העובדות שאינן שנויות במחלוקת
ביום 23.6.2017 חתמו הצדדים על הסכם שפוץ הבית המשותף ברח' כורש 9 ראשון לציון, תמורת תשלום הסך של 710,000 ש"ח. בסעיף 75 להסכם נקבעה תניית בוררות לפיה:
"הצדדים מסכימים כי בכל מקרה שיתגלע סיכסוך ביניהם בכל הקשור להסכם זה, יובא העניין להכרעתו של מנכ"ל האגודה לתרבות דיון ו'או מיט מטעמו, שימונה כבורר יחיד. הבורר לא יהא חייב לנמק את פסקו ו/או את החלטותיו והוא יהא פטור מדיני הראיות, תקנות סדר הדין האזרחי, הדין המהותי והתניות הסכם זה".
המשיבה פנתה לאגודה לתרבות הדיור (להלן: "האת"ד") בבקשה למינוי בורר, וזו מינתה את עו"ד אסף גואטה (להלן: "הבורר").
"
ביום 6.9.2020 מסר הבורר "פסק בורר מתוקן" מושא תובענה זו. פסק הבורר ניתן על בסיס מימצאי חוות הדעת וזאת מן הטעם כי "לא הוגשו עקרי טיעון מטעם הנתבעת, חרף הזמן הרב שחלף (ב"כ הנתבעת עו"ד בלישטיין אדי הודיע על התפטרותו)".
טענות הצדדים
המבקש טען כי כבר ביום 4.9.2020 העביר לאת"ד באמצעות הדוא"ל חוו"ד נגדית של המהנדס מר מרדכי אדלר.
דיון והכרעה
בפתח הדברים אומר כי הצדדים התקשרו בהסכם דיוני הכולל מנגנון של מומחה מוסכם, והגשת עקרי טיעון לבורר על בסיס מימצאי חוות הדעת.
אף לא השתכנעתי שהמדובר באותו מקרה חריג ויוצא דופן, העולה כדי זילזול בהליכי הבוררות, ואשר אינו ניתן לתיקון באמצעות פסיקת הוצאות, המצדיק שימוש בסמכות קיצונית זו, במיוחד שבחלק ניכר מפרק הזמן שחלף מאז מסירת חוו"ד המומחה ועד למתן פסק הבורר, מדינת ישראל היתה תחת סגר מלא או חלקי, עקב מגפת הקורונה, על כל המיגבלות הנלוות לתקופה קשה זו.
בנסיבות אלה סבורני כי מתגבשת עילת הביטול הקבועה בסעיף 24(4) לחוק.
...
בפרשה זו נקבע כי:
"ההתראה נדרשת להיות ברורה וליתן לבעל הדין שאליו היא מופנית הזדמנות הולמת לקיים את הצו"
וכי:
"השתת סנקציה של מתן פסק בוררות במעמד צד אחד, בלא שקוימה החובה ליתן התראה ברורה קודם לכן, פוגעת בעיקרי הצדק הטבעי – אשר חלים, במידה משתנה, על כל בוררות באשר היא".
השופט דנציגר שהצטרף לחוות דעתו של השופט פוגלמן בפרשה זו, כפי שהובאה לעיל, הוסיף וקבע:
"ככלל, סבורני כי השימוש בסמכות הנתונה לבורר ליתן פסק בוררות בהיעדר התייצבות (או בהיעדר ציות לצו) צריך להיות זהיר ומדוד, בדומה לשימוש הזהיר שנעשה בסמכות המקבילה הנתונה לבית המשפט ליתן פסק דין בהעדר התייצבות. ב"ארגז הכלים" של הבורר ושל בית המשפט מצוי כלי מתון יותר – פסיקת הוצאות – אשר ראוי שייעשה בו שימוש בטרם יינתן פסק בוררות או פסק דין בהיעדר התייצבות.
אף לא השתכנעתי שהמדובר באותו מקרה חריג ויוצא דופן, העולה כדי זלזול בהליכי הבוררות, ואשר אינו ניתן לתיקון באמצעות פסיקת הוצאות, המצדיק שימוש בסמכות קיצונית זו, במיוחד שבחלק ניכר מפרק הזמן שחלף מאז מסירת חוו"ד המומחה ועד למתן פסק הבורר, מדינת ישראל היתה תחת סגר מלא או חלקי, עקב מגיפת הקורונה, על כל המגבלות הנילוות לתקופה קשה זו.
בנסיבות אלה סבורני כי מתגבשת עילת הביטול הקבועה בסעיף 24(4) לחוק.
נוכח האמור, אני נעתר לבקשה ומורה על ביטול פסק הבורר, והחזרת התובענה לדיון בפני הבורר.