מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה למניעת פיטורים במעמד צד אחד של עובדת רשות שדות התעופה

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בהסכמת הצדדים, ומשסברנו כי לא יהיה בכך משום פגיעה בזכויות הצדדים, החלטנו לידון בבקשת רשות העירעור כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על פי הרשות, בהתאם לתקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב – 1991 (להלן – התקנות).
. הסעד המבוקש לרבות פצויי הלנה והפרשי רבית והצמדה והוצאות משפט; שוויו של נושא התובענה, ככל שאפשר לקבעו לפי העניין; היתה התביעה לסכום שיגיע לתובע לאחר בירור חשבונות שלא נתיישבו בינו לבין הנתבע, יפורש בכתב התביעה הסכום הנתבע לפי המשוער" בעיניין רפפורט [ע"ע (ארצי) 1193/04 מרים רפפורט ו - 22 אחרים - רשות שדות התעופה (30.1.2006)] עמד בית דין זה על השיקולים המנחים בסוגיית כימות תביעות.
[ב] לאפשר לנתבע לעמוד על מהות התביעה ולהכין כראוי את הגנתו, כשהוא יודע מראש מה הם גבולות החיוב הכספי שהוא עלול להתחייב בו; [ג] למנוע מצב בו הנתבע, או בית הדין, נאלצים להכין את תביעתו של התובע עבורו, על כל העלויות הנגזרות מכך וללא הצדקה מספקת; [ד] למנוע היתחמקות לא-מוצדקת מתשלום אגרת בית הדין ועקיפת הדינים המסדירים אותה, שיש בהם – כשלעצמם – כדי איזון ראוי בין זכות הגישה לערכאות לבין האנטרס הצבורי במימון פעילות מערכת בתי המשפט; [ה] למנוע שימוש לא-מבוקר בסעד הצהרתי, שאינו ניתן כדבר שבשיגרה אלא כפוף לשיקול דעתו של בית הדין בהוכיח התובע כי זהו הסעד הראוי; [ו] לאפשר לצדדים לאמוד את הכדאיות הכלכלית של ניהול ההליכים עד תום, לעומת סיומם בפשרה".
יחד עם זאת, אין מדובר בכלל מוחלט, ויש חריגים לכלל, עליהם עמד בית דין זה בעיניין רפפורט: "דרך המלך בשמיעת הליך היא לשמוע את ההליך כולו מעשה מקשה אחת. פיצול הדיון בהליך אפשרי רק במקרים חריגים, כגון מקרים בהם מוגשת התובענה במהלך התקיימותם של יחסי העבודה, לאמור יחסי העבודה לא נותקו והמחלוקת הניטשת בין העובד למעסיקו היא בנוגע לתחולת ההסכם הקבוצי או למעמדו של העובד ובמיוחד כן לצורך זכויות עתידיות". (ההדגשה הוספה – ל.ג.).
מנגד, קרוב לוודאי שחיוב המערערים להציג תחשיב של רכיבי תביעתם יחייב אותם להעזר במומחה ולשאת בעלויות משמעותיות, שכן אין מדובר בעריכת תחשיבים אריתמטיים פשוטים כנדרש לצורך רכיבי התביעה המקובלים (פצויי פיטורים, פדיון חופשה, הפרישי שכר מינימום, גמול שעות נוספות וכו'), אלא מדובר בחישובים מורכבים המושפעים מנתונים רבים.
...
בהסכמת הצדדים, ומשסברנו כי לא יהיה בכך משום פגיעה בזכויות הצדדים, החלטנו לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על פי הרשות, בהתאם לתקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב – 1991 (להלן – התקנות).
לעומת זאת, בנסיבות המקרה הנדון, אנו סבורים שאין לחייב את המערערים לכמת את רכיבי התביעה, גם לאחר שיוגש כתב תביעה מתוקן, מנימוקים אלה: ראשית, המערערים כולם עדין עובדים במדינה, ותביעתם עניינה תחולתן של הנחיות נש"מ עליהם ויישומן, וזאת לצורך זכויותיהם התלויות בותק, לעבר ולעתיד.
בעל דין שנמנע מלכמת את רכיב הפיצוי שבגין עוגמת הנפש שנכלל בתביעתו, לא יישמע אפוא, בטענה כי לבית הדין מסור ממילא שיקול דעת באשר לרכיב פיצוי זה. סוף דבר הערעור מתקבל בחלקו: על המערערים להגיש כתב תביעה מתוקן, במסגרתו יפרטו את רכיבי התביעה כאמור בסעיף 17 לעיל.
כפועל יוצא מכך, המערערים ישלמו הפרשי אגרה, ככל הנדרש.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים בבקשה לקונית מטעם המועצה, נטען כי צוות 5 מספקת לה שירותי אבטחה ושמירה במשך למעלה משמונה חודשים, בעיקר למוסדות חינוך, כאשר יש לחברה למעלה ממאה עובדים.
בהתאם להלכה הפסוקה, העקרונות הנוהגים לעניין מתן סעד זמני לתקופת העירעור או לעיכוב ביצוע פסק דין שניתן במסגרת עתירה מינהלית הם כדלקמן (ראו, למשל: עע"ם 1645/20 הועדה המחוזית לתיכנון ולבניה מחוז ירושלים נ' קיימרי (‏17.3.2020): "ככלל, עצם הגשת ערעור על פסק דין – לא תעכב את ביצועו (ראו: תקנות 42 ו-43(ב) לתקנות בתי משפט לענינים מנהליים (סדרי דין), התשס"א-2000). על המבקש עיכוב ביצוע פסק דין להוכיח התקיימות התנאים המצטברים של סכויים טובים לקבלת העירעור וכן ש'מאזן הנוחות' נוטה לטובתו, במובן זה שאם תידחה בקשתו יהיה קושי ממשי להשיב את המצב לקדמותו ככל שהערעור יתקבל (ראו, למשל: עע"ם 2398/08 משרד המשפטים נ' סגל (31.3.2008)). מדובר במקבילית כוחות, כאשר לשיקול 'מאזן הנוחות' מקובל ליתן מעמד בכורה (ראו, למשל: עע"ם 7685/18 ועדת המשנה להתנגדויות נ' גמ"ח קהל חסידים, בפס' 8 (‏2.12.2018)). כמו כן, בהליך מנהלי נידרש בית המשפט במסגרת בחינת מאזן הנוחות גם לפגיעה באנטרס הצבורי (ראו, למשל: עע"ם 122/19 זיכרון זאב צבי נ' מועצת עריית ירושלים, בפס' 13 (13.2.2019); עע"ם 9352/16 ועדת הערר המחוזית לתיכנון ובניה נ' אלבר ציי רכב בע"מ, בפס' 12 (22.12.2016) ('כאשר מי שמבקש עיכוב ביצוע פסק דין הוא גוף צבורי המופקד על שמירת האנטרס הצבורי – בגדר 'מאזן הנוחות' בית המשפט רשאי לשקול גם את האנטרס הצבורי ואינטרסים של צדדים שלישיים'))" (שם, בפס' 6).
המבקשת באותו עניין – אשר הפעילה במשך שמונה שנים את המסעדה ואשר הצעת המשיבה 2 שם זכתה במיכרז כמי שתחליף אותה כמפעילת המסעדה – טענה, באופן דומה לטענת צוות 5, כי צו הביניים נועד לשמור על המצב הקיים ולמנוע ממנה מלפנות ציוד רב ותשתיות מהאתר ואף לפטר עובדים.
ראו גם: עע"ם 8725/20 ע.דורון אל פרויקטים בע"מ נ' רשות שדות התעופה בישראל, פס' 11 (‏30.12.2020).
המועצה וצוות 5 תישאנה בהוצאות כחול לבן בסך 2,500 ש"ח כל אחת.
...
כחול לבן טוענת בתגובה מטעמה כי דין הבקשות להידחות.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשות ובתגובות להן, על נספחיהן, הגעתי למסקנה כי דין הבקשות להידחות.
סוף דבר הבקשות נדחות.

בהליך ערעור תובענה ייצוגית (עת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

להלן יוצגו בתמצית מקצת מקביעותיהם של בתי הדין האיזוריים באשר לתקפות הצוו הענפי: בעיניין לוביש[footnoteRef:5] - הנזכר במכתב הבקשה - נידרש בית הדין האיזורי לשאלה האם נסיבות פיטוריו של עובד בתחנת דלק מצדיקות שלילת פצויי פיטורים.
] נוכח מעמדו המיוחד של ההסכם הקבוצי אשר יש בו משום "חקיקה אוטונומית - לשותפים ליחסי עבודה, ובעיקר לאירגון עובדים יציג... מן ההכרח שיהיה מותנה בקיום חובות"[footnoteRef:18], נקבעו בחוק דרישות סף שעל הסכם לעמוד בהן, לשם הגדרתו כהסכם קבוצי, ואלו הן לאו דוקא לפי סידרן: זהות הצדדים להסכם - מעסיק או ארגון מעסיקים מצד אחד, ומן הצד השני - ארגון עובדים (יציג); תוכן ההסכם מוגבל לעניינים מסוימים - כולם או חלקם; עשייתו היא לפי "חוק זה" – כלומר בכתב (סעיף 7 לחוק) ובנוסף כי ארגון העובדים הוא במעמד של "יציג" (סעיף 2 לחוק הקובע את סוגי ההסכם הקבוצי כשלכל סוג הסכם כללי יציגות משלו); והדרישה האחרונה - זו הרלוואנטית לענייננו, ההסכם "הוגש לרישום". [18: דב"ע (ארצי) לט/4-5 הועד הארצי של חטיבת דואר תנועה במשרד התיקשורת - מדינת ישראל, פד"ע י1, 287 (24.5.1979).
] "הטעם שמצא המחוקק להבטיח רשומם של הסכמים קבוציים נראה כברור על פניו בהיתחשב במעמד המיוחד שניתן להם לקבוע הוראות שמעמדן רם משל הוראות חוזיות, ובאפשרות לקבוע באמצעותם נורמות מחייבות גם כלפי מי שאינו צד להם. רישום ההסכם הקבוצי במאגר רישמי מבטיח את פומביותו (כך שלא יוחזק בידי יודעי דבר בלבד), את ודאות התנאים שנקבעו במסגרתו (ככל שתהא מחלוקת על נוסחו), ואת שקיפותן של ההסכמות המלאות בין המעסיק לבין ארגון העובדים. פירסום ההסכמים הקבוציים חושף בפני העובדים (והציבור בכללותו) את הזכויות המגיעות להם ומאפשר להם לעמוד על קבלתן לרבות בערכאות משפטיות; הפירסום אף מסיר מיכשול מפני מעסיקים המבקשים למלא את מחויבויותיהם כלפי עובדיהם.
[35: דב"ע (ארצי) נג/2-16 רשות שדות התעופה - אברהם זוילי, פד"ע כ"ו 463 (2.5.1994), 470.
] שרת העבודה דאז, גב' גולדה מאירסון עמדה על רצון המחוקק למנוע היתערבות באוטונומית הצדדים להסכם הקבוצי במסגרת דיוני הכנסת לקראת הקריאה הראשונה של החוק, כך: "הקו המאפיין את החוק המוצע הוא אי - היתערבות בתכנו של ההסכם הקולקטיבי. במידה שפה ושם כלולות הוראות בשאלות אלה, הרי כוחן יפה רק במידה שאין הוראה אחרת בהסכם עצמו. השיטה המקובלת בארצות מסוימות, שלפיה טעון תכנו של ההסכם הקולקטיבי אישור רשות ממשלתית, אינה מוצאת כל ביטוי בחוק המוצע"[footnoteRef:38].
...
משמסקנתנו היא למעלה מן הדרוש ולכאורה בלבד, אין לנו צורך להידרש במסגרת בקשת האישור לטענת תחנות הדלק נגד תחולת צו פנסיית יסוד על ענף תחנות הדלק.
כפי שצוין לעיל, אף אם היינו מגיעים למסקנה כי הסכם פנסיית יסוד לא בוטל, וכפועל יוצא של כך צו פנסיית יסוד שריר וקיים - לכאורה אין לצו פנסיה יסוד תחולה בעניין שבפנינו, ובכל מקרה – אם יש לו תחולה, הרי שתחולתו היא לתקופה מוגבלת בלבד (עד ליום 31.12.2013).
סוף דבר ערעור המערערות בעניין הצו הענפי - מתקבל.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 30.11.2022 הגישה המבקשת בקשה דחופה למתן צו למניעת פיטורים במעמד צד אחד, שכן קיבלה זימון לשימוע ביום 4.12.2022 מטעם המשיב 2 בשל סיום תקופת החוזה של המשיב 2 אצל הרשות (כפי שפורט במכתב הזימון לשימוע נספח ב' לבקשה).
תמצית טענות הצדדים טענותיה של המבקשת בשלושת בקשותיה מבוססות על כך שקבלה איומים ממנהל אגף ברשות שדות התעופה ביחס להמשך עבודתה וביום 28.11.2022 קיבלה זימון לשימוע ולאחר מכן אף פוטרה.
עוד הפניתה המבקשת אל הנפסק בע"ע (ארצי) 203-10 רשות העתיקות - עבדאלה חגאזי ו- 21 אחרים (17.03.2013( וטענה כי העסקתה באמצעות המשיבים 2-4 היא העסקה קבלנית המזכה אותה בסעדים המוענקים לה על פי חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ"ו-1996 כך שיש לקלוט אותה לעבודה ברשות מכוח הוראות סעיף 12 לחוק זה, כבר בתום התקופה בת 9 חודשים מתחילת העסקתה באמצעות המשיבים ולהשוות את תנאי העסקתה לתנאי העסקתם של העובדים ברשות.
...
מקובלת עלינו טענת הרשות כי מתן צו עשה לאכיפת יחסי העבודה בשלב זה של הדיון עשוי לפגוע לא רק ברשות אלא גם לגרום לעיוות ופגיעה באינטרס הציבורי הטמון בתכלית הליכי גיוס עובדים בהתאם לדיני המכרזים להם מחויבת הרשות.
עוד ביקשה לקבוע כי היא עובדת הרשות, סעד הזהה לסעד העיקרי הנתבע כמפורט לעיל ולבסוף ביקשה לתת לה פיצוי הולם – סעד שכלל לא כומת ועל כן לא ניתן להיעתר לו. נציין כי ביחס למשיב 2, המבקשת העידה לפנינו כי אין לה כל בקשה כלפיו, ועל כן לא ברור מדוע הוכנס להליך הזמני ונגרמו לו הוצאות בשל הצורך להתגונן בסד זמנים קצר ולהתייצב לדיון.
בנסיבות הללו, בקשת המבקשת נדחית.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 28.11.22 נימסר למבקשת זימון לשימוע על ידי המשיב 2 בשל "סיום תקופת החוזה מול רשות שדות התעופה". ביום 29.11.22 הגישה המבקשת בקשה לפסק דין הצהרתי, להשוואת זכויותיה הסוציאליות והעברתה מסטטוס של עובדת קבלן כוח אדם לעובדת ישירה של הרשות.
ביום 1.2.23 הגישה המבקשת כנגד הרשות ושלושת המשיבים בקשה למתן צו למניעת פיטוריה במעמד צד אחד, שכן ביום 15.12.22 קיבלה המבקשת מכתב פיטורים שניכנס לתוקף ביום 16.1.23 (להלן: הבקשה).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובצרופותיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות, וזאת אף ללא צורך בקבלת תשובת המשיבים.
בנסיבות המקרה שבפני לא מצאתי הצדקה לחריגה מהכלל האמור ולא שוכנעתי שקיימות נסיבות המחייבות התערבות בהחלטתה של הערכאה הדיונית.
סוף דבר – הבקשה למתן רשות ערעור נדחית, בכפוף להערה בסעיף 27 סיפא בעניין זירוז בירור ההליך, ככל הניתן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו