התכנית מגדירה מסגרת לפיתוח רובע ערוני חדש ושילובו בתכנון העירוני הכולל, תוך חזוק הבסיס הכלכלי של העיר, ובכלל זאת מתוה תיכנון מתארי המאפשר את הקמתן של כ-13,700 יחידות דיור (מתוכן כ-2,000 יחידות לדיור בר השגה), שטחי מסחר ותעסוקה, בנייני ציבור, שטחים צבוריים פתוחים ומיתקני ספורט, פארק ערוני, מערכת דרכים, מרכז תחבורה, תשתיות ומתקנים הנדסיים.
ביתרת השטחים אשר נכללים בגדרי התכנית והמצויים מחוץ לתחום מיגבלות הבניה של תמ"א 2/4, נקבעו בתכנית המופקדת פריסת שימושים ויעודי קרקע מגוונים, וכן נקבעה המסגרת הכמותית של הבניה לסוגיה.
התכנית מציעה תשתיות עירוניות משמעותיות לעיר חולון ולסביבתה, ובין היתר דרך עורקית המחברת בין מחלף "קוממיות" לבין מחלף "הסיירים", המהוה חיבור רוחב נוסף בין כביש מס' 4 לבין כביש מס' 20 (נתיבי איילון), וכן קו רכבת קלה (ירוק) בחלק המערבי של התכנית, בתחום הבניה הרוויה.
המועצה הארצית בחרה לפתוח את הדיון בסוגיית שטח פארק החולות, תוך שהדגישה לעניין זה את איזון האינטרסים הנידרש, תדיר, בגדרי הליכי תיכנון, הן בכלל, הן בפרט במקרה הנידון לפניה, בציינה, כי (סעיפים 47-48 להחלטתה):
"התכנית מעלה על סדר היום את המתח בין אינטרסים שונים, חשובים כולם: המתח שבין שימוש ופיתוח מחד גיסא, לבין צרכי שמירת הטבע מאידך. בין צורכי ההווה מחד גיסא לבין שמירה על משאבים לטובת הדורות הבאים מאידך".
המועצה הארצית עמדה, תחילה, על חשיבותה של ההגנה והשמירה על שטחים פתוחים, ערכי טבע ואיכות הסביבה, בציינה לעניין זה, כך (סעיפים 49-50 להחלטתה):
"מוסדות התיכנון בישראל מכירים בחשיבותה של ההגנה והשמירה על שטחים פתוחים, ערכי טבע ואיכות הסביבה כשיקול תיכנוני בעל משקל רב. ... צורך זה בשימור השטחים הפתוחים התחזק עד מאד בעת האחרונה, שכן מדינת ישראל הפכה לאחת המדינות הצפופות ביותר בעולם המערבי. בהעדר תיכנון מתאים, השטח הבנוי ילך ויכסה את שטחי הנוף הפתוח, וכך יבואו לידי כליה ערכי הטבע והמורשת מבלי שניתן יהיה להחזיר את גלגלי הזמן והסביבה....שטחים פתוחים הכוללים ערכי טבע ייחודיים, בית גידול לבעלי חיים וצמחים חלקם נדירים וחלקם בסכנת הכחדה ומקום לפנאי, נופש וטיולים, מהוים משאב צבורי שיש לשמרו ביתר שאת ושיש לחנך את הציבור לשמירה עליו."
לצד זאת, המועצה הארצית עמדה גם על הצורך הצבורי במתן מענה לצרכי הפיתוח ולפתרונות דיור (סעיפים 51-54 להחלטתה):
"אלא שהשמירה על משאבי הקרקע אינה צורך בלבדי ויחיד: הצורך הצבורי במתן מענה לצרכי הפיתוח ובכלל זה פיתרונות דיור מהוה גם הוא שיקול תיכנוני-חברתי-כלכלי מן המעלה הראשונה לאור ההחרפה במצוקת הדיור בישראל. מדינת ישראל משוועת לקרקעות דיור. הביקוש הגבוה לדיור לעומת ההיצע הנמוך הרחיק שכבות רבות באוכלוסייה מהגשמת החלום והצורך האנושי לבית בישראל. ברי כי בין הגורמים להחרפת הבעיה, קיימים גם גורמים תיכנוניים, כגון תיכנון וניצול לא יעילים של הקרקעות. היתמודדות עם עודפי הביקוש ויצירת הצע על ידי הבטחת מלאי תיכנוני זמין, והסרת חסמים בתכניות המצויות בצנרת של מוסדות התיכנון, היא צו השעה, משימה לאומית וחובה המוטלת על מוסדות התיכנון. הירתמות מוסדות התיכנון למשימה הלאומית מתבטאת בהובלת מדיניות של מקסום הקרקע ע"י אפשרויות תכנוניות שונות כגון בניה לגובה, העלאת הצפיפות בהתאם לתמ"א 35 והוספת יחידות דיור."
המועצה הארצית עמדה על האיזון הנידרש במקרה הנידון לפניה, בזו הלשון (סעיפים 55-57 להחלטתה):
"במצב בו נמצאים אינטרסים מתנגשים, יש לאזן ביניהם. דיני התיכנון מכירים בכך שאנטרס אחד נסוג בפני האחר והאחר בפני האחד, באופן שלא פעם אף אחד מהם לא זוכה להיתממש במלואו. החיפוש אחר התכלית המיטבית אינו פשוט. מטבע הדברים, אינטרסים שונים ומגוונים עשויים להתנגש במהלך ההליך התיכנוני. ההיתנגשות שאנו נדרשים לה כאן – בין אינטרס הניצול המירבי של הקרקע לבניה למול האנטרס של שמירה על הסביבה הטבעית – היא אך דוגמה להתנגדות שכזו.... במסגרת האיזון הנידרש בכל מקרה ומקרה, לעיתים תכליות שונות ואף תכליות ציבוריות נסוגות כדי להגשים תכליות תיכנון חשובות המקדמות את האנטרס הצבורי.. עלינו לתת אפוא מענה לצרכי ציבור רבים ומגוונים, אך טבעי הוא שצרכי שמירת הטבע יתנגשו עם צרכי הפיתוח והקדמה, והשאלה – שהמענה לה אינו פשוט כלל ועיקר – היא מהי נקודת האיזון בכל מקרה קונקריטי."
על רקע האמור, הכריעה המועצה הארצית בסוגיה המונחת לפתחה, כך (סעיפים 58-76):
"בהתאם לתמ"מ 5, השטח נושא המחלוקת בתכנית הוא פארק חולות כלל ערוני ייחודי לשירות הציבור. חולות חולון ממוקמים בלב איזור ערוני צפוף בין חולון מצפון לראשון לציון מדרום. אין מחלוקת על ערכיות השטח...הסמיכות לעיר והקרבה אליה מקנה לשטח הערכי ממילא ערכיות נוספת. אנו רואים לנגד עינינו את החשיבות הרבה ב"טבע העירוני" דוקא בלב המדינה הצפופה, ובייחוד בעיר שיש בה מעט אזורים שנותרו בצורתם הטבעית שאליהם ניתן להגיע כדי לחוות את "הטבע" ומכירים בחשיבות החינוכית של שטח נגיש וסמוך.
בהמשך החלטתה, עת נדרשה לענייניה של השכונה, שבה והבהירה המועצה הארצית, כך (סעיפים 80-82 להחלטתה):
"ההיתרים לבניית המבנים בשכונה ניתנו בשנות ה- 40, טרם חוקק חוק התו"ב. על פי תכנית ח/1/3 התקפה [על] השטח משנות ה- 70, מדובר אמנם בשטח המיועד למגורים, אך לא ניתן לבנות מכוחה של תכנית זו בהעדר תכנית מפורטת. המיגבלות הנובעות מכך שהתכנית מצויה בתחום שטחי ההשפעה של שדה התעופה מונעות כיום כל פיתוח למגורים בתחומה. כאמור, טענתם יוצאת נגד חוסר עקביות (לשיטתם) בעמדת הועדה המקומית המבקשת לפנות את שכונתם (בשל מיגבלת הבינוי של שדה התעופה) אך מציעה באותה הנשימה את העתקת השטחים לתיכנון עתידי לאותו המקום, ונגד עמדת הועדה המחוזית, המורה, על פינויים.
...
סוף דבר
החלטות מוסדות התכנון לאשר את תכנית ח/500 הן החלטות סבירות, מנומקות כדבעי ולא דבק בהן כל פגם.
אשר על כן, העתירה נדחית.
כפועל יוצא נדחית גם עת"מ 45328-07-13.