ביום 17.6.21 הגישה המשיבה בקשה למחיקת ההליך על הסף בשל חוסר סמכות עניינית, חוסר סמכות מקומית ומעשה עשוי.
דיון והכרעה
סמכות עניינית:
אשר לטענת המשיבה לפיה לא היה מקום להגיש בקשות צד בסכסוך קבוצי מאחר שהממונה על הגימלאות אינו יכול להיות צד להסכם קבוצי מיוחד, וכי מקור הזכות הנדונה הנו חוק ולא הסכם קבוצי - בית הדין אינו מקבל עמדה זו.
סעיף 24(א)(2) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969 מסמיך את בית הדין האיזורי לידון "בתובענה בין מי שיכולים להיות צדדים להסכם קבוצי מיוחד כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957. בענין קיומו, תחולתו, פרושו , ביצועו או הפרתו של הסכם קבוצי, או הסדר קבוצי אחר, או בכל עניין אחר הנובע מהם או בעיניין תחולתו, פרושו, ביצועו או הפרתו של כל דין".
הצדדים להליכים הם המבקשות והמדינה שהנם צדדים ליחסי עבודה קבוציים מימים ימימה.
...
עמדת המדינה נעוצה בטענה שהוראת סעיף 2(1) לחוק השלמת תוספת היוקר קובעת, באופן שאינו משתמע לשני פנים, שהתקרה שנקבעה בהסכם הבסיסי, מגבילה את "המשכורת הקובעת", וכי למונח "המשכורת הקובעת" נודעת פרשנות אחת ויחידה – זו שבסעיף 8 לחוק הגמלאות, קרי: המשכורת בצירוף "התוספות הקבועות".
לדעת בית הדין, מסקנה זו מתיישבת עם לשון סעיף 2(1) לחוק השלמת תוספת היוקר, אך היא אינה המסקנה היחידה האפשרית.
מסקנת בית הדין הינה, אם כן, שאין לקבל את עמדת המדינה לפיה ההפחתה שביקשה לבצע בגמלאות הפורשים והשאירים על פי ההודעה, הינה מסקנה הכרחית.
בית הדין סבור שסעיף 4 להסכם הבסיסי מ-1990, אף הוא תומך במסקנה שהמדינה אינה רשאית לשנות באופן חד צדדי את האופן שבו יישמה את תשלום השלמת תוספת היוקר, לרבות האופן שבו פירשה ויישמה את "התקרה".
התוצאה
הבקשות מתקבלת ובית הדין מצהיר כלהלן:
לא הוכחה על ידי המדינה טעות או תקלה בחישוב ובאופן תשלום השלמת תוספת יוקר לזכאים לקצבאות (פורשים ושאירים) לפי חוק השלמת תוספת היוקר.