טענות המבקשת
סעיף 353א לחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן: "החוק"), קובע חזקה שבדין, לפיה עם הגשת תביעה לבית המשפט ע"י חברה בע"מ, תחויב החברה בהפקדת ערובה לתשלום הוצאות הנתבע, ועל החברה התובעת מוטל הנטל לסתור חזקה זו.
בנוסף, קיימות בעניינינו ראיות מוצקות המחזקות חזקה זו. מעיון בנסח החברה של המשיבה שבמאגר רשות התאגידים עולה, כי על בעל המניות והדירקטור היחידי של המשיבה, הוטלה הגבלה בתיק הוצל"פ מספר 0519732-05-21.
בבואו להפעיל שיקול דעתו, יאזן בית המשפט בין זכות הגישה של המשיבה לערכאות, לבין זכותה של המבקשת להחזר הוצאות באם תזכה במשפט.
...
טענות המשיבה
דין הבקשה להידחות בהיותה סתמית, האמור בה נטען בעלמא ולא צורף לה תצהיר לאימות הטענות העובדתיות המועלות בה.
הבקשה מוגשת במטרה לסכל את בירור התובענה, והתנהגותה של המבקשת נגועה בחוסר תום לב ובהיעדר ניקיון כפיים.
דיון והכרעה
סעיף 353א' לחוק, שכותרתו "ערובה להוצאות משפט" קובע כהאי לישנא:
"הוגשה לבית משפט תביעה על ידי חברה או חברת חוץ, אשר אחריות בעלי המניות בה מוגבלת, רשאי בית המשפט שלו הסמכות לדון בתביעה, לבקשת הנתבע, להורות כי החברה תיתן ערובה מספקת לתשלום הוצאות הנתבע אם יזכה בדין, ורשאי הוא לעכב את ההליכים עד שתינתן הערובה, אלא אם כן סבר כי נסיבות הענין אינן מצדיקות את חיוב החברה או חברת החוץ בערובה או אם החברה הוכיחה כי יש ביכולתה לשלם את הוצאות הנתבע אם יזכה בדין".
ברע"א 4128/17 LAUDERBAIE YACHTS LTD (חברה זרה) נ' טאוב, פסקה 14 (29.6.2017), סיכם השופט דנציגר את ההלכה אודות סעיף 353א' לחוק ופירט כיצד יש לבחון בקשה להפקדת ערובה על ידי תאגיד בערבון מוגבל לפי סעיף 353א' לחוק , כדלהלן:
"אשר לחיובה של החברה בהפקדת ערובה; ... על פי סעיף 353א לחוק, בית המשפט רשאי לחייב תובע המאוגד כחברה בעירבון מוגבל או חברת חוץ להפקיד ערובה להבטחת הוצאות המשפט של הנתבע במידה ותביעתו תידחה. לכלל זה ישנם שני חריגים: בית המשפט מצא כי נסיבות העניין אינן מצדיקות את חיוב החברה בערובה; או שהחברה הוכיחה כי יש ביכולתה לשלם את הוצאות הנתבע. תכליתו העיקרית של סעיף 353א לחוק היא להפיג את החשש שמא נתבע שזכה בדין לא יוכל להיפרע בגין הוצאותיו מתובע המסתתר מאחורי ישות משפטית ערטילאית נטולת נכסים [...] הלכה היא כי בניגוד לכלל במקרה של תובע אישי, כאשר מדובר בחברה-תובעת חיוב בהפקדת ערובה הוא הכלל והפטור הוא החריג. הנטל להוכיח כי יש הצדקה לפטור את החברה התובעת מהפקדת ערובה מוטל על כתפיה. בבוא בית המשפט לבחון האם יש מקום לחייב את החברה התובעת בהפקדת ערובה על פי סעיף זה, עליו לבצע בחינה תלת שלבית [...]. בשלב הראשון, נבחנת יכולתה הכלכלית של התובעת לעמוד בהוצאות שתפסקנה מבחינה כלכלית. בכלל זה, בית המשפט יביא בחשבון את מצבה הכלכלי של התובעת, את סכום התביעה, מהות ההליך הצפוי, לרבות מורכבותו, הצורך במומחים או גילויים חריגים, שכר הטרחה הצפוי וסיכויי התביעה. אם במסגרת בחינה זו התובעת לא הצליחה להוכיח כי יש ביכולתה לעמוד בהוצאות הנתבע במידה ותביעתה תידחה, הדיון עובר לשלב השני. בשלב השני, בית המשפט יבחן האם ישנן נסיבות המצדיקות מתן פטור מהפקדת ערובה. בשלב השלישי, בית המשפט קובע את גובה הערובה. בשלבים השני והשלישי, בית המשפט נדרש לאזן בין זכות הגישה לערכאות לבין זכותו של הנתבע לקניין, .... כמו כן, בקביעת הערובה רשאי בית המשפט להתחשב בנכונותם של בעלי השליטה בחברה לערוב באופן אישי להוצאות".
מן הכלל אל הפרט
השלב הראשון- בחינת מצבה הכלכלי של המשיבה
המשיבה מאשרת בתגובתה לבקשה כי מצבה הכלכלי אינו מן המשופרים (סעיפים 9 ו- 15 לתגובה).
השלב השלישי – גובה הערובה
משהגעתי למסקנה כי על המשיבה להפקיד ערובה להוצאות המבקשת, אבחן להלן את גובה הערובה הנדרשת.
לאור המקובץ לעיל, אני נעתר לבקשה ומורה למשיבה להפקיד בקופת בית המשפט ערובה להבטחת הוצאות המבקשת והנתבעת 2 בסך 100,000 ₪.