קוזליק ורעייתו הבהירו כי אינם מעוניינים לברר את טענותיהם בעיניין עמלות ההתראה במסגרת תביעות הבנק וטענו כי הם "שומרים" אותן להליך הייצוגי, ובהתאם ביקשו לפרוע את מלוא סכום החוב ככל שהוא נוגע לעמלות ההתראה; בעוד בנק דיסקונט עמד על כך שתנתן הכרעה בסוגית עמלות ההתראה במסגרת תביעות הבנק מהטעם שהדבר יהווה מעשה בית דין כלפי קוזליק.
טענות הצדדים
קוזליק טוען כי אף שהחלטת העיכוב עניינה לכאורה רק בעיכוב הליכים, הלכה למעשה היא סותמת את הגולל על בקשת האישור – כך משום שאם תביעות הבנק יתקבלו בהתייחס לעמלות ההתראה, אזי קוזליק יהיה מנוע מלטעון טענות בנושא בקשת האישור מחמת מעשה בית דין; וככל שהן יידחו, לא תעמוד לו עילת תביעה אישית – ודי בכך כדי שבקשת רשות העירעור תיתקבל.
יתרה מכך, מבקשת רשות העירעור עולה במפורש כי תביעות הבנק הן שהמריצו את קוזליק להגיש את בקשת האישור בגין עמלות ההתראה.
...
למען הסדר, יצוין כי על פי הנטען בבקשת רשות ערעור, נכון להיום הסכום שנגבה עבור עמלות ההתראה עומד על 5 ש"ח ואולם עד לשנת 2015 (שזו מרבית התקופה הרלוונטית לבקשת האישור) שיעורו היה בסך 68 ש"ח.
במהלך הדיון בבקשת האישור, ביקשו הבנקים לעכב את בירורה עד למתן הכרעה בתביעות הבנק; וביום 23.8.2018 נעתר בית המשפט המחוזי לבקשה וקבע כי הדיון בבקשת האישור יעוכב עד שיינתן פסק דין חלוט בתביעות הבנק – החלטת העיכוב, כהגדרתה לעיל.
מסקנה זו אף מתחזקת, לגישת הבנקים, לנוכח ההלכה שלפיה נתבע נדרש להציג את מלוא טענות ההגנה שעומדות לו בקשר לעילת התביעה; ומשבחר שלא לעשות כן, הוא אינו רשאי להעלותן בהליך המאוחר שכן קמה נגדו טענת "השתק הגנה". הבנקים מוסיפים וטוענים, כי דווקא עיכוב הדיון בתביעות הבנק אינו עולה בקנה אחד עם שיקולי מדיניות ראויים; שכן אם בקשת האישור הייתה מתבררת עדיין נדרש היה לדון בתביעות הבנק, גם אם בהפחתת סכום עמלות ההתראה.
מסקנה זו בדבר החלתו של "השתק הגנה" בענייננו, כוחה יפה במיוחד בהינתן שמי שמבקש לשמש כתובע מייצג, שיכונה להלן – התובע המייצג (וכמוהו גם בא כוח מייצג), מוטלת עליו חובה לייצג את הקבוצה שבשמה הוא פועל בדרך הולמת ובתום לב (סעיפים 8(א)(3) ו-8(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות).
הנגזר מן האמור הוא כי ככלל אין לאפשר לתובע המייצג לנקוט בהליך ייצוגי שכל תכליתו לשמוט את הקרקע מתחת לתביעה אחרת שמתנהלת נגדו (או חלק ממנה); והתנהלות מעין זו מעלה חשש של שימוש לרעה בהליכי משפט וספק אם היא מתיישבת עם חובת תום הלב שמוטלת על התובע המייצג – ואולם אינני קובעת מסמרות בנדון.
על יסוד כלל האמור, ולנוכח היקף ההתערבות המצומצם בשיקול דעתה של הערכאה הדיונית בהחלטות מעין אלה, התוצאה היא שבקשת רשות הערעור נדחית.