בקשת קרנית לבחון הטלת סנקציות על היחיד לאור היתנהלותו בהליך שלפניי.
בקשת הנאמנת
הנאמנת טענה לפניי כי המלצתה והמלצת הממונה הן לביטול ההליכים וזאת מכמה סיבות:
מחדליו של היחיד רבים והם כוללים פגור בתשלום החודשי של 6 חודשים, זאת על אף שהתשלום החודשי עומד על 150 ₪ בלבד;
דוחות אשר מוגשים עם אסמכתות דלות או ללא אסמכתות כלל;
תהיות לגבי תלוש השכר של היחיד אשר מועסק על ידי אחיו ואינו כולל הפרשות פנסיוניות או חופשות (בהתאם לתלוש היחיד מקבל במשכורת בסך קבוע של 3,000 ₪), זאת על אף שבתלוש מצוין כי היחיד עובד 186 שעות, היינו משרה מלאה;
מדובר בהליך שלישי של היחיד, כאשר שני הליכים קודמים בוטלו על רקע מחדלים;
תהיות של הנאמנת ביחס לאופן יצירת החובות;
טענות ביחס להתנהלות היחיד ביחס להסתלקותו מעזבון הבת שלטענת הנאמנת מהוים "חוסר תום לב מובהק וקיצוני". ביחס לתום הלב של היחיד ציינה הנאמנת כי ביום 4.7.22 נערך ליחיד בירור במסגרתו לא ציין היחיד דבר אודות הסתלקותו מעזבון ביתו המנוחה, אודות התאונה או אודות התביעה.
בסעיף 183(א) לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "החוק") נקבע כי:
"מצא בית המשפט בהליכי חידלות פרעון שניפתחו לבקשת יחיד, כי מיתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצוו לשקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חידלות הפרעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים היזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצוו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצוו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
בסעיף 163(ג)|(1) לחוק נקבע כי:
"(1) בהליכי חידלות הפרעון, היחיד עשה אחד מאלה: (א) נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים; (ב) לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה; (ג) הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חידלות הפרעון".
לעניין זה נקבע כי:
"... סעיף 183 לחוק חידלות פרעון קובע כי בית המשפט רשאי לבטל "צו לפתיחת הליכים" שניתן בהליכי חידלות פרעון שניפתחו לבקשת חייב, אם היתקיימו הנסיבות המפורטות בסעיף 163(ג)(1), ובכלל זה אם החייב "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל את ההליכים". גם הנסיבות הנוספות המפורטות באותו סעיף, שהתקיימותן מאפשרת ביטול ההליך – אי-שתוף פעולה עם הנאמן או עם "הממונה" והפרת ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חידלות הפרעון – אף הן ממקדות את המבט בהתנהלות החייב במסגרת ההליך ונועדו למנוע ניצול ההליך לרעה .
...
בסעיף 183(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "החוק") נקבע כי:
"מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה".
בסעיף 163(ג)|(1) לחוק נקבע כי:
"(1) בהליכי חדלות הפירעון, היחיד עשה אחד מאלה: (א) נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים; (ב) לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה; (ג) הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון".
לעניין זה נקבע כי:
"... סעיף 183 לחוק חדלות פירעון קובע כי בית המשפט רשאי לבטל "צו לפתיחת הליכים" שניתן בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת חייב, אם התקיימו הנסיבות המפורטות בסעיף 163(ג)(1), ובכלל זה אם החייב "נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל את ההליכים". גם הנסיבות הנוספות המפורטות באותו סעיף, שהתקיימותן מאפשרת ביטול ההליך – אי-שיתוף פעולה עם הנאמן או עם "הממונה" והפרת ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון – אף הן ממקדות את המבט בהתנהלות החייב במסגרת ההליך ונועדו למנוע ניצול ההליך לרעה .
על אף האמור, לאור התנהלותו חסרת תום הלב הקיצונית של היחיד כפי שפורטה מעלה והתחושה הקשה שעולה מהתנהלותו, בשים לב לפרמטרים שצויינו בסעיף 22 לרע"א 663/21 שייח יוסף מנאר נ' הממונה על הליכי חדלות פירעון- מחלקת ערעורים (20.6.21) ובשים לב להלכה שנקבעה בע"א 8673/13 גמיל אלקצאצי נ' כונס הנכסים הרשמי (2.4.14) אני סבור שמקרה זה שייך למקרים החריגים שבהם נכון לקבוע תקופת צינון משמעותית ביותר ועל כן אני קובע תקופת צינון של שנתיים וחצי להגשת בקשה נוספת להליך של חדלות פירעון.
עוד אני קובע כי הגשת בקשה חדשה תהיה כפופה לתשלום סך חד פעמי לקופת הממונה בסך של 3,000 ₪.