מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להכללת חוב מזונות בהפטר במסגרת צו שיקום כלכלי

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 28.2.2019 ניתן צו כנוס לנכסי החייב, לבקשתו.
על אף האנטרס הכלכלי בשיקומו של החייב, נוכח אופיו הייחודי של חוב המזונות ובשים לב כי מדובר בחריג, תופעל הסמכות שבסעיף 69(א)(3) במשורה ובמקרים חריגים בלבד בהם תונח דעתו של בית המשפט כי החייב פעל בתום לב לאורך כל תקופת צבירת חובו ומצבו אינו בעל אופק שיפור [ראה בע"מ 2255/19 פלוני נ' פלונית )23.02.2020); רע"א 3175/19 אבן חיים נ' מדינת ישראל (8.8.2019)].
סוף דבר נוכח כל האמור, בקשת החייב לכלול את מלוא חוב המזונות במסגרת ההפטר נדחית.
...
אני מקבל כי החייב בעצמו נזקק היום לקצבאות ולסיוע נוסף מחברים או מצדדים נוספים.
ספק בעיני האם ראוי כי עניין זה יוסדר בפני ערכאה זו אולם משהדבר מוסכם על המל"ל, ובשים לב לגילו של החייב ולהיקף חוב המזונות, סבורני כי האיזון הנכון הוא לקצוב את הקיזוז בשיעור של 10% עד להגיעו של החייב לגיל 70.
סוף דבר נוכח כל האמור, בקשת החייב לכלול את מלוא חוב המזונות במסגרת ההפטר נדחית.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים והפכתי בנספחי העמדות שהוצגו לי מצאתי לדחות את בקשת החייב לכלול את חוב החייב למל"ל (חֶלֶף מזונות) בגדר ההפטר.
כנקודת מוצא לדיון, וכך קובע גם סעיף 175 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי תשע"ח – 2018, יש לומר את הברור מאליו: חוב מזונות שהחבות בו היא על פי פסק דין אינו בר הפטר בהליך אלא אם היתקיימו נסיבות חריגות.
בגדר "נסיבות חריגות" המצדיקות הכללת חוב מזונות עבר בגדר הפטר יש לבחון את אלה: (א) כושר הפרעון הנוכחי של החייב ועד כמה צפוי הוא להשתנות; (ב) קיום נכסים בבעלות החייב; (ג) נסיבות הווצרות החוב; (ד) האם מדובר בחוב עבר או בחוב הממשיך להיצבר; (ה) חלוף הזמן מעת יצירת החוב ; (ו) האם החייב עשה מאמצים לפרוע את החוב; (ז) האם החייב חב עדיין בסיפוק צרכי הקטין או שמא מדובר בחוב עבר המאבד מאופיו המקורי; (ח) האם אי שמיטת החוב תיפגע בזכות החייב או הזכאי למזונות לקיום בכבוד? ; (ט) תום ליבו של החייב (המהוה שיקול מרכזי) ביצירת החוב בגדריו נבחן אם הייתה מניעה אמתית לשלם את המזונות או שמא החייב השתמט מתשלום.
גילו של החייב כיום מקבל חשיבות משנית ביחס למצבו הבריאותי, לכושר הישתכרותו לצפי לשינוי בכושר הישתכרות זה. מהמלצת הנאמן לצוו שקום כלכלי עולה כי לא אותרו נכסים בבעלות החייב אותם ניתן לממש.
...
בנסיבות אלה אין מנוס מלקבוע כי חוב המזונות אותו מבקש החייב לשמוט נוצר בחוסר תום לב. עם זאת, העובדה שאין הצדקה לשמוט את חוב המזונות אינה משמיעה מסקנה לפיה אין להתחשב בחייב בשל מצבו הנוכחי הקשה כיום.
לסיכום, בקשת החייב לכלול את חוב המזונות למל"ל בגדר ההפטר נדחית.
עם זאת, אני מורה כי הליכי הגבייה נגד החייב בהם נקט המל"ל יוקפאו כנגד קיזוז סך חודשי של 10% מן הגמלה המשולמת לחייב לטובת כיסוי חוב החייב למל"ל וזאת ככל שלא יחול שינוי לטובה במצב החייב.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבקשה טען ב"כ החייב כי חוב המזונות נגבה במסגרת תיק הוצאה לפועל אשר ניסגר בשנת 2004 מחמת חוסר מעש ולאחר מכן ניפתח שוב בסוף שנת 2013.
בקשת החייב לכלול את חוב המזונות למל"ל מתקבלת בחלקה כך שמחצית חוב זה תיכלל בגדר ההפטר שניתן לחייב בצו השקום הכלכלי.
...
יישום השיקולים הנזכרים אלה על נסיבות המקרה מוביל למסקנה כי ראוי לכלול את מלוא חוב המזונות של החייב כלפי הזכאית למזונות בגדר ההפטר שניתן לו ולהחריג מחצית חוב מזונות העבר של החייב למל"ל. אפרט את שיקולי: מעמדת המל"ל עולה כי חלק הארי של חוב מזונות העבר הוא כלפי הזכאית למזונות.
מכאן נובעת מסקנה כי היחיד לא עמד בנטל להראות כי ניסה לשלם את המזונות לזכאית למזונות אך הדבר לא עלה בידו וזאת, למצער, לתקופה מפסיקת המזונות עד האירוע המוחי בשנת 2006.
כיוון שראינו כי בעניין הכללת חוב מזונות העבר למל"ל מתחולת ההפטר קיימים שיקולים לכאן ולכאן, אני סבור כי איזון ראוי בין השיקולים מביא למסקנה כי יש להחיל את ההפטר שניתן ליחיד על מחצית חוב מזונות העבר למל"ל. לסיכום: בקשת החייב לכלול את חוב מזונות העבר לזכאית למזונות מתקבלת בחלקה, הבקשה מתקבלת במלואה ביחס לחוב מזונות העבר לזכאית למזונות כפוף לכך שב"כ החייב ימציא לעיוני תוך 14 יום תצהיר ערוך כדין של הזכאית למזונות שיפרט כי היא מודעת לגובה חוב המזונות שהחייב חב לה והיא מוותרת על גבייתו.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עובר לדיון שהתקיים בעיניינו עתר היחיד כי חוב המזונות יכלל במסגרת ההפטר שיינתן לו. בבקשתו, היחיד ביקש ליתן לו צו הפטר מחוב המזונות, בהיתחשב בנסיבותיו ובכלל זה מצבו הרפואי הירוד, גילו, והכרה בו כבעל נכות רפואית בשיעור 53% וכנעדר כושר עבודה בשיעור של 100% לצמיתות.
בהתאם לסעיף 175 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח-2018, חוב מזונות אינו בר הפטר אלא אם היתקיימו נסיבות חריגות בעטיין ראוי לכלול אותו בהפטר.
...
הנאמן הצטרף לעמדת המוסד לביטוח הלאומי וסבר כי יש לדחות את הבקשה.
בסיכומם של הדברים - לאחר שבחנתי טענות הצדדים לא שוכנעתי כי מתקיימות בענייננו הנסיבות החריגות המצדיקות הפטר מחוב המזונות.
נוכח החלטתי דלעיל, ולאור קיומו של חוב לרשות האכיפה והגבייה, יודיעו הנאמן והממונה בתוך 15 ימים מהיום, האם ניתן ליתן ליחיד הפטר מיתר חובותיו ללא צורך בקיום דיון.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה להכללת חוב המזונות בהפטר, קשורה בהמלצה להפטר לאלתר, מאחר וככל שחוב המזונות לא יופטר אזי החייב יוותר חדל פירעון, דבר שלכאורה עשוי ליגרור ביטול ההליך נוכח סעיף 286(א) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח-2018 (להלן: "החוק").
עוד נקבע בפסיקה כי בבוא בית המשפט להכריע האם היתקיימו נסיבות חריגות המצדיקות הכללת חוב המזונות בהפטר עליו לבחון את השיקולים הבאים: כושר הפרעון הנוכחי של החייב ועד כמה צפוי הוא להשתנות; נכסים בבעלות החייב; נסיבות הווצרות החוב; האם מדובר בחוב עבר או בחוב הממשיך להצטבר; חלוף הזמן מעת יצירת החוב; האם החייב עשה מאמצים לפרוע את החוב; האם החייב חב עדיין בסיפוק צרכי הקטין או שמא מדובר בחוב עבר המאבד מאופיו המקורי; האם אי שמיטת החוב תיפגע בזכות החייב או הזכאי למזונות לקיום בכבוד; תום ליבו של החייב ביצירת החוב בגדריו נבחן אם הייתה מניעה אמתית לשלם את המזונות או שמא החייב השתמט מתשלום (ראו: ע"א 1003/09 מקבילי נ' כונס הנכסים הרישמי (4.1.2010); רע"א 7940/13 קצקה נ' כונס הנכסים הרישמי (29.1.2014) וחדל"פ (שלום ת"א) 61397-09-20 כץ נ' סויד (נאמן) (16.3.2022)).
מתן הפטר לאלתר מעיון בהמלצת הממונה למתן צו שקום כלכלי, מתברר שלחייב אין פוטנציאל הישתכרות משמעותי ואף לא אותרו נכסים בני מימוש.
...
הכללת חוב המזונות בהפטר לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי יש מקום לכלול את חוב המזונות בהפטר, ואנמק.
סבורני שכיום ניתן להכריע באופן שונה.
החלטתי מתייחסת למזונות עבר בגין ילדים בגירים אלו, כך שהחוב שינה, אפוא, את טיבו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו