בשים לב לתקנה 108(ב) לתקנות ההוצאה לפועל תש"ם-1979, וכפי שנקבע בע"א 146/85 ציון גמליאל נ' מנורה, חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מא(3) 746, "הופכת הבקשה לבצוע שטר לכתב-תביעה בסדר דין מקוצר מיד עם הגשת ההיתנגדות, ולכן חובה על התובע להקפיד ולערוך את הבקשה, כך שתמלא אחר כל התנאים הדרושים להראות את עילת התביעה". כמו כן, משניתנה רשות להגן, התצהיר שצורף לבר"ל שמש כתב ההגנה.
"
בע"א 665/83 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' אליהו בן עליזה, פ''ד לח(4) 281 נקבע כדלקמן:
"המונח "אוחז" נובע מהגדרת "מסירה" בסעיף 1 לפקודת השיטריות [נוסח חדש] (להלן "הפקודה") היינו - "העברת החזקה מאדם לאדם, בין החזקה למעשה ובין החזקה להלכה", פעולה אשר, כאמור, בוצעה בעניינינו.
מאידך, מר אריה ברוקס, מנהל התובעת, העיד כי השיקים נימסרו לו על ידי רומן מנהל הנתבעת: "אני לא עסק לנכוי שיקים. עזרתי לרומן לבקשתו. הוא ביקש ממני אם אני יכול, עבור עמלה מסוימת, לנכות את השיקים שלו ושל שני עובדיו, עשיתי לו ניכיון בריבית של 5%. זה היה בהסכמתו ולבקשתו" (עמ' 1 שורות 24-25 לפרוטוקול).
סעיף 8(א) לחוק אשראי הוגן קובע כדלקמן:
"8. (א) הגיש מלווה תובענה בבית משפט נגד לווה, או הגיש נגדו בקשה ללישכת הוצאה לפועל
...
"
יש לציין כי בע"א 4003/07 בס ארנון נ' אברהם אריה (פורסם בנבו, 21.01.2009) (להלן "הלכת בס"), נקבעה ההלכה כי "מעת שקיימת מחלוקת בין הצדדים, מהי ההלוואה שבגינם ניתנה ההלוואה, מי היה נותן ההלוואה ומה היו תנאיה - על התובע למלא את כל הנדרש לפי סעיף 8 לחוק. בכל מקרה עליו להציג את חוזה ההלוואה על מנת להציב את אותה תשתית עובדתית ראשונית הנדרשת ממנו לפי סעיף 8 לחוק. תשתית זאת חייבת להיות בהתאם לסעיף 2 לחוק, אשר הינה הוראה מהותית...". "די בכך שלא קיים בענייננו, כלל חוזה הלוואה בכתב ושעל כן לא ניתן היה לרפא את הפגם שבדרישות סעיף 8 לחוק. משלא עמד המשיב בנדרש, דין תביעתו השטרית להדחות ומעת שלא הוכחה ההלוואה גם אין מקום להורות על השבה".
סעיף 2 לחוק אשראי הוגן קובע כך: "חוזה הלוואה בין מלווה ללווה טעון מסמך בכתב; הסכמת הלקוח לכריתת חוזה ההלוואה תינתן במפורש ותתועד בידי המלווה, ויכול שתינתן בדרך של חתימת הלקוח על חוזה ההלוואה; שר המשפטים רשאי לקבוע הוראות לעניין אופן תיעוד ההסכמה כאמור."
בשים לב לחקיקה ולפסיקה שלעיל, התובעת לא עמדה בנטל ההוכחה שעיסוקה אינו במתן הלוואות.
כך, על פי הלכת בס- דין התביעה השטרית להדחות .
כן יפים לעניין זה גם הדברים בע"א (ת"א) 13801-02-13 פרי נ' צנזה (פורסם בנבו; 14.08.2014): "דרישת סעיף 8 לחוק היא לא רק דרישה טכנית, ובמקרים רבים אי עמידה בדרישת הכתב ובחובת פירוט תנאי ההלוואה, משמעותה כי דין תביעת המלווה להידחות".
סוף דבר
בשים לב לאמור לעיל מורה על דחיית התובענה ועל סגירת תיק ההוצאה לפועל.