לא אוכל לקבל טענה זו: העתירה לבג"ץ הוגשה נגד מתוה הגז, ואילו אנו עוסקים בחוזה שקדם לו, ואשר המתוה לא בחן הוגנות המחיר שנקבע בו. יתרה מכך, טענת מעשה בית דין נדונה ונדחתה בבר"ע נזרי (פסקות 15-16): בית המשפט העליון דחה בקשת רשות ערעור על החלטתי מיום 23.11.2016 שבה נדחתה בקשת המשיבים לסלק על הסף את הבקשה לאישור תובענה ייצוגית בשל פסק הדין שניתן בבג"ץ מתוה הגז.
לעומת זאת, במקום שבית המשפט סבר כי תעריף החשמל הושפע מדווח לא אמיתי של חח"י, למרות הפנים הציבוריות של התובענה הייצוגית, החליט בית המשפט העליון לאשרה (רע"א 3456/13 חברת החשמל לישראל נ' שליידר פסקות עז-עט (29.8.2017), בקשה לד"נ נדחתה בדנ"א 7161/17 שני נ' שליידר (4.2.2018)).
לענין זה די לעיין במכתב שהעביר מר דורון אהרן לחברי מליאת רשות החשמל ביום 13.6.2012 (סומן מב/54), שבו בקש למנוע את אישור הוצאות הגז הטבעי של חח"י. וכך אמר (עמ' 2 בסעיף א.): "...למחיר הגז ישנה השפעה מכרעת על תעריפי החשמל שישלמו הצרכנים ואין צורך להכביר במילים. במהלך השימוע ראינו הקף גדול מאוד של יצרנים שאדישים למחיר הגז, הן בגלל המצוקה הכמותית אותה משמר המונופול והן בשל הכסוי התעריפי המלא מצד רשות החשמל". גם רו"ח אילן שגב סבר כי העלויות העודפות מועברות לצרכני חברת החשמל, אם כי לא באופן אחיד ביניהם (עמ' 4-2 בחוו"ד המשלימה).
...
אף על פי כן החלטתי לדחות את בקשת האישור, משום שאינה עומדת בתנאי סעיף 8(א)(2) בחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006, במובן ש"תובענה ייצוגית אינה הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין".
סיכום
כאמור לעיל החלטתי לדחות את בקשת האישור, הן משום שעילת התביעה לא הוכחה, אף לא לכאורה, במובן שאין ראיה לכך שמחירו של הגז הטבעי בחוזה חח"י בלתי הוגן, הן משום שענייננו אינו עומד בדרישת סעיף 8(א)(2) בחוק תובענות ייצוגיות.
למרות האמור, החלטתי שלא לחייב את המבקשת בתשלום הוצאות כלשהן.
סבורני כי ראוי לעודד תביעות מסוג זה, בין השאר באמצעות הכוונה של פסיקת הוצאות (לשימוש בפסיקת הוצאות ככלי לניווט מושכל של תובענות ייצוגיות ראו גם אלון קלמנט "קווים מנחים לפרשנות חוק התובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006" הפרקליט מט 131, 164 (תשס"ז – תשס"ח)).