המבקשים הגישו ביום 19.4.17 כתב תביעה שכנגד על סך 159,589 ₪, מתוכם 8,160 ₪ בגין תשלומי מע"מ שלא שולמו, 25,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין צ'קים שבוטלו, 26,429 ₪ בתוספת מע"מ בגין יתרת התשלום המגיעה למבקשים לטענתם, ועוד 100,000 ₪ בגין עוגמת נפש שנגרמה למבקשים.
דיון והכרעה
סעיף 32(א) לחוק הבוררות קובע:
"בית המשפט רשאי, על פי בקשת בעל-דין, להפחית שכר שקבע הבורר שלא על דעת בעלי-הדין, אם ראה שהשכר מוגזם, ורשאי הוא לפי זה לצוות על החזרת סכומים ששולמו לבורר לחשבון השכר, והכל כשאין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות".
סעיף 32(ב) לחוק הבוררות קובע:
"לא ייזקק בית המשפט לבקשה להפחית שכר שהוגשה לפני מתן פסק הבוררות או אחרי עבור התקופה האמורה בסעיף 27(א)".
סעיף 27(א) לחוק הבוררות קובע:
"לא ייזקק בית המשפט לבקשת ביטול שהוגשה כעבור ארבעים וחמישה יום מיום מתן הפסק, אם ניתן בפני המבקש, או מהיום שנימסר למבקש, על ידי הבורר או על ידי בעל-דין, העתק הפסק, אם ניתן שלא בפניו; בית המשפט רשאי להאריך את התקופה האמורה, אף אם כבר עברה, מטעמים מיוחדים שיירשמו...".
סעיף ט' לתוספת הראשונה לחוק הבוררות קובע:
"צווה הבורר על בעל-דין דבר הכרוך בניהול הבוררות, וללא סיבה מוצדקת לא מילא בעל-הדין אחרי הצוו, רשאי הבורר, לאחר שהתרה בבעל-הדין, לדחות את התביעה, אם ניתן הצוו נגד תובע, או למחוק את ההגנה ולפסוק בסכסוך כאילו לא התגונן הנתבע, אם ניתן הצוו נגד נתבע".
בספרה "בוררות דין ונוהל" (מהדורה רביעית) מציינת פרופ' סמדר אוטולנגי ז"ל, כי הכלל הוא שבורר זכאי לקבל שכר עבור מילוי תפקידו כבורר, אלא אם הצדדים הסכימו עימו במפורש שיכהן בלא שכר (שם, כרך א', ע' 475).
ביום 28.1.19 שלח המבקש למשיב את מכתב ה"מחאה" השני, שאף הוא צוטט לעיל, ונפתח במילים: "ראשית תודה להסכמתך, להסדר התשלומים שהצעתי וצ'קים יועברו אליכם היום", ובהמשך ציין: "לא תארתי לעצמי את עלויות הבוררות שפשוט אני מתקשה לעמוד בהן".
גם כאן, אין באמירה בדבר עלויות הבוררות והקושי הכלכלי של המבקש, משום "מחאה" כנטען, בפרט לנוכח העובדה כי המבקש טרח לציין בהדגשה בהמשך המכתב: "לגופו של עניין אעמוד בכל ההתחיבויות, כפי שעמדתי עד היום".
יתרה מזאת, לא רק שאין במכתבים אלו משום מחאה כנטען, אלא גם שהמסגרת בה נגבה שכרו של בורר בהתאם לתעריף שעתי, ובהתאם להתקדמות הליך הבוררות, מייצרת לצדדים מעין "תחנות-ביניים" לתשלום, והתשלומים נעשים באופן תקופתי.
לא בכדי בית המשפט המחוזי ציין:
"...אינני סבור כי לאור החשש המובן מעימות עם הבורר יש להטיל חובת מחאה על צדדים לבוררות תוך כדי הליך הבוררות כתנאי לפניה לבית המשפט, אך עדיין חלה חובה על הצדדים, אשר נוכחים לדעת תוך כדי הליכי הבוררות כי הם נדרשים לשלם סכומי שכר טירחה מופרזים לעמדתם, ליזום לכל הפחות פנייה (רצוי משותפת) לבורר לצורך קבלת הערכות עלויות עתידיות של הליכי הבוררות, והגבלת שעות העבודה במידת הצורך, שאחרת עלול לגבור אינטרס ההסתמכות של הבורר אשר השקיע את שעות עבודתו, בהנחה לפיה הוא יהיה זכאי לקבלת התשלום לשעת עבודה עליו סוכם, על פני אינטרס הצדדים".
אכן, ניתן להבין את החשש המובנה של בעל דין בהליך בוררות מפנייה לבורר להגבלת שכרו או הגבלת שעות העבודה או אף בקשה למתן הנחה כלשהיא.
...
סיכומו של דבר: בכל הנוגע לטענת המבקש בדבר שכר "מוגזם" של המשיב, לא מצאתי לקבלה.
סיכומו של דבר
המבקש לא הראה כי מתקיימים התנאים המצדיקים את הפחתת שכר הבורר מכוח סעיף 32(א) לחוק הבוררות, ועל כן יש לדחות את הבקשה.
כאמור, הבקשה נדחית.