כעת לפניי בקשה לסעד זמני בעירעור המורה לרשות האוכלוסין שלא להרחיק מישראל את המבקש ולא לנקוט נגדו הליכי אכיפה אחרים, עד להכרעה בעירעור שהגיש על פסק דינו של בית הדין לעררים (כב' הדיינת מיכל צוק-שפיר בערר (ת"א) 1447/19 מיום 31.8.20), במסגרתו נדחה ערר המבקש על החלטת רשות האוכלוסין וההגירה (להלן: הרשות), לדחות את בקשתו להשוואת מעמדו למעמדה של המבקשת, שהנה מבקשת מקלט, בהתבסס על סעיף 12ג לנוהל הטיפול במבקשי מקלט מדיני בישראל (נוהל 5.12.0012, להלן: הנוהל).
ביום 9.3.20 הוגשה הודעה מעדכנת מטעם המבקשים מהן עלה כי בקשת המקלט של המבקשת מוקפאת, יחד עם כלל בקשות יוצאי דארפור, וכי ההליכים העקרוניים בבית המשפט העליון (בג"ץ 7552/17 ובג"ץ 4630/17) נדחו למועד לא ידוע, וכי ניתן צו על תנאי המורה לרשות לנמק מדוע לא ייקבעו כללים מנחים לבדיקת בקשות מקלט של יוצאי חבל דארפור ומדוע לא יינתן לכל יוצאי חבל דארפור הממתינים להכרעה בעיניינם רישיון א/5.
עוד טוענים המבקשים כי בית הדין קבע, כפי שאכן נקבע בפסיקה, כי ככל שמתארכים הליכי בקשת המקלט, כך עולה הצורך לידון גם במעמדם של מי שהכירו בישראל, אך, בית הדין לא היתייחס לכך שהתארכות ההליכים במקרה זה נבעה תחילה מחוסר האפשרות של אזרחי דארפור להגיש בקשות מקלט, ובהמשך, הקפאת בקשות המקלט עד להחלטות בית המשפט העליון בעתירות שהוגשו בעיניין זה.
עוד טוענים המבקשים כי בית הדין לא דן, בשל סרובו לידון בעיניין העקרוני, בפסקי דין שהמציאו המבקשים, הדומים לעניינם, שם הושווה מעמדם של בני זוג בנסיבות דומות מאד לשלהם, לעיתים אף בהסכמת הרשות.
הרשות מתייחסת לסעיף 12ג' לנוהל, ולפיו מי שנמלטו ונרדפו בארצם, והגיעו לישראל כזוג ובקשו מקלט, לא ירחיקו אותם למדינתם עד שבקשתם תדון ותוכרע, גם אם הבקשה של אחד מהם נדונה והוכרעה מהר יותר.
בנוסף, בית הדין ערך לכאורה בפסק דינו בחינה פרטנית כשעמד על טובת הקטינה ועל האפשרות, שהעלה בית הדין עצמו לראשונה כי התא המשפחתי יעבור, כיחידה אחת, לחוף השנהב.
...
סוף דבר
לאור האמור לעיל ניתן בזאת צו המונע נקיטת הליכי אכיפה נגד המבקש 2, שיהיה רשאי להישאר בישראל עד להכרעה בערעור לגופו.