לחלופין טען התובע במסגרת הבקשה לביטול פסק הדין שהחוב מושא פסק הדין התיישן, לאחר שהנתבעת נימנעה מלנקוט בהליכים לגביית החוב במשך 20 שנים (ראו נספח ז' לבקשה).
לא בכדי בית המשפט המחוזי בהחלטתו בבקשת רשות ערעור שהגיש התובע נגד ההחלטה שלא לבטל את פסק הדין משנת 1997 קבע את הדברים הבאים:" מצאתי לנכון ליתן רשות ערעור, כיוון שפסק הדין ניתן לפני כ-20 שנה, והדרך להשיג על החלטת בית משפט קמא היא בדרך של בקשת רשות ערעור. לא תהיה היזדמנות אחרת מאוחרת להדרש לטענות המבקש מלבד בהליך דנן" (ראו סעיף 7(ב) לפסק הדין בעיניין רע"א 24647-12-16 נספח י' לבקשה) (ההדגשות אינן במקור - א.ב.)
פסיקת בתי המשפט מכירה שיש בפסק דין שניתן בהעדר הגנה ליצור מעשה בית דין מסוג "השתק פלוגתא", המכריע מכללא לטובת התובע בפלוגתא העיקרית.
התובע לא צירף את כתב התביעה שהגיש בתיק 13523-10-14 במלואו ואשר במסגרתו עתר לאותו סעד הצהרתי הנתבע בתיק זה והעלה אותן טענות כבתיק זה, אלא אך את העמוד הראשון של כתב התביעה; התובע לא ציין שהגיש בקשה בטענת "פרעתי" בתיק ההוצאה לפועל בהן העלה אותן טענות וכי בקשתו נדחתה; התובע לא צירף את העתירה המנהלית שהגיש בתיק עת"מ 64269-12-15 במסגרתה טען אותן טענות הנטענות בכתב התובענה בתיק זה; הוא לא צירף את בקשתו לביטול פסק הדין משנת 1997 במסגרתה טען לאותן טענות, את ההחלטה הדוחה את בקשתו ואת החלטת בית המשפט המחוזי הדוחה את בקשת רשות ערעור שהגיש.
אשר לטענת התובע בתשובה לבקשה כי בסמכות בית המשפט לידון בטענות כנגד חוב ארנונה גם מקום שלא הוגשה השגה בפני מנהל הארנונה, מופנה התובע להחלטת בית המשפט השלום בתביעה למתן סעד הצהרתי שהגיש בתיק 13523-10-14 שנמחקה מטעם זה.
טענת התובע כי הנתבעת נימנעה מלנקוט בהליכי גבייה במשך 20 שנה, עומדת בנגוד להחלטת בית המשפט שהתובע ידע על הליכי הגבייה של פסק הדין משנת 1997 לכל הפחות משנת 2000 (ראו החלטת בית המשפט השלום מיום 20.11.16 בבקשה לביטול פסק הדין ובהחלטה בבקשת רשות ערעור בתיק רע"א 24647-12-16).
...
נתבע יבחר האם ומתי להתגונן, ויוכל יהיה להביא לביטול תוצאות ההתדיינות הראשונה ללא צורך בהגשת בקשה לביטול פסק הדין (ראו; רע"א 6498/05 צבעוני נ' בנק הפועלים (23.2.2006); רע"א 2237/06 בנק הפועלים נ' רלה ויינשטיין (להלן: "עניין רלה ויינשטיין"); רע"א 8973/10 בנק אוצר החייל נ' בן ברוך ( 23.7.2012))
היטיבה לבטא זאת כב' הנשיאה בדימוס השופטת נאור בעניין רלה וינשטיין:
"מקובלת עלי המדיניות השיפוטית שבוטאה בבהירות הן על ידי השופטת ארבל (בדן יחיד) והן על ידי השופטת מזרחי בקטע שהובא לעיל (וצוטט אף בפסקי דין אחרים). כמוהן, גם אני סבורה, כי פסק דין שניתן בהעדר הגנה ומכריע מכללא לטובת התובע בפלוגתא עיקרית, שהיא נושא ההתדיינות הראשונה וההכרעה בה היא בבחינת הכרעה שבלעדיה אין, מונע מן הנתבע לשוב ולהעלות בהתדיינות נוספת טענות החותרות תחת הכרעה זו. לאמיתו של דבר, כל מסקנה אחרת תחתור תחת הצורך להגיש כתבי הגנה, או בקשות רשות להתגונן או להתייצב לדיונים. בשיטה המאפשרת לנהוג כך, פסקי דין שניתנו בהעדר הגנה לעולם לא יהיו חלוטים. לא יהיה צורך בהגשת בקשה לביטול פסקי דין כאלה ולא תהיה משמעות למועדים להגשת בקשת הביטול. נתבעים יוכלו, גם בחלוף שנים (כפי שארע בענייננו), להפוך לתובעים ולטעון טענות נגד החיוב, לרבות טענות מרכזיות ביותר, כמו הטענה שהעלתה וינשטיין בענייננו כי החשבון הוא חשבון של חברה ביסוד ואינו חשבונה שלה. כך ייפגע הן האינטרס של בעל הדין שזכה בדינו להגנה מפני הטרדות חוזרות ונשנות מצידו של בעל הדין שכנגד והן האינטרס הציבורי בסופיות הדיון ובניצול יעיל של המשאבים השיפוטיים המוגבלים. אם נאפשר לבעל דין לשוב ולהתדיין בעניין שכבר הוכרע, ייפגעו מתדיינים אחרים הממתינים ליומם בבית המשפט (עניין גת). שיקול נוסף שיש לשקול הוא הרצון לצמצם את האפשרות להכרעות סותרות באותה סוגיה (עניין קלוז'נר, בעמ' 587) כבמקרה שלנו. אני סבורה שלא בכדי אין כמעט פסיקה הדנה בשאלה אם מהלך כזה אפשרי הוא. דומני שהדבר נובע מכך שברור לכל, או למצער כמעט לכל, שאין הדבר אפשרי. ב-ת"א (מחוזי ירושלים) 4582/03 ידיעות תקשורת בע"מ נ' פרופ' משה צימרמן ([פורסם בנבו], 24.2.2004) שעניינו תביעה לביטול פסק דין קבע השופט נ' סולברג כך: "דעת לנבון נקל, כי סופיות הדיון איננה 'לעומתית' לצדק. התדיינות שאינה פוסקת, היא-היא היוצרת עיוות, מבוכה ועוול. דרך הכלל היא, כי סופיות הדיון משרתת את הצדק. היוצא מן הכלל הוא, מצב שבו סופיות הדיון גורעת מן הצדק". דברים אלה יפים הם גם לענייננו אנו".
דין תביעת התובע בתיק זה להידחות גם מחמת חריג "השתק הגנה" שהוכר בפסיקת בית משפט העליון, שכן תביעת התובע ככל שתתקבל יהא בה לאיין את פסק הדין משנת 1997 (ראו; ע"א 4576/17 Air Via OOD נ' השטיח המעופף בע"מ (18.12.2018)).
לעניין זה יפים דברי המלומדת, פרופ' נינה זלצמן בספרה "מעשה בית דין בהליך אזרחי" (1991 תל אביב, תשנ"א, עמ' 14):
"אינטרס החברה הוא לשים סוף להתדיינות, ובכך לשמור על כבודה ויוקרתה של המערכת השיפוטית ולהבטיח יצבות וודאות לגבי כוחו המחייב של המעשה השיפוטי. אם יותר לבעל דין שאינו מרוצה שמתוצאת פסק הדין לחזור ולהתדיין עם בעל הדין יריבו באותו עניין עד שישיג את ההכרעה הראויה בעיניו, משמעות הדבר היחלשות מעמדו של בית המשפט בעיני הבריות ויצירת סכנה של הכרעות שיפוטיות סותרות באותו עניין או באותה שאלה. מכאן קצרה הדרך לערעור מוחלט של הביטחון והיציבות במשפט".
מכל האמור התובענה נדחית.