לא למותר לציין בהקשר זה כי האדם הסביר מתייחס בצדק באופן שונה להמלצת מאן דהוא למתן אנטיביוטיקה, לעומת רופא הממליץ לו לקבל את אותו כדור ואף מגישו בפועל, ולפיכך אף אם נניח כי "בכל בית" ממליצים על מתן אנטיביוטיקה, אין הנאשם יכול להיבנות מכך, ואין ספק כי בהמלצתו עשה הנאשם שימוש בידע הרפואי שלו.
בקשת רשות ערעור של הנאשם על ההחלטה האמורה (ת/87 – רע"א 6064/18, דר' הלוי נ' ועדה לפי סעיף 44 לפקודת הרופאים ונגד מנכ"ל משרד הבריאות, ניתן ביום 28.8.18 (פורסם בנבו)), נדחתה על ידי בית המשפט העליון, תוך שצוין כי הוועדה קבעה כי "ישנו קשר סיבתי בין רשלנותו החמורה של המבקש לבין הפגיעה החמורה ביולדת, הנובעת מעצם קבלתה ללידה ומדרך פינויה לבית החולים".
אין חולק כי בהמשך ניתנו החלטות נוספות של בתי המשפט, כמפורט בכתב האישום.
בעיניין זה צוין - "ככלל, אם קיימת עבירה מיוחדת בגין הפרת צו מינהלי מסוים, תיק החקירה ייפתח בגין אותה עבירה ולא בגין הפרת הוראה חוקית לפי ס' 287 בחוק".
כאן המקום להבהיר כי סעיף 287(א) בחוק העונשין קובע:
"המפר הוראה שניתנה כשורה מאת בית משפט או מאת פקיד או אדם הפועל בתפקיד רישמי ומוסמך לאותו עניין, דינו - מאסר שנתיים".
כטענת ההגנה, גם סעיף 71 בפקודת בריאות העם מקים עבירה מכח הפרת הפקודה, בקובעו:
"העובר על הוראה מהוראות פקודה זו או התקנות לפיה, דינו, אם לא נקבע אחרת בפקודה זו - מאסר ששה חודשים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין, ובעבירה נמשכת - קנס נוסף כאמור בסעיף 61(ג) לחוק העונשין".
סעיף 54 בפקודת הרופאים מקים אף הוא עבירה עצמאית על מי שעובר על הוראות הפקודה, בקובעו:
"המפר כל הוראה של פקודה זו שלא נקבע לה עונש אחר, דינו – קנס 2,000 לירות".
במסגרת ע"פ 106/17 מסיקה נ' מדינת ישראל, ניתן ביום 30.1.18 [פורסם בנבו], הובהר כי הגם שהנחיות מנהליות אינן מחייבות את הרשות, הרי שהן בבחינת כללים המנחים את המינהל הצבורי במסגרת מילוי תפקידיו והפעלת סמכויותיו, וכי לפיכך על הרשות להמנע מלסטות מההנחיות בהיעדר הצדקה מיוחדת.
אשר לטענה בדבר הטעיית בית המשפט, נטען כי המישטרה פנתה לבקש צו לקבלת חומרים מבתי החולים, הגם שהחומר כבר הועבר לידיה על ידי נציגי משרד הבריאות (ר' לדוגמא נ/3 ונ/4, בקשה למתן צו להמצאה של מסמכים מבתי החולים שניידר ולניאדו – בעיניינה של א' ושל התינוקת שנולדה - דו"ח פטירה, תוצאות דו"ח נתיחת גופת התינוקת במידה וקיים, וכל מיסמך רפואי רלבאנטי מיום הלידה ועד ליום הפטירה).
...
תוכן עניינים
פתח דבר 3
כתב האישום 4
מעמד חוזר מנהל רפואה 10
אישום ראשון 18
אישום שני 43
אישום שלישי 68
אישום רביעי 82
אישום חמישי 91
האם בפעולותיו נתן הנאשם טיפול רפואי? 96
האם התרשל הנאשם במעשיו? 103
הפרת הצווים 125
שיבוש מהלכי המשפט 139
טענות ההגנה כנגד התנהלות המשטרה, משרד הבריאות והמאשימה 141
סוגיית לידות הבית 175
סוף דבר 182
פתח דבר
עניינו של כתב אישום זה ברופא נשים, מומחה במיילדות וגניקולוגיה, אשר פתח מתחם ללידות בית בשטח ביתו.
כאמור, מסקנה זו מתיישבת גם עם עמדת משרד הבריאות, לפיה מוטב כי נשים שהריונן בסיכון ילדו בבית חולים ולא במקום אחר.
סוף דבר
התיק הנדון עוסק במקרה ייחודי, במסגרתו ביצע הנאשם, רופא ומיילד, עבירות אגב מתן טיפול רפואי שבבסיסו לידות שבוצעו במתחם פרטי, לידות המוגדרות כ"לידות בית", בהן ילדו נשים שהלידה בעניינן הוגדרה בסיכון.
נוכח מכלול הנסיבות והעובדות שהוכחו, אין מנוס אלא להרשיע את הנאשם בעבירות אשר הוכחו, כפי שפורט במסגרת הכרעת הדין.