סעיף 21 מבחין איפוא בין שני פסקי דין, הראשון פסק דין "הטעון ביצוע", אשר לגביו רשאי החייב לטעון טענת היתיישנות; והשני, פסק דין "שאינו טעון ביצוע", אשר אינו נתון להתיישנות.
אמנם פסק הדין מגלם בתוכו הצהרה (בדומה לכל פסק דין אופראטיבי המגלם בתוכו הצהרה כמוסה, ובשונה מפסק דין הצהרתי צרוף התקף כלפי כולי עלמא, לדוגמא פסק דין המצהיר על גילו של אדם), יחד עם זאת, ברור כי פסק הדין שלפניי טעון ביצוע לשם רישום הזכויות על שם המנוח כמאל או על שם יורשיו.
התובעים טוענים כי פסק הדין מטיל על הנתבעת חובה לקיים הוראותיו ועליה היה לקבוע שומה ומשלא קבעה שומה, הרי מתיישן החיוב בגין בדל מית'ל, אולם ההצהרה על בעלות המנוח אינה מתיישנת.
משכך, ברור הוא כי הנתבעת שגם היא "חייבת" על-פי פסק הדין, רשאית להניח כי הזכות של המנוח כמאל לקבל את הבעלות בחלקה וחיובה של הנתבעת על-פי פסק הדין, לרבות החיוב להענות לבקשת התובע לממש את האופציה שניתנה בידיו, לקבל את התשלום ולהעביר לבעלותו את הזכויות בחלקה, התיישנו בחלוף חמישים שנה מאז ניתן פסק הדין ולאחר שבמשך השנים לא עשה מי מן הצדדים לפסק הדין ולו פעולה אחת לשם הוצאתו אל הפועל.
נקבע כי כאשר נחתם בין הצדדים הסכם מכר, וכאשר הקונה שילם תמורה עבור הנכס , הרי מדובר בעיסקה "כימעט מושלמת", ועד שיועבר הרישום על שמו של הקונה, קמה לקונה זכות קניין שביושר, שמכוחה נוצרים יחסי נאמנות קונסטרוקטיבית בינו לבין המוכר.
...
עוד טענו התובעים, כי דין הבקשה להידחות מחמת כך שרישום הזכויות בחלקה על-ידי המדינה, מהווה פעולה מנהלית ללא סמכות המנוגדת לאמור בפסק הדין ועוצרת את מירוץ ההתיישנות.
עוד מצאתי לדחות את טענתם החלופית של התובעים לפיה יש לדחות את הבקשה מכוח דוקטרינת הנאמנות, וזאת מהטעם הפשוט שלא התקיימו בין שני הצדדים יחסי נאמנות.
משכך, התביעה לאכיפת החיובים לפי פסק הדין על הנתבעת דינה דחייה על הסף וכך אני מורה.
התביעה נדחית אפוא.