ביום 16.12.2010 פורסמה למתן תוקף התכנית ש/1403 - שטחי מסחר ותעסוקה "מול זיכרון" (להלן "התכנית המשביחה"), אשר תכליתה "פיתוח מיתחם, מסחר ותעסוקה תוך כדי הסדרת מעמדו של מרכז מסחרי שהוקם במסגרת של שימוש חורג ביעוד של תעשיה".
לאור התכנית המשביחה, הועדה הנפיקה שומת היטל השבחה לשני המגרשים.
גם במקרה זה הגישה הועדה המקומית ערעור לביהמ"ש העליון במסגרת עע"מ 1251/19 הועדה המקומית לתיכנון ובניה שומרון נ' בר יהודה בע"מ (27.5.20)) , אשר נדחה בהסכמה בפס"ד שניתן ביום 27.5.20 נוכח העובדה כי מתן האישור על-ידי הועדה הוא בגדר "מעשה עשוי", לאחר שהאישור ניתן והרישום בוצע.
במקביל, ביום 6.1.2019, הגישה הועדה המקומית הודעה לועדת הערר במסגרת הערר הראשון בה נכתב, כי בהתאם להחלטת ועדת הערר מיום 17.11.2013, בדבר הקפאת ההליכים ביחס למגרש הצפוני עד להכרעה בהליכים המשפטיים שהתנהלו בבית המשפט העליון ומשהליכים אלו מוצו- הועדה המקומית מבקשת לחדש את הליכי הערר ביחס למגרש זה, כן להוציא שומת היטל השבחה מתוקנת בהתאם לסמכותה על פי דין.
חזוק למסקנתי זו אני מוצא בעובדה שהשמאי המייעץ בהנחיותיו לצדדים שניתנו ביום 22.5.16 לשם יישום ההחלטה הקודמת, הורה לחברה להגיש "עיסקאות השוואה בהן נמכרו שטחים בייעוד מסחרי ממרכזי קניות הדומים ככל האפשר במאפייניהם לנשוא הערר. עיסקאות ההשוואה יהיו מקרקעין ולא קרקע". על החלטה זו החברה השיגה בפני ועדת הערר בטענה כי בקשת השמאי המייעץ לא מתיישבת עם ההחלטה הקודמת, וועדת הערר החליטה לדחות השגה זו בהחלטתה מיום 17.7.17 בהסבירה "לא מצאנו כי המסמכים שנדרשו הצדדים להגיש לשמאי המייעץ נוגדים את הנחיות ועדת הערר או אינם סבירים. לפי כך אין הצדקה כי נתערב בהליך התלוי ועומד בפני השמאי המייעץ..".
· הפרשנות בה דגל השמאי המייעץ היא פרשנות אפשרית להנחית ועדת הערר בהחלטתה הקודמת, מה גם, כפי שהסביר השמאי המייעץ, עיסקאות השכירות להשוואה אותן הציגה החברה רחוקות מעיסקאות השוואה רלוואנטיות מדמי שכירות.
...
חיזוק למסקנתי זו אני מוצא בעובדה שהשמאי המייעץ בהנחיותיו לצדדים שניתנו ביום 22.5.16 לשם יישום ההחלטה הקודמת, הורה לחברה להגיש "עסקאות השוואה בהן נמכרו שטחים בייעוד מסחרי ממרכזי קניות הדומים ככל האפשר במאפייניהם לנשוא הערר. עסקאות ההשוואה יהיו מקרקעין ולא קרקע". על החלטה זו החברה השיגה בפני ועדת הערר בטענה כי בקשת השמאי המייעץ לא מתיישבת עם ההחלטה הקודמת, וועדת הערר החליטה לדחות השגה זו בהחלטתה מיום 17.7.17 בהסבירה "לא מצאנו כי המסמכים שנדרשו הצדדים להגיש לשמאי המייעץ נוגדים את הנחיות ועדת הערר או אינם סבירים. לפי כך אין הצדקה כי נתערב בהליך התלוי ועומד בפני השמאי המייעץ..".
· הפרשנות בה דגל השמאי המייעץ היא פרשנות אפשרית להנחית ועדת הערר בהחלטתה הקודמת, מה גם, כפי שהסביר השמאי המייעץ, עסקאות השכירות להשוואה אותן הציגה החברה רחוקות מעסקאות השוואה רלוונטיות מדמי שכירות.
מכל האמור, ההשבחה עומדת על סך 56,673,456 ₪ (חלף 52,167,788 ₪ כקביעת ועד הערר) וההיטל מחצית סכום זה.
הוצאות המשפט
הצדדים, שניהם, השיגו כנגד החלטת ועדת הערר מיום 7.11.23 בגדרה הועדה המקומית חויבה לשם הוצאות משפט לחברה בסך 20,000 ₪ בצירוף מע"מ. עיינתי בהחלטה ובטענות הצדדים, ולא ראיתי הצדקה להתערבות במסקנה זו, שכן לוועדת הערר שיקול דעת רחב בקביעת הוצאות המשפט וההתערבות ראוי לה כי תעשה במקרה יוצא דופן – וזה לא המקרה.
סוף דבר
מורה על דחיית ערעור החברה, וגם על דחיית ערעור הוועדה המקומית למעט התיקון שקיבל ביטוי בפסקה 68 שלעיל.