מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה להיתר להקמת מבנה למיון ומחזור פסולת: היבטים סביבתיים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הבקשה להיתר בניה בבקשה להיתר בניה, שהגישה חן המקום ביום 7/11/12, ב"תאור הבקשה" מצוין: "מבנה למיון ומיחזור פסולת, כולל משרדים ומרכז מבקרים". אזכיר כי ההגדרה של "מיון" בתמ"א 4/16 היא: "הפרדת פסולת לסוגיה לצורך שימוש חוזר ו/או מיחזור". לא נאמר בבקשת ההיתר כי מבקשים להקים מיפעל לייצור RDF.
תסקיר השפעה על הסביבה מעניין לעמוד על ההבדל המהותי בין שני מסמכים, שהוכנו עבור חן המקום ולבקשתה, ע"י אותה חברה (חב' יוזמות), האחד – תאור המקום לקראת סקר סביבתי, מאוקטובר 2012 (נספח 7 בכרך הנספחים מטעם חן המקום), והשני – תסקיר השפעה על הסביבה, מספטמבר 2013 (נספח 11 בכרך הנספחים הנ"ל).
...
הואיל ומסקנתי היא, כי בענייננו מדובר בתחנת מעבר, הרי שלא ניתן לפי התמ"א להקימה ללא תכנית מפורטת, וקביעת ועדת הערר לאפשר עקרונית מתן היתר בניה לחן המקום (על אף שלא הוגשה תכנית מפורטת) היא בלתי חוקית, ונעשתה בחוסר סמכות, ועל כן דינה להתבטל.
לאור כל האמור לעיל, אני מקבל את העתירה ומבטל את החלטת ועדת הערר מיום 4/12/14.
העתירה של חן המקום בתיק 22980-03-15 נדחית, ללא צו להוצאות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לצורך הפעלת כל תא הטמנה, תבוצע קודם הכשרת השטח, אשר תיכלול עבודות עפר להכשרת תאי הטמנה, איטום קרקעית ודפנות, בנית דרכי גישה והכשרת משטחים להצבת מבנים ומתקנים.
עפ"י סעיף 10 לכתב האישום, תנאי ההיתר הזמני, קבעו בין היתר כי: - הגשת תכניות – לפני הקמת מטמנה או תא חדש או תשתיות לתכלית נוספת באתר הפסולת, יש להגיש לנותן האישור את התכניות הרלוואנטיות; - תשתית איטום ונקוז תשטיפים – נקבע כי במשטחי ההטמנה תותקן מערכת למניעת חלחול בכל מקום בו צפוי מגע בין הפסולת לבין הקרקע.
לאחר ניתוח עדויות אלה נקבע כי ניתן להבין מגירסתם, כי השלכת פסולה ומיונה, להבדיל מהטמנתה, הותרה גם בשלבים נוספים מעבר לשלב א', כי הותר להם למיין פסולת לצרכי מחזור אף בתאים ללא איטום, ובוצע מיון בפועל על-ידי עובדים זרים, אשר נהגו לעשות זאת לאחר השלכת הפסולת עובר לסיום יום העבודה.
באשר למערער 2 נקבע כי על אף שהוכח כי יש בהרשעתו כדי לפגוע בו הן ברמה האישית, בהיבט המקצועי ובהיבט הכלכלי, ולמרות נטילת האחריות לפני שירות המבחן, הרי הרשעותיו הקודמות אינן מאפשרות נקיטה בהליך החריג של המנעות מהרשעה במקרה דנן.
מטרתו הוא "מתן הנחיות סביבתיות לחפירה, מיון ופינוי פסולת מאתרי סילוק פסולת סגורים"; שנית, נקבע בנוהל כי "אינו מהוה תחליף...לכל מיסמך סביבתי אחר שידרש היזם להכין" (ראו החלק המודגש בעמוד הראשון לנ/7), ושלישית, נקבע כי העבודות תבוצענה רק לאחר אישור התכניות לפי תנאי המשרד לאיכות הסביבה (ראו פרק ח' לנוהל) .
