מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להפניית שאלות הבהרה למומחה גהותן בהתאם לפסק דין בערעור

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

באשר לבקשת התובעת למינוי מומחה נוסף בתחום האונקולוגיה, הרי שכזכור, מצויים אנו בהליך בהתאם לפסק דין אשר ניתן בעירעור התובעת בבית הדין הארצי (עב"ל 14848-06-18).
במסגרת העירעור, אשר נתן תוקף של פסק דין להסכמות הצדדים לפיהן יושב עניינה של התובעת לבית דין זה על מנת שיפנה שאלות הבהרה למומחה הנוסף – ד"ר לייקין: "1. התיק יוחזר לבית הדין האיזורי לעבודה על מנת שהצדדים יוכלו להפנות למומחה הנוסף, דר' לייקין שאלות הבהרה בקשר לחוות דעתו מיום 9.2.22 הן בעילת המקרוטראומה והן בעילת מחלת מיקצוע (פריט 8 לחלק ב' לתוספת השניה).
בעיניין זה הנך מופנה לתקנות הבטיחות בעבודה (גהות תעסוקתית ובריאות העוסקים בקרינה מייננת), תשנ"ג – 1992 ולכך, כי לתובעת לא היה דוזימטר אישי ממנו ניתן היה ללמוד על מידת הקרינה לה נחשפה".
...
בהמשך, ביקשה התובעת למנות מומחה רפואי אחר/נוסף, ובהחלטה מיום 18.5.21 נדחתה הבקשה, תוך שנקבע כדלקמן: "לאחר עיון בחוות הדעת, בבקשה ובתגובה לה, לא שוכנעתי כי מתקיימות בענייננו הנסיבות המצדיקות מינוי מומחה רפואי אחר או נוסף. מדובר בהליך אשר במסגרתו הוגשה חוו"ד מומחה, וכן מספר סבבים של שאלות הבהרה, אשר כיסו את הנושאים הרלוונטיים באופן רחב ומקיף. לא שוכנעתי כי המומחה "מתחפר בעמדתו" כפי הנטען, ולא מצאתי כל ביסוס לטענה זו. גם טיעוני התובעת אודות עמדתו של מומחה אחר בהליך אחר, אינן מצדיקות את המהלך המבוקש בשים לב לשונות בין המקרים".
" בהמשך, בסיפא לסיכומיה מיום 13.12.17, ציינה התובעת: "נוכח המפורט לעיל, אין חולק כי מתקיימים בענייננו התנאים לביסוס תשתית עובדתית ליישום תורת המיקרוטראומה, ומכאן יתבקש כב' ביה"ד לקבוע כי יש מקום למינוי מומחה יועץ רפואי מטעמו בשאלת הקשר הסיבתי הרפואי". גם בהליך הערעור שהגישה התובעת כנגד פסק הדין, לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, ביקשה התובעת להתבסס על פסק הדין בעניין "מועדים לשמחה" (שעניינו במיקרוטראומה) וציינה בסע' 38 את הדברים הבאים: "לאור המקובץ דלעיל, בהיר כשמש כי מתקיימים בענייננו התנאים לביסוס תשתית עובדתית מספקת ליישום תורת המיקרוטראומה על כל המשתמע מכך". גם מפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, עולה כי עניינה של התובעת הוחזר לצורך המשך בחינת ההכרה על דרך המיקרוטראומה, בהתבסס על הלכת "מועדים לשמחה": "שלב זה של הדיון ולאור הנפסק בעניין מועדים לשמחה
כיוון שחזקת מחלת המקצוע מתפרסת עד שנה לאחר סיום ההעסקה אזי מתבקשת המסקנה שאת המונח "חלה" יש לפרש כמכוון להתפרצות המחלה לאחר חביונה, ולא לרכישתה במהלך יחסי העבודה.
בהתאם לכך, אפוא, גם לו קיבלנו טענת התובעת לגבי תקופת החביון (ואין אנו קובעים כך), לא היה בכך כדי לסייע לה בעניין שבמחלוקת.
סוף דבר – בהתבסס על חוו"ד ד"ר סקולסקי, כמו גם על מסקנותיו של המומחה הנוסף ד"ר לייקין בחוות דעתו ובתשובותיו לשאלת ההבהרה – ועם כל הצער שבדבר, לא נותר לנו אלא לשוב ולדחות את התביעה שלפנינו.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

הבקשה הוגשה בהתאם לפסק הדין אשר ניתן ביום 8.2.2018 על ידי בית הדין הארצי לעבודה, בעירעור אשר הגישה התובעת על פסק הדין אשר ניתן בתיק זה (עב"ל 50610-06-16).
לאחר בחינה של טענות הצדדים בבקשה ובתגובה לה, ובשים לב להוראת פסק הדין אשר ניתן בעירעור, לפיה יתאפשר לתובעת להפנות אל המומחה הגהותן, שאלות הבהרה בעיניין חשיפתה למנגן לקטט ולמנגן אצטט בתקופת עבודתה, אני קובע כדלקמן: אשר לשאלות 1-5 – אין מקום להעברתן.
...
בסע' 9(ו) ציינת כי "לא הוצגו ניטורים סביבתיים של מנגן לקטט ומנגן אצטט באוויר באזורי העבודה או בסביבת המפעל משנים 1990-2003" - נא הסבר כעת מדוע הנך קובע כי –התובעת לא הייתה חשופה למנגן לקטט ומנגן אצטט על תרכובותיהם, וכיצד הגעת למסקנה האמורה בסע' 13 (ד)לחו"ד? בסע' 10 לחו"ד ציינת כי "בהתאם לניתוח משטר רוחות באזור מגדל העמק, זרימת הרוח בכיוון צפון/צפון מזרחי מהווה כ 45% מכלל כיווני הרוח (ממוצעת שנתית)..." - מהיכן קיבלת נתון זה נא להפנות? ונא להסביר מה קורה במשטר הרוחות ב - 55% הנותרים ? האם אתה מסכים כי כל האמור בסע' 14 לחו"ד אינו בתחום מומחיותך, אלא בתחום הרפואה התעסוקתית ? בסע' 13 (ה) לחוו"ד ציינת כי "בתנאים בהם מתבצע שימוש במנגן לקטט ומנגן אצטט לא קיים פוטנציאל לחשיפה סביבתית לעובדי הבניין האדמיניסטרטיבי כולל מרפאת המפעל בה עבדה דר' אלסה מליבובסקי" מהיכן קיבלת נתון זה והאם מדובר בהערכה בלבד ללא שום ממצא אובייקטיבי אשר יש בו כדי לאושש את קביעתך זו? בסע' 13 (ט) ציינת כי ידוע שבמפעל היו 2 מקרי פרקינסון בלבד, מהיכן נתקבל אצלך נתון זה? האם ידוע לך על עוד מקרים של חולי פרקינסון במפעל ? מדובר בנתון שאינו מופיע בהחלטת מינוי, נא להפנות לנתון זה מתוך החומר שהועבר אליך ע"י ביה"ד. בפרק הסיכום לחוו"ד ציינת את הנתונים אשר עמדו בסיס חוו"ד, אך לא נמצאה שום התייחסות לעניין אי ניטור מנגן על כל תרכובותיו, ולא נמצא כי מעולם לא בוצע ניטור של מנגן לקטט ואצטט על תרכובותיהם, מדוע? הנתבע התנגד לבקשה.
לאחר בחינה של טענות הצדדים בבקשה ובתגובה לה, ובשים לב להוראת פסק הדין אשר ניתן בערעור, לפיה יתאפשר לתובעת להפנות אל המומחה הגהותן, שאלות הבהרה בעניין חשיפתה למנגן לקטט ולמנגן אצטט בתקופת עבודתה, אני קובע כדלקמן: אשר לשאלות 1-5 – אין מקום להעברתן.
אין מקום להעביר את שאלה מס' 21 אל המומחה מהסיבות שכבר נמנו בהחלטה זו. אוסיף כי מדובר בשאלה כללית וכי המומחה פירט בחוות דעתו כיצד הגיע למסקנה שבסעיף 13 ה. לחוות הדעת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 8.2.18 ניתן פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, במסגרת ערעור על פסק הדין שניתן בהליך זה. בהתאם להסכמת הצדדים, הוחזר עניינה של התובעת לבית דין זה, תוך שנקבע כדלקמן: "1. במהלך הדיון בעירעור ביקש ב"כ המערערת כי למרות ההסכמה הדיונית, בנסיבות המיוחדות של המקרה, יתאפשר לו להפנות שאלות הבהרה בעיניין החשיפה של המערערת למנגן לקטט ולמנגן לאצטט בתקופת עבודתה.
