זאת ועוד, הצורך בניצול שטח הקומה למספר גדול של חניות, יצר בפועל מצב בו למעשה כל קומת העמודים תוכננה ונבנתה כמענה ופתרון להקמת חניה תקנית, וזאת על חשבון שימושים-משותפים אחרים שניתן היה למקם באותה קומה, כמו שטחי גינון, שטחי משחק, מחסנים וכו' - שחלקם כלל לא ניבנו ושחלקם ניבנו בצמצום רב. ובמלים אחרות, הצורך לתת מענה לסוגיית החניה, למעשה עיצב את התיכנון של הקומה והקמתה מלכתחילה, ועל כן לא נכון להתייחס לשטחים אלה כאל חללים שנוצרו אגב הבנייה, וכאלה המנוצלים, בדיעבד, לחניה.
לבסוף טענה המשיבה, כי גם אם תיתקבל עמדת המערערת, קיימים שיקולים כבדי משקל כנגד ביטול החיוב (ראה ע"א 1842/97, 1869, עריית רמת-גן נ' מנחמי מגדלי דוד רמת-גן בע"מ, פד"י נד(5), 15).
דא עקא, על פי השקפתי שטח החנייה בקומה המפולשת אינו ניכנס כלל להגדרתו של "ביניין-עזר", הואיל וזה מוגדר בסעיף 1.00.1 של התוספת כך:
"בנין עזר" - בנין שניבנה ליד הבניין העקרי, או בחלק ממנו או במרתפו, או בקומת העמודים המפולשת שלו, או באחת מקומותיו, או על גגו והמיועד לשמש כאחד מאלה:
(1) מוסך לרכב פרטי;
(2) חדר כביסה או ייבוש כבסים;
(3) חדר הסקה או החסנת מכונות קרור או איוורור;
(4) חדר חשמל או החסנת גנרטור או טרנספורמטור;
(5) מחסן לכלי עבודה, כלי גינה או כלים אחרים כיוצא באלה;
(6) מקלט או מגדל ביטחון או מחסה לשעת חרום;
(7) חדר מכונות להפעלת מעלית אחת או יותר;
(8) פיר המעלית;
(9) בריכת מים סגורה;
(10) חדר להחסנת מכלי גז או מכלים לאצירת אשפה, למעט בנין כאמור המהוה משטח בלבד ללא קירות בהיקפו וללא גג או תיקרה מעליו, או משטח המוקף קירות, כולו או מקצתו, וללא גג או תיקרה
מעליו;
(11) ארובות איוורור ואינסטלציה סניטרית;".
סעיף 1 לחוק, מגדיר מהו "שטח דירה" בבית דירות כדלקמן:
"בדירה הנמצאת בבית דירות, שטח הדירה כמשמעותו בתקנות התיכנון והבנייה, לרבות חלק יחסי מן השטח הבנוי המוגדר כרכוש משותף בחוק המקרקעין תשכ"ט1969-, בין אם הבית רשום כבית משותף ובין אם איננו רשום כך ושיעורו כיחס שבין ריצפת הדירה לבין שטח הרצפות של כלל הדירות בבית".
בסעיף 52 לחוק המקרקעין תשכ"ט 1969-, מוגדר רכוש משותף כדלקמן:
"רכוש משותף" - כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים, וכן מיתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסוימת".
בסעיף 1 לחוק העזר מוגדר שטח ביניין כ"סכום במ"ר של שטחי כל הקומות שבבנין", כאשר "שטח קומה" מוגדר באותו סעיף כדלקמן:
"לפי הבנוי למעשה והמחושב לפי סימן ב' לתוספת השלישית לתקנות התיכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל 1970...".
סעיף 1.00.6 לתוספת השלישית לתקנות התיכנון והבנייה מגדיר שטח קומה כדלקמן:
(א) שטחה של קומה הוא מספר המ"ר הכולל -
(1) של שטח ההשלכה האופקית של רצפתה;
(2) של השטח מתחת לקירותיה הפנימיים
והחיצוניים;
(3) של שטח ההשלכה האופקית של מרפסות,
גבליות ויציעים הנמצאים בה;
(4) של שטח חדרי מדרגות ובניני עזר,
נמצאים בה.
(ב) שטחה של קומה לא יכלול כרכוב.
...
"שטח בנין" מוגדר בסעיף 1, באופן זהה להגדרה הכלולה בחוק העזר בדבר ביוב, כסכום במטר-רבוע "של שטחי כל הקומות שבבנין". לאור זהות זו שבין המושגים וההגדרות בשני החוקים, המסקנה המתחייבת היא שגם כאן רשאית המשיבה לכלול את שטחה של הקומה המפולשת בחישוב שיעור האגרה לפי סעיף 3 לחוק.
סוף דבר
לאור האמור, אני מציע לחברי לקבל את הערעור בחלקו, ככל שהוא מתייחס לחוק עזר להרצליה (אספקת מים), התש"ן1990-, ומכאן התוצאה שהמערער יהיה פטור מתשלום האגרה לפי חוק זה עבור שטחה של הקומה המפולשת.
ה נ ש י א
השופטת ד' דורנר:
אני מסכימה לפסק-דינו של חברי, השופט אדמונד לוי ולטעמים שהובילוהו למסקנה כי יש לחייב את המערער בתשלום היטל סלילה, היטל ביוב ואגרת תיעול.