מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לגילוי חומר חקירה: ליקויים ברשימת חומר החקירה

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עיקר חשיבות ההוראה נימצאת בחומר שלא הועבר לעיון הנאשם, שכן במקרה זה "מהווה הרשימה אמצעי יחיד לצורך השלמתה של ירעת ההגנה, קבלת החלטות מושכלות לגבי הגשת עתירה לגילוי ראיה, או בקשות להרחבת חומר החקירה" (בש"פ 6820/09 גבאי נ' מדינת ישראל, פסקה ט' (10.9.09).
בשים לב להצהרות ב"כ המשיבה אודות הטיפול בבקשות ב"כ המבקש, איני מוצאת בשלב זה להורות על ביטול כתב האישום – סעד משמעותי וכבד משקל – וניתנת היזדמנות למשיבה להשלמת החומרים במתוה שיפורט להלן: ב"כ המבקש יעביר לב"כ המשיבה עד ליום 24.2.20 רשימה מפורטת וממוספרת של חומרי החקירה החסרים והפניות ממוקדות לליקויים ברשימת חומר החקירה שברשותו.
...

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתעודה הראשונה נחסה כל פרט או מידע שיש בגילויו כדי לפגוע בעיניין צבורי חשוב, באשר הם עלולים: "לסכן שלומם של בני אדם; לפגוע בשיתוף הפעולה של הציבור עם מישטרה; לחשוף שיטות עבודה ודרכי פעולה של המישטרה ולפגוע ביעילות פעולותיה; לסכל פעולות חקירה עתידיות". בדומה, צוין בתעודה השניה והשלישית כי גילוי כל פרט או מידע המפורטים בה יש בו כדי לפגוע בעיניין צבורי חשוב, באשר הם עלולים "לחשוף שיטות עבודה ודרכי פעולה של המישטרה ולפגוע ביעילות פעולותיה". בהתאם לתעודות החיסיון הועברו להגנה רשימות של חומרי החקירה החסויים וכן רשימה של תיק ההפעלה של הסוכן, ובכללה חומרי חקירה החוסים תחת תעודת החיסיון.
נטען כי הסרת החיסיון מהותית לצורך הגנת הנאשמים, בין היתר לצורך ביסוס טענת "הגנה מן הצדק", לפיה ייטען כי בהתנהלות רשויות האכיפה נפלו ליקויים חמורים ומחדלים, בעטיים לא גדעו את פעילות האירגון באיבה, ולא מנעו את התעצמותו והמשך פעולתו של האירגון.
המסגרת הנורמאטיבית העתירה לגילוי ראיה הוגשה בהתאם לסעיף 45(א) לפקודת הראיות, הקובע כדלקמן: "אין אדם חייב למסור, ובית המשפט לא יקבל, ראיה אם שר הביע דעתו, בתעודה חתומה בידו, כי מסירתה עלולה לפגוע בענין צבורי חשוב, אלא אם מצא בית המשפט הדן בדבר, על-פי עתירת בעל דין המבקש גילוי הראיה, כי הצורך לגלותה לשם עשיית צדק עדיף מן הענין שיש לא לגלותה, ובהליך פלילי – כי הראיה עשויה להועיל להגנת הנאשם ומידת התועלת שבה להגנה עולה על העניין שיש לא לגלותה, או שהיא חיונית להגנת הנאשם". הוראת החוק הקבועה בסעיף 46(א1) לפקודת הראיות, מוסיפה על האמור בקבעה כי בגדר ההחלטה האם להסיר את החיסיון, על בית המשפט לשקול, בין היתר: "...את הקשר שבין החומר החסוי לגדר המחלוקת בין בעלי הדין, בשים לב לגירסת ההגנה, את הקשר שבין החומר החסוי לראיות הגלויות וחומר חסוי אחר בתיק, ואת קבילות החומר החסוי ומשקלו הצפוי אם יוגש כראיה במשפט...". בית המשפט העליון הבהיר בפסיקתו את הוראות החוק בעיניין עתירה לגילוי ראיה חסויה, וקבע כי ככל שהחומר החוסה תחת תעודת החיסיון חיוני להגנת הנאשם, הרי שיש להורות על גילויו לנאשם ללא עריכת איזון עם האנטרס הצבורי המוגן על ידי החיסיון, והוטעם כי ככל שהמאשימה תעמוד על רצונה להמנע מחשיפת המידע, באפשרותה לחזור בה מכתב האישום.
...
המסגרת הנורמטיבית העתירה לגילוי ראיה הוגשה בהתאם לסעיף 45(א) לפקודת הראיות, הקובע כדלקמן: "אין אדם חייב למסור, ובית המשפט לא יקבל, ראיה אם שר הביע דעתו, בתעודה חתומה בידו, כי מסירתה עלולה לפגוע בענין ציבורי חשוב, אלא אם מצא בית המשפט הדן בדבר, על-פי עתירת בעל דין המבקש גילוי הראיה, כי הצורך לגלותה לשם עשיית צדק עדיף מן הענין שיש לא לגלותה, ובהליך פלילי – כי הראיה עשויה להועיל להגנת הנאשם ומידת התועלת שבה להגנה עולה על העניין שיש לא לגלותה, או שהיא חיונית להגנת הנאשם". הוראת החוק הקבועה בסעיף 46(א1) לפקודת הראיות, מוסיפה על האמור בקבעה כי בגדר ההחלטה האם להסיר את החיסיון, על בית המשפט לשקול, בין היתר: "...את הקשר שבין החומר החסוי לגדר המחלוקת בין בעלי הדין, בשים לב לגרסת ההגנה, את הקשר שבין החומר החסוי לראיות הגלויות וחומר חסוי אחר בתיק, ואת קבילות החומר החסוי ומשקלו הצפוי אם יוגש כראיה במשפט...". בית המשפט העליון הבהיר בפסיקתו את הוראות החוק בעניין עתירה לגילוי ראיה חסויה, וקבע כי ככל שהחומר החוסה תחת תעודת החיסיון חיוני להגנת הנאשם, הרי שיש להורות על גילויו לנאשם ללא עריכת איזון עם האינטרס הציבורי המוגן על ידי החיסיון, והוטעם כי ככל שהמאשימה תעמוד על רצונה להימנע מחשיפת המידע, באפשרותה לחזור בה מכתב האישום.
לאחר ששקלתי בכובד ראש את טענות הצדדים בעניין זה, וכן את מכלול הנתונים שהוצגו לפני במהלך הדיונים שהתקיימו במעמד צד אחד, באתי לכלל מסקנה כי האמור במסמך 92 אינו חיוני להגנת הנאשמים, ואף באיזון בין התועלת שעשויה להיות בו להגנת הנאשמים לבין עוצמת הפגיעה באינטרס הציבורי שתיגרם מחשיפתו, גובר הצורך להותיר את החיסיון על כנו.
אשר על כן, דין העתירה להידחות גם בהיבט זה. ניתנה היום, כ"ג אב תש"פ, 13 אוגוסט 2020, בהעדר הצדדים.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבה הציגה לעיוני את מלוא המסמכים שהיוו בסיס לפרפראזה 137, ולאחר הדיון הגישה מסמכים נוספים בהקשר זה. כל התכתבות בקשר לבקשת החוקר ואיל קבלאן (מיסמך המסומן 129 ברשימת חומר חקירה) לקבל היתייחסות גורם מקצועי של המשרד להגנת הסביבה בעיניין התגובה הכימית עם האויר של החומר שהיה מצוי, לכאורה, במיכל 205 ותשובת הנמען לבקשה: המשיבה השיבה בדיון שנערך ביום 25.6.19 כי לא התקבלה תשובה לפנייה של מר ואיל קבלאן המפורטת במסמך המסומן 129.
על כן בצדק העירה המדינה גם כי העידר של פרטים כגון עורך המסמך ומס' העמודים אינו מהוה בהכרח ליקוי ברשימה מקום שפרטים אלה ברורים וגלויים על פני המסמך וממילא אין בכך כדי לפגוע באפשרות להתמצאות בחומר.
לאחרונה קבע כב' סגן הנשיא משה דרורי כי כל קשר בין הפרקליטות לבין גורמי חקירה, כגון חוקרת ילדים, מחייב תעוד מדוקדק שיהווה חומר חקירה שיש לגלותו לסניגור, כדבריו בת"פ 31257-06-13 מדינת ישראל נ' פלוני [פורסם בנבו] (29.3.18) (פסקה 635): "קשר בין הפרקליטות לבין גורמי חקירה, הן במישטרה, ולא כל שכן במשרדי ממשלה אחרים (חוקרת ילדים ממשרד הרווחה, או פתולוג ממשרד הבריאות), מחייב תעוד מדוקדק: אם מדובר בפנייה בכתב – עליה להמצא בתיק, והיא חלק מחומר הראיות החיוני לניהול הגנתו של הנאשם, אם הפנייה היא בעל פה... יש להעביר "תורה שבעל פה" זו למסמך בכתב, שיימצא בתיק, ויהווה חומר חקירה, שעל הפרקליטות לגלותו לסניגור".
...
מכאן שהבקשה בעניין זה של המבקשים - נדחית.
בקשה זו מהווה בקשה להשלמה ואין להיעתר לה במסגרת בקשה לפי סעיף 74 לחסד"פ, הגם שייתכן ולהעדר פירוט כאמור יהיו השלכות במישור הראייתי, באשר לקבילות חיוות הדעת או משקלה.
סוף דבר, הבקשה מתקבלת באופן חלקי ועל המשיבה להעביר לידי המבקשים את החומרים אותם מצאתי בגדר חומרי חקירה, כמפורט לעיל.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

]הערר לפניי ערר לפי סעיף 74(ה) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: החסד"פ), על החלטתו של בית המשפט המחוזי ירושלים (השופט א' גורדון) אשר ניתנה ביום 14.6.2022 בבע"ח 16345-06-22, ואשר במסגרתה נדחתה בקשת העוררים לקבלת חומרי חקירה ורשימת חומרי חקירה אשר לשיטתם נחוצים להם לשם הגנתם בהליך המתנהל נגדם בת"פ (מחוזי י-ם) 3386-04-18 (להלן: ההליך העקרי).
העוררים טוענים כי רשימת חומרי החקירה אינה עומדת באמות המידה שנקבעו בפסיקתנו בעיניין זה – זאת, מאחר שהרשימה כוללנית ולא ברורה; כך למשל הפנו אותנו העוררים לכותרת הבאה: "שלושה קרטונים המכילים פנקסי חשבוניות, חומר הנהח"ש, יומנים ומסמכים שונים בתפזורת". נטען כי המדינה עצמה, במסגרת הדיון בהליך העקרי, הודתה כי ישנם תמלילי חקירה חסרים אשר טרם הועברו להגנה – משכך, ברי הוא כי רשימת חומרי החקירה שנמסרה לעוררים בתחילת ההליך לוקה בחסר.
בהקשר זה, אבהיר את המובן מאליו: גילוי מאוחר של חומר חקירה מחייב את המדינה לתקן את הצהרתה הקודמת, שכן הצהרת המדינה באשר לחומרי החקירה אשר נמצאים בידה או תחת שליטתה, והם רלבאנטיים למשפטו של הנאשם, היא הצהרה מחייבת שהנאשם ובאי-כוחו רשאים לסמוך על אמיתותה בניהול הגנתם.
...
דיון והכרעה כפי שהוסבר לעוררים במהלך הדיון, דין הערר להידחות.
באשר לחומרים ספציפיים שבא-כוח העוררים מבקש לקבל לידיו, ושלטענת המדינה אינם כלולים בחומרי החקירה, וחלקם אף אינם קיימים – סבורני כי ביחס לכל אלו על העוררים להגיש בקשה מתאימה לפי סעיף 108 לחסד"פ במסגרת הדיון בהליך העיקרי.
אשר על כן, הערר נדחה.

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בקשה למחוק את כתב הקובלנה, ובקשה לחייב הקובל לגלות חומרי חקירה.
עוד טען ב"כ הנאשם 1 כי כתב הקובלנה לוקה בחסר, משלא צוינו פרטים מזהים של עדי התביעה, לא הועבר כל חומר חקירה מאת הקובל לנאשמים, והודעתו בכתב של הקובל לפיה העדים סירבו לשתף עמו פעולה, לא נתמכה בתצהיר מטעמו, ואף הקובל עצמו טרם הגיש תצהיר לתמוך בעובדות נשוא כתב הקובלנה.
בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנירשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום שבידי התובע.
...
האם הקביעה הנ"ל של בית המשפט העליון מובילה למסקנה כי הקובל חייב להמציא לנאשם תצהיר עדות ראשית שלו ושל העדים מטעמו, שעה שעדויותיהם של אלה לא מתועדות בכתב, בין במסגרת חקירה משטרתית ובין בנסיבות אחרות? בית המשפט העליון, בפסק הדין הנ"ל, קבע, לעניין זה, כי הוראת סעיף 77 (א) לחסד"פ בצירוף הוראת סעיף 79 לחסד"פ מובילות למסקנה כי : " יש לחייב את הקובל להגיש הודעה כתובה של עדי התביעה
סוף דבר אני מוחק את הקובלנה כנגד הנאשמים 1 ו- 2.
אני קובע דיון, לבירור תחולת חובת הגילוי והעיון, בעניינו של נאשם 3, ליום 4/1/24 שעה 13:00.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו