מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשה לביטול צו קיום צוואה בשל אי-כשירות נפשית

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

השתלשלות ההליכים ביום 26.8.20 הגישה הבת בקשה לצוו קיום לצוואת אימה מיום 20.7.20.
טענות הבן -המתנגד לקיום הצוואה הבן טוען שיש לפסול את הצוואה מחמת אי כשירותה של המצווה, השפעה בלתי הוגנת, מעורבות הבת בעריכת הצוואה ופגם צורני.
כשירותה של המנוחה בעת עריכת הצוואה חוות דעת המומחה- ד"ר דרנל בחוות דעת המומחה מיום 27.6.21 קבע המומחה שהמנוחה הייתה כשירה בעת עריכת הצוואה: "המנוחה סבלה מדכאון, ומליקויים פיזיים קשים, אך כפי שעולה מהחומר הרפואי מבחינה קוגניטיבית בזמן החתימה על הצוואה הייתה המנוחה כשירה לחתום על צוואה" חוות דעתו של המומחה התבססה על המסמכים הרפואיים שעמדו בפניו ושפורטו בעמוד 1 לחוות דעתו; סיכומים מאשפוזים בבית החולים, סיכומים ממרפאות קופת חולים, חומר רפואי מבית האבות מיולי ואוגוסט 2020, סיכומים מביטוח לאומי וסיכום מהמרפאה לבריאות הנפש.
אתה מתייחס לקופי פייס כחזות הכל, תתייחס לאבחנה, אם אנשי צוות פוגשים יום יום, שעה שעה, כותבים בימים מסוימים העידר היתמצאות בזמן ובמקום, למה אתה מבטל את זה? בזמנים אחרים ד"ר בוריס שעשה הערכה מקיפה, מאפשרת להגיע למסקנה שהמנוחה היתה כשירה באותו זמן.
בדנ"א 1516/95 מרום נ. היועמ"ש פ"ד נ"ב (2) 813 (להלן: "דנ"א מרום") קבע השופט מצא בעמ' 826: "הנחת המוצא של חוק הירושה היא שהצוואה כשרה. הנטל להוכיח שהמצווה עשה את צוואתו מחמת השפעה בלתי הוגנת מוטל על הטוען לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, וכל ספק בעיניין זה פועל לטובתו של מבקש הקיום..." בספרם פירשו שוחט, גולדברג ופלומין את משמעותה של השפעה בלתי הוגנת: "עניין לנו בהשפעה הבלתי הוגנת, שאינה השפעה שגרתית מעשה יום יום, אלא השפעה שיש בה מרכיב של אי-הגינות על פי המושגים החברתיים והמוסריים שלנו (ע"א 5185/93 היועמ"ש נ' מרום פ"ד מט(1) 318; ע"א 3828/98 מיכקשווילי נ' מיכקשווילי פ"ד נד(2) 337).
...
בסעיף 3 לצוואה הבהירה המנוחה מדוע היא מדירה את בנה (להלן: "הבן") מצוואתה: "בצער רב בלב כבד בתום התלבטות ולאחר שיקול דעת החלטתי להדיר מצוואתי אחרונה זו את בני אלמוני הנושא ת.ז ..... הנימוקים להחלטתי זו, הינם כדלקמן: הפקרתי ממועד פטירת בעלי, אביו. אי מתן סיוע, אי נוכחות והתעלמות מוחלטת בטיפול בצרכיי במהלך התקופה הארוכה והקשה שעוברת עלי שגורמים לי לשברון לב" טענותיו המרכזיות של הבן הן כי המנוחה לא הייתה כשירה לערוך את הצוואה לאור מצבה הבריאותי וכן טוען להשפעה בלתי הוגנת מצד הבת.
רצון המנוחה שוכנעתי כי הצוואה משקפת את רצונה של המנוחה וכלל בסיסי הוא שיש לקיים את רצון המת.