מסקנה זו מבקשים המערערים להסיק ממספר ראיות; ראשית, מעדותה של גלוריה כי היא אישרה להטמין פסולת ביניין לאחר מיון בכל שלב אף מחוץ לשלב א' והם מפנים לעדותה של גלוריה בעמוד 92 ובעמוד 94 לפרוטוקול ; המקור השני למסקנה זו הוא נ/5א שהוא מיסמך מטעם העדה גלוריה המוביל למסקנה הנ"ל; המקור השלישי הוא עדותה של העדה גלוריה במישטרה ת/42 , שם, כך לטענת המערערים, מודה גלוריה כי היא אישרה ביצוע פעולות בתא מס' 5 (שאין מחלוקת כי הוא מחוץ לשלב א') ובין היתר לערום ערימות של פסולת ביניין ללא תשתיות איטום; המקור הרביעי, הוא שכל גורמי המיקצוע מכירים את ההוראה לקלוט פסולת למיין ולהכין ערימות מחוץ לשלב א'.
...
משכך, "נוכח הרשעת הנאשמים בעבירות על חוק רישוי עסקים, כפמורט ארוכות לעיל, וכיוון שהצדדים לא התמקדו בהגדרת ופירוש המושג "אתר שנקבע לכך" המצויין בסעיף 7 (ד) לעיל, הגעתי לכלל דעה שלא יהיה זה ראוי להרשיע את הנאשמים בגין המעשים המיוחסים להם מכוח חוק שמירת הניקיון גם בהקשר דנן".
כל פרשנות אחרת תביא למסקנה כי מותר להשליך פסולת באתר שייעודו מבחינה תכנונית הוא אתר לקליטת פסולת אלא שהרשויות טרם התירו לפעול בו. לפיכך חל על הנאשמים איסור לשליך פסולת בשלבים ב-ד, כפי שחל איסור על צד שלישי להשליך פסולת באותם שלבים מאחר והלשכת פסולת באותם בלשים טרם הותרה ובאותו שלב שבו בוצעה העבירה לא היה ברור אם תותר.
לסיכום: לסיכום, הערעור שהגישו המערערים על הכרעת הדין נדחה בזאת, ואילו הערעור שהגישה המאשימה מתקבל באופן חלקי באופן שהערעור על זיכוי הנאשמים מעבירות לפי חוק המים נדחה והערעור על המאשימה על זיכוי הנאשמים מעבירות על פי חוק שמירת הניקיון מתקבל באופן שבנוסף לעבירות שבהן הורשעו הנאשמים בהכרעת דינו של בית משפט קמא, יורשעו הנאשמים- כולם, בעבירות שיוחסו להם בניגוד לחוק שמירת הניקיון (עבירות בניגוד לסעיף 13 (ב) (1) ו- 13(ג)(א1)(א) יחד עם סעיף 2 וכן בעבירות בניגוד לסעיף 13(ב)(4א) יחד עם סעיף 7(ד) לחוק שמירת הניקיון.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

במהלך הפגישה הובהר למבקשים, שגריסת הפסולת הקיימת, והעבודות בקרקע כגון גידור והצבת מבנים יבילים, מצריכה היתר הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ואילו להיבטים הסביבתיים יש צורך באישור המשרד והמועצה האזורית.
במהלך השימוע הובהר למבקשים כי מיון, ניפוי ומחזור פסולת, וכן הקמת תחנת מעבר לקליטת פסולת הן פעולות המחייבות קבלת רישיון עסק.
במועד שאינו ידוע במדויק למשיבים, אך לכל המאוחר ביום 1.2.10, החלו המבקשים בבצוע עבודות בשטח, ביום 20.7.10, הוגשה בקשה להיתר זמני להקמת תחנת מעבר ובצוע עבודות הוצאה, קליטה, מיון וגריסת פסולת בנין.
...
לא מן הנמנע כי היה מקום להיעתר לבקשה, ואולם, בשל העובדה כי בתחילת ההליכים המשפטיים שהתנהלו בתיק זה לא היו הצדדים מיוצגים ועל מנת ליתן למבקשים את יומם בבית המשפט ולהימנע מתחושתם שלפיה לא ניתנה להם ההזדמנות (חרף דיונים רבים שהתקיימו בעניינם) לבסס את הגנתם, מצאתי שלא להיעתר לבקשה להורות על בקשה המחיקה כמפורט לעיל.
בענייננו, כאמור לעיל, לא מצאתי להיעתר לבקשה, טענות המבקשים נדחו, לא מצאתי כי המבקשים הצליחו להרים את הנטל להוכיח כי הרשות פעלה כנגדם במזיד או כי ניסתה לסכל את מאמצי המבקשים לפעול בשטח.
על פניו, מהמסמכים שצורפו לתיק בית המשפט עולה, כי ניתנו למבקשים הזדמנויות להסיר את המחדלים, להכשיר את האזור על מנת שניתן יהיה לקבל אישור המשרד להגנת הסביבה והם לא עשו כן. נכון אמנם כי במקומות מסוימים מצאתי כי התנהלות הרשות אינה נקייה מקשיים, אך אין בכך כדי להיעתר לבקשה להורות על ביטול כתב האישום ואין בכך כדי להצדיק את התנהלות המבקשים, אשר הודו בביצוע העבירות המיוחסות להם בכתב האישום.
סוף דבר: סיכומו של עניין הבקשה למחיקת כתבי האישום בשל טענת הגנה מן הצדק נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בעתירה שבפני מבוקש לבטל את החלטת המשיבה 1 – המועצה הארצית לתיכנון ובניה (ועדת המשנה להקלות מתמ"א 3) – (להלן: "ועדת המשנה") מיום 2.7.13 בה נדחתה בקשת העותרת לקבל היתר לשימוש חורג לתחנת מעבר למיון פסולת גושית במקרקעין המצויים, על פי תמ"א 3 (תכנית מתאר ארצית לדרכים), בתחום רצועת דרך המיועדת להרחבת כביש ארצי מס' 2 (להלן "ההחלטה" ו"הדרך" בהתאמה).
ביום 29.4.02 כ- 4 שנים לאחר הקמת תחנת המעבר ושנתיים לאחר הגשת כתב האישום הגישה העותרת, לראשונה, בקשה להיתר לשימוש חורג להקמת תחנת מעבר לפסולת גושית.
להלן נוסח ההחלטה שהתקבלה: "הועדה, לאחר שבחנה את הבקשה, סבורה שאין מקום לאשר את הבקשה מהנימוקים הבאים: על אף החשיבות הרבה של התחנה, מבחינה תחבורתית מדובר בתקדים לאישור שימוש חורג בתחום זכות הדרך. בהיבט של שמירה על שילטון החוק אין מקום להעתר לבקשה של אתר הקיים כ-15 שנה ללא האישורים הנדרשים על פי דין – עובדה שגם מטילה בספק את הטענה בדבר זמניות השמוש". החלטה זו היא נושא העירעור שבפני.
העותרת התבקשה להתייחס למספר נושאים: האם השמוש המבוקש אינו מהוה סטייה ניכרת; האם העותרת קיבלה היתר להצבת שני מבנים יבילים במקום; תרומתה הייחודית של העותרת לאיכות הסביבה.
כ"כ הטילה הועדה בספק בנכונותה של העותרת לפנות את המקרקעין בבוא העת כאשר תתבקש לכך על ידי מע"צ. החלטת הועדה לדחות את הבקשה לשימוש חורג חרף חשיבותו הרבה של אתר מחזור הפסולת לעיר נתניה לוקה בחוסר סבירות.
לא היתה מחלוקת לגבי התועלות הסביבתיות של תחנת המעבר לעיר נתניה והיא נועדה למנוע השלכת פסולת גושית ברחבי העיר על ידי משתמשים המתעצלים לנסוע לאתר השלכת פסולת מחוץ לנתניה.
...
מטעם זה אני דוחה את טענת העותרת בדבר חוסר סבירות בהחלטת הוועדה.
בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה מס' 8.100 שכותרתו "שיקולי שר או נציג במוסדות התכנון" קובע כי נציג מוסד תכנון חייב להפעיל שיקול דעת עצמאי ולשקול שיקולים תכנוניים עצמאיים סוף דבר העולה מהאמור הוא כי העתירה נדחית.
העותרת תשלם לכל אחד מהמשיבים את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הבקשה כוללת 40,465 מ"ר בניה של שטחים עקריים וכ- 2,240 מ"ר שטחי שרות לפי החלוקה הבאה: מבנים ומתקנים: מתקן למיון והפרדת פסולת; מתקן לעיכול אנאירובי; מערך תעלות קומפוסטציה; צובר לביוגז; גנרטורים להפקת חשמל מביוגז; מתקנים וצנרת לטפול באוויר.
סעיף 5 לתמ"א 1 קובע: "אתר פסולת יוקם על פי תכנית מפורטת העומדת בהוראות תכנית זו או בהיתר על פי תכנית זו או על פי כל דין". סעיף 8.3.1.1 לתמ"א 1 קובע: "במקום שבתכנית מפורטת יועדו מקרקעין לתעשיה לסוגיה או למתקנים הנדסיים, יהיה גם תחנת מעבר ואתר השבה במשמע, גם אם לא נאמר כך במפורש, ככל ואין בתכנית המפורטת כוונה אחרת משתמעת." סעיף 8.3.3 לתמ"א 1 מורה כי: "על בקשה להיתר יחולו הוראות סעיף 5 בשינויים המחוייבים" הוראות סעיף 5 בתמ"א 1 כוללות, בין היתר, דרישה להכנת תסקיר השפעה על הסביבה, או מיסמך סביבתי, כתנאי למתן היתר בניה להקמת מתקן פסולת.
הקמתו התבקשה מכח תמ"א 4/16 ותכנית 805 ואושרה על ידי הוועדה המקומית רשל"צ. מדובר באתר פסולת על שטח של 20 דונם הכולל בינוי של מאות מטרים כאשר פעילות המיון והטיפול בפסולת נעשית באוויר הפתוח ותוצרי הליך המיחזור נערמים בשטח הפתוח באתר (נספח ז' לתגובת היזם).
הוועדה המחוזית קבעה כי בנסיבות הענין, חלופת השפד"ן היא החלופה המתאימה בשל "יתרונות החלופה בהיבטים תפעוליים, התאמה לשימושי קרקע קיימים, זמינות הקרקע וזמינות סטאטוטורית. החלופה קיבלה התאמה נמוכה יחסית בקריטריונים של התאמה לייעודי קרקע מאושרים וערכי טבע, בשל מיקומה הקרוב יחסית לחוף הים [...] אך גם בקריטריונים אלו יש לציין כי החלופה ממוקמת בצמידות דופן למיתקני תשתית קיימים ובתחום מאושר סטאטוטורית להקמת מתקנים הנדסיים. בשל סיבות אלו נבחרה חלופת השפד"ן כמתאימה ביותר לקידום אתר פסולת באיזור המרכז." המועצה הארצית אימצה מסקנה זו. המועצה הארצית היתה ערה לכך שבכל הנוגע להצגת חלופות מאקרו התבקש היזם להציג את העבודה שנעשתה על ידי ועדת המכרזים אגב פירסום המיכרז ובחינת גורמי המדינה במסגרת גיבוש המיכרז אתר מתאים להקמת המתקן, והניח (ובצדק) כי במסגרת המיכרז ביקשו גורמי המדינה ממשרד האוצר וממשרד להגנת הסביבה לאתר את האתר המתאים ביותר להקמת המתקן.
...
המועצה הארצית הגיעה למסקנה זו לאור טענת היזם והמומחים מטעמו שהגנרטורים אליהם התייחס המומחה מטעם העותרות, לצורך השוואה, אינם יכולים להוות ענין להשוואה וכן לאור עמדת המשרד להגנת הסביבה שאמון על שנושא.
הפרויקט עבר "סגירה פיננסית". לפני העמדת המימון להקמת המתקן בחנו הגורמים המממנים את כל ההיבטים הטכניים והכלכליים של הפרויקט ונתנו הסכמתם להעמדת מימון בגובה של כמיליארד ש"ח רק לאחר שהגיעו למסקנה שמדובר בפרויקט בעל איתנות כלכלית גבוהה.
סוף דבר אני דוחה את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו