרת להיות חתימתו כערב היא חתימה מזויפת.
ניתנה למבקש רשות להיתגונן.
...
" הדגש אינו במקור- א.כ. אמנם בית משפט קמא הגיע למסקנה בפועל כי החלטתו מיום 19.6.2023 אינה נכונה ולכן החליט לשנותה, אך אני סבורה כי לא היה מקום לבטל החלטה קודמת באופן שכזה, שכן ההחלטה פוגעת בזכויותיו הדיוניות והמהותיות של הצד שכנגד.
בכל מקרה, ככל שבית משפט קמא שגה בהחלטתו מיום 19.6.2023, הוא יוכל כמובן לתקן טעותו בפסק הדין כאשר יתייחס עניינית לטענות ההגנה ולטענות התובעת ויכריע לגופו של עניין בפלוגתא שלפניו אך באמצעות "עיון חוזר" לא ניתן עתה לחייב את הנתבע "לוותר" על טענת הגנה שכבר אושר לו להעלותה בכתב הגנה, רק כיון שבית משפט קמא הגיע למסקנה, כי החלטתו הקודמת היתה שגויה.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו