לאחר מספר חילופי דברים בין הצדדים בשאלת המשך התקיימותן של הפלוגתות שנקבעו בתיק לאור הודעת הנתבע, ואף לאחר שהתובע הודיע על פטירת בתו נחמה שלסר ז"ל בחודש ינואר 2020, היתקיים ביום 29.6.20 דיון במהלכו טען הנתבע כי לאור פטירת המנוחה, דין התביעה להמחק לפי סעיף 303 (ג) לחוק הביטוח הלאומי.
לטענתו, דין התביעה להדחות על הסף: מחמת מניעות – ביחס לכל ההחלטות לעניין החובות ולעניין הקזוז; מחוסר מעמד – ביחס לכל ההחלטות הנוגעות לתובעת; בהיעדר יריבות ובהיעדר עילה – ביחס לכל ההחלטות; ומחמת היתיישנות וחוסר סמכות עניינית – ביחס לכל ההחלטות מלבד ההחלטה מיום 20.8.17, שהיא החלטת המוסד שלא לידון בבקשה לביטול חוב גמלת היתר שנדחתה על הסף ללא דיון בועדה לביטול חובות.
אשר לטענת ההתיישנות – לפי הילכות דולאני (עב"ל 33351-11-12 דולאני נ' המוסד לביטוח לאומי (26.9.17) ומאלו (עב"ל 59462-12-15 מאלו נ' המוסד לביטוח לאומי (24.8.18)) לבית דין זה סמכות להאריך מועד להגשת תביעות וערעורים שהוגשו לבית-דין זה ביחס להחלטות המוסד לביטוח לאומי, וזאת בהתקיים "טעם מיוחד" להארכת מועד.
נפרט טעמנו לכך להלן:
ראשית, התובעים הציגו דוח ביקורים מהמוסד הרפואי בו שהתה המנוחה, החתום בידי העובדת הסוציאלית, ולפיו ביקרו את המנוחה והוציאו אותה בתדירות של כל שלושה ימים בממוצע ובודאי מעל ל-6 פעמים בחודש, כך שבהתאם לסעיף 15(ג) להסכם הניידות הם היו זכאים לקבלת קצבת הניידות, כך שהחוב בניידות נוצר שלא כדין (נספח 1א לתצהיר התובע);
שנית ובכל הנוגע לקיצבת ילד נכה, אנו סבורים כי גם כאן, נוכח מצבה הרפואי המורכב של המנוחה, כפי שמפורט במכתב של העובדת הסוציאלית של הערייה מיום 8.1.18 (נספח 6 לתצהיר התובע), אזי שסביר כי המנוחה הייתה זכאית לקבלת גמלת ילד נכה בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי (ילד נכה), התש"ע-2010.
...
הנתבע הגיש תחילה בקשה לסילוק על הסף בטענה כי דין התביעה להידחות על הסף מחמת היעדר עילה, שכן החוב נודע לתובעים עוד ביום 3.11.14 וכל כן מדובר בחוב חלוט.
אשר לטענת התובעים לזכאות המנוחה לקצבת ניידות מלאה לתקופה שבין ספטמבר 2014 למרץ 2017 –אנו סבורים כי יש לקבל את הטענה בחלקה.
משכך, אנו סבורים כי יש להחיל קביעה זו אחורנית למועד בו נגנב הרכב, ולקבוע כי התובעים זכאים לקצבת ניידות בגין המנוחה כחסרת רכב לתקופה שבין ספטמבר 2104 ועד מרץ 2017 מועד בו החלה להשתלם לה הקצבה כאמור.
סוף דבר
התביעה מתקבלת בעיקרה תוך שאנו מורים כך:
החוב שנקבע בהחלטת הנתבע מיום 8.1.15 וקוזז לאורך השנים מהקצבאות השונות (לצורך ההבהרה- הן של המנוחה והן של אימה) כך שלא בוטל בהחלטות השונות של הוועדה לביטול חובות – מבוטל בזאת, והתובעים זכאים להחזר בגין סכום זה.
התובעים זכאים לתשלום של קצבת ניידות בגין המנוחה כחסרת רכב לתקופה שבין 9/14 ועד 3/17.