לאחר ששמעתי את העדים והתרשמתי מהם באופן בלתי אמצעי, נחה דעתי כי הצוואה משקפת את רצון המנוחה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, ההתנגדות לקיום צוואת המנוחה ט.ב מיום 20.7.20 נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בנוסף, טענו המשיבים כי האפו' ניצל את מצבה הנפשי הרעוע של המנוחה ואת היותה תלויה בהחלטותיו ופעולותיו, ניסח בעצמו את הצוואה והחתים אותה מבלי לקבל אישור רפואי לכשירותה, מבלי שהמנוחה ידעה להבחין בטיבה של הצוואה ותוך השפעה בלתי הוגנת.
בפרו' הדיון מיום 28.10.21 , נטען על-ידי ב"כ אפו' הכללי כי מעבר לכך שהבקשה לביטול צו קיום צוואה הוגשה בשיהוי רב, היא הוגשה שלא בהתאם להוראת סעיף 72 (א) לחוק הירושה והוראת תקנה 27 לתקנות הירושה, ולכן יש לדחות את הבקשה.
כך, המשיבים ידעו על הגשת הבקשה לצוו קיום צוואה ולמינוי מנהל עזבון ואף חתמו על הסכמתם לכך; המשיבים ידעו שלמנוחה מונה אפו' ואף ידעו האם המנוחה הייתה כשירה לערוך צוואה; המשיבים ידעו על נסיבות עריכת הצוואה; וכי המשיבים ידעו לפחות חלק מהזמן על הבעיה בהגשת דיווחים על-ידי האפו'.
ניתנה היום, ג' שבט תשפ"ב, 05 ינואר 2022 , בהיעדר הצדדים.
...
בפרו' הדיון מיום 28.10.21 , נטען על-ידי ב"כ אפו' הכללי כי מעבר לכך שהבקשה לביטול צו קיום צוואה הוגשה בשיהוי רב, היא הוגשה שלא בהתאם להוראת סעיף 72 (א) לחוק הירושה והוראת תקנה 27 לתקנות הירושה, ולכן יש לדחות את הבקשה.
סיכומו של דבר, על יסוד מכלול הדברים, נחה דעתי כי באיזון שבין זכותם של המשיבים לגישה לערכאות לבין הגנה על המבקשים שלא לצאת בחיסרון כיס, יש לחייב המשיבים בהפקדת ערובה בערכאה הראשונה, בשים לב כי מתמלאים בענייננו שני הרכיבים, קרי, נטל כבד המוטל על המשיבים בקשר לסיכויי ההליך וכן מצבם הכלכלי כפי שפורט לעיל.
אשר על כן, הבקשה מתקבלת.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לאחר מתן הצוו, הגישה האישה בקשה לביטול הצוו שניתן, אגב מתן צו לקיום צוואתו של המנוח מיום 30.5.13 (להלן: הצוואה המוקדמת).
את בקשתה, לרבות היתנגדותה, ביססה האישה על שתי טענות עיקריות: הראשונה – אי כשירות המנוח לערוך הצוואה המאוחרת.
והיא תצביע הן על מקורות ממוסמכים רפואיים, המעידים על מצב נפשי קשה עובר למועד חתימת צוואת 2016 וגוזרים כי המנוח לא היה כשיר לצוות באמצעות צוואה בשנת 2016 .
ואם לא די בכך, חרף שטענו להעדר כשירות המנוח לערוך הצוואה המאוחרת וחרף שהוריתי על מינוי מומחה לבדיקת נושא זה, ויתרו הנתבעים על קבלת חוות דעתו.
בהמשך לכך, טענו הנתבעים שלא ידעו על קיומה של תניית הסילוקין ואין להעניש אותם מחמת אי ידיעתם זו. בכל הכבוד, אין כל ממש בטענות הנתבעים, שכן את שנעשה אין להשיב ולאחר שהתנאי היתקיים, אינני רואה כל דרך להיתעלם מקיומו, כאשר היתעלמות זו איננה אלא פגיעה בוטה ברצונו של המצווה ובעקרון העל של כיבוד רצון המנוח כפי שנשקף מצוואתו (ר' ע"א 1900/96 טלמציו נ' האפוט' הכללי (נבו, 12.5.99((.
...
המסקנה אחת היא, כי המנוח ורק הוא, החליט בדבר תניית הסילוקין, שלהזכיר, מצאה מקומה גם בצוואתו המוקדמת ולמצער, לחלוטין לא הוכח אחרת.
ד' – סיכומם של דברים: מכל המקובץ לעיל, אני מורה על קיומה של הצוואה המאוחרת, אגב מתן תוקף לתניית הסילוקין, כך שבסופו של יום, יורשתו היחידה של המנוח היא ביתו התובעת.
למען הסר ספק, לא מצאתי כל מעורבות של התובעת בקיומה של תניית הסילוקין, לא כל שכן, כאשר מדובר בתניית סילוקין חוזרת שמצאה מקומה גם בצוואתו המוקדמת של המנוח, שהתבררה להיות חלק בלתי נפרד "מהאני מאמין שלו". אשר על כן ומכל המקובץ לעיל, הריני להורות כדלהלן: ניתן צו לקיום צוואתו המאוחרת של המנוח.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

למרבה הצער, בהעדר נכונות להליך גישורי, ההליך המשפטי המשיך (ראו החלטתי מיום 18.2.21).
מן הדין אל הנידון: על פי ההלכה, כנסקר לעיל, עלי ליישם את הוראת סעיף 72 לחוק הירושה ב-2 שלבים כדלקמן: בחינת טיבה, מהותה ומשקלה הלכאורי של העובדה החדשה- לטענת אלמוני, העובדות החדשות שלא היו בפניו בזמן מתן צו קיום הצוואה הנן כדלקמן (ראו: סעיף 108 לסיכומי אלמוני): "בעניינינו, חזקה שבית המשפט הנכבד לא היה נותן מלכתחילה את צו קיום הצוואה, אילו בזמן אמת היה מודע לעובדות הבאות, וקל וחומר לכולן גם יחד: בשורה של 9 הקלטות שהוקלטו על פני שנה וחצי מספרת המנוחה ביוזמתה, שערכה צוואה פשוטה ושוויונית לטובת שלושת ילדיה; שבאותן הקלטות מספרת המנוחה שהצוואות שערך לה עו"ד כ' כלל אינן בשליטתה, עובדה שאושרה על ידו; שעורך הצוואה והעד לה הוא עורך דינו של אחד הזוכים לה; שעורך הצוואה והעד לה הוא בעלה של מנה"ע שמונתה בצוואה, והייתה עדה לה, אשר כיהנה 24 שנים בהנהלת אחד מהזוכים, ואמה מתגוררת אצלו; שאין בנמצא כל טיוטה, תרשומת, או אישור רפואי ממהלך עריכת הצוואה, שהתרחש כאשר המנוחה בת ה-91 הייתה מרותקת למיטתה ונעזרת במכשיר שמיעה; שבסמיכות למועד עריכת הצוואה קבעה פסיכיאטרית מטעם ביהמ"ש שלמנוחה יש יכולת חלקית לקבלת החלטות, והדובדבן הרקוב שעל הקצפת- שעורך הצוואה קשר קשר לשיבוש הליכי משפט עם מי שיחד עם גרושתו ובנותיו זוכה מכוחה בעיקר העזבון". סבורני כי בתנאי זה עמדה בקשת הביטול דנן.
בעניינינו, אלמוני לא הביא ראיה כי המנוחה לא הייתה כשירה לצוות או לא הייתה יכולה להבחין בטיבה של הצוואה או הייתה במצוקה גופנית ונפשית.
בנסיבות אלו, שעה שהאלמוני לא פרס בפני בית המשפט את מלוא הנתונים הרלבאנטיים אודות התעודה הרפואית, הרי שהיא עומדת בעצמה ללא הקשר ברור וידוע, כמו גם אין בה כדי להעיד על אי צלילות/אי כשירות לצוות, ולפיכך אין לי אלא לקבוע כי איני מייחסת כל משקל לתעודת הרפואית.
...
בית המשפט קמא מציין בפסק דינו כי בבואנו ליישם את הוראת סעיף 72 לחוק יש לשקול גם שני שיקולים נוספים, קשורים ורלבנטים והם אלה: מה טיבה, מהותה ומשקלה הלכאורי של העובדה החדשה שמצדיקה לטענת המבקשים את ביטול צו הירושה? האם השהיית הגשת הבקשה מקשה על אחד הצדדים המעוניינים בעזבון בהבאת חומר ראיות לפני בית המשפט לביסוס טענותיו, כמתחייב על פי הלכת לשינסקי? סבורני כי יישום הוראת סעיף 72 ייעשה לרוב בשני שלבים; הראשון, בחינת טיבה, מהותה ומשקלה הלכאורי של העובדה החדשה.
מהו הסברו של המבקש לאיחור וסבירותו של ההסבר- הסברו של אלמוני הובא בסעיף 113 לסיכומיו: לעניין זה טענו הנתבעים 1-6 בסעיף 55 לסיכומיהם כי: גם אני סבורה כי ההסבר שניתן על ידי אלמוני אינו מניח את הדעת.
לפיכך, התובענה לביטול צו קיום צוואה נדחית.
סוף דבר: על כן, הנני מורה כדלקמן: התובענה לביטול צו קיום הצוואה- נדחית.
לאור התוצאה, הנני מחייבת את אלמוני בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בסך של 15,000 ₪, בצירוף מע"מ כחוק, אשר ישולמו תוך 60 יום וממועד זה יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק, עד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 23.5.2021 ניתן צו לקיום הצוואה המוקדמת על ידי הרשמת לעינייני ירושה, ולאחר כחודש ימים, ביום 22.6.2021, הגישה האישה בקשה לביטול צו קיום הצוואה המוקדמת וכן הגישה בקשה לקיום הצוואה.
להלן אבחן את שלוש טענות ההיתנגדות: אי כשירות, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות.
בחינת קיומה או העדרה של השפעה בלתי הוגנת תערך בהתאם לעובדות כל מקרה לגופו ובאמצעות ראיות ישירות או נסיבתיות, בין היתר, למצבו הגופני או הנפשי של המצווה בתקופה שבה נערכה הצוואה, מידת תלותו בזולת, קשריו עם אנשים אחרים, אופי יחסיו עם הנהנה על פי הצוואה ומידת המעורבות של הנהנה בעריכת הצוואה (ר' דנ"א 1516/95 מרום נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נב(2) 813 (1998) (להלן: דנ"א מרום)).
ד' - סיכומם של דברים: חרף אי-הנוחות שנמצאה במספר אירועים כאמור לעיל, לא מצאתי כי עלה ביד הילדים לעמוד בנטל הנידרש לביטול הצוואה מטעמים של העדר כשירות המנוח לצוות, השפעה בלתי הוגנת מצד האישה או מעורבות פסולה מצדה בעריכת הצוואה ומשכך מצאתי לדחות את היתנגדותם למתן צו לקיומה של הצוואה.
...
לסיכום האמור לעיל, להלן יובאו האירועים העיקריים הצריכים לעניין ומועדם: 6.12.2001 – הסכם הממון הראשון הקובע הפרדה רכושית מוחלטת; 16.4.2002 – צוואה מוקדמת לפיה הילדים יורשים את עיזבונו של המנוח; 14.8.2008 – הסכם הממון השני שאף הוא קובע הפרדה רכושית מוחלטת; 11.2.2019 – הסכם מתנה המעביר את זכויות המנוח בדירה לילדים; 23.2.2021 – המנוח והאשה מגישים תביעה לביטול הסכם המתנה; 3.2.2021 – המנוח עורך את הצוואה.
יחד עם זאת, לילדים ניתנה ההזדמנות לחקור את המומחה לאחר קבלת חוות דעתו המאוחרת, ועל כן נחה דעתי כי מוצה הדיון בנושא.
לאור המפורט בחלק זה לדיון, סבורני כי לא עמדו הילדים בנטל להראות שהמנוח לא ידע להבחין בטיבה של צוואה ביום 3.2.2021.
חרף כל האמור לעיל, לאחר ששקלתי בכובד ראש את טענת הילדים לפיה יש להחיל בענייננו את הלכת 'החוטים השזורים' מצאתי כי לא הצטברה מסה קריטית לשם קביעה כאמור.
אשר על כן ומכל המקובץ, הריני להורות: ההתנגדות נדחית וכפועל יוצא, ניתן צו לקיום צוואתו של המנוח.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו