רקע והבקשה שלפני
לפני בקשה לסילוק התביעה על הסף, לחילופין לעיכוב הדיון בה עקב הליך תלוי ועומד ולהארכת המועד להגשת כתב הגנה עד להכרעה בבקשה זו.
ברקע הדברים מיסמך הנחזה להיות שטר חוב (להלן: "השטר") אשר הוגש על ידי המבקשת לבצוע בלישכת ההוצאה לפועל והמשיבים הם לכאורה החייבים על פיו.
בע"א 243/83 עריית ירושלים נ' אלי גורדון, פ"ד לט(1) 113, 128 (11.2.1985) (להלן: "פס"ד גורדון") בפיסקה 13 דן בית המשפט העליון במקרים בהם תשתית עובדתית מקימה, לכאורה, עילת תביעה מכח שתי עוולות ובשאלה האם ניתן לתבוע בגין אותן עובדות מכח עוולה מסויימת לאחר שהטענה לעוולה אחרת מכח אותן עובדות עצמן נדחתה וכך הסיק (ההדגשות כאן ובציטוטים להלן הם שלי ואינן במקור, אלא אם יאמר אחרת) –
"המחוקק קבע יסודות מסוימים, אשר בהתקיימם מגבשים אחריות בעוולת הנגישה. אם יסודות אלה אינם מתקיימים, אין אחריות בנגישה. אך לא נובע מכאן, כי אין אחריות כלל. "לענין הנגישה, אין בה כל סימן המצביע על הסדר שלילי" .
ברם, סוגיית היחס בין פירסום לשון הרע המוגן על פי סעיף 13 לחוק לעוולת הרשלנות באותו מעשה גופו מעוררת קשיים מעט יותר מורכבים נוכח ההגנה המוחלטת שמקנה סעיף 13 והעובדה שקיבלת תביעה בגין אותן עובדות מכח עוולה אחרת שהיא מעין "עוולת סל" או "עוולת מסגרת", דוגמאת עוולת הרשלנות, תשמוט לכאורה את הקרקע מתחת להגנת הסעיף.
"
על מנת להניח באופן ברור את המסגרת הדיונית לדיון הנוכחי אביא גם את דברי בית המשפט העליון בעיניין כרמלי הנזכר בפסק הדין דלעיל, וכך נאמר שם תוך היתייחסות מפורשת לקביעה בפס"ד גורדון (ע"א 558/84 מזל כרמלי נ' מדינת ישראל, פ"ד מא(3) 757, 788 (22.7.1987) פסקה 8 לחוות דעת כב' השופט בך, דעת הרוב) –
"בע"א 243/83 [6] המדובר היה בהגשת תביעות פליליות נגד אדם בשל עבירות שבוצעו באמצעות מכונית, שהייתה בעבר שייכת לו, אך שבעת ביצוע העבירות לא הייתה עוד בבעלותו. בשל מחדלים ומעשי הזנחה מרובים מטעם רשויות הערייה נוצר מצב קפקאי, בו הוטלו על התובע קנסות ובו הושם אף במעצר על לא עוול בכפו. תביעתו של הנ"ל, שהייתה מבוססת על עוולת ה"נגישה", לפי סעיף 60 לפקודה, נדחתה, מהטעם שסעיף זה דורש הוכחת זדון מצד הנתבע, והעירייה לא פעלה מתוך זדון.
עיון בסעיף 7(ב) לחוק העונשין מלמד כי זה אינו עוסק בקבלת דבר במירמה כלל ועיקר והסעיף הרלוואנטי הוא סעיף 415 לחוק זה, שזו הוראתו – "המקבל דבר במירמה, דינו - מאסר שלוש שנים, ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו - מאסר חמש שנים".
בפסיקה נקבע לגבי עבירה זו (כאן מתוך ע"פ 5102/03 מדינת ישראל נ' דני קליין (4.9.2007) פסקה 32) – "היסוד העובדתי בעבירה כולל יסוד של טענה כוזבת, וכן קבלת דבר מכח אותה טענה, כאשר בין שני הרכיבים קיים קשר סיבתי".
בכתב התביעה דנן מתוארת אמנם תשתית עובדתית נטענת שניתן להתייחס אליה כאל טענה כוזבת מצד המבקשת – הגשת השטר לבצוע הגם שלא היה מקום לעשות זאת ואף תוך הטעיית פקידי לישכת ההוצאה לפועל, כמובן מבלי שיהיה בכך כדי לקבוע בשלב זה כל ממצא בשאלה האם הטענה אכן כוזבת אם לאו טרם שהעניין התברר בבית המשפט לגופו.
...
לטענת המבקשת ההגנה חלה גם אם יתברר בסופו של דבר שפתיחת תיק ההוצאה לפועל היתה שגויה, נוכח הפסיקה ביחס לתחולת הגנה זו.
באשר לעילת התביעה בגין קבלת דבר במרמה ופיצוי בגין הפרת חוזה טוענת המבקשת כי מדובר בעילה שעדיין לא נולדה מאחר שלא קבלו מאומה מכח אותו שטר בשלב זה.
עתירת המבקשת לעיכוב ההליך נשענת על העובדה שההתנגדות לביצוע השטר אמורה להידון לפני כב' הרשם הבכיר חג'וג' כאשר מדובר בעניין שר לטענתם בינו לבין ענייננו מתקיימת חפיפה מלאה.
האמור עד כאן מוליך למסקנה כי ביחס לענייננו חלים הן הסדר שלילי והן חפיפה מלאה בין העובדות עליהן בוססו עילות לשון הרע ורשלנות בכתב התביעה ועל כן יש להחיל את כלל הדחיקה ולקבוע כי מאחר שחלות על התביעה בעילת לשון הרע ביחס לעובדות מקרה זה הוראות סעיף 13(5) לחוק לא ניתן לתבוע בגין אותה תשתית עובדתית מכח עוולת הרשלנות.
בנסיבות אלה דין התביעה לפיצוי בעילת הפרת חוזה להמחק על הסף.
סיכום
לאור האמור, התביעה במלואה מסולקת על הסף, כאשר העילה בגין עצם פתיחת תיק ההוצאה לפועל – אם מכח עוולת פרסום לשון הרע ואם מכח עוולת הרשלנות – נדחית על הסף וביחס לעילות הנוספות נמחקת על הסף.