לאחר קבלת טיעוני הצדדים והשלמת מספר הליכים, ניתנה החלטת בית הדין ביום 13.8.18, במסגרתה הופנו אל הגהותן שאלות ההבהרה כדלקמן: "1. בסעיף 5.ב לחוות הדעת, ציינת כי תהליכי הייצור במחלקה הנם תהליכים סגורים. כמו כן, מסקנתך בחוות הדעת לגבי יכולת חשיפת העובדים לתרכובות מנגן, נסמכה בין השאר על "העידר יכולת זהום האויר הסביבתי במפעל ע"י תמיסת מנגן אצטט המשומשת בתהליך סגור" (סעיף 13.
נחזור ונציין את קביעתנו בפסק הדין בהליך, שניתן ביום 18.5.16, לפיה המומחה מונה להכריע במחלוקת שבין הצדדים בהתאם להחלטת בית הדין והוא קיבל את שכרו באופן שווה מכל צד. מעצם כך, מידת האובייקטיבית שלו מובטחת.
...
לפיכך, טוען הנתבע, דין התביעה להידחות.
הגם שאין מדובר במומחה רפואי אשר מונה מטעם בית הדין, ניתן להחיל על כך את ההלכה הפסוקה בדבר מומחים יועצים רפואיים מטעם בית הדין, באשר לכך כי בית הדין יסטה מקביעות המומחה, רק שעה שקיימת הצדקה עובדתית ומשפטית לעשות כן. לא מצאנו במקרה זה כפי שפירטנו, כל סיבה שלא להתבסס על מסקנות המומחה שבתחום מקצועיותו.
לפיכך, על בסיס מכלול הראיות שלפנינו, הגענו למסקנה כי לא מסתבר כי התובעת, אשר שימשה כרופאה במרפאת המפעל, ואשר עבדה בתחומה כמעט ללא שיצאה אל שטח המפעל, נחשפה לחומרים הנטענים על ידה בכלל ובפרט לתרכובות מנגן, אם באמצעות שאיפת אוויר שנשאב מחוץ למרפאה על ידי יחידת האוורור ובוודאי לא באמצעות חדירת החומרים לעור או באמצעות מגע ישיר.
התביעה אם כן, נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אולם, המערער הגיש ערעור על פסק דין זה (עב"ל 938-11-17), ובהסכמת הצדדים עניינו הוחזר לבית הדין האיזורי על מנת שימנה מומחה רפואי מטעם בית הדין, שיחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין מחלתו של המערער לבין עבודתו.
בקשתו של המערער מיום 31.10.19 להפנות שאלות הבהרה למומחית, אליהם ביקש לצרף דו"חות ניטור של מי הקישון (בשים לב לכך שהבוצה הקרקעית של נחל הקישון הועברה לשטחי נמל חיפה), נדחתה בהחלטה מיום 26.11.19, שכן "מקובלים על בית הדין טעמי ההיתנגדות שהעלתה ב"כ המשיב ובמיוחד העובדה שהתובע לא צלל בנחל הקישון וכי המומחית היתה ערה לכך במסגרת חוות דעתה עת ציינה כי במסגרת פרויקט פינוי בוצה פיקח התובע על פינוי הבוצה שהועברה מנחל הקישון וכי לא צוין שהתובע צלל. כמו כן, השאלות אותן מבקש התובע להפנות למומחית מתייחסות למי שצלל בנחל הקישון כאשר התובע לא צלל בנחל הקישון אלא בנמל חיפה". דחיית בקשתו זו הוזכרה שנית בפסק הדין, "שכן אין כל הצדקה עניינית לכך; המומחית נתנה חוות דעת מפורטת ומנומקת, התמודדה עם כל השאלות שהופנו אליה" (סעיף 8 לפסק הדין).
אפשרות נוספת אותה ניתן לשקול להתמודדות עם חסרים בתשתית העובדתית היא מינוי גהותן, אשר מתוקף מומחיותו עשוי לסייע בהשלמת, ולו של חלק, מהפרטים הרלבאנטיים [עב"ל (ארצי) 30126-03-17 שמשון ברק - המוסד לביטוח לאומי (10.7.18)].
...
נוכח מחלתו הקשה, החלטנו בעקבות הדיון בערעור, ליתן למערער הזדמנות נוספת לצרף חוות דעת מקצועית המצביעה פוזיטיבית על רלבנטיות הדו"חות שהגיש, וזאת לא עלה בידי המערער לעשות.
משכך, לא נפל פגם בחוות דעת המומחית, ולא מצאנו מקום להתערב בה. מכל האמור, לא הוכחה הרלבנטיות של דו"חות הניטור בקישון, כאמור בסעיף 16 לעיל, ועל כן לא מצאנו מקום להתערב בהחלטת בית הדין האזורי שלא לאפשר את הגשתם למומחית במסגרת שאלות הבהרה.
סוף דבר – אין מנוס מדחיית הערעור, ובנסיבות העניין אין צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בפסק דין מיום 13.10.20 דחה בית הדין את התובענה, בהסתמך על חוות דעתו של המומחה אשר מונה על ידי בית הדין.
במסגרת העירעור על פסק דינו של בית הדין קמא הסכימו הצדדים ביום 7.4.21 כי עניינו של התובע יוחזר אל בית הדין האיזורי לצורך מינוי מומחה רפואי נוסף.
ביום 16.8.21 השיב המומחה על שנשאל, תוך שהוא קובע כי: "יש לסכם כי מדובר בהחמרה משמעותית (קרי מעל 20%) של הליקוי בגב תחתון עקב העבודה. את שיעור ההחמרה ראוי שתיקבע ועדה רפואית". ביום 30.12.21 נערך דיון לשמיעת סיכומי הצדדים בעל פה ובסופו נקבע בהאי לישנא: "1. הנתבע הגיש בקשה להצגת שאלות הבהרה ביום 27.12.21. לאור עתוי הבקשה נקבע שהיא תדון בישיבת היום.
המומחה נימק את תשובותיו, תוך שהוא מפנה ומסביר לגבי האמור בחוזר הרלוואנטי של משרד הבטיחות והגהות בנוגע לטלטול ידני של משאות.
בסיכום תשובותיו לשאלות ההבהרה, ענה המומחה באריכות, ותיאר כי לליקוי בגב תחתון ישנם גורמים רבים, אשר חלקם לא ניתנים להערכה או לצפייה מראש, כגון המרכיב הגנטי; חלקם מהוים גורמים אישיים, כגון מחלות רקע, עישון, השמנה, תאונה קודמת וכו'; וחלקם מיוחס לעומסים חצוניים הקשורים לעבודה בהתאם לתשתית העובדתית ותורת המקרוטראומה.
המומחה אף השיב אחת לאחת לשאלות ההבהרה של הנתבע, לרבות ביחס לספרות הרפואית אליה הופנה, ואף תמך מסקנתו במקורות ספרותיים אותם הביא מטעמו.
...
לטענת הנתבע, יש לדחות את התביעה על יסוד חוות דעתו של המומחה הראשון, אשר היתה מנומקת, בהירה ומפורטת, בניגוד לחוות הדעת של המומחה הנוסף אשר נפלו בה פגמים רבים.
לפיכך, אין מקום לאמץ את חוות דעתו של המומחה הנוסף, ויש לדחות את התביעה על יסוד חוות דעתו של המומחה הראשון ד"ר קרסיאנסקי ו/או לחילופין למנות מומחה שלישי.
מכל האמור לעיל עולה, כי מדובר בחוות דעת שהיא מנומקת בפירוט רב, עניינית ומקצועית, ויש להעדיפה על חוות הדעת הקודמת לה. ראשית, כפי שנקבע בפסיקה, כאשר ישנן שתי חוות דעת של מומחים, בית הדין יעדיף את זאת המיטיבה עם המבוטח; על אחת כמה וכמה שבפני המומחה הנוסף עמדו חומר רפואי רב יותר וכן תשתית עובדתית מפורטת יותר בעניינו של התובע.
בנסיבות העניין, ישלם הנתבע לתובע הוצאות משפט בסך 1,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בגובה 4,000 ₪, וזאת בתוך 30 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו