מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה למתן הוראות בדבר מגורי הבעל בבית המשותף

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

וכך: "בפעולה משפטית בין האדם לבין האפוטרופוס שמונה לו או קרוביו של האפוטרופוס, זולת מתנות הניתנות לאותו אדם, ובפעולה משפטית בין שניים שמונה להם אותו אפוטרופוס, אין האפוטרופוס מוסמך לייצג אדם שהוא מונה כאפוטרופסו מבלי שבית המשפט או אפוטרופוס אחר שנתמנה למטרה זו אישרן מראש". וסעיף 67ד(ג) לחוק הכשרות: "לא יקבל אפוטרופוס טובת הנאה מאדם שלישי בעבור הפעלת סמכויותיו ומילוי תפקידיו, ובכפוף להוראות סעיף 48 לא יימצא במצב של ניגוד עניינים". "אכן, הכוח שניתן בידו של האפוטרופוס לנהל את ענייניו של אחר רב הוא, אולם כוח זה ניתן בידו לצורך מינוי תפקידו ולמטרה זו בלבד ואל לו לאפוטרופוס לנצלו לטובתו האישית או לכל מטרה אחרת החורגת ממטרות מינויו (טדסקי – מסות במשפט, בעמ' 339). מינויו של אדם כאפוטרופוס על ידי בית המשפט משמעו כי בית המשפט נותן בו אמון שיפעל לטובת החסוי. ואולם, המחוקק מכיר גם בכך שהקרבה והנגישות אל כספים ונכסים של אחר, היכולת לפעול לגביהם על פי שיקול דעתו הבלעדי של האפוטרופוס, עלולים להביאו לידי מצב בו שיקוליו לא יהיו אובייקטיביים, למצב בו לא תנתן לטובת החסוי הבכורה והבלעדיות שצריך להיות לה, אלא הוא יבקש להפיק רווח – לו או לאחר – מנכסים אלה. במצב זה חוטא האפוטרופוס לתפקידו. בנוסף, פקוח בית המשפט עליו גם הוא יכול להפגע, שכן בעניינים המסורים להחלטת בית המשפט ניזון הוא במידה רבה מן התמונה המוצגת לו על ידי האפוטרופוס. כאשר לאפוטרופוס עניין אישי בדברים מתעורר החשש כי אין התמונה המוצגת לבית המשפט מלאה ושלמה או שהיא מוארת באור אחר (ראו, הגם שבהקשר אחר: ע"א 614/84 הנ"ל, בעמ' 236).
לצד ההסדר הקבוע באשר לירושת בן זוג מכוח סעיפים 10 ו - 11 לחוק הירושה, נקבע הסדר מקביל ביחס ל"ידועים בציבור" בסעיף 55 לחוק הירושה, וכך: "איש ואישה החיים חיי מישפחה במשק בית משותף אך אינה נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש צווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה שהשאיר המוריש". כעולה מכך, בהעדר צוואה או במצב בו ניתנה צוואה שלא על כל רכושו של המצווה, זכות ירושה של בן זוג שאיננו נשוי בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה, מותנית בקיומם של שלושה תנאים מצטברים: בני הזוג חיו חיי מישפחה, במשק בית משותף, בשעת מות אחד מהם לא היה אף אחד מהם נשוי לאדם אחר.
· פרוטוקול דיון בית המשפט המחוזי מיום 21/10/1987 , בו נכתב כי הצדדים הגיעו להסדר פשרה – "הבעל ישלם את כל החובות...תשלומי ביטוח קופת חולים של האישה ועוד תשלומים". לכך ניתן תוקף של פסק דין במעמד האישה והבעל.
בין שלל האסמכתאות שהיו לעיני במסגרת ההליכים מצאתי כך: · תסקיר שירותי הרווחה מיום 9/3/2010, בו צויין בין היתר – "יש לה ידיד עמו היא נפגשת". · במסגרת בקשה למתן הוראות מצד האפוטרופא מיום 17/5/2012, הוגדר מר ר. – "מלווה, חבר המסייע לה בחיי היומיום". · מכתב בכתב ידה של ד. ז"ל מיום 15/3/2014 – "לש. ר. היקר, לרגל יום הולדתך, הנני לאחל לך במיטב ברכותי, אשר לעתיד, בריאות ואריכות ימים. הנני תקוה שהנך מסיק מסקנות חיוביות מידידותנו על רקע הבנה". · במסגרת בקשה למתן הוראות אשר הוגשה ביום 12/8/2014 – "למבקשת ידיד המסייע לה בחיי היומיום והמסיע אותה לכל מקום במכוניתו הישנה והמרופטת...המבקשת חפצה לרכוש מכונית שתירשם על שמה ואשר תשמש אותה ותהיה נהוגה על ידי המלווה שלה...". · מתצהירה של ד. ז"ל (לצורך הבקשה לרכישת רכב) מיום 11/8/2014, סעיף 5 – "..יש לי ידיד המבקר אותי מידי יום ביומו ומסייע לי בחיי היומיום. ידידי ש. ר. מסיע אותי במכוניתו לכל מקום...כולל חופשות אותן אנו מבלים יחד....תהיה נהוגה על ידי ידידי". · מתצהירו של מר ר. מיום 11/8/2014 – "..אני ידידה הטוב של המבקשת מזה כחמש שנים.. אני מבקר אותה מידי יום ביומו ומסייע לה בחיי היומיום....אני מצהיר כי אין לי כוונה להשתלט על מכוניתה או רכושה של המבקשת..." · תסקיר שירותי הרווחה מיום 19/10/2014 – "....לגברת ג. ידיד קרוב מזה חמש שנים...פרוד מאישתו... מתגורר בדירתו...נמצא מידי יום אצל גברת ג., הם יוצאים יחד לסידורים, לבתי קפה, קניות וכו'. לדבריהם יחסיהם אפלטונים ומושתתים על חברות טובה....התרשמתי כי בין גברת ג. ובין מר ר. יחסי אמון וחברות אשר משרתים את שני הצדדים...יחסי חברות טובים וכנים...". · בבקשה למתן צו קיום צוואתה של ד. ז"ל, אותה הגיש מר ר., ציין עצמו כ"חבר".
...
לסיכום, לפי כל דרך, מר מ. הוא היורש היחידי, או בהתאם לצוואתה האחרונה של ד. ז"ל, צוואת "שכיב מרע", או בדרך פרשנות צוואתה של האם (ז.), בהיותו המטפל והדואג לבת ד. ז"ל. טענותיו של מר ר. אין חולק כי עו"ד ש. וא. לא טיפלו בד. ז"ל עד אחרית ימיה כפי הוראות הצוואה, הם אף זנחו את תביעתם ולא הגישו סיכומים.
סוף דבר · תביעתה של עו"ד פ. לפרשנות צוואה – נדחית.
..למעט הוראותיה בדבר "יורש אחר יורש". · תביעתו של מר מ. לקיום צוואתה של ד. ז"ל "שכיב מרע" – נדחית.
· תביעתו של מר ר. למתן צו ירושה אחר המנוחה ד. ז"ל ותביעתו להתנגדות מתן הצו בתביעת קרובי המשפחה – נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אותה רשימת פעולות מעלה מספר תמיהות והתחושה היא ש"ניפוח" מספר הבקשות נועד כדי לזכות את הכונסת בשכר טירחה גבוה יותר – ציון של 80 בקשות למתן הוראות, מעורר תהיות בנוגע לנחיצותן, לצורך ביצוע תפקידה והכונסת לא פירטה לצורך מה הוגשה כל בקשה; מספר בקשות הוגשו במסגרת תפקידה כעורכת דין המייצגת את לקוחותיה, או את בעלה וברשימה קיים בלבול בין תיקיה הפרטיים לבין תפקידה ככונסת; קיים ניגוד אינטרסים מובהק בין תפקידה ככונסת לבין ייצוגה את בעלה בחלק גדול מהבקשות שהגישה ולא ברור אילו בקשות נועדו לצורך רישום הבית המשותף ומה נועד לחיסול התביעות שהגישה כמי שמייצגת את בעלה.
הכונסת פעלה נגד המשיבה, תוך פגיעה בזכויותיה הקנייניות – המשיבה רכשה מהקבלן 8 מחסנים בקומת הקרקע ושינתה את ייעודם לדירת מגורים, אמנם מבלי לבדוק את חוקיות המעשה, אך ללא היתנגדות מצד דיירי הבניין, או עריית פתח תקווה, במשך 20 שנה ואף שילמה בגינה ארנונה.
בהמשך, הסכימו הצדדים הנוגעים בדבר על מתוה לקידום רישום הבית המשותף ובהתאם, ניתנה החלטת השופט שינמן (מיום 25.2.2019) כי במשך שנה ייעשה ניסיון על ידי הדיירים לגביהם נטען לבנייה בלתי חוקית, או חריגה מהיתר, להסדיר את אותה חריגה והיה ולא יוסדרו אותן חריגות בתום התקופה, תרשם בלישכת רישום המקרקעין, הערת אזהרה לגבי החריגות בדבר אי התאמה להיתר הבנייה.
...
כפי שעולה מעיון מדוקדק בהחלטות בתיק, בעת המינוי, היה השופט שינמן מודע לעצם הקשר בין השניים, אולם הוא נתן בכונסת אמון מלא, כי אין בכך כדי לפגוע בתפקידה וכלשון החלטתו מיום 13.9.2011 (סעיף 2): "על אף קיומו של קשר מקצועי בין בעלי הדין לכונסת, אני סבור שלא יהיה בדבר כדי לפגוע בביצוע יעיל והוגן של הצו.". ממילא, המשיבים, כמו גם יתר הצדדים בתיק, לא ערערו על החלטות בית המשפט ובכלל זה ההחלטה בדבר זהות ומינוי הכונסת.
כך למשל, בהחלטתו מיום 7.11.2017 (בהודעת הכונסת כי ניתן פטור ממס שבח ורכישה בפעולת ייחוד דירות בין בעלים) בה מצא לנכון לציין כי: "אני סבור כי מדובר בהישג משמעותי של עו"ד צביה מימון, שכן קבלת הפטור, תקדם מאוד, את הרישום המתגבש של הבית המשותף.". סוף דבר לאור מכלול האמור לעיל, אני קובע כדלקמן: שכר טרחת כונסת הנכסים יועמד על סך של 75,000 ₪.
אני מורה על השבת סך של 87 ₪ לכונסת מחשבון הכינוס, בגין הוצאותיה שפורטו בבקשה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני תל אביב נפסק כדקלמן:

פסיקת בע"מ (4660/16) עוסקת בפס"ד של בית המשפט לעינייני מישפחה, שהכיר בזכות אשה במחצית המניות בשתי חברות פרטיות שהקים הבעל בחלקים שוים עם שותף, חברות העוסקות בסחר של רכיבים אלקטרוניים, והורה כי חלקה של האשה לא יינתן לה במניות בעין, בשים לב לכך שאינה מכירה את עסקי החברה, והשניים אינם יכולים לשתף פעולה בניהול העסק, אלא בקיזוז שווי המניות משווי חלקו של הבעל בבית המגורים המשותף, אותו תרכוש האשה.
הוסיף בית המשפט לעינייני מישפחה, כי ככל שהבעל ימציא אישור על תשלום מס בפועל בגין מכירת מניות האשה לצד ג', או אישור מאת רשויות המס לפיו הקביעה בדבר זכאות האשה למחצית המניות יוצרת חבות במס, תקבל האשה את השווי בנכוי המס לפי תחשיב "נטו". סמוך לאחר מתן פסק הדין, הגיש הבעל לבית המשפט לעינייני מישפחה בקשה לתיקון השמטה מקרית, בה ביקש כי בית המשפט יבהיר כי ההוראה בדבר עריכת תחשיב נטו בגין מרכיב המס, תחול גם במקרה שישלם את חלקה של האשה בדרך של משיכת דיבידנד מן החברות.
...
במקרה שלפנינו אנו סבורים שאין להפחית משווי העסק את שוויו נכון לשנת 2014, מכמה סיבות.
" מכל המקובץ עולה בברור שמדובר בבעל שמשקר לבית הדין, ממציא מסמך מזויף, וטוען טענת שקר כביכול אביו ואחיו שותפים בזכייה.
ושוב – לעיתים אנו קובעים שהבעל הרשים אותנו כלא דובר אמת.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

אדרבא, המשיבה היא זו שיודעת שהנה בונה ביחד עם בעלה בית מגורים משותף על קרקע חיצונית, והנה אמורה לדעת ש"החבל הולך אחר הדלי", וככל שבכוונתה ובדעתה היה להפריד בין הקרקע לבית ולא להסכים לשיתוף ברכיב הקרקע, עליה היה מוטל הנטל ליידע בכך את המערער, שלמרות הבית המשותף, רכיב הקרקע יישאר לה בבחינת "שלי-שלי ושלנו-שלנו" ולעגן את זכויותיה בהתאם: "אמור מעתה, בן זוג שהביא עימו לנישואין דירה בה בני הזוג מתגוררים, שעה שאין לבן הזוג השני דירה אחרת, יוצר מצג כלפי בן זוגו כי יוכל לשכון לבטח בדירה וזו תהא רכוש משותף, וזאת משלא נתן סימנים כי בדעתו לשמור על רכושו זה בפקיעת הנישואין. מוסד 'הסכם ממון' שיצר החוק, נותן מענה לבן זוג שאכן דעתו הנחרצת היא לא לשתף את בן זוגו בדירה זו." (ע"מ (י-ם) 818/05 אשר אושרר בעירעור בביהמ"ש העליון בבע"מ 4951/06 פלוני נ' פלונית, אם כי ביהמ"ש העליון בבע"מ 1398/11 סייג את האמירה הנ"ל רק למקרה שבו קיימת אינדיקאציה ל" 'דבר מה נוסף' מלבד חיים משותפים ונישואין ממושכים על מנת להוכיח כוונת שתוף ספציפית בנכס רשום על שם אחד מבני הזוג בלבד" – ברם בנידוננו כבר עמדנו על 'הדבר מה נוסף' בדמות הבית המשותף הבנוי על גבי הקרקע החיצונית).
זאת כאשר מלכתחילה המערער טען בכתב התביעה (סעיף 1), כי מבקש פסק דין הצהרתי בדבר בעלותו המשותפת עם המשיבה, בחלקים שוים בנכס (הכולל הן את הקרקע והן את הבית).
חוק המקרקעין תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין") מגדיר באופן ברור מהו "מקרקעין", כדלקמן: "קרקע, כל הבנוי והנטוע עליה וכל דבר אחר המחובר אליה חיבור של קבע, זולת מחוברים הניתנים להפרדה". ראו גם סעיף 11 לחוק המקרקעין, המורנו כי: "הבעלות בשטח של קרקע מתפשטת בכל העומק שמתחת לשטח הקרקע, בכפוף לדינים בדבר מים, נפט, מכרות, מחצבים וכיוצא באלה, והיא מתפשטת בחלל הרום שמעליו, אולם, בכפוף לכל דין, אין בכך כדי למנוע מעבר בחלל הרום", כך למשל סעיף 12 לחוק המקרקעין, המורנו כי: "הבעלות בקרקע חלה גם על הבנוי והנטוע עליה ועל כל דבר אחר המחובר אליה חיבור של קבע, זולת מחוברים הניתנים להפרדה, ואין נפקא מינה אם המחוברים ניבנו, ניטעו או חוברו בידי בעל המקרקעין או בידי אדם אחר", וכך למשל סעיף 13 לחוק המקרקעין, הנושא כותרת "הקף העסקה במקרקעין", המבהיר ומורנו כי גם באשר לעיסקאות הרי ש: "עסקה במקרקעין חלה על הקרקע יחד עם כל המנוי בסעיפים 11 ו-12, ואין תוקף לעסקה בחלק מסוים במקרקעין, והכל כשאין בחוק הוראה אחרת. המקרקעין רשומים על שם המשיבה בלבד, על כל משמעות הדבר, ובפרט לאור סעיף 125(א) לחוק המקרקעין המורה כי: "רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתוכנו [...]". הקרקע ניתנה למשיבה על ידי סבתה ואמה, במתנה, לה ולא במשותף למערער וזאת על אף היותם נשואים זו נקודת הבסיס שאין להיתעלם ממנה או להמעיט מחשיבותה ומכאן שאני סבורה שנכון יהא יותר להגדיר כי תחילתו של הנכס באי שתוף.
...
עיקר טענתו של המערער מופנה כנגד "חלוקת" הנכס לרכיבים, לטענתו לא ניתן היה לעשות הפרדה בין רכיבי הנכס – הן בתוצאה המשפטית קרי ככל שביהמ"ש הגיע למסקנה כי המערער זכאי לשיתוף בזכויות הקשורות לנכס לא ניתן עפ"י דיני המקרקעין לבודד את הקרקע מהבית ולהחיל שיתוף רק על הבית ועל כן השיתוף יחול בהכרח על כל הנכס כיחידה שלימה; והן במסקנה העובדתית, קרי מרגע שהוכחה כוונת שיתוף בזכויות הקשורות לנכס, הכוונה מתייחסת בהכרח לכל הנכס כיחידה אחת ולא לרכיב אחד בנכס.
המשיבה בתגובתה טוענת למעשה, שהמערער צודק בטענותיו כפי שהצגנו לעיל, לפחות לעניין התוצאה המשפטית ההכרחית, לו ביהמ"ש היה נעתר לסעד של בעלות בזכויות – אכן לא ניתן עפ"י דיני המקרקעין לרשום בעלות על הבית בנפרד מהקרקע, על כך אין חולק; אך לא כך הם פני הדברים כאשר בימ"ש קמא התייחס לזכאות כספית לשווי הזכויות – במקרה שכזה רשאי בימ"ש להפריד לעניין השווי הכספי בין רכיבי הנכס, הן בפן העובדתי (הוכחה כוונת שיתוף רק לגבי הבית, שמומן מכספים משותפים ולכן זכאי המערער לשיתוף בשווי הבית בלבד) והן בפן המשפטי – שיתוף בשווי ולא בבעלות.
בניית הבית, שלטעמי (וסבורני שגם לטעם הצדדים) הינו העיקר, נעשה באמצעות שימוש כספי החשבון המשותף, שרובו התקבל מכספי המערער, וכן מכירת הבית הקודם, בית שהיה משותף לצדדים, נטילת משכנתא משותפת.
סוף דבר, מצטרפת אני למסקנת חבריי, תוך דגשיי והטעמותיי.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל אנו מורים על קבלת הערעור וקובעים כי הנכס (הקרקע + הבית) משותף למערער ולמשיבה, כשהשיתוף הוא בכלל זכויות הבעלות בנכס בחלקים שווים.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני תל אביב נפסק כדקלמן:

וכי אם מי מהצדדים עזב את בית המגורים, הפסיד את זכותו הרכושית בנכס? וכי אם לא הגיש הבעל תביעה לפירוק שתוף נפרדת, אלא בקשה במסגרת ההליך הרכושי, בכך איבד את זכויותיו בבית? מבדיקה שערכנו, מחירי הדירות עלו בתקופה המדוברת (כולל מדד מחירי הדיור לאפריל 2023) בין 30.8%, לפי מחשבון של חברת "הון", לבין 33.18% לפי מחשבון של הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה.
ביהמ"ש לע"מ הורה שחלקה של האשה לא יינתן לה במניות בעין, בשים לב לכך שאינה מכירה את עסקי החברה, וכמו כן, השניים אינם יכולים לשתף פעולה בניהול העסק, אלא בקיזוז שווי המניות משווי חלקו של האיש בבית המגורים המשותף, אותו תרכוש האשה.
הוסיף ביהמ"ש לע"מ וקבע, כי ככל שהאיש ימציא אישור על תשלום מס בפועל בגין מכירת מניות האשה לצד ג', או אישור מאת רשויות המס לפיו הקביעה בדבר זכאות האשה למחצית המניות יוצרת חבות במס, תקבל האשה את השווי בנכוי המס לפי תחשיב "נטו". סמוך לאחר מתן פסק הדין, הגיש האיש לביהמ"ש לע"מ בקשה ל"תיקון השמטה מקרית", בה ביקש שבית המשפט יבהיר כי ההוראה בדבר עריכת תחשיב "נטו" בגין מרכיב המס, תחול גם במקרה שישלם את חלקה של האשה בדרך של משיכת דיבידנד מן החברות.
...
ע"מ לעשות סדר בדברים, נביא את החלטת הרכב דנן מיום 2.1.2020: "בית הדין סבור כי לאישה זכות למזונות כל עוד לא חולק הרכוש. שהרי במקרה שלפנינו אין לחייב את האישה בגירושין, ואם הייתה מקבלת את חלקה ברכוש הרב, ודאי יכלה לכלכל עצמה. אין לאפשר מצב בו הרכוש יישאר בידי הבעל, והאישה לא תקבל מזונות עקב גירושין. שאם כן צודקת האישה שאין להתגרש קודם חלוקת הרכוש. ברם, עם חלוקת הרכוש יופסקו מזונות האישה לחלוטין. ובעניין הוצאות המדור ואחזקתו, יבחן בית הדין את חלקו של האב במרכיב זה בזמן המתאים.
חקירת המומחה ע"י ב"כ האישה בית הדין הבהיר במספר החלטות, שאין לאפשר חקירת מומחה מטעם בית הדין אלא במקרים חריגים, ואין כאן המקום לעשות זאת.
לאור כל האמור לעיל קובע בית הדין כדלהלן: המומחה ימציא לבית הדין פסיקתאות ביחס לנכסים ההוניים של האיש - ארבעת קופות הגמל (מיטב דש), שני ביטוחי מנהלים ושתי קרנות פנסיה, וקרן השתלמות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו